گزارش| ارزانی محصول سیب‌زمینی دسترنج کشاورزان اردبیلی را به باد داد

گزارش| ارزانی محصول سیب‌زمینی دسترنج کشاورزان اردبیلی را به باد داد

گروه استان‌ها - ارزانی محصول سیب‌زمینی دسترنج زحمات کشاورزان اردبیلی را به باد داد و قصه تکراری قیمت پایین سیب‌زمینی تا زمان تصمیم‌گیری مناسب در این زمینه همچنان ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، سیب زمینی به عنوان یکی از محصولات پرآوازه استان اردبیل از جمله تولیداتی است که همه ساله در وضعیت برزخ‌گونه قرار داشته و نبود ثبات قیمت و صنایع تبدیلی بسیاری از کشاورزان را برای فروش محصول با مشکلات فراوان روبه‌رو می‌کند.

این وضعیت نامناسب در سیستم سنتی و صنعتی، عدم یکپارچه سازی مزارع و تمایل کشاورزان به کشت خرد، آب‌بر بودن محصولات مهم تولیدی، ارزانی محصولات، فاصله با کشاورزی مکانیزه، نبود زنجیره تولیدی و صنایع تبدیلی، مشکلات در مسیر صادرات، مشکل به‌کارگیری مطلوب سامانه آبیاری نوین، بازار بی‌ثبات محصولات کاملاً مشهود است.

نبود قیمت ثابت از جمله دغدغه‌هایی است که همه ساله کشاورزان و سیب‌زمینی‌کاران با آن مواجه هستند؛ سالانه 700 هزار تن سیب زمینی مازاد در کشور تولید می‌شود که اگر مشکل تعیین قیمت مناسب برای محصولات مازاد حل نشود سیب‌زمینی‌کاران متحمل ضرر و زیان‌های مالی می‌شوند.

محصولی که اردبیلی‌ها به کشت آن بیشتر از سایر محصولات رغبت دارند اما با نزدیک شدن به زمان برداشت آنان را با مشکلات اساسی مواجه می‌کند و حتی برخی این محصول را خانه‌نشین می‌کنند تا شاید در قیمت فروش آن علاجی پیش آید و پس از کمیاب شدن این محصول، آن را به فروش برسانند.

متأسفانه کشاورزان بیش از هر قشر دیگری از نوسان قیمت‌ها اما کاهش قیمت سیب‌زمینی ناراضی‌اند و شرایط را به دلیل بی‌ثباتی در بازار و ورود دلالان می‌دانند که وضعیت کشاورزان را بغرنج کرده و قیمت این محصول را به پایین می‌کشند.

به گفته کارشناس کشاورزی، اشباع این محصول و عدم توانایی بازاریابی کشاورزان با توجه به این که ظرفیت بازار نیز قابل پیش‌بینی نیست سبب اُفت قیمت محصول سیب‌زمینی می‌شود در حالی که قبل از برداشت آن قیمت سیب‌زمینی خیلی بالا بود اما هم‌اکنون هزینه از درآمد پیشی گرفته و مشکل‌ساز شده است.

مرتضی کارمانی سیب‌زمینی اردبیل حال خوشی ندارد و مشکلات و دغدغه‌های بسیاری در این زمینه وجود دارد که باید دولت در راستای حمایت از این محصول استراتژیک و توسعه صادرات این محصول ورود پیدا کند.

عدم اطلاع مناسب کشاورزان از کشت محصول مناسب و نیز سوق‌یابی به سمت یک نوع محصول از مواردی است که بازار فروش را با مشکلات اساسی مواجه کرده و قیمت این محصول استراتژیک کشاورزی هنگام برداشت به پایین می‌آید.

با توجه به نقش این محصول در توسعه صادرات و فرآوری، ایجاد کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی تحول اساسی در توسعه صادرات و نیز افزایش قیمت این محصول به دنبال خواهد داشت.

 سیب‌زمینی‌کاران به دلیل کم‌کاری متولیان بازار درضررند و مشکلات سیب‌زمینی‌کاران در نقاط مختلف کشور به دلیل کم‌کاری مسئولین در تنظیم بازار این محصول، حکایت جدیدی نیست.

قیمت بذر سیب‌زمینی از محصول تولیدی خیلی بیشتر است

یکی از کشاورزان اردبیلی با اشاره به وضعیت نگران‌کننده فروش محصول سیب‌زمینی در اردبیل اظهار داشت: متأسفانه از شرایط موجود راضی نیستیم و در حالی که با هزینه‌های هنگفت بذر سیب‌زمینی را تهیه می‌کنیم و این تنگنای اقتصادی هستیم کسی به فکر معیشت ما نیست.

حاتم علی‌اکبری با اشاره به این که قیمت بذر این محصول را با قیمت بیش از سه هزار تومان تهیه کرده بودیم گفت: اما هم‌اکنون یک هزار و 800 تومان تنها درآمد محصول ما از سپری کردن یک سال رنج و زحمت است و ما هیچ کاری از دستمان برنمی‌آید.

این کشاورز ادامه داد: این که هزینه و درآمد با هم مطابقت نداشته باشد و در شرایطی که اقتصاد کشورمان دچار مشکلات اساسی شده حمایت لازم از ما وجود نداشته باشد کشت این محصول چه عاید ما می‌کند که این همه وقت را تلف می‌کنیم.

وی در پایان گفت: انتظار ما از مسئولان و دستگاه‌های اجرایی این است که قیمت خرید این محصول را بالا ببرند و به جای ضضرر زدن به ما کارخانه‌های تکمیلی و تبدیلی و توسعه صادرات را در دستور کار قرار دهند چرا که قیمتی که برای سیب‌زمینی ما تعیین شده اصلاً منصفانه نیست در حالی که این همه تورم و افزایش قیمت چندبرابری برای سایر محصولات مشابه داریم.

نیازمند توسعه بازار صادرات و احداث انبارهای سیب‌زمینی در اردبیل هستیم

در این باره صدیف بدری عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل اظهار داشت: اگر بخواهیم که سیب‌زمینی در دست کشاورزان نماند باید حمایت‌های صادراتی و داخلی دولت در اولویت باشد چرا که ورشکستگی کشاورزان زمانی حتمی است که نرخ هزینه تولید بالاتر از نرخ فروش محصول در بازار تعیین شود.

وی بیان کرد: قیمت تولید باید مشخص شود به گونه‌ای کشاورز در زمان فروش محصول سود کند نه این که ضرر در دستش بماند و متأسفانه این دغدغه‌ای است که تمامی کشاورزان محصول سیب‌زمینی با آن مواجهند که قیمت بذر از قیمت محصول تولید شده بسیار بیشتر است.

نماینده مردم اردبیل در مجلس تصریح کرد: اقدامات لازم برای ماندگاری محصولات کشاورزی در جریان تولید باید روند مناسبی پیدا کند و بی‌توجهی به این مسئله مشکلات کشاورزان را چندین برابر و ضربه بر بدنه اقتصادی را به دنبال خواهد داشت.

بدری افزود: حمایت از بازار صادراتی و نیز احداث انبارهای سیب‌زمینی یکی از موارد حائز اهمیت در راستای بهبود وضعیت موجود است و استفاده از ظرفیت صنایع تبدیلی چرخه تولیدات محصولات کشاورزی را با تحولات اساسی روبه‌رو می‌کند.

وی تصریح کرد: حل مشکلات سرمایه‌گذاران و کارخانه‌داران نیز برای رفع معضل گردش سرمایه نیز باید هر چه سریع‌تر برطرف شود تا بتوانیم در اسرع وقت مشکلات کشاورزان استان را برطرف کرده و قیمت مناسبی برای خرید محصولات آنان داشته باشیم.

یکی از مشکلات اساسی که در دشت اردبیل وجود دارد عادت کردن کشاورزان منطقه به تولید و کشت سیب‌زمینی است که نیاز است دیگر این عادت در بین کشاورزان از بین رود و کشاورزان منطقه به تولید محصولاتی که درآمد برایشان دارد روی بیاورند.

قصه تلخ قیمت پایین سیب‌زمینی همچنان در استان اردبیل تکرار می‌شود و نگرانی‌ها و گلایه‌های کشاورزان اردبیل تمامی نشدنی است که نیاز است هرچه زودتر مسئولان مربوطه با ارائه راه‌حل اساسی برای برطرف سازی مشکل هزاران سیب‌زمینی کار استان انجام دهند.

امید می‌رود مسئولان نیز دیگر به جای شعار دادن عملاً وارد کار شوند و حمایت از کشاورزان را به وقت دیگری موکول نکنند تا کشاورزی استان اردبیل همچنان پابرجا بماند و سیب‌زمینی‌کاران استان بیشتر از این دغدغه و نگرانی نداشته باشند.

گزارش از زهرا رضازاده

انتهای پیام/132/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon