سرمایه‌گذاری کم رونق انرژی پاک در اردبیل؛ ابر و باد و مه و خورشید هم به کار نیامد


سرمایه‌گذاری کم رونق انرژی پاک در اردبیل؛ ابر و باد و مه و خورشید هم به کار نیامد

گروه استان‌ها ـ ‌به واسطه ظرفیت های کلان در دو بخش انرژی بادی و خورشیدی اردبیل مستعد جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. موضوعی که بیش از یک دهه در دستور کار استان است و این منطقه هنوز به سهم شایسته دست نیافته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل،  سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی‌های تجدید پذیر سیاستی است که اغلب کشورها از  دو دهه قبل  به صورت جدی پیگیری آن هستند و براساس پتانسیل‌های موجود منطقه خود برنامه‌ریزی می کنند. این درحالی است که ایران نیز براساس موقعیت جغرافیایی خود دارای فرصت‌های متنوع و قابل اعتمادی در این زمینه است .

یکی از استان های با قابلیت ممتاز در عرصه انرژی های پاک بادی و خورشیدی، اردبیل است که پتانسیل‌های موجود آن در شمالغربی ایران عاملی بوده تا نظر بسیاری از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را به خود جلب کند و در این بخش پیشنهادهای مناسبی ارایه شود، اما متاسفانه در برخی موارد کم کاری و بی‌برنامه بودن نهادهای مربوطه موجب شده تا صاحبان سرمایه در این زمینه کمرنگ ظاهر شوند.

این درحالی است که مدیران سابق شرکت برق استان اردبیل در جلسات گذشته خود از استعدادهای  راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی و بادی در منطقه گفتند و از سرمایه گذاران خواستند با راه اندازی  مزارع پنل‌های خورشیدی و احداث توربین‌های بادی  هم برای منافع اقتصادی خود و هم برای منافع اقتصاد ملی برنامه‌ریزی کنند.

اما به دلایلی که قبلا اشاره شد این  موارد شاید یک دهه است که به فرجام خوشایندی نرسیده و میزان تولید انرژی پاک  استان  ناچیزتر از توانمندی  موجود است و این استان پرپتانسیل را  نمی‌توان فعلا مدعی تولید انرژی پاک دانست.

2 توربین بادی، 9 نیروگاه خورشیدی سهم ما است

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل در تشریح وضعیت استان گفت: در حال حاضر دو توربین بادی در نیر و سرعین با 660 کیلووات، نیروگاه خورشیدی در جاده اردبیل- زردآلو با 2 مگاوات و 8 نیروگاه خورشیدی در کوثر و خلخال هر یک با 5 کیلووات دایر است.

حسین قدیمی با اشاره به تولید هزار مگاوات برق در استان افزود: عمده نیروگاه‌های ما فعلا حرارتی است. همچنان که در کشور 80 درصد نیروگاه‌ها حرارتی مشغول به تولید انرژی برق هستند، اما با توجه به اهمیت استفاده از انرژی پاک باید سهم نیروگاه‌های حرارتی را کاهش دهیم.

وی که معتقد به ضرورت تامین برق از انرژی‌های پاک است، افزود: ما در وضعیت فعلی با سوخت فسیلی عمده برقمان را تامین می‌کنیم. در حالی که انرژی پاک ارزان‌تر با صدمه کمتر به محیط زیست است.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل با اشاره به اینکه اردبیل کمبودی در تامین برق ندارد، اضافه کرد: نزدیک به سه برابر مصرف استان در اردبیل برق تولید می‌شود، اما دلیل اهمیت سرمایه‌گذاری در انرژی‌های پاک هزینه تمام شده کمتر آن است و با اینکار می‌توانیم با تحویل برق ارزان به شبکه سراسری ارزش افزوده بالاتری برای استان ایجاد کنیم.

به سرمایه گذاران امتیاز ویژه پیشنهاد کردیم

قدیمی متذکر شد: قیمت تمام شده تولید برق  1396 ریال برای هرکیلووات ساعت است، اما برقی که به دست مردم می‌دهیم با قیمت 867 ریال در هر کیلووات ساعت محاسبه می‌شود و فاصله قیمتی آن که در واقع یارانه دولتی است توسط خزانه تامین می‌شود، درحالی که اگر انرژی پاک تولید کنیم این فاصله قیمتی کاهش یافته و هزینه دولت نیز نزولی می‌شود.

وی با اذعان به اینکه استان اردبیل پتانسیل ورود به انرژی پاک را دارد و پایش‌های سال‌های گذشته هم این ظرفیت‌ها را شناسایی کرده است، افزود: تابش خورشید در این استان مناسب بوده و شرایط نصب پنل‌های خورشیدی محیا است.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل متذکر شد: هم ارتفاع بالا و هم دمای مطلوب در استان موجب شده تا بتوان روی این موضوع برنامه ریزی جدی داشت. تابش خورشید در اردبیل معادل استان خراسان رضوی است.

به گفته قدیمی به منظور ورود به این عرصه، استان اردبیل امتیازاتی برای سرمایه گذاران تعریف کرده است. از جمله اینکه معافیت مالیاتی به مدت 10 سال تعریف شده است.

اما با وجود این تاکیدات تعداد پروژه‌های فعال شده به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد و سرمایه گذاران جاذبه متمایزی جهت سرمایه‌گذاری در اردبیل احساس نکرده‌اند.

برق تولیدی در انرژی پاک را می‌خریم

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل با اشاره به اینکه علاوه بر معافیت مالیاتی خرید برق هم مطرح شده است، گفت: مشترکان می‌توانند تا دو برابر سقف مصرف انشعاب انرژی خورشیدی درخواست کنند.

به گفته قدیمی هر کیلووات ساعت در تولید با ظرفیت تولید 20 کیلووات و کمتر به قیمت 1040 تومان، با ظرفیت 100 کیلووات ساعت و کمتر با قیمت 910 تومان و با ظرفیت 10 مگاوات به قیمت 637 تومان خریداری می‌شود.

وی افزود: در صورتی که سرمایه گذار از تجهیزات داخل کشور استفاده کند به تناسب  تا 30 درصد قیمت خرید را افزایش می‌دهیم.

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان اردبیل همچنین به بند ه تبصره 15 قانون بودجه اشاره کرد و گفت: با توجه به این ماده قانونی ایجاد یکصد هزار نیروگاه خورشیدی در روستاها، حاشیه شهرها و مناطق محروم کشور برنامه ریزی شده است که برای هر 5 کیلووات تولید 50 میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌شود.

قدیمی گفت: هر نیروگاه، 5 کیلو واتی 50 متر مربع فضا لازم دارد. تولید سالانه برق آن 8500 کیلو وات ساعت و درآمد سالانه آن نیز 8 الی 10 میلیون تومان است.

وی با اشاره به اینکه دوره بازگشت سرمایه 3 الی 4 سال است، اضافه کرد: شرکت توزیع برق، برق تولیدی را به صورت تضمینی خریداری می‌کند. در حال حاضر در استان 8 نیروگاه  5 کیلوواتی در خلخال و کوثر دایر شده است.

ادارات ملزم به تولید انرژی پاک هستند

اما دردسرهای شرکت توزیع برق صرفا در راضی کردن سرمایه گذاران خلاصه نشده است و مطابق مصوبه هیئت وزیران دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20 درصد انرژی مصرفی را از محل انرژی پاک تامین کنند.

قدیمی در این خصوص اظهار کرد: در حال حاضر 24 دستگاه اجرایی به این مصوبه تن داده‌اند و ما انتظار داریم ادارات به منظور کاهش هزینه پرداختی برق نسبت به رعایت آن اقدام کنند.

مطابق اظهارات مدیر عامل شرکت توزیع برق استان اردبیل در حال حاضر 3 پروژه سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های پاک در استان در حال اجرا است.

گفت‌و گو از ونوس بهنود

انتهای پیام/136/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon