زمین‌خواری و ویلاسازی به ‌اراضی حاصلخیز گیلان رسید/ در مناطق بکر "ویلا" به‌جای باغ چای و شالیزار می‌روید

زمین‌خواری و ویلاسازی به ‌اراضی حاصلخیز گیلان رسید/ در مناطق بکر "ویلا" به جای باغ چای و شالیزار می‌روید

گروه استان‌ها ــ زمین‌خواری و ویلاسازی بلای جان اراضی حاصلخیز گیلان شده ‌و استمرار این روند تبعاتی جبران‌ناپذیر را برای این استان در آینده نزدیک به‌دنبال دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، زمین‌خواری، تغییر کاربری اراضی به‌ویژه زمین‌های حاصلخیز کشاورزی و ویلاسازی در زمان حاضر به بلای جان خطه زرخیز گیلان تبدیل شده است از طرفی استمرار چنین پدیده‌های شومی که به‌علت ضعف نظارت اتفاق افتاده است علاوه بر تبعات فرهنگی آثار جبران‌ناپذیری را برای اقتصاد این استان در آینده نزدیک به‌دنبال دارد.

زیبایی‌های بکر و منحصربه‌فرد استان گیلان، همه را متقاعد می‌کند که به آن سفر و لحظاتی را در دل طبیعت آن توقف کنند و از آب‌وهوا و مناظر آن بهره ببرند اما چند وقتی است این استان، غمناک از دست‌اندازی به اراضی ملی و ساخت ویلاهای غیرمجازی است که چهره آن را تغییر داده است.

مناطق مختلف گیلان به‌ویژه روستاهای خوش‌آب‌وهوای آن از جمله مناطقی هستند که معمولاً برخی سودجویان به آن هجوم می‌آورند و در آنجا تغییر کاربری اعمال می‌کنند از طرفی اهالی و مردم بومی استان بارها و بارها در مورد ویلاسازی غیرمجاز، کوه‌خواری و دخل‌وتصرف در اراضی ملی خبر دادند و خواستار پیگیری این موضوع شدند.

هرچند که در سال‌های اخیر به‌ویژه در یکی دو سال گذشته اقدامات خوبی برای رسیدگی به تخلفات در بخش تخریب جنگل و دست‌اندازی به منابع‌طبیعی و اراضی ملی در گیلان انجام شد اما این روزها، باز هم شاهد ورق خوردن دفتر دیگری از تخلفات در بخش زمین‌خواری، کوه‌خواری، ساحل‌خواری و ویلاسازی غیرمجاز هستیم.

گیلان با مساحت 14044 کیلومترمربع کمتر از یک درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است و از این جهت بین استان‌های کشور در جایگاه 28 قرار دارد؛ مرکز گیلان شهر رشت است و بر اساس آخرین تقسیمات کشوری تا پایان سال 1392 این استان دارای 16 شهرستان، 52 شهر، 43 بخش و 109 دهستان بوده است.

از طرفی شهرستان‌های استان گیلان شامل آستارا، آستانه‌اشرفیه، املش، بندرانزلی، تالش، رشت، رضوانشهر، رودبار، رودسر، سیاهکل، شفت، صومعه‌سرا، فومن، لاهیجان، لنگرود و ماسال است و شهرستان بندرانزلی، کم‌وسعت‌ترین شهرستان استان و شهرستان رودبار بزرگ‌ترین شهرستان گیلان محسوب می‌شود.

مقام معظم رهبری در تاریخ 17 اسفندماه سال 1393 در دیدار مسئولان و دست‌اندرکاران منابع طبیعی و محیط زیست، حراست از جنگل‌ها و مراتع و فضاهای سبز را نیازمند برنامه‌ریزی، تدبیر، پیگیری مستمر و جدی و قاطعیت دستگاه‌های مرتبط دانستند و جنگل‌ها و مراتع را ریه‌های تنفسی شهرها و عوامل نگهدارنده خاک عنوان کردند.

ایشان در آن جلسه از دست‌اندازی افراد سودجو و فرصت‌طلبان به جنگل‌ها و منابع طبیعی به‌ویژه در شمال کشور ابراز تأسف شدید کردند و در همین زمینه فرمودند: دستگاه‌های مسئول باید قاطعانه با تعدی به جنگل‌ها به‌هربهانه‌ای اعم از هتل‌سازی و جذب گردشگر و برخی توجیهات به‌ظاهر قابل‌قبول، مقابله کنند.

مقام معظم رهبری پدیده زمین‌خواری، کوه‌خواری و ساخت‌وساز در ارتفاعات را از دیگر مسائل رنج‌آور و اسفبار دانستند و تأکید کرده بودند: باید در قانون، این‌گونه اقدامات جرم تلقی شود و افراد سوءاستفاده‌کننده بی‌ هیچ اغماضی مورد تعقیب قضایی قرار گیرند و اگر در دستگاه‌ها نیز کوتاهی انجام شود باید با عوامل این کوتاهی هم به‌شدت برخورد شود.

خردادماه امسال بود که آیت‌الله رسول فلاحتی نماینده ولی فقیه در استان گیلان با انتقاد از روند رو به رشد تغییر کاربری اراضی کشاورزی در گیلان ضرورت برخورد با این پدیده شوم را ضروری خواند و جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرمجاز در زمین‌های کشاورزی استان گیلان را به‌عنوان یک امر مهم خواستار شد.

نماینده ولی فقیه در استان گیلان با انتقاد از روند رو به رشد تغییر کاربری اراضی در استان گیلان تصریح کرد: متأسفانه شاهد ویلاسازی‌های بسیار زیاد در سطح استان به‌ویژه مناطق خوش‌آب‌وهوا هستیم و گیلان به‌نوعی مرکز ویلاسازی عده‌ای شده است؛ از مسئولان می‌خواهم که با سوءاستفاده‌کنندگان برخورد قاطعانه کنند.

سیدعلی آقازاده نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی نیز در تاریخ دوشنبه 12 خرداد امسال و در جمع خبرنگاران به پدیده زمین‌خواری، تصرف اراضی و تغییر کاربری وسیع زمین‌ها در گیلان واکنش نشان داد و گفت: افراد غیربومی در حالی که کشاورزان و روستاییان ما برای گرفتن مجوز آب، برق و گاز در ادارات سرگردان هستند، به‌راحتی مجوز گرفته و شروع به ساخت‌وساز می‌کنند.

آقازاده وجود افراد غیربومی در گیلان را زمینه‌ساز تغییر سبک زندگی دانست و بیان داشت: فرهنگ و ساده‌زیستی روستائیان تحت تأثیر این افراد قرار گرفته و معضلاتی را برای استان ایجاد می‌‌کند.

وی با ابراز تأسف از ضعف نظارت در حوزه تغییر کاربری اراضی کشاورزی در گیلان، از دستگاه‌های نظارتی خواست تا سریع‌تر ورود کنند و جلوی زمین‌خواری را بگیرند.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری‌کل استان گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در رشت مساحت کم استان به‌نسبت جمعیت آن را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: گیلان دومین استان پرتراکم جمعیتی در سطح کشور محسوب می‌شود از طرفی به‌جهت موقعیت جغرافیایی و آب‌وهوایی خود همواره مورد توجه قرار داشته است.

احمد آقایی وضعیت بد اقتصادی مردم در امر کشاورزی، پایین بودن سطح اراضی کشاورزی در واحد سطح برای هر خانوار در گیلان را متذکر شد و عنوان کرد: تمام عوامل و مؤلفه‌های یادشده موقعیتی را برای بروز پدیده تغییر کاربری اراضی در استان گیلان فراهم می‌آورند که دنباله چنین پدیده‌هایی به زمین‌خواری ختم می‌شود.

وی عامل زمین‌خواری را تغییر کاربری اراضی اعلام کرد و با بیان اینکه کار کشاورزی برای کشاورزان بصرفه نیست و دولت نیز اقدامی حمایتی در این حوزه انجام نمی‌دهد ابراز داشت: دستگاه قضایی از سال 83 و بنا به دستور مقام معظم رهبری و ریاست قوه قضائیه جلوگیری از زمین‌خواری به‌بهانه‌ها و علل مختلف را در دستور کار خود قرار داد.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان با اشاره به اینکه دستگاه قضایی از سال 84 تا پایان 98 حدود 7 هزار و 310 فقره پرونده را در مورد تصرف اراضی و زمین‌خواری مورد رسیدگی قرار داده است افزود: در همین راستا نزدیک به 8هزار هکتار از اراضی تصرف‌شده گیلان توسط متصرفان و زمین‌خواران، خلع ید و رفع تصرف شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه گیلان از جاذبه‌های طبیعی، چشم‌نواز و اقلیم منحصربه‌فردی در کشور برخوردار است ابراز کرد: همین عوامل و مؤلفه‌های یادشده همواره مورد طمع سودجویان و فرصت‌طلبان بوده به‌طوری‌که ناخواسته با تبعات آن در استان دست به گریبان هستیم.

علی درجانی با بیان اینکه تلاش مدیران جهاد کشاورزی و سایر مدیران استانی بر این بوده که تقاضاهای تغییر کاربری از سمت اراضی مرغوب به سمت اراضی با مرغوبیت کمتر هدایت شود اضافه کرد: از طرفی برای جلوگیری از تخریب عمدی و یا سهوی اراضی نسبت به راه‌اندازی گشت‌های حفظ کاربری در سطح استان گیلان اقدام شده است.

وی با تأکید بر اینکه همه کارکنان جهاد کشاورزی موظف شدند هر نوع تخلفی را به ادارات حقوقی شهرستان‌ها گزارش کنند تا در اسرع وقت اقدامات قانونی انجام شود افزود: حفظ اراضی کشاورزی، جنگل و محیط زیست، حفظ گونه‌های نادر گیاهی و جانوری و همه ثروت‌های خدادادی و ملی تنها از عهده یک دستگاه ساخته نیست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیاز به همت عمومی و اراده جدی همه دستگاه‌های اجرایی و مردم جهت حفاظت از داشته‌های ذکرشده را متذکر شد و گفت: در این مورد اخیر سامانه 131 برای دریافت گزارشات مردمی راه‌اندازی شده است و همه مردم در گیلان با تلفن ثابت و همراه می‌توانند تخلفات مشاهده‌شده را با این شماره در میان بگذارند.

درجانی اقتصاد گیلان را مبتنی بر کشاورزی دانست و با بیان اینکه کشت محصول استراتژیک برنج تنها در دو استان شمالی گیلان و مازندران مجاز است تصریح کرد: استان گیلان علاوه بر تولید برنج در تولید ملی محصولات مختلفی با رتبه‌های بالا حائز اهمیت و دارای جایگاهی بسیار خوب و ممتاز در سطح کشور است.

 وی تلاش جهاد کشاورزی به‌عنوان مسئول اصلی تولید در استان در مورد تأمین بموقع نهادها و تقویت فنی و آموزشی کشاورزان را از جمله اقدامات انجام‌شده این دستگاه تلقی کرد و بیان داشت: تأثیر در برخی قیمت‌های تضمینی و خرید محصولات و ایجاد زنجیره تولید با هدف اقتصادی کردن تولید از جمله اهداف این دستگاه است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با تأکید به اینکه تخریب اراضی کشاورزی استان که بعضاً توسط سودجویان و به‌علت عدم اطلاع کافی بهره‌برداران انجام می‌شود تبعات زیادی از لحاظ اقتصادی و مهم‌تر از آن از لحاظ اجتماعی و فرهنگی برای استان در پی دارد گفت: برای جلوگیری از این پدیده همه بخش‌ها باید با هم همکاری داشته باشند.

درجانی ایجاد تشکل‌های تولیدی توسط تولیدکنندگان و انجام فرآیندهای پس از تولید مانند بسته‌بندی، فرآوری و بازاریابی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: با کوتاه کردن دست واسطه زمینه بهره‌برداری اقتصادی از واحدهای تولیدی فراهم و در نتیجه آن ارزش واقعی زمین برای مالکان مشخص و از هرگونه تغییر کاربری خودداری می‌شود.

مدیرکل راه و شهرسازی گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم افزایش ارزش زمین، بروز بحران آب در کشور و هجوم جمعیت به‌سمت استان‌های شمالی از جمله گیلان را مدنظر قرار داد و اظهار داشت: نظارت بر عدم ویلاسازی و تفکیک و تغییر کاربری اراضی در محدوده شهرها به‌عهده شهرداری‌ها و در خارج از محدوده به‌عهده بخشداری‌ها و دهیاری‌ها است.

ماکان پدرام پایین بودن ارزش زمین‌ها در خارج از محدوده و حریم شهرهای گیلان را متذکر شد و با تأکید بر اینکه بخش قابل‌توجهی از این اراضی که عمدتاً اراضی کشاورزی درجه 1 و 2 و 3 بوده‌اند خریداری شدند خاطرنشان کرد: در این اراضی خریداری‌شده به‌شکل غیرقانونی ساخت‌وساز و تغییر کاربری انجام شده است.

وی نقش دستگاه‌های خدمات‌رسان شامل آب، برق و گاز را در این بین به‌دلیل ارائه خدمات به‌عنوان مهم‌ترین عامل گسترش تصرفات برشمرد و گفت: با توجه به دستورالعمل‌های وضع‌شده خارج از محدوده شهرها و روستاها سکونت ممنوع و استقرار فعالیت‌های مرتبط با کشاورزی، دامداری صنعت و گردشگری با اخذ مجوز امکان‌پذیر است.

پدرام رسالت راه و شهرسازی به‌نمایندگی از سازمان ملی زمین و مسکن در گیلان را مورد توجه قرار داد و اعلام کرد: یگان حفاظت از اراضی سازمان ملی زمین و مسکن مستقل در استان گیلان به‌عنوان بازوی اجرایی اداره کل راه و شهرسازی از ساخت‌وسازها و تصرفات غیرمجاز به‌روی اراضی تحت مالکیت جلوگیری می‌کند.

مدیرکل راه و شهرسازی گیلان از عهده‌دار بودن این دستگاه در بخش مالکیت اراضی دولتی و زمین‌های شهری در محدوده شهرها سخن گفت و ابراز داشت: یگان حفاظت متصرفین سنواتی را با ارجاع پرونده‌ها به مقام قضایی رفع تصرف می‌کند که در این راستا از ابتدای امسال 230 هزار مترمربع از اراضی تصرفی دولت آزادسازی شده است.

به گزارش تسنیم، حرف‌ها و حدیث‌های مختلفی در باب علل و چرایی بروز پدیده‌های شوم و خطرناکی مانند تغییر کاربری اراضی و زمین‌خواری در گیلان مطرح می‌شود اما انتظار می‌رود علاوه بر دستگاه‌های اجرایی نهادهای نظارتی نیز با جدیت بیشتری به این موضوع ورود کنند زیرا با گسترش دامنه آن و ایجاد یک بحران عمومی دیگر مرثیه‌‌سرایی فایده‌ای برای استان نخواهد داشت.

انتهای پیام/614/ش+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران