روند نوسازی سالانه بافت فرسوده تهران در سالهای گذشته از ۵ درصد فراتر نرفته است
عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران گفت: در برنامههای پنج ساله چهارم و پنجم توسعه کشور، نوسازی سالانه ۱۰ درصدی بافتهای فرسوده کشور الزامی شده است اما روند نوسازی در پایتخت در بالاترین میزان خود طی سالهای گذشته از ۵ درصد فراتر نرفته است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، زهرا نژادبهرام در جریان جلسه شورای شهر تهران در رابطه نوسازی بافت فرسوده شهر تهران اظهار کرد: شهرها را باید به مثابه ارگانیزمهای زندهای دانست که از ترکیب اجزا، قطعات، شریانها و عناصر کارکردی تشکیل شدهاند. در یک مقایسه پدیدارشناسانه میتوان شکل ساختاری شهر را با فرآیند شکلگیری، تولد، رشد و تکامل فیزیولوژیکی انسان از دوران جنینی تا مرگ مقایسه کرد. در این میان بافت فرسوده یک نوع بیماری شهری قلمداد میشود که در شرایط زمانی و مکانی مختلف و به دلایل متفاوت بهوجود میآید. بسط و گسترش این بیماری در مرحله اول به عدم پیشگیری وقوع آن و در مرحله بعد به نقص در تشخیص عوامل بهوجودآورنده، انتخاب اشتباه روش درمان و در نهایت عدم اجرای کامل فرآیند درمان مربوط میشود.
وی تصریح کرد: حدود 21 درصد از پارسلهای شهر تهران (210 هزار پارسل) با جمعیت ساکن 1.5 میلیون نفر، در زمره بافتهای فرسوده مشمول سه شرط ریزدانگی، ناپایداری سازهای و نفوذناپذیری قرار میگیرد. با وجود سهم 5.3 درصدی بافت فرسوده از کل مساحت تهران، 15 درصد جمعیت پایتخت را در خود جای داده است. یعنی تقریباً تراکم این محدودهها سه برابر سایر مناطق است. نکته حائز اهمیت، تمرکز این بافتها در محدودههای مشخص است به گونهای که بیش از 50 درصد پارسلهای فرسوده شهر تهران صرفاً در مناطق 10 ، 12، 15 و 17 قرار گرفتهاند. این در حالی است که آمارها نشان میدهد پارسلهای دارای ناپایداری سازهای سهم سه برابری نسبت به بافت فرسوده دارند و قریب به 45درصد از پارسلهای شهر تهران با جمعیت ساکن 3میلیون نفر در این محدوده سکونت دارند.
عضو هئیت رئیسه شورای شهر تهران ادامه داد: در برنامههای پنج ساله چهارم و پنجم توسعه کشور، نوسازی سالانه 10 درصدی بافتهای فرسوده کشور الزامی شده است. اما روند نوسازی در پایتخت در بالاترین میزان خود طی سالهای گذشته از 5 درصد فراتر نرفت. بیشترین نرخ نوسازیها در سال های 90 ، 91 و 92 بوده است. در این سالها با توجه به مشوقهای تراکمی گسترده برای بافت فرسوده، بسیاری از مالکین املاک واقع در این بافتها برای نوسازی هجوم آوردند. از طرفی طرح تفصیلی جدید هنوز ضوابط و تکالیفش احصا نشده بود و شهرداری وقت با ضوابط سهلگیرانه کسر پارکینگها و اضافه طبقات را به راحتی میپذیرفت و در پی نوسازی تراکمی صرفاً در سال های 1380 تا 1395، 48 هزار واحد کسر پارکینگ فقط در بافت فرسوده شهر تهران ایجاد شده که امروز شهر تهران با تبعات و پیامدهای آن مواجه است.
نژادبهرام اضافه کرد: در حال حاضر کلانشهر تهران با اشکالات و تبعات این رویکرد در قبال نوسازی، دست و پنجه نرم میکند. تبعات و مشکلاتی همچون تمرکز صرف بر نوسازی کالبدی، عدم توجه به تأمین سرانههای خدماتی ازجمله فضای سبز، تفریحی، ورزشی، درمانی، آموزشی، تراکم بیش از حد جمعیت در بافتها و تشدید کمبودهای خدماتی، تبدیل شدن حاشیه معابر به انبار پارک خودروها ناشی از پذیرش کسر پارکینگ به صورت گسترده، کاهش حس تعلق به زندگی در محلات دارای بافت فرسوده بر اساس مطالعات انجام شده.
وی گفت: شورای پنجم شهر تهران از زمان آغاز به کار با رویکرد بازآفرینی پایدار به بافتهای فرسوده و با تأمین کمبودهای خدماتی و اجرای پروژههای بهسازی محیطی در دل بافت فرسوده و با هدف ارتقای ارزش سکونت، کوشید تا زمینه ترغیب ساکنین به نوسازی و بهسازی محیطی را فراهم آورد. در همین ارتباط شورای پنجم مواردی از جمله ایجاد فضای سبز در بافت فرسوده، احداث پارکینگهای محلهای در بافتهای فرسوده، پروژههای بهسازی محیطی محلهای، گسترش فعالیت دفاتر توسعه محلهای به 196 محله شهر تهران، پیش بینی برنامههای بازآفرینی شهری در مقیاس فرا منطقهای همانند بازآفرینی محور نیلوفری به طول 9 کیلومتر را در دستور کار شهرداری تهران قرار داد.
عضو هئیت رئیسه شورای شهر تهران در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع باید اذعان داشت تلاش این شورا در کنار شهرداری تهران، تمرکز بر تأمین خدمات محلی در بافتهای فرسوده و ناکارآمد بوده، کما اینکه این روزها افتتاح پروژههای بهسازی محیطی واقع در سطح محلات مختلف در دستور کار قرار داشته و تعداد قابل توجهی از پروژهها در قالب فضاهای خرد محلی، مراکز محله، فضای بازی کودکان، پاتوقهای محلی و ... به بهره برداری رسیدهاند و تعداد قابل توجهی نیز با درصد پیشرفت بالای 50 درصد، انشالله تا پایان سال جاری به بهره برداری خواهند رسید. ارتقاء ارزش سکونت در بافت فرسوده رویکرد بنیادین مدیریت شهری فعلیست و این رویکرد تا تحقق این امر در تمام محلات هدف بازآفرینی شهری توسط کمیته شهرسازی و کمیسیون شهرسازی و معماری شورا دنبال خواهد شد.
انتهای پیام/