گام‌به‌گام تا ثبت جهانی روستای تاریخی ابیانه نطنز/ تدوین سند جامع حفاظت از بافت‌های تاریخی ضروری است


گام‌به‌گام تا ثبت جهانی روستای تاریخی ابیانه نطنز/ تدوین سند جامع حفاظت از بافت‌های تاریخی ضروری است

گروه استان‌ها - روستای تاریخی ابیانه نطنز در فهرست ثبت جهانی قرار دارد و در این مسیر تدوین سند جامع حفاظت از بافت‌های تاریخی ضروری است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز، روستای تاریخی ابیانه یکی از زیباترین و منحصر به فردترین روستاها همراه با آداب و رسوم گویش‌ها و آیین‌های به جا مانده و جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و مذهبی در سطح کشور محسوب می‌شود؛ بافت تاریخی روستا در سال 1354 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از آن زمان تاکنون هرگونه ساخت و ساز باید تحت قوانین و مقررات مصوب میراث فرهنگی در جهت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی صورت پذیرد.

اقدامات قابل توجهی از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی به ویژه مردم فرهنگ‌دوست، مهمان‌نواز و خونگرم روستای ابیانه در بدترین شرایط آب و هوایی و با وجود معابر صعب‌العبور انجام گرفته است و از این رو وزارت میراث فرهنگی با راه‌اندازی پایگاه پژوهشی در سطح ملی در صدد برطرف کردن مشکلات و معضلات روزمره در این روستا برآمده و طی سال‌های متمادی توانسته در حد توان و مقدورات گره‌هایی را گشوده و باری از دوش مردمان این دیار بر دارد.

روستای ابیانه با معماری پلکانی ویژه و حفظ کالبد و اصالت نه تنها برای گردشگران داخلی و هم میهمان بلکه گردشگران خارجی که از اقصی نقاط دنیا به این منطقه سفر می‌کنند اهمیت فوق‌العاده‌ای داشته و بر همین اساس صیانت از بافت تاریخی در درجه اول بسیار مهم و با ارزش بوده و حفظ آداب و رسوم و سنت‌های گذشته علی‌الخصوص بافت تاریخی و یکپارچه که از انسجام برخوردار است، جزء اصول اولیه پایگاه میراث فرهنگی ابیانه است.

یکی از توافق‌های قابل توجه در این روستا در حفظ بافت تاریخی، مرمت و بازسازی ابنیه و استفاده از مصالح سنتی و بوم آور است که مردم ابیانه از گذشته با ارزش نهادن به حفظ این اصول هویت و اصالت خود را تا عصر حاضر استوار و پایدار و به صورت مداوم حفظ کرده‌اند. 

حسین یزدانمهر در گفت‌وگو با تسنیم ضمن اشاره به ویژگی‌های منحصر به فرد روستای ابیانه اظهار داشت: روستای تاریخی ابیانه یکی از زیباترین و منحصر به فردترین روستا همراه با آداب و رسوم و گویش‌ها و آیین‌های به جا مانده و جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و مذهبی در سطح کشور محسوب می‌شود.

وی گفت: بافت تاریخی روستای تاریخی ابیانه نظنز در سال 1354 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و از آن زمان تاکنون هرگونه ساخت و ساز باید تحت قوانین و مقررات مصوب میراث فرهنگی در جهت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی صورت پذیرد.

سرپرست اداره میراث فرهنگی نطنز ابراز داشت: طی سال‌های اخیر اقدامات قابل توجهی از سوی نهادهای دولتی و غیر دولتی به ویژه مردم فرهنگ دوست، مهمان‌نواز و خونگرم روستای ابیانه در بدترین شرایط آب و هوایی و با وجود معابر صعب‌العبور انجام گرفته است.

وی گفت: میراث فرهنگی کشور با راه‌اندازی پایگاه پژوهشی در سطح ملی در صدد برطرف کردن مشکلات و معضلات روزمره در این روستا برآمده و طی سال‌های متمادی توانسته در حد توان و مقدورات گره‌های زیادی را گشوده و باری از دوش مردمان این دیار بردارد.

مدیر پایگاه پژوهشی ابیانه روستای ابیانه تبیین کرد: با معماری پلکانی ویژه و حفظ کالبد و اصالت نه تنها برای گردشگران داخلی و هم‌میهمان بلکه برای گردشگران خارجی که از اقصی نقاط دنیا به این منطقه سفر می‌کنند اهمیت فوق‌العاده‌ای داشته است لذا صیانت از بافت تاریخی در درجه اول بسیار مهم و با ارزش بوده و  از سوی دیگر حفظ آداب و رسوم و سنت‌های گذشته علی‌الخصوص بافت تاریخی و یکپارچه که از انسجام نیز برخوردار بوده جزء اصول اولیه پایگاه میراث فرهنگی ابیانه است.

یزدانمهر ضمن اشاره به برگزاری کلاس‌های آموزشی اظهار داشت: جهت حفظ و احیاء و مرمت بافت تاریخی روستای ابیانه جلسه توجیهی، آموزشی با حضور معماران و استادکاران شاغل در بافت تاریخی روستا همراه با  کارشناسان فنی و یگان حفاظت در محل پایگاه پژوهشی  این روستا تشکیل شد. 

مدیر پایگاه میراث فرهنگی ابیانه ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای ثبت جهانی روستای تاریخی ابیانه افزود: مقرر شد در طول سال کلاس‌های آموزشی ادامه و از اساتید برجسته دانشگاه و کارشناسان خبره وزارتخانه در راستای آموزش همگانی توسط پایگاه دعوت به عمل آید.

یزدانمهر تصریح کرد: از معماران و استاد کاران تعهدات لازم مبنی بر اینکه هیچگونه عملیات اجرایی در ساختمان‌های واقع در روستای ابیانه به ویژه بافت تاریخی روستا بدون هماهنگی و نظر کارشناسان فنی پایگاه صورت نپذیرد، اخذ شده و در صورت اجرا استادکار پاسخگوی عدم رعایت ضوابط اجرایی خواهد بود.

فریدون اللهیاری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: روستای تاریخی ابیانه یکی از منحصر به فردترین بافت‌های تاریخی را در میان روستاهای کشور به خود اختصاص داده و واجد ارزش‌های منحصر به فرد فراوانی است به گونه‌ای که هم اینک این روستا نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی قرار گرفته است.

مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان افزود: تدوین طرح‌های جامع و اسناد بالادستی نقش اساسی در حفاظت از بافت‌های تاریخی ایفا می‌کند و لذا با توجه به اینکه در زمینه حفاظت از بافت‌های تاریخی کشور، ارگان‌ها و نهادهای متعددی موثر هستند، تهیه و تدوین طرحی که با در نظر گرفتن تمامی قواعد و قوانین میراثی و قواعد سایر ارگان‌ها هماهنگ بوده و به سندی جامع برای همگان تبدیل شود بسیار مفید و ضروری خواهد بود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان تصریح کرد: با در نظر گرفتن مجموعه ارزش‌های تاریخی و فرهنگی روستای تاریخی ابیانه، تهیه طرح جامع و ویژه برای حفاظت از بافت این روستا با درخواست اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در دستور کار شورای عالی معماری و شهرسازی کشور قرار گرفته است تا به این ترتیب با تدوین این طرح حفاظتی، گامی ارزشمند در راستای حفاظت از این روستای تاریخی برداشته شود.

محمدرضا علیرضایی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: یکی از توافق‌های قابل توجه در این روستا در حفظ بافت تاریخی آن مرمت و بازسازی ابنیه و استفاده از مصالح سنتی و بوم‌آور است که مردم ابیانه از گذشته با ارزش نهادن به حفظ این اصول هویت و اصالت خود را تا عصر حاضر استوار و پایدار و به صورت مداوم حفظ کرده‌اند. 

رئیس شورای اسلامی روستای تاریخی ابیانه گفت: جهت پیشبرد اهداف وزارت میراث‌ فرهنگی و نزدیک شدن به آمال و آرزوی دیرینه و گام برداشتن به سمت ثبت میراث جهانی یونسکو اقدامات شایسته‌ای اخیراً توسط مدیریت پایگاه میراث‌فرهنگی ابیانه در حال شکل‌گیری است.

گزارش از رحمت‌الله کاملی

انتهای پیام/804/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon