فرش قرمز بحران به داستان تکراری "گوجه‌فرنگی" در زنجان/ مشکل کار کجاست؟


فرش قرمز بحران به داستان تکراری "گوجه‌فرنگی" در زنجان/ مشکل کار کجاست؟

گروه استان‌ها ـ در سال جهش تولید که باید مسئولان از افزایش تولید استقبال کنند و نهایت بهره‌‌برداری از تولیدات خصوصاً بخش کشاورزی را ایجاد کنند اما این موضوع در استان زنجان در حد یک رویا مانده است و گوجه‌کاران را در شرایط وخیم قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، کشاورزان در این استان سال‌ها است که در زمان کاشت تا برداشت و در نهایت فروش محصولات با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند، داستان عدم فروش محصول در زمان برداشت، قیمت نامناسب محصول و وجود واسطه‌ها هر ساله تکرار می‌شود و جای خالی یک ابزار قدرتمند برای حل مسئله همواره احساس می‌‌شود.

 در برخی فصول سال قیمت خرید محصولی همانند گوجه‌فرنگی هوش از سر خریداران می‌پراند و این محصول جالیزی را به صیفی لاکچری مبدل می‌‌کند اما اینک در فصل برداشت، این محصول پایین‌ترین نرخ را دارد. همین عامل موجب شده تا کشاورزان گوجه‌کار به دنبال درمان حال ناخوش خود باشند و برای حل مسئله حتی دست به دامان مسئولان بی‌تدبیر در استان شوند، زیرا سال گذشته بیشتر کشاورزان گوجه‌کار در سطح استان زنجان به دلیل عدم فروش محصول خود به اجبار مزد چندین ماهه و تلاش شبانه‌‌روزی خود را بر روی زمین رها کردند و در نهایت هزینه‌های میلیونی صرف شده تولید به جای بازگشت چند برابری سرمایه رها شد و مورد تغذیه خوراک دام قرار گرفت.

 امسال نیز کشاورزان طارمی استان زنجان در این روز‌ها در حال برداشت گوجه‌فرنگی از مزارع خود هستند اما نامناسب بودن قیمت ‌گوجه فرنگی و تعطیلی کارخانجات فرآوری، کشاورزان را بسیار گله‌مند کرده است. در سال جاری از مرحله داشت تا برداشت برای کشاورزان هزینه‌‌های بسیار هنگفتی تحمیل شده است زیرا تمام نهاده‌ها از جمله بذر، سم، کود و نوار تیب با قیمت‌‌های چند برابری تهیه و مورد استفاده قرار گرفته تا محصول به ثمر نشسته است اما در این روز‌ها که کشاورزان طارمی در حال برداشت دسترنج خود هستند همچون سال گذشته با یک بحران و سد بزرگی در مسیر خود مواجه‌اند، با این‌که قیمت تمام شده این محصول در هر کیلوگرم به 1500 تا 2 هزار تومان می‌رسد اما متاسفانه گوجه در بازار این استان تنها به قیمت 1200 تومان و پایین‌تر به فروش می‌‌رود یعنی نه‌تنها کشاورز سودی حاصل نکرده بلکه زیان نیز برداشت می‌‌کند.

 پایین بودن قیمت خرید از یک سو، بالا بودن قیمت سبد تهیه شده برای بازار‌ رسانی از سوی دیگر بر درد و رنج کشاورزان این منطقه افزوده است اما امید بود تا حداقل کارخانجات فرآوری گوجه را از کشاورزان تحویل بگیرند تا این محصول همچون سال گذشته به تاراج نرود و حیف‌و‌میل نشود اما متاسفانه تنها کارخانه فراوری گوجه در منطقه طارم سال‌هاست که تعطیل است. علاوه بر این بزرگترین کارخانه فرآوری گوجه در شهرستان زنجان نیز هنوز از خرید گوجه کشاورزان امتناع می‌کند و انگار قصدی برای بازگشایی در‌های بسته چندین ماهه خود هم ندارد.

 با این حال در این‌جا سوالاتی از مسئولان مطرح است، چرا با وجود اینکه کشاورزی و تولید همسو با شعار سال یعنی جهش تولید است اما شاهد تنگ شدن عرصه بر تولید ‌کننده‌گان هستیم؟ چرا جهاد کشاورزی استان زنجان که سالانه مشکلات بازار‌‌ رسانی محصولات کشاورزی استان را می‌‌بیند اما نسبت به حل مسائل آن بی‌توجه است؟ الگوی کشتی که همواره شفا بخش کشاورزی است و شعار آن داده می‌ ‌شود در کدام نقطه استان زنجان اجرا شده است؟ آیا اصلا الگوی کشتی در کار بوده است! آیا تنها شعار می‌تواند حمایت از تولید و تولید‌کننده را در‌بر‌داشته باشد؟ چرا مسئولان زمان عمل به وعده که می‌‌رسد همواره از مسئولیت‌‌های خود شانه خالی می‌کنند؟ مسئولیت چنین بی‌تدبیری‌ها و بی‌نظمی‌ها در استان که موجب ضرر و زیان شدید به کشاورزان می‌شود کیست؟ تا چند سال دیگر کشاورزان باید شاهد از دست دادن سرمایه‌‌های خود باشند؟

عبدالله جعفری، مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم، در ارتباط با عدم فعالیت کارخانه فراوری گوجه در منطقه گیلوان شهرستان طارم اظهار داشت: این کارخانه چندین سال است به دلیل مشکلات مالی تعطیل است.

وی افزود: در سال گذشته با سازمان صمت جلساتی برگزار شد تا در صورت رفع مشکل، کارخانه مذکور شروع به فعالیت کند اما این کارخانه نیاز به تعمیرات و بازسازی دارد و از سوی دیگر مشکلات مالی فراوانی بر این کارخانه حادث است که مانع از به چرخش درآوردن چرخ‌های آن شده است.

 این مسئول با بیان اینکه در سال گذشته مدیریت کارخانه فراوری گوجه شهرستان طارم تغییر یافت اما باز این اتفاق نیز نتوانست کارخانه را به چرخه فعالیت وارد کند گفت: در حال حاضر این کارخانه نیازمند تغییرات فناورانه در سیستم‌های خود است به همین دلایل هنوز کارخانه نمی‌‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد.

 مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اعلام اینکه گوجه شهرستان طارم علاوه بر زنجان می‌‌تواند به استان‌های دیگر ارسال و مورد فراوری قرار گیرد عنوان کرد: با هماهنگی که با سازمان صمت استان صورت گرفته، بزرگترین کارخانه رب زنجان متعهد شده است تا مشکلات موجود را سریع‌‌تر برطرف کرده و اقدام به خرید گوجه از کشاورزان نماید.

سرنوشت نامشخص خرید حمایتی

ربابه شب‌خیز، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم اظهار داشت: برش‌های استانی و الگوی کشت از طرف وزارت‌خانه به جهاد کشاورزی استان ارسال می‌شود و بر اساس آن میزان و نوع محصول مورد کشت نیز کاملا مشخص می‌شود، در نهایت این مسئله به جهاد کشاورزی سطح شهرستان‌ها اعلام می‌شود و سهمیه هر بخش برای کشت محصولی مشخص تعیین می‌گردد.

وی افزود: بر اساس ابلاغیه‌ موجود تمام نهاده‌ها از قبیل کود، سم و بذر در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد اما اگر کشاورزی توصیه‌های کشت را رعایت نکند و کشت اضافه داشته باشد از خدمات جهاد کشاورزی محروم می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان این که در سال گذشته عوامل متعددی باعث شد تا خرید حمایتی گوجه فرنگی از گوجه‌کاران انجام شود گفت: مشخص نیست که امسال نیز دولت دوباره به این امر اقدام نماید یا خیر.

اما در پایان باید گفت یقینا مسئولان بخش کشاورزی را رها کرده‌‌اند و برنامه‌‌ای برای آن ندارد و این کشاورزان هستند که هر ساله چوب بی‌برنامه‌گی آنان را می‌خورند، زیرا اگر الگوی کشتی که مسئولان جهاد کشاورزی در تصورات خام خود ترسیم کرده‌اند شکل واقعیت به خود می‌گرفت شرایط کاملاً متفاوت می‌شد. 

بنابراین تا زمانی که برنامه و الگوی کشت در استان اجرایی نشود تمام هستی تولیدکنندگان و کشاورزان به فنا خواهد رفت، اما امید است قبل از این که همچون سال گذشته کشاورزان گوجه کار مزارع خود را رها کنند و ضرر برداشت کنند مسئولان امر استان سریعتر راه چاره‌ای بیندیشند و صرفاً با شعار اینکه خادم مردم هستیم این موضوع را حل و فصل نکنند زیرا زمانی خدمت ارزشمند است که جامه عمل بپوشد، نه اینکه در حد یک جمله بی‌ارزش در حد شعار باقی بماند!

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon