استخراج خاویار از دل کویر روستای دورافتاده سبزوار/«کهنه آب» مهد کارآفرینی شد

استخراج خاویار از دل کویر روستای دورافتاده سبزوار/«کهنه آب» مهد کارآفرینی شد

گروه استان‌ها- روستایی دورافتاده در سبزوار که سراسر کویری و خشک است این روزها تبدیل به یک کارگاه کوچک کارآفرینی شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سبزوار، چند سالی است که کشاورزان سبزواری با غلبه بر آب و هوای گرم و خشک منطقه و استفاده از آب استخرهای کشاورزی رتبه نخست پرورش ماهیان سردابی در خراسان رضوی را بدست آورده‌اند. شهرستان سبزوار با تولید سالیانه ماهی‌های سردابی و گرمابی طی سالیان گذشته رتبه نخست تولید شیلات در خراسان رضوی را کسب کرده است. بیشتر گونه‌های ماهی گرمابی و سردابی تولید شده در سبزوار را آمور سفید پرورشی، کپور و قزل آلای رنگین کمان تشکیل می‌دهد.

در حوالی شهر سبزوار و در روستای «کهنه آب» این بار پرورش ماهی با آب قنات جان دوباره‌ای به این روستا بخشیده است. در مجتمعی در این روستا پرورش خاویار انجام می‌شود که این نشان دهنده این است که اگر تلاش و پشتکار باشد می‌شود از کویر گرم و خشک نیز نه تنها ماهی بلکه خاوریاز ارزشمند و ارز آور تولید و صید کرد.

مسئول این مجتمع پرورش خاوریار گفت: خروجی آب این قنات 65 لیتر در ثانیه است. قبلا این قنات از داخل روستا عبور می‌کرد و تخریب شده بود که با هزینه خود مسیر را بازسازی و احیا کردم.

بیدی با بیان اینکه در ابتدای کار پرورش ماهی قزل‌آلا را انتخاب کردم و موفق به پرورش 150 تن ماهی در سال شدم، اظهار داشت: پس از یک سال که این کار را انجام دادم طی بررسی‌هایی متوجه شدم ماهی خاویار با توجه به دمای منطقه در اینجا بهتر جواب می‌دهد بنابراین پرورش ماهی قزل‌آلا را تبدیل به پرورش خاوریار کردیم.

وی با بیان اینکه در یک ماه گذشته حدود 8 هزار قطعه بچه ماهی خاویار در این مجتمع رهاسازی شده و به 20 هزار قطعه افزایش می‌یابد، عنوان کرد: پیش‌بینی می‌شود در سال اول 20 تن، سال دوم 50تن و از سال سوم به بعد به 100 تن ماهی تولیدی در سال برسیم که تماما صادراتی است و ارز‌آوری برای کشور دارد.

وی با تاکید به اینکه در این مجتمع که به صورت مداربسته فعالیت می‌کند از آب حداکثر بهره‌وری صورت می‌گیرد و تولید چند برابر آب موجود است، خاطرنشان کرد: در این مجمعه خروجی 2گانه نصب کرده‌ایم که 10 درصد آب و فضولات را خارج و به کشاورز می‌رسد و 90 درصد برای تولید بیشتر و دبی ورودی به استخرهای تولید بازمی‌گردد.

وی با تاکید به این امر که آب خروجی این مجتمع در کشاورزی و باغداری روستا نیز موثر بوده عنوان کرد: انگیزه و هدف بنده که در این مجموعه برای 10 نفر اشتغال ایجاد شده، بهره‌وری و تولید بیشتر است.

بیدی با بیان اینکه من قبل از اینکه پرورش ماهی را انجام بدهم پرورش دهنده گاو شیری بودم و با تولید بیگانه نبودم، اظهار داشت: پرورش ماهی را بخاطر تولید و استفاده بهینه از آبی که در منطقه بود، انتخاب کردم و انجام دادم.

یکی از باغداران روستای کهنه آب نیز گفت: از وقتی از آب پرورش ماهی استفاده می‌کنیم بخاطر کودی که دارد هم محصول بهتر و با کیفیت تری داریم و هم تولید افزایش یافته است.

محمود علی آبادی افزود: استفاده از کود ماهی منجر به افزایش 30 درصدی محصولات کشاورزی می‌شود که طی مدت اخیر محصولات باغ من در اثر استفاده از آب حاوی کود ماهی تا 17 درصد افزایش یافته است.

مدیر اداره جهاد کشاورزی سبزوار نیز گفت: 160 واحد پرورش ماهی فعال در شهرستان سبزوار داریم و با تولید حدود 3400 تن در سال تقریبا 35 درصد ماهی استان در سبزوار تولید می‌شود.

منصور برغمدی با بیان اینکه سبزوار 1200 رشته قنات دارد که اگر تجربه موفق این مجموعه در بخشی از آنها اجرا شود تولید و اشتغال چند برابر وضع موجود می‌شود، اظهار داشت: اگر 20 درصد قنات‌های شهرستان را در ارتباط با پرورش ماهی راه‌اندازی کنیم ظرفیت بسیار خوبی در شهرستان ایجاد و تولید ماهی به 2 برابر در شهرستان افزایش می‌یابد و به میزان 8 هزار تن تولید در سال خواهیم رسید.

انتهای پیام/282/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon