کلانشهر شدن زنجان سوءتفاهم یا واقعیت؟ سوءبرداشت مسئولان شهرداری از مفهوم کلانشهر‌


کلانشهر شدن زنجان سوءتفاهم یا واقعیت؟ سوءبرداشت مسئولان شهرداری از مفهوم کلانشهر‌

گروه استان‌ها - زنجان در حالی در چند روز گذشته وارد لیست کلانشهرهای کشور شده ‌که بسیاری از کارشناسان معتقدند که هیچ‌کدام از معیارهای این انتخاب را زنجان ندارد و کاملا برای این شهر بی‌فایده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، کلان‌شهر عنوانی است که به یک شهر مرکزی و تعدادی شهر اقماری نسبت می‌دهند. کلان‌شهرها معمولا از اهمیت سیاسی، اقتصادی، بازرگانی و فرهنگی بالایی برخوردارند و از مراکز مهم تجاری هر کشور به حساب می‌آیند. همچنین دارای امکانات ورزشی، فرهنگی، آموزشی و گردشگری زیادی هستند.

براساس تعاریف بین‌المللی، شهری که بیش از چهار میلیون نفر جمعیت داشته باشد کلان‌شهر نامیده می‌شود، اما مفهوم آن بر اساس سطح فعالیت‌ها، حوزه نفوذ شهر و جمعیت‌پذیری در هر کشور متفاوت است.

در ایران کلان‌شهر به شهرهایی با جمعیت بیش از 500‌ هزارنفر گفته می‌شود ولی فقط شهرهایی که از نظر موقعیت و اثرگذاری اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و جمعیتی در بین سایر شهرها سرآمد باشند از مزایای مالیات بر ارزش افزوده بهره‌مند می‌شوند و سایر شهرها صرفا از نظر قانونی کلان‌شهر نامیده می‌شوند.

این روزها اخباری به گوش می‌رسد مبنی بر این که نام شهر "زنجان" با تصویب شهرداران کلان‌شهرهای کشور به عنوان یک کلان‌شهر تصویب شده است. خبری که شاید برای هر شهروند واقع‌بین شوکه کننده بنظر آید. با درک منطقی شرایط حال حاضر و با وجود مساحت کم شهر، امکانات و ظرفیت‌های بسیار ضعیف، حجم بالای پروژه‌های نیمه تمام و حتی بودجه محدود دولتی به‌راحتی می‌توان فهمید که کلانشهر شدن زنجان یک شوخی بیش نیست.

اگر پروژه نیمه کاره سبزه میدان 30 ساله یا ورزشگاه 15 هزار نفره زیتون یا حتی پروژه 40 ساله مصلی زنجان نگاه کنیم و یا اگر به نبود ورزشگاه و کتابخانه مرکزی و عدم وجود هزاران امکانات رفاهی و تفریحی بنگریم به راحتی متوجه می‌شویم که شهر زنجان در مقایسه با سایر کلان‌شهرهای کشور همچون تبریز، مشهد و تهران در حد یک شهرستان کوچک‌ است. اگر قرار بر کلان شهر شدن زنجان است بهتر نیست قبل از هر اقدام و بزرگ کردن نام شهری کوچک که حتی جزئی از امکانات استان‌ها و شهر‌های همجوار را ندارد ابتدا اعتبارات لازم جذب شود و به فکر تکمیل کردن پروژه‌های این شهر بود که همانند زخمی بر چهره تاریخ زنجان زده شده و آن را به یدک می‌کشید!

موضوعی که باید بررسی شود این است که آیا زنجان ویژگی یک کلان‌شهر را دارد یا صرفا بر اساس شاخص جمعیتی، موفق به کسب عنوانی شده است که حتی ملزومات آن را ندارد؟ آیا مسئولان امر استان به عواقب نام کلان‌شهر و انتظاراتی که مردم از این عنوان شهر دارند راه‌حلی اندیشیده‌اند؟ چرا زمانی که مسئولان توانایی جذب اعتبار ملی برای استان و شهر زنجان ندارند تا التیام بخش زخم‌ها و پروژه‌های نیمه‌کاره باشند بدون فکر اقدام به کاری مضحک می‌کنند؟ آیا بهتر نیست مسئولان در جایگاه مدیریتی خود هر آن‌چه که در خور مردم فهیم و شهید پرور زنجان است انجام دهند و صرف وعده‌‌های قشنگ کاغذی مردم را سرگرم نکنند؟!

درست است که در سال 1387 تعریف کلانشهر توسط سعیدی‌کیا وزیر وقت مسکن در شورای عالی شهرسازی و معماری اصلاح شد و طبق آن شهرهای با جمعیت بیش از 500 هزار نفر کلان‌شهر محسوب می‌شوند ولی باید دید که این کلانشهر شدن چه مزایایی بر آن شهر دارد. به دنبال تصویب این قانون مسئولان وقت استانداری در زمان دولت تدبیر و امید به دنبال تایید مجوز کلانشهر شدن زنجان بودند ولی اگر کمی عاقلانه به موضوع بنگریم کاملا متوجه می‌شویم چه زنجان کلانشهر شود و چه نشود هیچ‌ تفاوتی به حال شهر زنجان نمی‌کند چرا که فقط این واژه سوء برداشتی بیش نیست تا مسئولان فعلی زنجان از این واژه برای لاپوشانی بی‌کفایتی‌های خود استفاده کنند.

به اعتقاد کارشناسان، شهر زنجان در بسیاری از شاخص‌های توسعه‌ای در حد و اندازه یک شهر مطلوب نیست و با مسائل و کمبودهای عدیده‌ای مواجه هستند و واژه کلانشهر برای زنجان فقط در حد و اندازه یک شعار است و هیچ تفاوتی هم به حال این شهر ندارد.

حجم بالای پروژه‌های نیمه تمام که در سالیان سال مسئولان زیادی را به خود دیده‌ است و عمر برخی از آنها به 40 سال نیز رسیده و کارگاه‌ها و کارخانه‌هایی که در چند سال اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شده‌اند، مراکز تفریحی و ورزشی که کاملا طبق استانداردهای فاصله بسیاری دارند، وضعیت کمبود هتل‌ها و مراکز گردشگری که همواره در این سال‌ها به قوت خود باقی مانده، اوضاع افتضاح ناوگان حمل و نقل شهری و فرسودگی اتوبوس‌های شهری فقط اندک دلایلی هستند که ثابت می‌کند زنجان کلانشهر نیست و هیچ‌وقت به معنای واقعی کلمه کلانشهر نخواهد شد و فقط یک واژه ساده‌ای است که مسئولان فقط می‌توان از آن در بنرها و مناسبت‌های ویژه استفاده کنند و فقط به این واژه ببالند.

با تمام آنچه که گفته شد، کلان‌شهرها ضمن داشتن مزیت‌های بسیار مسئولیت‌هایی را برای مدیران فراهم می‌آورد. بر اساس گفته کارشناسان و مشاهدات عینی سیاست‌های توسعه ارائه خدمات و زیرساخت‌های شهری در زنجان به درستی اجرا نمی‌شوند و اگر مسئولان شهرداری مدعی انجام درست آنها هستند باید گفت نتایج عملکرد آنها آنقدر مطلوب نبوده است که زنجان را در حد یک کلان‌شهر معرفی کند، ضعف و اختلاس شهردار پیشین و برخی از اعضای شورای شهر زنجان نیز کاملا تایید کننده این مسئله است، به نظر می‌رسد انتخاب نام "زنجان شهر پروژه‌های نیمه تمام" یا "زنجان شهر مسئولان نالایق" بسیار براندازه شهر باشد تا این‌که یک نامی که در خور این شهر نیست برایش انتخاب گردد.

با این وجود امید است با به جای اینکه مسئولان شهرداری با واژه "کلانشهر شدن زنجان" گوش فلک را کر کنند و از آن به عنوان یک رزومه قوی برای خود درست کنند، بهتر نیست به فکر تکمیل زیباسازی شهری، تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام، بهبود وضعیت خیابان‌های شهر، درست کردن چاله‌های خیابان باشند؟

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon