چرایی یک بام و دو هوای دولت افغانستان برای آغاز مذاکرات با طالبان
در حالی که هنوز اختلافات داخلی وجود دارد، شورای عالی مصالحه کامل نشده است و تبادل زندانیان نیز مشکلاتی دارد اما وزارت صلح افغانستان از آمادگی دولت برای آغاز مذاکرات میگوید.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، مقامات افغان در ماههای اخیر در نشستها و گردهماییهایی مختلف همواره تاکید میکنند که تیم مذاکره کننده دولت برای آغاز مذاکرات بینالافغانی با طالبان در آمادگی کامل فنی، محتوایی و تدارکاتی قرار دارد و از طالبان نیز میخواهند تا با توقف خشونتها و آزادی کامل زندانیان دولتی، آمادگیاش را برای آغاز گفتوگوها اعلام کند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که مقامات آمریکایی از سران دولت افغانستان میخواهند تا فوراً دولت جدید را تشکیل دهند و با ایجاد شورای عالی مصالحه و تکمیل تبادل زندانیان، بسوی آغاز مذاکرات بینالافغانی حرکت کنند.
مقامات آمریکایی بارها کابل را برای آزادی همه زندانیان طالبان براساس فهرست ارائه شده این گروه تحت فشار قرار دادهاند اما دولت افغانستان تاکید میکند که به دلایل حقوقی امکان آزادی 592 نفر از زندانیان طالبان از مجموع 5 هزار زندانی این گروه وجود ندارد و از این گروه نیز میخواهد تا فهرست جایگزینی را برای آزادی در اختیار دولت قرار دهد.
طالبان اما با پافشاری بر آزادی زندانیان براساس فهرست ارائه شده در قطر به دولت پیشنهاد داده است که مشروط بر آزادی زندانیان باقیمانده این گروه تا عید قربان، مابقی زندانیان دولتی را آزاد خواهد کرد و آماده است تا مذاکرات بینالافغانی را نیز آغاز کند.
دولت افغانستان تاکنون بطور رسمی این درخواست طالبان را رد و یا قبول نکرده اما «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان در دور تازه سفرهای منطقهای خویش تلاش دارد تا موانع باقیمانده بر سر آغاز مذاکرات را حل کند.
براساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، خلیلزاد در سفر به دوحه و کابل بطور ویژه برای تکمیل روند تبادل زندانیان بین طالبان و دولت افغانستان و نیز کاهش خشونتها تلاش خواهد کرد.
نماینده ویژه آمریکا در حالی سفرهایش را آغاز کرده که ظاهراً دولت افغانستان از موضع خویش بر عدم آزادی 592 نفر از زندانیان طالبان عقبنشینی کرده است.
«احمدالله واثق» عضو تیم مذاکرهکننده طالبان با اعلام این خبر گفت که روند آزادی زندانیان این گروه پس از چند روز تاخیر بار دیگر از سرگرفته شده و براساس توافقنامه قطر 50 نفر از زندانیان طالبان از زندان پلچرخی آزاد شدهاند.
واثق میگوید که این زندانیان آزاد شده طالبان از کسانی هستند که دولت کابل پیش از این آزادی آنها را دشوار و سخت توصیف کرده بود.
با این حال، مقامات افغان از آمادگی برای مذاکرات بینالافغانی میگویند اما هنوز روند آزادی زندانیان طالبان بطور کامل انجام نشده، کابینه دولت مشارکتی اشرف غنی و عبدالله بدلیل اختلاف بین دو طرف هنوز تکمیل نیست و پارلمان افغانستان نیز به تعطیلات 45 روزه تابستانی رفته است.
برخی کارشناسان بر این باورند که طالبان با تشدید حملات در نظر دارد تا در آستانه مذاکرات بینالافغانی از موضع قدرت بر سر میز مذاکره حاضر شود و امتیازگیری کند؛ ارگ ریاست جمهوری نیز با اظهارات ضد و نقیض درباره صلح تلاش میکند تا با خریدن زمان و تاخیر مذاکرات، مشکلات و اختلافات داخلی را به حداقل برساند تا دولت با موضع قوی و حمایت حداکثری کشورهای خارجی بر سر میز مذاکرات حاضر شود.
از طرف دیگر نیز غنی میداند که طالبان در مذاکرات بدنبال قدرت حداکثری است، بنابراین ورود به مذاکرات در چنین شرایطی را خطری برای پایان کار دولتش دانسته و از اینرو توسط طالبان و برخی کارشناسان به تلاش برای ایجاد تاخیر در روند صلح متهم است.
انتهای پیام/.