گزارش| چشمان ۵۵۰ هزار گلستانی به دستان توانمند قرارگاه خاتم‌‌الانبیاء / سیرآبی مرزنشینان با تکمیل سد "نرماب"


گزارش| چشمان 550 هزار گلستانی به دستان توانمند قرارگاه خاتم‌‌الانبیاء / سیرآبی مرزنشینان با تکمیل سد "نرماب"

گروه استان‌ها ـ حدود ۵۵۰ هزار نفر از مردم شرق گلستان سال‌هاست که منتظر تکمیل و بهره‌برداری از سد نرماب هستند؛ قرار است بزرگترین سدمخزنی گلستان که از سوی قرارگاه خاتم‌الانبیا در حال ساخت است، تاپایان امسال آبگیری شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، اوایل سال 90 بود که کلنگ ساخت سد نرماب به عنوان بزرگترین سد مخزنی استان گلستان به زمین زده شد تا تشنگی روستاها و شهرهای مرزی این استان را برطرف کند.

این سد با اعتبار اولیه 400 میلیارد تومان که 85 درصد آن فایناس داخلی و توسط قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) و 15 درصد نیز سهم اعتباری دولت پیش بینی شده، بر روی سه رودخانه نرماب، چهل چای و خرمالو در شهرستان مینودشت آغاز شد.

حجم کل مخزن این سد 125 میلیون مترمکعب پیش بینی شده که می‌تواند حجمی حدود مخزن سه سد گلستان، بوستان و وشمگیر آب در خود ذخیره کند. یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که درباره این سد مطرح است قابلیت تأمین آب شرب حدود 550 هزار نفر در شرق و نوار مرزی استان گلستان است.

این در حالی است که آب شرب این استان عمدتا از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شود. علاوه براین سد نرماب می‌تواند کشاورزی پایین دست را متحول کرده و جهشی در تولید ایجاد کند. قرار است با تکمیل این سد 24 هزار هکتار از آب موردنیاز بخش کشاورزی منطقه شرق استان نیز تأمین شود. تأمین آب صنایع و محیط زیست از دیگر برنامه‌های پیش بینی شده برای این سد است. سدی که بنا به گفته هادی حق شناس استاندار گلستان در زمان مقرر ساخته می‌شد در سیل فروردین 98 به داد این استان می‌رسید و خسارت‌های 4 هزار و 800 میلیارد تومانی آن را دست‌کم به نصف کاهش می‌داد.

سد نرماب قرار بود در مدت پنج سال احداث شود که پس از هزینه‌کرد 400 میلیارد تومان، دولت با سود مشارکت طرف قرارداد (فایناس داخلی) تا سال 1402 در مجموع 594 میلیارد تومان پرداخت کند اما دولت نتوانست در این پروژه به تعهدات خود عمل کند.

پروژه که ساخت آن برعهده قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) قرار داشت به علت ناتوانی دولت در تأمین منابع مالی آن دچار وقفه شد، تا اینکه بعد از سیل فروردین ماه سال گذشته و در پی بازدید سردار سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه از این سد قرار شد به رغم طلب چند صد میلیارد تومانی قرارگاه از دولت، پروژه ادامه پیدا کند.

اما مشکل این سد فقط عدم توانایی دولت برای تأمین سهم 15 درصدی خود نبود، بلکه موضوعات اجتماعی بخشی از مشکل بود. در مخزن سد 5 روستا واقع شده بودند که بزرگترین آنها جنگلده بالا و پایین بود. این روستاها باید جابه‌جا می‌شدند تا کار احداث مخزن سد با سرعت بیشتری پیش برود. وزارت نیرو پس از کشمکش‌های بسیاری که با مردم این روستاها داشت، پس از ورود استاندار گلستان به موضوع و پای کار آوردن بنیاد مسکن، حدود یکی دو ماه قبل توانست زمین موردنیاز برای جابه‌جایی این روستا را تهیه و منابع اعتباری آن را برای ساخت واحدهای مسکونی جدید تأمین کند.

حالا کار ساخت سد نرماب سرعت بیشتری گرفته، استاندار گلستان امیدوار است این پروژه تا آخر امسال آبگیری شود. با توانی که در قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) وجود دارد، این اتفاق دور از انتظار نخواهد بود. اگر حق شناس بتواند این پروژه نیمه تمام را به سامان برساند، به طور قطع نام خود را ماندگار خواهد کرد چرا که سه استاندار پیش از او نتوانسته بودند سنگ‌هایی که پیش پای این پروژه قرار دارد را بردارند.

سیدمحسن حسینی سرپرست شرکت آب منطقه‌ای استان گلستان هم معتقد است اگر منابع اعتباری به موقع به این سد تزریق شود می‌توان با استفاده از توان قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) سد را تا اردیبهشت 1400 آبگیری کرد.

وی گفت: عموما اینگونه سدها 5 ساله ساخته می‌شوند اما به علت کمبود اعتبارات و عدم تخصیص بموقع منابع این پروژه تاکنون 9 سال طول کشیده است و اکنون همه استان برای تکمیل آن بسیج شده‌اند.

سرپرست آب منطقه‌ای استان درباره اعتبارات سد نرماب هم بیان داشت: مجموع اعتبارات این پروژه برای سال گذشته 180 میلیارد تومان بود که 80 میلیارد تومان پیوست لایحه بودجه بود و 100 میلیارد تومان دیگر از اعتبارات سیل به استان اختصاص داده شد تا کار کمی سرعت بگیرد. تخصیص اعتبارات سال گذشته تقریبا 100 درصد بوده و امسال هم در پیوست لایحه بودجه 100 میلیارد تومان برای آن پیش بینی شده که البته ما به دنبال این هستیم که 60 تا 70 میلیارد تومان دیگر هم جذب کنیم.

حسینی درباره جابه‌جایی روستاهای مخزن سد هم گفت: 5 روستا باید جابه‌جا شوند که از این تعداد بخشی از 3 روستا زیر آب می‌رود اما دو روستای جنگلده بالا و پایین باید به طور کامل جابه‌جا می‌شد. در سال‌های گذشته بخشی از کار جابه‌جایی روستای جنگلده پایین انجام شده بود اما جنگلده بالا همچنان بلاتکلیف بود که چندماه قبل 70 میلیارد تومان اعتبار برای جابه‌جایی این روستا و تملک اراضی آن تأمین کردیم و قرار است بنیاد مسکن خانه‌های آنان را در سایت جدید احداث کند.

وی گفت: برای آبگیری نیاز داریم که بدنه سد ساخته بود و این کار را با همین اعتباراتی که داریم و پیوست بودجه، انجام می‌دهیم. علاوه بر این از محل سفر ریاست جمهوری به دنبال جذب یکسری اعتبارات هستیم تا بخشی از تملک اراضی کشاورزی را انجام دهیم تا کار کمی با سرعت بالا برود.

هفته گذشته هم فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا برای امضای تفاهم نامه 12 هزار میلیارد تومانی با دستگاه‌های اجرایی گلستان به این استان آمده بود که یکی از این موارد تکمیل سد نرماب بود.

حالا مرزنشینان گلستان چشم به دستان قرارگاه خاتم دارند تا پس از سال‌ها خشک‌کامی آنان را سیراب کند.

گزارش از فریده ستایشگر

انتهای پیام/582/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon