قدم قدم تا ازدواج| جوان هرمزگانی پشت سد سنت‌های گرانقیمت و سختگیرانه ازدواج / چرا خانواده‌ها اصرار به سنت‌گرایی دارند؟


قدم قدم تا ازدواج| جوان هرمزگانی پشت سد سنت‌های گرانقیمت و سختگیرانه ازدواج / چرا خانواده‌ها اصرار به سنت‌گرایی دارند؟

گروه استان‌ها ـ ازدواج ‌‌در اسلام تاکید شده که البته در روزگار فعلی شرایط سخت بوده و سنت‌های سخت و گران در ‌هرمزگان موجب شده جوانان تمایل کمتری به ازدواج نشان دهند.‌

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس ، متاسفانه موجی از آداب و رسوم غلط در هر منطقه وجود دارد که مانع ازدواج به هنگام جوانان می‌شود و در نتیجه سن ازدواج نیز روز به روز بالاتر می‌رود و شاهد آسیب‌های اجتماعی ناشی از آن هستیم.

در مناطق مختلف آداب و رسوم متفاوت در ازدواج، گه گاه به زیبایی این اتفاق می‌افزاید و ریشه در فرهنگ آن منطقه دارد اما برخی از این سنت‌ها برای ازدواج جوانان دست و پا گیر می‌شود.

در گزارش‌های پیشین تعریف و ملاک‌های ازدواج موفق و تاثیر آن بر خانواده و جامعه و همچنین بررسی موانع ازدواج به هنگام جوانان و پیامدهای آن‌ها را بررسی کردیم که یکی از این موانع سنت‌های غلط می‌باشد.

در این گزارش به برخی از آداب و رسوم ازدواج در هرمزگان و بررسی پیامد‌های آن می‌پردازیم.

خواستگاری و بله‌‌برون، غول مرحله اول

در این رابطه، یکی از جوانان قشم در گفتگو با خبرنگار تسنیم اظهار می‌کند: بعد از اولین جلسه خواستگاری، در صورتی که طرفین راضی به ازدواج باشند، پس از چند روز مادر داماد به همراه چند نفر از بستگان و اطرافیان خود به منزل عروس می‌روند.

وی ادامه می‌دهد: در مراسم بله‌برون، به همراه خود یک گردنبند یا مدال طلا، یک حلقه انگشتری بعنوان نشان، لباس و مبلغی وجه نقد و مقداری میوه و شیرینی به عنوان "دست قولی"  برده و به مادر عروس تحویل می‌دهند.

بانوی رودانی در خصوص مراسم بله‌برون میگوید: در این مراسم که اقوام هردو طرف به منزل دختر دعوت می‌شوند، خانواده داماد یک چمدان لباس، چادر و کفش محلی و همچنین نیم‌ست طلا هم می‌برد.

مهریه در شهرستان‌های هرمزگان متفاوت است

خوشبختانه در برخی از شهرستان‌ها، خانواده عروس مهریه بالا تعیین نمی‌کنند حتی در جزیره هرمز عموم خانواده‌ها 14 سکه تعیین می‌کنند اما در برخی نقاط مهریه‌های سنگینی تعیین می‌شود.

در این رابطه یکی از شهروندان قشمی می‌گوید: مهریه برای دامادی که از خانواده غریبه یا استان دیگر می‌باشد، بالا تعیین می‌شود. 

هزینه‌‌های سرسام‌آور در مراسمات عقد و نامزدی

در این رابطه بانوی رودانی نیز می‌گوید: در مراسم عقد که بعد از مراسم نامزدی و بله‌برون برگزار می‌شود، انگشتر حلقه و همچنین زیر لفظی که یک تکه طلا می‌باشد به عروس می‌دهند. 

یکی از دختران جزیره هرمز نیز اضافه می‌کند: در مراسم نامزدی و عقد، خانواده داماد دوباره یک چمدان لباس محلی و طلا نظیر انگشتر و سرویس طلا، می‌دهند.

وی خاطرنشان می‌کند: لباس‌های محلی بسیار گران‌قیمت می‌باشند و معمولا از 400 هزار تومن شروع شده و در ایام عقد تا عروسی نیز برای عروس به تعداد زیاد گرفته می‌شود.

جهیزیه، کابوس بزرگ پسران هرمزگانی‌

در این رابطه یکی از شهروندان بندرعباسی می‌گوید: در هرمزگان چیزی بعنوان رسم جهازبرون و جهیزیه دادن در خانواده عروس نداریم و تمام هزینه‌های لوازم‌خانه و تهیه آن‌ها به عهده داماد می‌باشد.

شهروند مینابی اضافه می‌کند: در بسیاری از خانواده‌ها، تا زمانی که داماد تمامی اسباب و لوازم خانه و مسکن را فراهم نکند، مراسم عروسی برگزار نمی‌شود.

حنابندان، مراسمی پرخرج اما پرطرفدار

در این رابطه دختر اهل هرمز می‌گوید: مراسم حنابندان عمدتا بمدت دو شب در هرمزگان و قبل از عروسی برگزار می‌شود که شب اول به "حنا دزدی" و شب دوم به "حنا راستی" معروف است که خانواده و بستگان عروس و داماد دعوت می‌شوند.

وی ادامه می‌دهد: در این شب‌ها داماد لباس‌های مجلسی و گران قیمتی برای عروس تهیه می‌کند تا در مراسم به تن کند. همچنین چمدانی دیگر از لباس و چادر محلی به عروس داده می‌شود و برخی از خانواده‌ها طلا هم می‌دهند.

عروسی، پایان این راه پرخرج یا شروع قرض و بدهی؟

در این رابطه شهروند هرمزی اظهار می‌کند: هزینه برگزاری مراسم عروسی بطور کامل به عهده داماد می‌باشد. در این مراسم بازهم سرویس طلا و تعداد زیادی لباس و چادر محلی به عروس داده می‌شود.

جوان پارسیانی می‌گوید: در برخی از شهرستان‌های استان بویژه غرب استان، تا هفت شبانه‌روز مراسم عروسی به طول می‌انجامد که هزینه‌های بسیاری را بر دوش داماد و خانواده‌اش می‌گذارد.

پایبندی به این سنت‌ها، تضمین دهنده ازدواج موفق و پایدار نمی‌باشد

در این رابطه کارشناس ازدواج در هرمزگان می‌گوید: یک‌سری از سنت‌های هرمزگان سخت گیرانه می‌باشد، بطور مثال در بعضی مناطق استان طلا به شکل خیلی غیرمتعارف برای عروس باید گرفته شود که در بعضی نقاط تا مرز یک کیلوگرم می‌باشد.

گودرزی اضافه می‌کند: در همچین مواردی ازدواج به تعویق می‌افتد و آسیب‌های فردی و اجتماعی بروز می‌کند یا در مواردی داماد مجبور به خرید طلا و جهیزیه می‌شود اما ناچارا از راه نادرست پول آن را به دست می‌آورد.

گودرزی ضمن تاکید بر اصل ازدواج آگاهانه و پایدار، می‌گوید: این سنت‌ها، ازدواج پایدار را در جامعه به وجود نمی‌آورد حتی اگر که ازدواج آگاهانه باشد چرا که طولانی شدن مدت زمان دوران نامزدی باعث برهم خوردن آرامش طرفین بویژه داماد و بروز اختلاف هایی بین آنها و خانواده هایشان می‌شود.

طلاق در دوران نامزدی و عقد افزایش داشته است

در این رابطه این کارشناس ازدواج اظهار می‌کند: در مطالعات و مشاهدات میدانی که داشته‌ایم، بهترین مدت‌زمان دوران نامزدی حدود هفت ماه می‌باشد و هنگامی که این زمان زیاد شود زن و شوهر دنبال کشف عیوب یکدیگر می‌افتند.

گودرزی ضمن اشاره به اینکه افزایش دوره نامزدی، نهایتا باعث دل‌سردی طرفین از یکدیگر می‌شود، ادامه می‌دهد: متاسفانه ما در سال‌های اخیر در هرمزگان شاهد طلاق‌های زیادی در دوران نامزدی و عقد هستیم که زیبنده استان نمی‌باشد.

به گزارش تسنیم، طبق آمار اعلام شده از سوی اداره کل ثبت‌احوال هرمزگان، میانگین سنی ازدواج در بین زنان و مردان در این استان کمتر از میانگین کشوری است اما در مجموع نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته است.

در بعضی از شهرستان‌های هرمزگان، برخی سنت‌ها و باور‌های پرهزینه کنار گذاشته شده است اما کماکان بسیاری از مناطق استان به آداب و رسوم گفته شده پایبند هستند که نیازمند آسان گرفتن طرفین و نیز خانواده‌های آن‌ها می‌باشد تا با وجود شرایط اقتصادی نامناسب، جوانان بتوانند زندگی خود را در سن مناسب آغاز کنند.

گزارش از سمانه جیشی

انتهای پیام/868/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon