«نُه منظر»؛ نخستین نظیره منثور هفت پیکر
انتشارات ققنوس تصحیحی از «نه منظر»، از متون قدیمی ادبیات تعلمی را که نخستین نظیره منثور هفت پیکر است، روانه بازار نشر کرد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، انتشارات ققنوس تصحیح «نُه منظر»، نخستین نظیره منثور «هفت پیکر» را منتشر کرد. این اثر یکی از روایتهای تعلیمی کمتر شناخته شده و تنها نظیره منثور هفتپیکر نظامی در ادب فارسی است که احتمالاً در سده نهم هجری تألیف شده و تا امروز متن روایت آن به صورت انتقادی تصحیح و منتشر نشده است.
مصححان «نُه منظر» با بررسی منابع، به 26 نسخه خطی از آن دست پیدا کردهاند که 23 نسخه از این منابع به فارسی و سه نسخه نیز ترجمه ترکی بودهاند. میلاد جعفرپور و علی تسنیمی در مقدمه کتاب گفتهاند که چون تا به حال نسخه کهن و اصیلی از روایت «نُه منظر» به دست نرسیده، متن داستان آن را بهصورت بینابین تصحیح کردهاند.
موضوع داستان گزارش احوال شاهزادهای به نام شیرزاد است که حق موروثی سلطنت او با مرگ پدر و قتل مادرش توسط فرخزاد، وزیر دربار، غصب میشود. پس از مدتی سرگردانی شیرزاد به زادگاه پدریاش بازمیگردد و دل باخته گلشاد، شاهدخت فرخزاد، میشود و بعد از مدتی جدال با فرخزاد بر او فایق میآید و به تخت سلطنت تکیه میزند و به خونخواهی مادرش عزم مجازات فرخزاد میکند. گلشاد، که علم پیشگویی میداند، درمییابد اگر9 شب بتواند شیرزاد را از این کار باز دارد، دیگر فرّخزاد مجازات نمیشود. پس 9 شب در 9 منظر (استراحتگاه)، با نقل 9 داستان دربارۀ زیرکی و چارهگری زنان، ستایش شیرزاد را برمیانگیزد و او را به عفو پدرش متقاعد میسازد.
مدتی بعد داستان با غیبت ناگهانی شیرزاد و جان سپردن رازگونه گلشاد به پایان میرسد. «نه منظر» از نظر نوآوری و تنوع بنمایههای داستانی در میان اقران خود اثری متوط اما بدیع ارزیابی میشود که در دورهای با اقبال عموم روبرو بوده است.
راوی با آنکه تحت تأثیر شاهنامه بوده و بنمایههای شگفتانگیز و غنایی را مکرراً وام گرفته، پا از دایره موضوع تعلیمی غالب در اثر و نوع ادبی آن بیرون گذاشته و داستان را به مقتضای حال و مقام نقل کرده است.
انتشارات ققنوس «نه منظر» را با تصحیح و تحقیق میلاد جعفرپور و علی تسنیمی منتشر کرده است.
انتهای پیام/