گزارش|کشاورزی اردبیل چشمانتظار صنایع تبدیلی / هدررفت محصولات تولیدی کام باغداران را تلخ کرد
گروه استانها - اقتصاد کشاورزی منوط به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی است که به عنوان یک مؤلفه اساسی و حلقه واصله صنعت با بخش کشاورزی محسوب میشود. کشاورزان و باغداران استان اردبیل خواستار توجه مسئولان به این نکته در منطقه هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، استان اردبیل به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب از لحاظ آب و هوایی به قطب کشاورزی کشور تبدیل شده و دارای ظرفیت بسیار بالقوهای در بخش کشاورزی است به طوری که رتبه نخست در تولید عدس، رتبه دوم در تولید سیبزمینی، کلزا، سویا، پرورش گاومیش و رتبه سوم در تولید عسل دارد.
اهمیت به توسعه بخش تولیدات کشاورزی در طول چندین سال گذشته مشهود بوده و استان اردبیل در تولید بسیاری از محصولات استراتژیک به رتبه قابل قبولی در سطح کشور دست یافته اما دریغ از این که تولید این محصولات به تنهایی کافی نیست و باید در زمینه صادرات، شرایط نگهداری و صنایع تبدیلی و تکمیلی نیز برنامهریزیهای اساسی انجام یابد.
این موضوع مشخص میکند که اقتصاد کشاورزی منوط به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان اردبیل است و به عنوان یک مؤلفه اساسی و حلقه واصله صنعت با بخش کشاورزی محسوب میشود که در این زمینه کشاورزان و باغداران خواستار رسیدگی مسئولین به این مشکل اساسی هستند.
پتانسیلهای بخش کشاورزی استان اردبیل درحالی برای اقتصاد منطقه و البته کشور منافعی ایجاد میکند که کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی در آن ایجاد شود اما هر سال با بیتوجهی به این مسئله شاهد هدررفت میزان قابل توجهی از محصولات کشاورزی هستیم و اغلب کشاورزان و باغداران مجبور میشوند محصولات خود را به قیمت بسیار ناچیز به فروش رسانند و متحمل خسارتهای فراوان شوند.
این درحالی است که توجه به صنایع تبدیلی و تکمیلی میتواند رقابت تولیدکنندگان اردبیل در بازار جهانی را برای افزایش سهم بازارشان محقق کند که متأسفانه در سایه این بیتوجهیها رنگ باخته و این مسئله علیرغم وعدههای مسئولین در ارتباط با حمایت از سرمایهگذاران بخش خصوصی در استان اردبیل به چشم نمیخورد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فقدان صنایع تبدیلی و تکمیلی مانع بزرگی در مسیر صنعتی شدن، توسعه بخش کشاورزی و تجارت خارجی استان به شمار میرود و دلیل این که اردبیل در صادرات غیرنفتی ضعیف بوده به خاطر خامفروشی در بیشتر محصولات صنعتی و کشاورزی است.
طبق آمار ارائه شده توسط جهاد کشاورزی استان اردبیل، 4.5 میلیون تن انواع محصولات زراعی، دامی و باغی در اردبیل تولید میشود که مجموعا چیزی حدود 4 درصد از کل تولیدات بخش کشاورزی کشورمان است و این استان در تولید 12 محصول حائز رتبه اول تا هشتم کشوری را به خود اختصاص داده است.
این در حالی است که بیش از 29 درصد از تولید ناخالص اردبیل متعلق به بخش کشاورزی است و از یک میلیون و هفت هزار تن مواد خام تولیدی که به چرخه صنایع تبدیلی وارد میشود تنها 23 درصد آن جذب صنایع تبدیلی و تکمیلی شده و بقیه به صورت خام به فروش رفته و از این ظرفیت در تولید فرآوردههای جانبی استفاده بهینه نشده است.
به این ترتیب نباید فراموش کرد که نقش توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در این منطقه چقدر کلیدی و تعیین کننده است چون علاوه بر درآمدزایی برای کشاورزان و رشد صادرات؛ روشی مناسب در توسعه اشتغال مناطق روستایی نیز محسوب میشود که در فرآیند توسعه روستایی نقش بسیار حائز اهمیتی ایفا میکند و عاملی برای مهاجرت معکوس است.
هرچند به گفته بسیاری از فعالان بخش کشاورزی یکی از دلایل مهمی که نیاز به صنایع تبدیلی و تکمیلی را در استان اردبیل پررنگتر میکند اشباع شدن بازار هنگام برداشت یک محصول خاص در بازه زمانی محدود است به طوری که هر سال شاهد سریال تکراری خسارتکشاورزان و باغداران استان هستیم که از جمله میتوان به گیلاس، آلبالو، گوجهفرنگی، سیبزمینی، سیر و بسیاری از محصولات دیگر اشاره کرد که سبب کاهش قیمت غیرمنصافه این محصول و ضرر به تولیدکنندگان در استان اردبیل شده است.
سرمایهگذاران حوزه صنایع تبدیلی اردبیل حمایت همهجانبه میشوند
خلیل نیکشاد، رئیس جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در راستای حمایت از سرمایهگذاران صنایع تبدیلی اردبیل اظهار داشت: با هدف جلوگیری از خامفروشی محصولات کشاورزی درصدد افزایش اشتغال و ارزشافزوده هستیم.
نیکشاد بیان کرد: حمایت از سرمایهگذارانی که قصد ورود به حوزه صنایع تبدیلی دارند اولویت اساسی است و در این زمینه در حوزه محصولات کشاورزی باید در ارتباط با سایر وزارتخانهها اعمال شود و هماهنگیهای لازم بین دستگاههای مرتبط انجام گیرد.
وی افزود: شناسایی طرحهای راکد و غیرفعال کشاورزی در اردبیل اولویت اساسی است و در این زمینه برنامهریزی برای ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی راه برون رفت از رکود اقتصادی است و امیدواریم با راهاندازی شهرک مشترک مرزی و با همراهی سرمایهگذاران این بخش تحول یابد، تا فرصت صادرات محصولات متنوع فراهم آید.
این مقام مسئول ادامه داد: در راستای تغییر نظام سنتی بازار محصولات به بازار مدرن هستیم که در این زمینه نیاز است که اتحادیهها و تشکلها به صورت تخصصی باید به این مسئله ورود پیدا کنند و باید مدیریت فروش و جریانسازی بازار با خرید تضمینی محصولهای کشاورزی انجام یابد.
بازار فروش مناسبی در اردبیل نداریم
در این باره یکی از باغداران اردبیلی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل با اظهار نگرانی در ارتباط با عدم حمایت مسئولان در بازار فروش اظهار داشت: متأسفانه بازار فروش مناسبی در اردبیل نداریم و هر سال به جای سودآوری ضرر و زیان میبینیم که امیدواریم مسئولین مربوطه در این زمینه تصمیمهای مناسبی بگیرند و از ما حمایت کنند.
رضا عظیمنژاد افزود: اگر ما بتوانیم محصولات خود را به کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی بفروشیم دیگر مشکلی نداریم اما به خاطر کمبود این کارخانهها در استان اردبیل محصولهای ما با قیمت بسیار کم به فروش میرسد به طوری که بنده امسال با این تورم و گرانی گیلاس باغ خود را با قیمت کیلویی 2 هزار تومان فروختم و پول جعبه هم 5 هزار تومان برایم هزینهبر بود اما در نهایت 30 هزار تومان از هر جعبه عایدم میشد در حالی که قیمت کمپوت گیلاس نزدیک به 15 هزار تومان در بازار است.
وی بیان کرد: این وضعیت برای ما صرفه اقتصادی ندارد و امیدواریم در این زمینه مسئولین در راستای ایجاد کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی که نیاز مبرم استان است برنامهریزیهای اساسی داشته باشند و شیرینی تولید محصولات ما را به کاممان تلخ نکنند.
اردبیل از نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی رنج میبرد
عیسی شاهی زارع، رئیس گروه کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل نیز در این زمینه اظهار داشت: اردبیل در حال حاضر از کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی رنج میبرد و هیچ پیشرفت قابل توجهی در این زمینه طی چندین سال گذشته وجود ندارد.
وی بیان کرد: با توجه به آمار تولیدات محصولات کشاورزی و باغی در استان نیاز به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کاملا مشهود است و ارائه مشوقهای سرمایهگذاری در این زمینه خاص جهت ایجاد ارزش افزوده بالاتر باید در دستورکار سیاستگذاران قرار گیرد.
اکبر بهنامجو استاندار اردبیل نیز با اشاره به اهمیت جذب سرمایهگذاران به منطقه گفت: محصولات صنایع تبدیلی نیازمند صادرات محور شدن هستند که در این زمینه حمایت از سرمایهگذاران اولویت اساسی است و به دنبال توسعه و پیشرفت طرحهای اقتصادی در بحث صنایع تبدیلی هستیم.
وی با اشاره به این که برپایی نمایشگاههای تخصصی برای صنایع تبدیلی و بستهبندی محصولات یک اولویت اساسی است بیان کرد: آمادگی کامل برای حمایت از سرمایهگذاران بخش خصوصی در راستای توسعه واحدها و کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی را داریم.
تسهیلات کمبهره به صاحبان صنایع برای جبران بخشی از خسارت ناشی از کرونا ارایه میشود
در راستای تأثیرات کرونا بر کسب و کارهای کشاورزی نیز اقداماتی توسط مسئولین جهاد کشاورزی استان انجام یافته که به همین منظور محسن مصطفایی معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل امروز در جلسه بررسی آسیبهای کرونا بر بخش کشاورزی اردبیل اظهار داشت: به منظور حمایت از بخش کشاورزی و ضررهای احتمالی وارد شده از کرونا تسهیلات کمبهره به این واحدها ارائه میشود.
وی افزود: برخورداری بنگاههای اقتصادی فعال در این عرصه از تسهیلات حمایتی مبنای کار است و کشاورزانی که از بیمه بیکاری استفاده نکردهاند نیز میتوانند از این طرح حمایتی بهرهمند شوند که امید میرود این مسئله در راستای توسعه کسب و کار بخش کشاورزی بتواند نقشآفرینی کند.
مصطفایی ادامه داد: تمام تلاش و جدیت ما بر این است که بتوانیم بخش کشاورزی اردبیل را توسعه بخشیم و در راستای توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی درصدد همکاری با بخش خصوصی هستیم چرا که بخش دولتی به تنهایی پاسخگوی مالی ایجاد کارخانههای صنایع تبدیلی و تکمیلی نیست.
امید میرود اهمیت به صنایع تبدیلی و تکمیلی به عنوان یک نیاز مبرم و اساسی در استان اردبیل مورد توجه واقع شود و توسعه اقتصادی، کشاورزی و صادرات در استان در آیندهای نزدیک محقق شود که در این زمینه همکاری بخش خصوصی و دستگاههای دولتی یک نیاز مبرم و اساسی است.
گزارش از زهرا رضازاده
انتهای پیام/132/ی