چرا ماسک سه لایه پرستاری به جای داروخانه با چند برابر قیمت در سوپرمارکت عرضه میشود؟
نائب رئیس انجمن داروسازان تهران با بیان اینکه "در زمینه توزیع دستکش و ماسک در داروخانهها با مشکل مواجهیم"، گفت: ماسک سه لایه با قیمت مصوب در داروخانهها موجود نیست در حالی که این ماسکها با قیمتهای چندبرابری در فروشگاهها به فروش میرسند.
بهمن صبور در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم ؛ درباره علت بالا بودن قیمت ماسک در داروخانهها گفت: پس از شیوع کرونا؛ مصرف ماسک به طور سرسامآوری بالا رفت و در کنار آن وزارت بهداشت فروش ماسک و مواد ضدعفونی کننده در داروخانهها را ممنوع اعلام کرد تا توزیع آن در مراکز درمانی را در اولویت کار خود قرار دهد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مشکل خاصی در زمینه ساخت و تأمین مواد ضدعفونیکننده با پایههای الکلی و غیرالکلی وجود ندارد؛ گفت: متأسفانه در اوج کرونا توزیع مواد ضدعفونیکننده در داروخانه ممنوع و همین امر باعث شد در فروردینماه جنسهای تقلبی به نام محلولهای ضدعفونی کننده وارد بازار شود که در نهایت منجر به صدمات جبرانناپذیری به شهروندان شد. به دنبال عدم توزیع مواد ضدعفونیکننده در داروخانهها در روزهای ابتدایی، سودجویان متانول را به نام اتانول به مردم فروختند، البته امروزه مواد آنتی سپتیک به قیمت مصوب در داروخانهها وجود دارد.
نائب رئیس انجمن داروسازان تهران با بیان اینکه "الان در زمینه دستکش و ماسک با مشکل مواجهیم" گفت: انواع دستکشها شامل وینیل، نیتریل و لاتکس قطرهچکانی به داروخانهها میآید اما کفاف مصرف را نمیدهد، البته درمورد دستکشهای فریزری کمبودی وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه "آن نوع از ماسک که در داروخانهها برای عموم مردم قابل عرضه است ماسک سه لایه پرستاری است اما در تأمین آن دچار مشکل هستیم" تصریح کرد: میزان مصرف روزانه کشور بسیار بیش از آن عددی است که مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت مدعی تولید آن هستند.
صبور درباره ادعای وزارت صمت مبنی بر اینکه توان تولید روزانه 10 میلیون ماسک در کشور را دارند؛ متذکر شد: آنچه ما در سطح شهر تهران میبینیم، خلاف ادعای وزارت صمت است و نمیدانیم این 10 میلیون ماسک به کجا میرود.
وی با ارائه مثالی افزود: اگر جمعیت کل کشور را 80 میلیون و هر خانواده ایرانی را به فرض مثال 4 نفره در نظر بگیریم و از هر خانواده چهار نفره حداقل یک نفر هم شاغل باشد و یا روزانه از خانه خارج شود، باید ماسک بزند و بنابراین ما روزانه به 20 میلیون ماسک احتیاج داریم و علاوه بر این باید توجه کنیم تعدادی ماسک نیز باید برای مراکز درمانی توزیع شود؛ بنابراین 10 میلیون ماسک کفاف مصرف روزانه مردم و مراکز درمانی را نخواهد داد.
نائب رئیس انجمن داروسازان تهران با بیان اینکه ساخت ماسک با پارچههای خاصی صورت میگیرد، گفت: نمیتوان از هر پارچهای برای تولید ماسک استاندارد استفاده کرد.در حال حاضر ماسک سه لایه پرستاری با دو روش تولید میشود؛ یک روش فولمکانیزه و تمامپرس است که دست در آن دخیل نیست و دستگاه آن را میسازد.
صبور با اشاره به اینکه "ما در تولید ماسک دستگاهی با محدودیت بسیاری مواجه هستیم"، گفت: به دلیل محدودیتها، ماسک در اصناف با روش دیگری نیز تولید شد؛ البته هر صنفی مجاز به تولید ماسک نیست و این اصناف ماسک با پارچه استاندارد تولید میکنند.به اینمعنا که در روش دوم که روش ساخت ماسک نیمهصنعتی است، در ساخت ماسکها از دوخت چرخ خیاطی استفاده میشود، یعنی این روش تماممکانیزه نیست اما پس از دوخت، ماسکها استریل شده و روانه بازار میشوند.
وی اعلام کرد: انجمن داروسازان تهران از طریق بسیج اصناف کشور توانسته حدود 1.5 تا 2 میلیون ماسک نیمه صنعتی را در داروخانههای استان تهران توزیع کند، هر چند تعداد بسیار کمی است و کفاف این جمعیت شناور را تهران را نمیدهد اما انجمن با مدیریت خود توانسته امروزه تا حدی ماسک داروخانههای تهران را تأمین کند.
نایب رئیس انجمن داروسازان تهران درباره قیمت مصوب ماسکهای نیمه صنعتی بیان کرد: قرار بر این شده بود که ماسکهای نیمه صنعتی با قیمت 1300 تومان در درب کارخانه، 1430 تومان در شرکتهای پخش و 1600 تومان برای مصرف کننده به فروش برسند که این قیمتگذاری تا 25 تیر بود؛ از 25 تیر به بعد، قیمتگذاری ماسک نیمهصنعتی به این ترتیب شد که آن را با قیمت 1260 تومان درب کارخانه، 1360 تومان شرکتهای پخش و 1500 تومان برای مصرف کننده توزیع کردند. ماسک سه لایه پرستاری که به روش فولمکانیزه تولید میشود را نیز با قیمت 1000 تومان درب کارخانه، 1150 تومان در شرکتهای پخش و 1300 تومان داروخانه مصوب کردند.
وی با بیان اینکه مکانیسم توزیع ماسک توسط وزارت صمت به درستی مشخص نیست، خاطرنشان کرد: ماسک سه لایه پرستاری که با روش فول مکانیزه تولید میشود با قیمت مصرفکننده در داروخانهها موجود نیست در حالی که این ماسکها با قیمتهای چندبرابری در فروشگاهها و سوپرمارکتها به فروش میرسند و نظارت مناسبی بر قیمتگذاری آنها نیست. علاوه بر آن، انجمن تهران در داروخانه ماسکها را از نظر استاندارد بودن و تعداد لایهها تست میکند در صورتی که چنین نظارتی بر سوپرمارکتها برای کیفیت و قیمت گذاری ماسکها وجود ندارد.