به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم برنامه ادغام موسسات همسو مانند تاس ماهیان و علوم شیلاتی ، مرکز ابریشم و علوم دامی و پژوهشکده آبخیزداری و موسسه جنگل ها که با توجه به برنامه دولت در حال جریان است اما در ادغام پژوهشکده آبخیزداری و موسسه جنگلها سروصدایی به مراتب بیشتری از سایر بخش ها به پا شد و اعضای هیئت علمی این موسسات به این ادغام یک باره، اعتراض کرده اند و آن را موجب تضعیف پژوهشهای آبخیزداری در کشور دانستند.
در این ارتباط با کامبیز بازرگان معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به گفتگو پرداخت که شرح آم در ذیل مطلب آمده است.
سوال: ماجرای ادغام پژوهشکده آبخیزداری و موسسه جنگل ها چیست؟ چرا به این اندازه حاشیه درست شده؛ آیا قرار است فعالیت های پژوهشی در حوزه های آبخیز داری کاهش یابد؛ و اینکه آیا در مجموع موافق کوچک سازی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی هستید؟
زمانی که از کوچک سازی در دولت صحبت میکنیم، آیا باید کل دولت را در یک پرانتز قرار دهیم و با قرار دادن 15 درصد اول آن ضرب بر کل اجزا کنیم؟
در بخشهایی مانند بانک با توجه به توسعه تجارت الکترونیک میتوانیم کوچکسازی انجام دهیم؛ اما در حوزههایی مانند ایستگاه گاو سیستانی که بهدنبال حفظ نژاد این گاو و جلوگیری از انقراض آن است نمی توان 30 درصد از آن ایستگاه را کوچک کرد.
نقد هایی به کوچک سازی دولت وجود دارد؛ زیرا در دستگاه یا مجموعه ای می توان حتی 40 یا 50 درصد کوچک سازی کرد اما در مجموعه دیگر امکان کوچک سازی وجود ندارد؛ اما با توجه به محدودیت هایی که برای کشور وجود دارد تلاش میشود که سازمان و زیرمجموعه های خود را بهره ور و چابک کنیم.
با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال 97 درباره تحول در ساختار بودجه و جلوگیری از موازی کاری، در حال فعالیت روی معماری سازمان هستیم و معتقدیم که همچنان امکان بهبود شرایط وجود دارد با این پیش فرضها، مطالعاتی روی ساختار موسسات و مراکز زیرمجموعه انجام دادیم.
در کلان موضوع به مصوبه شورای عالی اداری برای یک مرتبه اعلام کردن کوچک سازی و ادغام نقد داریم؛ واقعیت این است که به مقررات بالا دستی خود احترام می گزاریم و ما با در نظر گرفتن نظرهای کارشناسی حرکت خواهیم داشت.
سوال: انتقادات وارده به ادغام این موسسات را تا چه اندازه وارد می دانید؟
دیدگاه های کارشناسی زیادی مطرح شده است و نامه ای به شورای عالی اداری زده شده است و اینکه گفته شده ظرف شش ماه کل سازمان مطالعه شود امکان پذیر نیست؛ بر این اساس توانستیم زمان بیشتری خریداری کنیم تا تصمیم درستی بگیریم.
افراد و رسانه های زیادی به موضوع ادغام پرداخته اند اما برخی از این نقدها را وارد نمیدانم؛ ادبیات گروهی و نظرات سیاسی در این ارتباط درست نیست ورود به این ادبیات برای کار کارشناسی سم است . اینکه مطرح شود چون این موسسات عقبه جهادی داشتند ادغام شدند و این اقدام تیر خلاص به پیکره جهاد سازندگی است، نگاه درستی به رویداد نیست.
*جهادگری صفت است صنف نیست
ما برای همه جهادگران به ویژه افرادی که در این مسیر جان خود را از دست داده اند ارزش قائل هستیم اما باید توجه داشت که جهادگری یک صنف نیست بلکه یک صفت است.
به نظرمن از روی رنگ لباس و حکم نمی توان جهادی بودن یا نبودن را تشخیص داد و این تقسیم بندی در شرایط فعلی نگاه منصفانهای نیست.
اوایل انقلاب به دنبال نشر دادن فرهنگی جدید در کشور بودیم و هسته اولیه جهاد سازندگی به دنبال رسوخ دادن فرهنگ جهادی به بدنه دولت بود اما الان دیگر رسوخ کرده است و تمام بدنه دولت باید خدمتگزاران کشور باشند و با این فرهنگ کار کنند.
در تمام وزارتخانه ها مانند نفت، آموزش پرورش و جهاد کشاورزی نیازمند فرهنگ جهادی هستیم؛ فرهنگ جهادی دو شاخصه اصلی از جمله پویایی و راضی نبودن به وضع موجود و جوش و خروش دارد و تمام این فعالیت ها برای خدا است.
*جهاد را نباید به گروه خاصی محدود کرد
با این رویکرد معتقدم، نباید جهاد را به گروه خاصی محدود کرد و همه افرادی که در وزارت جهاد کشاورزی فعالیت میکنند از یک خانواده هستند؛ درباره این ادغام گروه کارشناسی در سازمان تحقیقات صورت گرفته است و در صورتی که این گروه اعلام کند که ادغام در مجموعه یک درصد نیز به نفع کشور نیست این گزارش را به شورای عالی اداری، منعکس می کنیم و خواهان تجدید نظر خواهیم شد.
*آبخیزداری تقویت میشود
باید توجه داشت بنایی برای انحلال این موسسات همسو نداریم بلکه ادغام موسسات مطرح شده است؛ با توجه به شرایط خاص کشور مسئله آبخیزداری مهم است و به دنبال آن هستیم که نه تنها پژوهش های آبخیزداری در کشور صدمه نبیند بلکه بهبود یابد.
سوال: تنگناهای مالی نیز در این ادغام ها نقش داشته است؟
پژوهشکده به لحاظ مالی در مضیقه است و اعتبار دولتی 12 میلیارد تومانی در سال می گیرد اما پاسخگوی ماموریتی که دارد در بسیاری از موارد نیست و درآمدزایی بسیاری کمی دارد به طوری که سالانه تنها 500 میلیون تومان درآمدزایی داشته است.
*وجود موازی کاری ها در پژوهشکده آبخیزداری و موسسه جنگل ها
البته جنس پژوهشهای آبخیزداری، ذات درآمد زایی ندارد و حاکمیتی است و نمی شود ایرادی به این موسسه گرفت اما شاید بتوان در یک ساختار بهتری حمایتهای بهتری از این دست پژوهشها صورت گیرد؛ البته باید توجه داشت که موازی کاری هایی نیز در میان این مجموعه ها وجود دارد زیرا از یک طرف سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری داریم که برای فعالیت های خود در اجرا به صورت واحد عمل می کند و این طرف دو تا پژوهشکده که موازی یک دیگر کار می کنند.بخش قابل توجهی از فعالیت های این مجموعه ها مشترک نیست اما بخشی از فعالیت های آنها یکسان است، تلاش می شود با ادغام موسسات تاس ماهیان و علوم شیلاتی ، مرکز ابریشم و علوم دامی و پژوهشکده آبخیزداری و موسسه جنگل ها از موازی کاری ها جلوگیری شود.
در استان های کشور هرکدام از این موسسات نیرو و رئیس بخش جداگانه دارد که باید یکی شوند تا بتوانند از نیروهای یکدیگر استفاده کنند و بازچیدمان صورت گیرد.
انتهای پیام/