گزارش| خطر سیل بیخ گوش تمام شهرستان‌های زنجان/ مسئولان استانی چه اقداماتی انجام داده‌اند؟


گزارش| خطر سیل بیخ گوش تمام شهرستان‌های زنجان/ مسئولان استانی چه اقداماتی انجام داده‌اند؟

گروه استان‌ها J با اینکه همواره خطر سیل شهرستان‌های استان را تهدید می‌کند ولی عملاً مسئولان استانی هیچ اقدام مناسبی در این راستا انجام نداده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، وقوع دو دهه سال‌های پی‌در‌پی کم‌بارش و خشکسالی موجب شده تا ذهن‌ها کمتر به فکر سیل و مهار آن در بسیاری از استان‌‌ها از جمله زنجان باشد، حادثه طبیعی که در سال گذشته بر سر زبان‌ها افتاد مسئولان را به فکر این معضل انداخت تا چاره اندیشی کنند، در این راستا در استان زنجان نیز جلسات متعددی توسط مسئولان امر استانی برگزار شد تا با هم فکری هم مقابل این حوادث ویرانگر احتمالی که تهدید بزرگی است راه چاره‌ای بیندیشد. با این حال در این جلسات راهکار‌هایی نیز برای مهار سیلاب برای شهرستان‌های مختلف ارائه شد اما بسیاری از این راه حل‌ها در همان جلسات مختومه شد و وارد فاز اجرایی نشد.

با این که موقعیت جغرافیایی و سر‌زمینی هر منطقه طبق بررسی ژئو‌‌فیزیک قابل بررسی و کد‌گذاری برای اجرای طرح‌های عمرانی و ایمن‌سازی است قطعاً با پیشرفت تکنولوژی و دانش بنیان سبک معماری می‌تواند با دستیابی به فناوری پاسخگوی بسیاری از سوالات و راهکار‌ها باشد تا مانع از وقوع بحران‌هایی همچون سیلاب گردد و در این راستا در استان زنجان نیز باید از این ظرفیت استفاده شود.

با این حال عوامل بسیاری در بروز سیلاب خصوصاً در استان زنجان می‌تواند اثر گذار باشد که یکی از آن‌ها ضعف پوشش گیاهی در اغلب نقاط استان است که خشکسالی‌های 20 ساله موجب ضعف پوشش گیاهی شده و دشت‌ها را به سمت بیابانی سوق داده است، همین عامل باعث شده تا بعد از بارش‌های رگباری هیچ مانعی بر سر راه کاهش سرعت حرکت رواناب وجود نداشته باشد. حتی نفوذ آب نیز به داخل خاک انجام نمی‌گیرد که در نهایت با پیوستن رواناب‌های کوچک حجم عظیمی از سیلاب در نقاط مختلف به راه می‌افتد که به عنوان یک تهدید تمام زندگی جوامع را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

 

از سوی دیگر ساخت‌و‌ساز و تجاوز به حریم رودخانه یکی از مهمترین دلایل وقوع سیلاب است که عده‌ای بدون توجه به تبعات این پدیده به دلیل خشکسالی‌های دهه‌های گذشته و خاموشی رودخانه‌ها اقدام به ساخت‌و‌ساز کرده‌‌اند غافل از اینکه این امر چه تبعات گسترده‌ای در پی خواهد شد، اما این وظایف مسئولان ذیربط است که با نهایت جدیت با این افراد برخورد کنند و آزادسازی حریم رودخانه‌ها را در دستور کار خود داشته باشند.

با این‌که استان زنجان تجربه سیل‌هایی با قدرت تخریبی که در استانی همچون لرستان رخ داد را نداشته است، اما سالانه سیل‌های متعددی رخ می‌دهد که آخرین آن مربوط به سیل دو ماه گذشته در شهرستان طارم بود که به بسیاری از زیرساخت‌ها آسیب رسید و حتی موجب خسارت‌های مالی فراوان به آبخیز‌نشینان نیز شد که در نهایت علت این امر نیز عدم توجه به رودخانه و حریم آن عنوان شد که توسط روستاییان اشغال شده بود.

با این حال ترس همیشگی از تکرار وقوع حادثه خطرساز سیل در اغلب نقاط استان زنجان وجود دارد به ویژه آن که موقعیت جغرافیایی تمام شهرستان‌ها به گونه‌ای است که سیلاب با سرعت به منطقه سرازیر می‌شود و در عرض چند دقیقه هست و نیست را یکی می‌کند، که این موضوع نیازمند مدیریت صحیح است، با این که اقدامات مدیریت شهری برای مهار سیلاب‌ها در سطح شهر‌ها انجام گرفته اما کارشناسان اظهار دارند آن طور که باید این اقدامات کافی نبوده است. حال سوال این است، آیا خطر سیلاب و تهدید آن تنها مختص مسیر رودخانه‌ها است یا کلانشهری چون زنجان و شهرستان‌های دیگر هم چنین سیلاب احتمالی را تجربه خواهند کرد؟

صفی‌الله کرامتی، مدیر کل مدیریت بحران استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره به اینکه استان زنجان همواره با حوادث مواجه است اظهار داشت: سیل مکرر در استان رخ می‌دهد و در راس امور حوادث قرار دارد، این حادثه یکی از مهمترین تهدیدات در سطح استان محسوب می‌شود.

وی افزود: در سطح استان یک هزار و 400 کیلومتر رودخانه وجود دارد که با احتساب سر شاخه‌ها شاید وسعت رودخانه بیشتر از این مقدار نیز شود که همین امر یکی از دلایل تهدید شدن با وقوع سیلاب است.

مدیر کل مدیریت بحران استان زنجان با اشاره به اینکه استان زنجان دارای شیب‌های تند بوده و رودخانه‌ها نیز در حال عبور از این شیب‌ها هستند تصریح کرد: تمام شهرستان‌های استان زنجان توسط سیل تهدید می‌شود و نمی‌توان گفت هیچ شهرستانی نیست که سیل در آن رخ ندهد.

این مسئول خاطر نشان کرد: طبق قانون باید پیگیر کاهش خطرات بود، در این راستا یک برنامه مدون برای حوادث چندگانه از قبیل سیل، زلزله، کولاک، فرونشست، آب و هوا در حال تدوین در استان است که پنج ساله بوده و در سطح استان و کشور برای مدت 5 سال اجرایی خواهد شد.

با این حال، خشکسالی‌های پی‌در‌پی موجب تجاوز شدید ساکنان به حریم رودخانه‌ها در سطح استان زنجان شده است که اگر برخورد موثری انجام نشود می‌تواند به عنوان بزرگ‌ترین تهدید برای آینده‌ای نزدیک در سطح استان زنجان باشد و این امر نیز به همت مسئولان ذیربط بستگی دارد که چگونه چاره‌اندیشی خواهند کرد. بر این اساس ضروری است تا دستگاه‌هایی همچون اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان، آب منطقه‌ای، راه شهرسازی و راهداری با ترسیم نقشه راه مطمئن از آثار مخرب سیلاب احتمالی در تمام شهرستان‌های این استان پیشگیری نمایند تا شاهد عواقب جبران‌ناپذیر بعد از حادثه نباشند.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon