نشست بررسی «روز مقاومت»/کاظمی قمی: مقاومت طرح نامشروع آمریکا را در منطقه به هم ریخت/ زارعی: مقاومت در حال توسعه نقش فرامنطقه‌ای است

نشست بررسی «روز مقاومت»/کاظمی قمی: مقاومت طرح نامشروع آمریکا را در منطقه به هم ریخت/ زارعی: مقاومت در حال توسعه نقش فرامنطقه‌ای است

میزگرد کارشناسی و تخصصی «سالروز مقاومت» با حضور کارشناسان برجسته غرب آسیا امروز در تهران برگزار شد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این نشست به مناسبت نزدیک شدن به روز مقاومت در تهران برگزار شده و در آن کارشناسان ارشد مسائل غرب آسیا حضور دارند.

این نشست که در موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور برگزار شده است کارشناسان حاضر در آن به بحث و بررسی ابعاد مختلف مقاومت در منطقه و نیز چشم انداز آینده آن پرداختند.

زارعی: مقاومت امروزه در حال توسعه برای ایفای نقش فراتر از منطقه است

در ابتدای این نشست «سعدالله زارعی»، مدیر موسسه مطالعاتی اندیشه سازان نور با خوش آمد گویی به کارشناسان شرکت کننده در این نشست، ابعاد مختلف مقاومت را مورد بررسی قرار داد.

سعدالله زارعی در این نشست با تعریف مقاومت، معنای آن را بسیار وسیع دانست.

به گفته زارعی، مقامت امروزه دارای نشانه‌ها، شناسنامه، مدنیت و مبتنی بر رشد و حریم انسان است.

مدیر اندیشه سازان نور گفت: مقاومت امروزه در حال توسعه برای ایفای نقش فراتر از منطقه است. مقاومت امروزه به نزدیک ترین کشورها، از جمله آمریکا به عنوان دشمن اصلی مقاومت وارد شده است و این موضوع بسیار قابل توجه است.

کاظمی قمی: محدوده جغرافیای مقاومت تنها محدود به جمهوری اسلامی ایران نیست

در ادامه این نشست، آقای «حسن کاظمی قمی»، کارشناس مسائل منطقه و سفیر سابق ایران در عراق در ارتباط با مقاومت اظهار داشت:

امروز خاورمیانه مرکز تحولات سیاسی و ژئوپلیتیک است که تاثیر خود را بر آینده نظام بین الملل می‌گذارد و با توجه به  اهمیت غرب آسیا می تواند در شکل دهی به نظام جدید بین الملل دارای تاثیر عمیق داشته باشد. از سوی دیگر امروزه محدوده جغرافیای مقاومت تنها محدود به جمهوری اسلامی ایران نیست و از شمال آفریقا تا یمن ادامه دارد.

به گفته کاظمی قمی، امروزه تحولات بین المللی شامل تقابل جبهه مقاومت و مخالفان مقاومت است و این موضوع بسیار حائز اهمیت است و همه فشارهای استکباری علیه ایران با توجه به همین مخالفت‌ها علیه مقاومت صورت می‌گیرد.

سفیر سابق ایران در عراق در ادامه افزود: تحریم‌ها و فشارها علیه ایران ناشی از برملا کردن طرح دشمن است، اگرچه مسیر جمهوری اسلامی ایران هر روز بالنده‌تر می‌شود و اقتدار منطقه‌ای ایران به روشنی خود را در سطح بین الملل نشان داده و کشورهای بزرگ اقتصادی دنیا امروزه آمادگی دارند علی رغم تحریم‌ها با ایران وارد تعامل شوند و این نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران عنصری سازنده و تعیین کننده که از ناشی از مقاومت ایران است.

کارشناس مسائل منطقه همچنین اظهار داشت: رهبری نیز بر  مقاومت تاکید دارد و مقاومت را الگو دانستند و همین مسیر را بعد از ایران در عراق، یمن، فلسطین و سوریه می بینیم. فلسطین پیروزی‌های خود را پس از پیگیری مقاومت بدست آورد. فلسطین تا در همه مراحل پیشین همه دستاوردهای خود را از دست داد، اما وقتی مقاومت را دنبال کرد توانست غزه را بگیرد.

سفیر سابق ایران در عراق ابعاد مختلف مقاومت در کشورهای منطقه را تبیین کرد و در این ارتباط گفت: در مورد عراق هم مقاومت در برابر اشغالگر توانست از این تنگاناها عبور کند و در سوریه از سال 2011 تا امروز، همه جبهه استکبار حمایت از جریان تروریسم داشت و همه مرزها برای حمایت از تروریسم از سوریه باز شدند، اما در نهایت مقاومت توانست در سوریه پیروزی بدست آورد و این مسیری است که ابتدا از ایران شروع شد.

در لبنان نیز مقاومت بسیار بالنده بوده و موضوع تجاوز علیه لبنان در جنگ 33 روزه 2006، مقاومت 33 روزه توانست دکترین امنیتی رژیم اشغالگر صهیونیستی را بهم بزند.

 در یمن نیز عربستان نتوانست به اهداف خود دست یابد، چون مقاومت در دست نیروهای یمنی بود و امروزه انصارالله به عنوان بازیگری مشروع در صحنه منطقه و بین الملل ایفای نقش می کند و دولت نجات ملی را تشکیل داد و رئیس جمهور فراری آن امکان بازگشت ندارد و امروز چسبندگی روابط ایران و یمن علی رغم مخالف آمریکا دیده می‌شود.

کاظمی قمی در ادامه در ارتباط با مقاومت در عراق نیز به خروج نیروهای آمریکایی  از عراق اشاره کرد و گفت: خروج آمریکا از عراق با توجه به مصوبه پارلمان قطعی است.

کارشناس مسائل منطقه در عین حال افزود: مقاومت به معنی هرج و مرج نیست، بلکه مقاومت برآمده از نظم و قدرت مردم و الحشدالشعبی برآمده از قدرت مردم است و وقتی این قدرت در عرصه میدانی بروز پیدا می کند، دیگر تروریست و اشغالگر مجال حضور ندارد و به همین خاطر مقاومت طرح نامشروع آمریکا در منطقه را به هم ریخت. اگر جنگ گروه‌های تکفیری برای تفکیک و ایجاد انشقاق بود، اما با مقاومت این طرح‌ها شکست خورد و دولت‌های مقاومت مانند دولت سوریه ماند. امروز جبهه مقاومت در لبنان قابل مقایسه با قبل از سال 2006 نیست و امروزه سید مقاومت خیلی صریح به دشمن نسبت به هرگونه تجاوزگری هشدار می‌دهد.

به گفته کاظمی قمی، امروزه الگوی مقاومت که فرمانده شهید آن، سردار سلیمانی بود، در هرجا که  وارد شد، پیروزی بدست آورد و حفظ آن بسیار مهم است.

کاظمی قمی، کارشناس مسائل منطقه در بخش دیگری از این نشست به دستاوردهای مقاومت اشاره کرد و در این ارتباط گفت: باید توجه داشت که آمریکا حاضر به مذاکره برد-برد نیست و این بر همه ناظران بی طرف ثابت شده است. از سوی دیگر، اگر آمریکا به هر بهانه ای با ایران بدنبال مذاکره باشد، این نشان دهنده این است که جمهوری اسلامی ایران، دولتی قدرتمند بوده است که آمریکا حاضر به مذاکره با آن شده است، لذا وقتی آمریکا خواستار مذاکره می شود، یعنی ایران دارای اقتدار و نفوذ است، چون اگر اقتدار ایران نبود، آمریکا خواستار مذاکره نمیشد.

کاظمی قمی در ادامه گفت: از سوی دیگر، آمریکا هیچگاه به تعهداتش پای بند نبوده است و نه فقط در برجام بلکه این عدم پای بندی در دیگر توافقات بین المللی هم دیده شده است و توافقات با آمریکا همیشه بر علیه  ملت‌ها بوده است. با این حال نمی توان گفت هزینه مقاومت بیشتر از هزینه سازش است و این مقایسه صحیح نیست، چون سازش همه دارایی و سرمایه ملت ها را می گیرد، اما در مقاومت با وجود برخی هزینه‌ها، اما این هزینه‌ها سرمایه گذاری برای ملت‌هاست و مسیری که شهدا و رهبری نظام در راستای مقامت ایجاد کردند، مسیری است که امروزه در سراسر جهان دیده می شود و مقاومت محدود به جمهوری اسلامی نیست و می توان در آمریکایی لاتین، آفریقا و دیگر مناطق مقاومت را دید که همگی بر حمایت از مستضعفان تاکید دارد و این همان مسیری است که بنیادش را امام راحل (ره) پایه گذاری  کرد.

به گفته کاظمی قمی، امروزه اگر ونزوئلا دست دوستی به سمت ایران دراز می کند، چون می داند ایران حامی واقعی ملت‌های مستقل است و آینده نظام بین الملل بر ارکان مختلفی است که از جمله یکی از ارکان آن نظام مقاومت است که جمهوری اسلامی ایران باید در این ارتباط برنامه ریزی و نگاه بلندمدتی داشته باشد.

بخش سوم این نشست در ارتباط با تحولات اخیر در لبنان با توجه به انفجار بزرگ بیروت و همچنین استعفای اخیر دولت این کشور بود.

در این ارتباط، حسن کاظمی قمی، سفیر سابق ایران در عراق گفت:در روان شناسی تحولات لبنان پس از انفجار بزرگ بندر بیروت، لازم است تا نگاهی به تحولات و مواضع داشته باشیم، تا بتوانیم به برخی ابهامات پاسخ داد.

به گفته کاظمی قمی، پس  از انفجار یکی از مسائلی که در لبنان مطرح شد، تغییر نظام سیاسی در لبنان بود. رئیس جمهور یک کشور غربی به لبنان آمد و در شرایطی که مردم در وضعیت سختی هستند و نیاز به امدادرسانی دارند، رئیس جمهور فرانسه مدعی تغییرات سیاسی  می شود و تهدید کرد که اگر لبنانی ها این کار را انجام ندهند، خودش این کار را انجام خواهد داد که خود این موضع گیری نوعی مداخله جویی بود.

سفیر سابق ایران در عراق افزود: مسئله دوم حمله به فشار و فشار بر دولت برای استعفا بود و مسئله دیگر نیز فضاسازی رسانه‌ای علیه جبهه مقاومت با هدف فشار بر جبهه مقاومت بود. لذا اتفاق دیگری که پس از این انفجار صورت گرفت، متهم کردن جبهه مقاومت بود. مجموع این تحولات نشان دهنده فشار بر روی حزب الله لبنان است و موضع گیری  ها این موضوع را نشان می دهد. لذا پس از انفجار بیروت جهت گیری ها علیه جبهه مقاومت در لبنان صورت گرفت و این همان چیزی است که صهیونیست‌ها می خواستند.

کارشناس مسائل منطقه همچنین افزود: دبیرکل حزب الله لبنان خواستار تحقیقات مستقل از سوی موسسات داخلی لبنان و اولویت امدادرسانی به مردم و عدم سیاسی کردن موضوع است و این موضع گیری دبیرکل حزب الله در مقابل مواضعی است که خواستار تحقیقات بین  المللی می باشد.  لذا امروزه باید در لبنان تلاش کرد تا همسو با راهبرد سیدحسن نصرالله پیش رفت و موضع جمهور اسلامی ایران نیز در همین مسیر است و در جریان این حوادث نباید جبهه مقاومت تضعیف شود و سید حسن نصرالله نیز در سخنان خود تاکید کرد که جبهه مقاومت نگران نباشد، بلکه آمادگی خود را حفظ کند.

اکبری: گفتمان لیبرال دموکراسی دچار  شکست در برابر مقاومت شده است

در ادامه این نشست، «حسین اکبری»، کارشناس مسائل منطقه و سفیر سابق ایران در لیبی در ارتباط با مقاومت عنوان داشت: پس از رحلت امام  ما شاهد حادثه بوسنی و هرزگوین بودیم  و اگرچه تلاش‌هایی علیه مقاومت و مسلمانان شد، اما مسلمانان در آن جغرافیا ماندند و به قول کارشناسان اگر حضور ایران نبود، تحولات نگران کننده تر بود.

اکبری در ارتباط با ابعاد تبینی مقاومت گفت: امروزه گفتمان مقاومت پس از فروپاشی شوروی در مقابل دشمنان ایستادگی کرده و گفتمان لیبرال دموکراسی دچار  شکست در برابر مقاومت شده است. در حالی که جریان سلطه گر به دنبال سلطه بر ملت‌ها هستند، اما ملت‌ها بدنبال استقلال و مقابله با  اشغالگری هستند از جمله در طول تاریخ کشورهای مختلفی حتی در غرب روز استقلال خود را جشن می گیرند و لذا استقلال امری فطری و طبیعی است که انسان‌ها به دنبال آزادی و مبارزه با سلطه گری و اشغالگری است و مقامت مبتنی بر این ارزش‌های فطری است.

به گفته اکبری، امروزه مقاومت به عنوان جریانی چالش گر در حوزه قدرت نرم توانسته ایفای نقش کند و در حوزه قدرت سخت نیز در حوزه‌های مختلف جغرافیایی دستاوردهای مقاومت بسیار قابل توجه در مقایسه با نظام سلطه بوده است، اگرچه نظام سلطه ابزارهای مختلفی را در اختیار  دارد، اما دستاوردهای مقاومت بسیار قابل توجه بوده است و جبهه استکبار دستاوردی نداشته است.مقاومت توانسته این امید را در دل ملت‌ها زنده کند تا بتوانند در مقابل سلطه گری ایستادگی کند.

سفیر سابق ایران در لیبی همچنین در تعریف مقاومت اظهار داشت: هر کشوری که امروزه در دنیا فارغ از هر دین و مکتبی، اگر به دنبال استقلال سیاسی و فرهنگی باشد، بخشی از جبهه مقاومت است.

در ادامه نشست، حسین اکبری، در ارتباط با دستاوردهای مقاومت گفت: در دنیا اشکال مختلفی  به تحولات نگاه می شود، از جمله نگاه لیبرال دموکراسی که برای حل مشکلات انسان ها ادعاهایی دارد و برخی نظریات سازش که در موضوع فلسطین، مبارزه را رد می کرد، اما نظریه  امام مبتنی بر قرآن بود و به این معناست که هرجا مستضعفی بود باید از آن دفاع کرد و هرجا مستکبری  بود باید با آن مقابله کرد و شعار اصلی مقاومت هم همین شعار امام است.

امروزه ما روابط بین الملل داریم که در این روابط بین الملل، کشورها اگر از قدرت برخوردار داشته باشند از حقوق بین الملل برخوردار خواهند بود و اگر قدرت نداشته باشند از حقوق بین الملل برخوردار نمی شوند.

جهان اسلام نیز به دلیل شرایط پس از جنگ جهانی دوم مناطقی از آن اشغال شد و نتیجه این اشغال در حال حاضر در برخی مناطق خاورمیانه دیده می شود، از جمله جنایاتی که علیه ملت فلسطین می شود، اما متاسفانه در روابط بین الملل حقوقی برای فلسطین قائل نمی شوند، چون قدرت ندارد.

همچنین سوالی این است که آمریکا تا کجا به تجاوزگری خود ادامه خواهد داد و نقطه توقف آمریکا کجاست؟ این در حالی است که هرچه بیشتر در برابر آمریکا سازش شود، تجاوزگری آمریکا نیز بیشتر خواهد شد.

سفیر سابق ایران در لیبی در ارتباط با رفتار کشورها در نظام بین الملل همچنین گفت: در حال حاضر دنیا به  چهار گروه تقسیم می شود:

کشورهای سلطه گر مانند آمریکا، کشورهای سلطه  پذیرمانند کشورهای عربی خلیج فارس و کشورهای سلطه ستیز مانند کشورها و گروه های مقاومت و در نهایت کشورهای خنثی که بخش قابل توجهی از کشورهای دنیا در این گروه قرار دارند.

به گفته اکبری، کشورهای سلطه پذیر، مانند عربستان سعودی، بیش از یک هزار میلیارد دلار و یا بیشتر پول و خدمات در اختیار غرب قرار داده تا امنیت سعودی ها تامین شود، اما این کشور در مقابل ضعیف ترین کشور مانند یمن نتوانست امنیت خود را تامین کند. لذا سلطه گرها به سلطه پذیرهایی مانند عربستان نگاه ابزاری دارد و کسانی که سازش در برابر سلطه گرها را پذیرفته اند، در واقع استقلال و امنیت خود را داده‌اند و در واقع همه چیز خود را واگذار کرده‌اند و سازش همان سلطه پذیری است که از سوی سلطه گران طراحی شده است، اما مقاومت آن قدر توسعه یافته که مستقیم در برابر سلطه گرها مقابله می کند.

کارشناس مسائل منطقه و آفریقا همچنین افزود: شهید سلیمانی به عنوان نمادی از مقاومت به شمار می رود، بن سلمان و عربستان نماد سلطه پذیری است و آمریکا نماد سلطه گری فعلی در روابط بین الملل است.

در ادامه نشست نیز، حسین اکبری، سفیر سابق ایران در لیبی به تحولات اخیر لبنان اشاره کرد و اظهار داشت: جمعیت لبنان با  آوارگان فلسطینی ساکن در این کشور حدود 5 میلیون نفر است، اما جمعیت لبنانی های خارج از این کشور 12 میلیون نفر است و این لبنانی ها سرمایه زیادی را به لبنان باز می  گردانند. از سوی دیگر لبنان دارای موقعیت استراتژیک است و از همیشه طی دهه های گذشته دولت های لبنان، دولتی آمریکایی بوده‌اند و دولت «حسان دیاب» تنها دولت مستقل در این کشور بود.

به گفته اکبری، همچنین دستاورد دولت حامی آمریکا 140 میلیارد بدهی است، اما دولت دیاب تلاش داشت تا مستقل عمل کند ولی تحت فشار قرار گیرد. در ارتباط با بندر بیروت نیز تا 12 مایل آن در کنترل و گشت زنی آمریکا و فرانسه بوده و بعد از آن هم صهیونیست‌ها حضور داشتند، اگرچه تلاش برای اتهام زنی به حزب الله است.

سفیر سابق ایران در لیبی با تاکید بر اینکه لبنان به سمت جنگ داخلی نخواهد رفت ، گفت: آمریکا تحریم‌ها  و فشارها علیه لبنان را آغاز کرده است، اگرچه به مانند سوریه و عراق، در لبنان نیز  آمریکا به نتیجه نخواهد نرسید و شرایط فعلی ادامه روند فشاری  است که از سوی غربی ها علیه حزب الله آغاز شده است. درباره استعفای نخست وزیر هم باید توجه داشت که با وجود استعفای نخست وزیر، اما قدرت حزب الله به  میزانی است که می تواند از هر تهدیدی جلوگیری کند و لذا لبنان به سمت جنگ داخلی نخواهد رفت.

به گفته اکبری، ادامه اغتشاشات در لبنان با وجود روی کارآمدن دولت نزدیک به غرب محل  تردید است و احتمالا غرب پس از  اغتشاشات راه های دیگری برای فشار به حزب الله  دنبال خواهد کرد. امروزه حزب الله در لبنان بیشترین حامی و طرفدار را دارد و در صورت نظرسنجی بدون شک، حزب الله بیشترین آرا را به دست خواهد آورد. همچنین اقتدار حزب الله در برابر صهیونیست‌ها، نوعی غرورآفرینی را برای لبنانی‌ها ایجاد می کند.

وی در خصوص چشم انداز آتی لبنان نیز گفت: چشم انداز آتی لبنان به سمتی می رود که مخالفان به دنبال شرایطی برای فشار بر حزب الله خواهند بود، چون تا کنون توطئه ها علیه حزب الله کارساز نبوده است ودر عین حال حزب الله لبنان هر روز قدرت بیشتری به دست آورده و با توجه به قدرت حزب الله، دیگر بازیگران لبنان مجبورند جایگاه حزب الله در لبنان در نظر داشته باشند، همان گونه که رئیس جمهور فرانسه که به لبنان سفر کرد، هیچ گونه موضع گیری علیه حزب  الله دنبال نکرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت