گزارش|دخل و خرج کشاورزان با هم نمی‌خواند؛ گندم‌کاران از پرداخت دیر هنگام مطالبات ناراضی‌اند


گزارش|دخل و خرج کشاورزان با هم نمی‌خواند؛ گندم‌کاران از پرداخت دیر هنگام مطالبات ناراضی‌اند

گروه استان‌ها- پایین بودن نرخ تضمینی خرید گندم از یک سو و تاخیر در پرداخت مطالبات گندم‌کاران از سویی دیگر همچون زخمی عمیق بر تن خسته کشاورزان نشسته است و امید و رمق برای کشت دوباره این محصول را از آنان ربوده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، برداشت خوشه‌های طلایی گندم در این استان مدتی است که آغاز شده و این روز‌ها نیز همچنان در نقاط مختلف استان در حال انجام است. با این که وقت آن رسیده تا گندم‌کاران بنشینند و مزد چندین ماهه خود را دریافت کنند، خستگی این چند ماه کار نفس‌گیر را از تن به در کنند، اما افزایش نرخ تورم در طول مدت کاشت تا برداشت نفس از کشاورزان بریده است.

در زمان کاشت و داشت نهاده‌هایی همچون سم و کود با افزایش چند برابری قیمت نسبت به سال گذشته رو‌برو شده است، در نهایت در زمان برداشت نیز هزینه‌های حمل و نقل گندم و همچنین هزینه برداشت توسط کمباین‌هایی که هیچ استانداردی نداشتند و موجب ریزش بیش از 3 درصدی گندم می‌شدند همچنان خستگی را بر تن کشاورزان نگه داشته است.

از سوی دیگر قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری 2500 تومان اعلام شد که در مقابل هزینه‌های تولید مبلغی بسیار ناچیز است و نمی‌تواند جبران این حجم از هزینه را کرده باشد، وقت حساب و کتاب که می‌رسد مشخص می‌شود تنها مزد و عایدی که برای کشاورزان باقی مانده است همین خستگی چند ماهه ناشی از کار طاقت‌فرسای کشاورزی بوده است.

با این حال با این که قرار بود تا پرداخت مطالبات کشاورزان نیز در همان روزهای ابتدایی تحویل گندم به مراکز دولتی ظرف مدت 48 ساعت انجام گیرد، اما کشاورزان اذعان دارند پرداختی‌ها نامرتب و دیرتر از موعد تا دو هفته بعد از تحویل گندم به مراکز دولتی نیز انجام می‌شود که این بعد قولی‌های دولت‌مردان در پرداخت مطالبات گندم‌کاران نیز زخمی دیگر بر پیکره کشاورزی و تولید محصول استراتژیک گندم وارد می‌کند.

کشاورزان با اعلام اینکه چاره‌ای جز تحویل گندم به سیلو ها ندارند، معتقدند به اجبار باید هر قیمتی را که دولت برای گندم اعمال می‌کند را قبول کنیم، با این شرایط تورم که این چنان روز به روز در حال افزایش است انتظار‌ها بر این بود تا دولت تغییر نظری در قیمت خرید گندم داشته باشد اما هیچ اتفاق مثبتی رخ نداد. کود‌های همچون اوره و سم کنترل سن گندم در برهه‌ای از زمان داشت به شدت نایاب شد و به اجبار کشاورزان خرید این نهاده‌ها را به صورت آزاد انجام دادند به طوری که هر کیسه کود اوره از 50 هزار تومان با جهش 3 برابری قیمت به 150 هزار تومان خرید رسید،  و قیمت سم نیز تا 40 درصد افزایش داشت. با این تفاسیر خرج کشاورز برای نهاده‌‌ها با دلار 21 هزار تومانی محاسبه می‌شد اما دخلش در این روزها با دلار 4200 تومانی محاسبه می‌شود.

به اعتقاد کشاورزان عدم تحویل گندم به مراجع دولتی صرفه اقتصادی بالاتری دارد زیرا در زمان حاضر که قیمت انواع نهاده‌های خوراک دام دارای مبلغی بسیار بالا است، گندم می‌تواند جایگزینی برای خوراک گران قیمت دام باشد، اما گله‌مندی بیشتر کشاورزان این است که قرار بود دولت تا دو روز بعد از تحویل گندم مطالبات را پرداخت کند که این امر نیز طبق قول انجام نمی‌گیرد. اما سوال این است، آیا راهکاری برای حل مشکلات پیش روی کشاورزان گندم‌کار در سطح کشور در سال آینده اندیشیده خواهد شد؟

ستار رحمنی، معاون فنی اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم اظهار داشت: خرید تضمینی گندم امسال نسبت به نقطه نقطه سال 98 حدود 30 درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وی افزود: در کنار خرید تضمینی گندم، دولت خرید توافقی را نیز در دستور کار دارد، با این حال میزان خرید تضمینی گندم در استان تا آخر روز 20 مرداد سال جاری 249 هزار و 842 تن بوده است که ارزش ریالی آن به میزان 634 میلیارد تومان برآورد شده است.

معاون فنی اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان زنجان با اشاره به این‌که از مبلغ مذکور 445 میلیارد تومان از مطالبات گندم‌کاران استان تا حال حاضر پرداخت شده است گفت: 70 درصد مطالبات کشاورزان تا تاریخ 13 مرداد ماه سال جاری پرداخت شده و 30 درصد مطالبات هنوز پرداخت نشده است.

این مسئول با بیان این‌که واریزی وجه به کشاورزان به صورت کشوری انجام می‌گیرد و اداره غله استان‌ها در این امر دخیل نیستند عنوان کرد: ب خلاف سال‌های گذشته، پرداخت مطالبات گندمکاران با سرعت بیشتری انجام می‌شود، به طوری که انتظار پرداخت‌ها از یک ماه در سال گذشته به یک هفته در سال جاری کاهش یافته است. اما این اداره همواره سعی دارد تا در پرداخت مطالبات سرعت بیش‌تری داشته و زمان کم‌تری به این امر اختصاص دهد.

با این حال خودکفایی در تولید گندم به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک اهمیت بسیار بالایی دارد و همواره باید مورد حمایت دولت باشد، اما این امر اصلا انجام نمی‌گیرد و کشاورزان عملا از هر حمایتی مبرا هستند، اما با مشکلات عدیده‌ای که در سال جاری و سال‌های گذشته پیش روی کشاورزان بوده است، انتظار بر کاهش سطح تولید می‌رود با این وجود باز هم کشاورزان امیدوارند در تامین نهاده‌ها مورد حمایت دولت قرار گیرند تا بتوانند سال بعد با مشکلات کمتری در تولید این محصول استراتژیک روبه‌رو شوند.

قشر تولید کننده در سال جهش تولید از دولتمردان انتظار دارند تجدید نظر اساسی بر روی قیمت خرید تضمینی گندم داشته باشند و نیز به وعده‌ای که خود می‌دهند نیز عمل کنند و در زمان پرداخت مطالبات، دقت عمل بیشتری داشته باشند چرا که فرصت دو روزه در پرداخت را به دو هفته بعد موکول نکنند.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon