سهم ۲ درصدی ۵ هزار و ۳۰۰ شرکت دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی کشور

سهم 2 درصدی 5 هزار و 300 شرکت دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی کشور

معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: علاوه بر ۵ هزار و ۳۰۰ شرکت دانش بنیان؛بیش از ۶ یا ۷ هزار استارتاپ یا کسب و کارهای نوپا هم در زیست بوم نوآوری کشور فعالیت هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ، اسماعیل قادری فر با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری و اختراعات در سال 1389 تصویب شد, افزود: این قانون از اواخر سال1392 همزمان با آغاز کار معاونت علمی و فناوری, اجرایی شد.

وی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم حمایت از شرکت های دانش بنیان, ادامه داد: آمارهای ما حاکی از آن است که تا پایان سال 1398, حدود 120 هزار میلیارد تومان فروش و یا درآمد شرکت های دانش بنیان بوده است.

قادری فر اضافه کرد: اقتصاد دانش بنیان در منظومه کلان اقتصادی کشور از اقتصاد خرد به سمت اقتصاد کلان در حال حرکت است.

وی با بیان اینکه سهم شرکت های دانش بنیان در تولید ناخالص داخلی حدود 1 تا 2 درصد است, افزود: کم کم ردپای شرکت های دانش بنیان و فناور و استارتاپ ها و کسب و کارهای با فناوری نوین و سهم تجاری سازی اختراعات در حال افزایش است.

معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه باید از شرکت های دانش بنیان حمایت کرد, گفت: تحریم ها جدای از مشکلاتی که ایجاد کرده است فرصت بالقوه ای برای شرکت های داخلی تولید کننده است.

قادری فر با اشاره به اینکه معوقات مطالبات شرکت های دانش بنیان کمتر از 30 درصد است, افزود: تأمین نقدینگی، نسبتاً به خوبی در حال انجام است اما نکته اصلی این است که سهم بازار را باید برای آنها افزایش دهیم.

وی اضافه کرد: بازار بکر حدود 800 میلیون نفری در منطقه آسیای جنوب غربی و آسیای میانه و قفقاز وجود دارد که باید از آن استفاده کرد.

معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: کارگروه بورسی کردن شرکت های دانش بنیان در معاونت علمی و فناوری شکل گرفته است و اکنون در تابلوی بورس 3 تا 4 شرکت توانمند دانش بنیان را داریم.

قادری فر با اشاره به شکل گیری فرابورس صندوق جسورانه افزود: اکنون حدود 8 صندوق جسورانه, مجوز بورسی گرفتند و یکی از آنها فعال شده است و بقیه به تدریج در حال ورود هستند.

رئیس پارک عمل و فناوری پردیس هم با حضور در این برنامه گفت: شرکت های دانش بنیان تلاش کردند روحیه کارمندی از دل دانشگاه ها به کارآفرینی تغییر یابد و بسیاری از دانش آموختگان، شرکت هایی را تأسیس کردند.

مهدی صفاری نیا با بیان اینکه میل به ایجاد مجموعه های دانش بنیان در مجامع دانشگاهی کشور افزایش یافته است, ادامه داد: اما بازار در دست اقشار دانشگاهی نیست و بخش عمده آن در حوزه دانش بنیان در بین سازمان ها و دستگاه های دولتی است.

وی افزود: باید فارغ از صرف اعلام علاقه در استفاده از محصولات دانش بنیان، در عمل هم تقاضای مهم به سمت این شرکت ها، هدایت شود.

صفاری نیا اضافه کرد: بخشی از این تقاضا به علت وجود تحریم اتفاق افتاد زیرا مجموعه های دولتی کشور امکان خرید از خارج را ندارند و این موضوع برای شرکتهای دانش بنیان, اتفاق خوبی بوده است اما این موضوع باید به خواست درونی حوزه های بزرگ اقتصادی کشور تبدیل شود و به سمت تولیدات دانش بنیان سوق پیدا کنند.

رئیس پارک عمل و فناوری پردیس ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات شرکت های دانش بنیان, مجوزهایی است که دستگاه های دولتی باید به آنها بدهند.

صفاری نیا افزود: ورود محصولات جدید به اقتصاد کشور نیازمند همراهی مجموعه هایی هستند که مجوز صادر می کنند.

وی گفت: اکنون علاقه به خرید محصولات دانش بنیان در دستگاه های دولتی, خوب شده است اما همچنان با مطلوب, فاصله زیادی داریم.

صفاری نیا, کمبود نقدینگی را یکی از مهمترین مشکلات برشمرد و افزود: دستگاه های دولتی پول لازم را برای خرید محصولات دانش بنیان داخلی ندارند و برخی شرکت ها ماه ها و سال ها منتظر گرفتن پول فروش محصولات خود هستند.

وی با اشاره به اینکه در عمر کوتاه پارک علم و فناوری به فروش 11 هزار میلیارد تومان رسیدیم, گفت: شرکت های کوچک را در کنار شرکت های بزرگ قرار دادیم تا از تجربیات آن ها استفاده کند.

صفاری نیا افزود: اکنون حدود 200 شرکت جدید تقاضای ورود به پارک علم و فناوری را دارند.

رئیس پارک عمل و فناوری پردیس گفت: مشکل اساسی ما این است که تزریق نوآوری به صنایع و بنگاه های اقتصادی کشور با روند کندی انجام شده است و چون نتوانسته با جریان نوآوری پیش برود محکوم به شکست است و شرکت های دانش بنیان می تواند روح نوآوری را در این صنایع بدمد و کسب و کارها را بازسازی کند.

صفاری نیا با بیان اینکه تأمین مالی شرکت های دانش بنیان در مقایسه با گذشته ها بسیار بهتر شده است گفت: اما با فضای ایده آل فاصله داریم

علی پنیریان, کارآفرین هم با حضور در استودیوی دیگر این برنامه گفت: یکی از مسائل ما نگاه به مجموعه های دانش بنیان است و این نقد جدی را داریم که موضوع دانش بنیان با فناوری های پیشرفته, جمع بسته می شود.

وی ادامه داد: فضا و گفتمان دانش بنیان به خوبی در کشور جا افتاده است و دانشجویان هم در پی انجام کار دانش بنیان هستند اما نیاز داریم که نگرش ها را هم تغییر دهیم.

پنیریان اضافه کرد: بحث دانش بنیان را محدود کردیم و نباید اینگونه باشد.

وی گفت: فقط به ابعاد فنی نخبگان بها دادیم در حالی که اگر از ابتدا به ابعاد مدیریتی آنها هم توجه کنیم, بازاریابی هم به خوبی انجام شود.

احمد بهفر مقدم مدیر عامل یکی از شرکت های دانش بنیان نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: آینده تولید دستگاه های سی.تی. اسکن برای ما تیره و تار است و نگران هستیم زیرا سرمایه گذاری 100 میلیارد تومانی کردیم اما در شرایط کرونایی و کشاکش تأمینی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پی آن است احتمال دارد توسط واردات با دستگاه های غربی, اشباع شود و در این بازار اشباع شده، سرمایه گذاری 100 میلیاردی ما هم محکوم به شکست است.

وی با اشاره به اینکه این سرمایه گذاری در مدت سه سال انجام شده است, ادامه داد: این دانش فنی، بومی سازی و 40 دستگاه سی.تی.اسکن ساخته شده است و اکنون در مراکز بزرگ دانشگاهی مشغول به کار است.

بهفر مقدم افزود: آمادگی داریم که نیاز وزارت بهداشت به دستگاه ای سی.تی.اسکن را پوشش دهیم.

وی گفت: متوجه شدیم که در غفلتی که ناشی از رسالت تأمین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است با دستپاچگی می خواهد با استفاده از وام های بین المللی، دستگاه های غربی را وارد کشور کند.

بهفر مقدم از وزارت بهداشت خواست اجازه دهد شرکتش نیاز داخل به سی.تی.اسکن را تأمین کند و اگر نتوانست واردات انجام شود.

رئیس هیأت امنای صرفه جویی ارزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در حوزه سی. تی.اسکن مدتی است که شرکت دانش بنیان مجوز تولید داخل را گرفته است و قبلاً در حوزه دانش بنیان حدود 200 میلیارد تومان برای آنها تأمین هزینه کردیم.

مهدی یوسفی افزود: حتی پیش از کرونا حدود 2 هزار دستگاه ونتیلاتور از تولید کننده های داخلی خریدیم.

وی اضافه کرد: از زمانی که تولید کننده داخلی سی.تی.اسکن مجوز تولید گرفت تفاهمنامه ای را بستیم.

رئیس هیأت امنای صرفه جویی ارزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در حوزه سلامت, باور عمومی نقش مهم دارد و برخی از نگرانی ها وجود دارد و همچنین تعارض منافع هم دخالت دارد. وقتی عزم دولتی مبنی بر خرید از تولیدات داخلی وجود دارد با این مشکلات مقابله می کند.

یوسفی افزود: تاکنون بالغ بر 2 هزار میلیارد تومان برای تضمین خرید تولید داخل بدون اینکه کالا تحویل گرفته باشیم وارد مقوله تفاهمنامه و قرارداد شدیم.

معاون برنامه ریزی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینکه این صندوق, اصلی ترین نهاد تأمین مالی در حوزه دانش بنیان است, گفت: تلاش کردیم به صورت فعالانه و با حداقل بروکراسی، منابع مالی شرکت ها را تأمین کنیم.

 روح الله ذوالفقاری افزود: در سال 1398 موفق شدیم بیش از 10 برابر سال پیش از آن عمل کنیم و سعی کردیم تسهیلات قرض الحسنه را برای همه چرخه تولید محصول فراهم کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا روش های بورسی هم برای تأمین مالی شرکت های دانش بنیان وجود دارد؟ گفت: تأمین مالی شرکت های دانش بنیان در قالب یک اکوسیستم اتفاق می افتد و نهادهای متنوعی در تأمین مالی آن ها داریم از جمله بانک ها و بازار سرمایه.

ذوالفقاری ادامه داد:اکنون 15 بانک همکار در صندوق نوآوری و شکوفایی داریم و توانستیم موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان را به یکی از شاخص های کلیدی عملکرد این بانک ها تبدیل کنیم.

وی اضافه کرد: در موضوع ورود به بازار سرمایه، بحث انتشار اوراق را برای شرکت ها تسهیل کردیم و توافقات آن با بورس انجام شده است و شرکت های نیازمند تأمین مالی در ابعاد بزرگ را به بورس معرفی می کنیم.

معاون برنامه ریزی صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری گفت: در بحث تأمین مالی در یک سال و نیم اخیر بیش از 4 هزار و 500 میلیارد تومان تأمین مالی تسهیلات برای شرکت ها داشتیم و بیش از هزار و 600 میلیارد تومان تأمین ضمانت نامه های مورد نیاز این شرکت ها داشتیم.

ذوالفقاری افزود: تأمین مالی از طریق بورس جزو خدمات جدید ماست که اکنون حدود 300 میلیارد تومان پرونده در دست بررسی داریم که در مدت یک ماه آینده عملیاتی خواهد شد.

انتهای پیام/

دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon