گزارش|پروژ‌های آبخیزداری لنگ تامین اعتبار قطره‌‌چکانی/ شهر زنجان به وسیله سد گاوازنگ تهدید می‌شود


گزارش|پروژ‌های آبخیزداری لنگ تامین اعتبار قطره‌‌چکانی/ شهر زنجان به وسیله سد گاوازنگ تهدید می‌شود

گروه استان‌ها- پروژه‌های آبخیزداری پخش سیلاب یکی از مهم‌ترین روش‌های کاهش آسیب رواناب‌های متمرکز شده بعد از هر بار بارندگی است اما در استان زنجان اختصاص اعتبار به این پروژ‌ها قطره چکانی انجام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، تغییرات اقلیمی، شرایط جغرافیایی، توپوگرافی و عدم انجام عملیات آبخیزداری مهمترین عامل وقوع سیل و خسارت ناشی از آن در شهر‌ها و روستا‌ها محسوب می‌شود‌. در این بین با وقوع سیلاب‌های ویرانگر، نقش پروژه‌های آبخیزداری و ضرورت تخصیص اعتبارات ویژه در این حوزه بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

بارش رحمت الهی که می‌تواند با ورود به سفره‌های آب‌های زیر‌زمینی آبخوان‌ها را تغذیه کند، اما به دلیل عدم وجود اقدامات پیشگیرانه، در هنگام بروز سیل خسارات جبران نا‌پذیری برای مردم به وجود می‌آورد که بعد از ویرانی، دولت را ملزم به کمک و پرداخت هزینه‌های هنگفتی برای بهبود شرایط و اوضاع مردم می‌کند.

این در حالی است که اعتباراتی که بعد از وقوع سیلاب و ویرانی حاصل از آن به عنوان خسارت به مردم داده می‌شود در حقیقت اعتباری است که باید برای پروژه‌های پیشگیرانه، پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری اختصاص داده می‌شد که نشده است.

اما سوال این است، آیا در سطح استان زنجان اقدامات لازم جهت ممانعت از وقوع سیلاب‌هایی که در هر بار بارش باران می‌تواند نقطه نقطه این استان را تهدید کنند، انجام گرفته است؟ کدام شهرستان‌های استان بیش‌تر در معرض سیلاب احتمالی قرار دارند؟

جعفر بیات، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با اشاره به این‌که آبخیزداری شناخت ارتباط درونی، اثر متقابل بین استفاده از اراضی، آب، خاک و ارتباط موجود بین مناطق بالا‌دست و پایین‌‌دست است اظهار داشت: پروژه‌های آبخیزداری و پخش سیلاب، نقش مهمی در مهار آب‌های سطحی، رواناب‌ها و پیشگیری از وقوع سیلاب‌های احتمالی دارند.

وی افزود: شهر آببر، هیدج، زنجان، ابهر، قیدار و خرمدره در معرض سیلاب احتمالی قرار دارند که در صورت رخداد می‌تواند خسارات جبران ناپذیری به این شهرها وارد نماید.

این مسئول تصریح کرد: از سال‌های گذشته اقدامات آبخیزداری و پیشگیری از سیلاب در سطح برخی از شهرستان‌های استان زنجان انجام گرفته است با این حال در شهرستانی همچون ماهنشان اقدام موثری انجام نگرفته و طرح در مرحله مطالعه قرار دارد، در شهرستان‌های قیدار و هیدج طرح تکمیل شده و استارت اجرایی عملیات آبخیزداری در ابهر نیز امسال آغاز شده است. 

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان با بیان این‌که اقدامات کنترل سیلاب در حوزه آبخیز مشرف به شهر آببر از سال 97 آغاز شده و تا حال حاضر 2 میلیارد تومان هزینه برای آن صرف شده است گفت: تکمیل طرح نیازمند هزینه 3 میلیارد تومان دیگر است با این حال عملیات اجرایی پروژه کنترل سیلاب ابهر با این‌که از سال جاری استارت خورده است از محل اعتبارات ملی 2.5 میلیارد تومان به طرح مذکور اختصاص یافته است.

بیات با اشاره به این‌که وجود سد گاوازنگ که محلی برای عبور سیلاب‌های بالا دست منطقه آبخیز است می‌تواند در صورت سیلابی شدن برای شهر زنجان خطر آفرین باشد و شهر را تهدید کند گفت: انجام پروژه‌های پیشگیری از سیلاب در شهرستان زنجان از سال 98 آغاز شده است، با این‌که قرار بر تخصیص 8 میلیارد تومان اعتبار بر تکمیل پروژه بود اما تنها یک چهارم مبلغ مذکور اختصاص یافته‌ و تکمیل طرح نیازمند اعتبار لازم است.

وی در خصوص اختصاص اعتبار 100 میلیون تومانی به اجرای پروژه آبخیزداری در روستای سیل زده کهیا طارم نیز گفت: این مبلغ مصوب شده اما هنوز به استان ابلاغ نشده است تا اقدامات لازم در این روستا انجام گیرد.

با این وجود باید بیش از پیش با انجام عملیات آبخیز‌داری و آبخوان‌داری در حوزه‌های آبخیز که اطراف شهرها و روستاها قرار دارند اقدامات پیشگیرانه از سیل انجام گیرد تا علاوه بر کنترل و مدیریت روان‌آب‌ها، تغذیه سفره‌های آب‌های زیر‌زمینی، جلوگیری از فرسایش آبی و کنترل رسوب انجام گیرد تا شاهد وقوع سیلاب نباشیم. اما آن‌طور که پیدا است اجرای عملیات پیشگیری از سیلاب در استان نیازمند اعتبارات لازم است که در برخی از موارد همچون شهر زنجان این اعتبار به صورت قطره چکانی تزریق می‌شود در حالی که اگر اعتبارات مورد نیاز پروژه‌ها به استان اختصاص یابد می‌توان با تکمیل طرح‌ها و پروژه‌های در دست اجرا توسط اداره آبخیزداری مانع از بروز خسارت در زمان وقوع سیلاب شد که به عنوان یک تهدید جدی جان و مال زنجانیان را مورد هدف قرار داده است.

با این حال مشکل نبود اعتبار همواره برای استان زنجان مطرح بوده و سد پیشرفت بسیاری از پروژه‌ها شده است اما امید است حداقل‌ در اختصاص اعتبار به پروژه‌های آبخیزداری که مستقیما با زندگی افراد جامعه در ارتباط است، توسط مسئولان گام‌های موثری در استان برداشته شود.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon