گزارش ویدئویی| بزرگترین آیینهای محرم در مازندران چگونه برگزار میشود؟
گروه استانها ـ بزرگترین آئینهای محرم در مازندران آن هم دلدادگی به سبک محرم ۱۴۴۲ با وجود کرونا چگونه برگزار میشود؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم از آمل، استقبال از محرم که همه مسلمانان جهان با شیدایی خاص منتظر آمدن آن هستند جذاب و پرشکوه است. محرم ماه خون بر شمشیر، ماه حق علیه باطل، ماه دینداری، فتوت و جوانمردی، حفظ دین اسلام که همه آن در یک قیام بزرگ شکل گرفت. قیامی با ندای یاری طلبی فرزندان پیامبر اسلام که تا مریدان 90 ساله به سالاری که در سرزمینی به نام "نینوا" شوری به پا کرد لبیک گفتند.
محرم در تاریخ اسلام ثبت شد و آنچه در کربلا اتفاق افتاد، امری نبود که فراموش شود؛ پسری که پیش قدم تر از پدر شد، غلامی که آزاده شد، عمویی که سقا شد، سیزده ساله ای که الگو شد، شش ماهه ای که عرشیایی شد و سیدی که سالار شهدا شد. واقعه تاریخی که سالها از آن میگذرد همچنان این نوای " باز این چه شورش است که در خلق عالم است" را سر می دهند.
و اکنون با پایان روزهای ماه ذیحجه؛ عاشقان این ماه، خود را آماده برای محرمی دیگر، عزاداری پرشورتر، دلدادگی بیشتر به سیدالشهدا و سالار شهیدان کربلا میکنند. امسال محرم می آید اما متفاوت تر از محرم سالهای گذشته، محرمی که به مانند سال جدید ایرانیها با یک میهمان ناخوانده همراه است.
میهمان نفسگیری که همه مسلمانان دنیا را درگیر کرده و جان آنها را گرفته و اکنون با فرارسیدن محرم، دغدغه ای دیگر در این مسیر احساس میشود. با وجود همه دلتنگیها به سیدالشهدا زمانی مقام معظم رهبری فرمودند: "در عزاداریها، معیار آن چیزی است که کارشناسان بهداشت ستاد ملی کرونا به ما میگویند. بنده خودم شخصاً هر چه آنها لازم بدانند مراعات خواهم کرد. توصیه و تأکید من به همه کسانی که عزاداری میخواهند بکنند این است که هر کاری می کنید، ببینید آنها چه میگویند؛ یعنی ستاد ملی کرونا اگر چنانچه یک ضابطهای را معین کرد برای عزاداری، همه ما موظفیم آن را عمل کنیم." ملت ایران گوش به تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا شدند.
ارادتمندان آقا عبدالله الحسین(ع) و یارانش، مداحان اهل البیت (ع)، دلدادگان جوان حسینی، تابع دستورات اجرایی این ستاد یکصدا ندای لبیک سر دادند و عزاداری به صورت تجمعی و فضای بسته را تعطیل و اطعام دهی را به نیت سیدالشهدا و ساقی لب تشنگان کربلا با تهیه بستههای معیشتی برای خانوادههای نیازمند آسیب دیده بیماری کرونا درنظر گرفتند.
مردم دیار علویان نیز همراه این تصمیمات از برگزاری مراسمات و آئینهای مذهبی بزرگ و ثبت ملی چون نخل گردانی چلاو آمل، اورطشت محمودآباد، علم کشی کلوده محمودآباد، دسته رویهای بزرگ طایفه های بزرگ شهرستان آمل، مجمع گردانی شهرستان بهشهر و اطعام دهی بسیاری از روستاهای مطرح این استان را برگزار نخواهند کرد.
به همین منظور به سراغ هیئت امنا دو طایفه بزرگ اسکی و نیاکی آمل و شورا و مسئول نخل گردانی روستای اورطشت محمودآباد رفتیم تا بپرسیم چه تصمیماتی بر برگزاری محرم امسال دارند.
اسدالله صادقی اسکی، مسئول دفتر هیئت امنا طایفه اسک آمل در گفت وگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: برگزاری عزاداری حسینی نیاکیها مطابق دستورات ستاد ملی مبارزه با کرونا و دستور مقام معظم رهبری بر تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا، طایفه نیاکی نیز تمام مراسمات عزاداری در فضای بسته، دسته روی و اطعام دهی را تعطیل کرده است.
وی با بیان اینکه طایفه سادات نیاک بزرگترین دسته موسیقی و جمعیت عزاداری را دارد، افزود: بعد از اعلام طایفه اسک، طایفه ما نیز تابع دستورات ستاد ملی و دستورالعمل تصمیمات گرفته شده را دستور کار قرار دادند.
صادقی نیاکی با اشاره به اینکه این طایفه محرم سالهای گذشته از ششم محرم تا شب شام غریبان حدود یک تن و 600 کیلوگرم برنج پخت و بین عزاداران توزیع میکردند، عنوان کرد: امسال تاکنون جمع آوری بین بازاریان طایفه انجام نشده اما در صورت جمع آوری نذورات سعی میشود برای کمک به نیازمندان هزینه شود.
آئین 300 ساله نخل گردانی اورطشت محمودآباد برگزار نمیشود
علی اصغر عزیزی متولی و هیئت امنا مراسم نخل گردانی روستای اورطشت محمودآباد نیز با اشاره به برگزاری این آئین بیش از 300 ساله گفت: این آئین از پدربزرگ پدر، نسل به نسل به ما رسیده و هر سال در تاسوعا و عاشورا مراسم نخل گردانی برگزار میشود.
وی ادامه داد: در این سالها نشد که این کهن آئین برگزار نشود و نخل از روستای اورطشت به دو روستای افراتخت و رودبار در دو روز تاسوعا و عاشورا به حرکت در نیاید.
رئیس شورای اسلامی اورطشت محمودآباد نیز در با بیان اینکه روستای ما هر ساله در روز تاسوعا میزبان خیلی از روستاهای همجوار با برگزاری نخل گردانی و اطعام دهی اهالی روستا است، بیان کرد: در این دو روز تاسوعا و عاشورا نخل گردانی بر دوش جوانان و دلدادگان سالار شهیدان به دو روستای افراخت و رودبار انجام میشود.
وی افزود: امسال با توجه به متفاوت بودن مراسمات محرم جلسه ای با هیئت امنا و اعضای شورای سه روستای افراخت، رودبار و اورطشت به منظور نحوه برگزاری این آئین کهن برگزار شد.
موسوی با بیان اینکه طبق تصمیمات افراد در آن جلسه تمام مراسمات اعم از نخلگردانی، دسته روی، زنجیرزنی و اطعام دهی حذف شد، افزود: این سه روستا مطابق دستورات ستاد ملی مبارزه با کرونا عزاداری را در حسینیهها آن هم در فضای باز برگزار میکنند.
این عضو شورا عنوان کرد: قرار شد با تصمیمات اهالی روستا تمام نذورات و هزینه اطعام دهی به میهمانان عزاداران حسینی در روز تاسوعا و جمع آوری آن از سوی هیئت امنا، صرف ساخت ساختمان جدید حسینیه این محل شود.
اطعام دهی اسکیها به نیت سالار شهیدان به نیازمندان آسیب دیده بیماری کرونا
نیما درزی اسکی، مسئول دفتر هیئت امنا طایفه اسک آمل در گفتوگو تسنیم با اشاره به اینکه امسال با توجه به وضعیت کرونا و شیوع آن در جامعه و قرمز بودن آن در آمل، ایام محرم عزاداری به شکل سنتی برگزار نمیشود، گفت: حال همه ما خوب نیست، سالها در ایام محرم سعی داشتیم با شکوه مراسم سید الشهدا را برگزار کنیم؛ بسیاری بر من ایراد میگیرند و ما را متهم کرده اند، ولی به دلیل اینکه حال شهروندان خوب باشد مراسمی مانند قبل نخواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه تصمیم موردنظر با مشورت پیرغلامان و بزرگان هیئت گرفته شده است، گفت: مقام معظم رهبری به صراحت بیان کردند که تابع تصمیم ستاد ملی کرونا هستند، ما نیز تصمیم گرفتیم عملا با شرایطی که ستاد ملی کرونا بیان کرده است گرفتن مراسم غیر ممکن است.
درزی اسکی با تاکید بر اینکه جوانانهایی هستند که خواستار آنند تا خالصانه مراسم محرم را برگزار کنند اما تصمیم گرفتیم به صوت لایو و زنده و ضبط شده در کانالها و اینستاگرام به نیابت دوستداران سیدالشهدا برگزار کنیم، افزود: در خصوص اطعام دهی و هزینههای آن نیز اگر اوقاف موافقت کند اطعام دهی به همان شکل قبلی پخت میکنیم و در بیمارستانهای آمل بین کادر درمان توزیع و هزینههای نذورات نیز برای کادر درمان و بیمارن صرف شود.
مسئول دفتر هیئت امنا طایفه اسک آمل، محرم امسال را امتحانی برای مشتاقان امام حسین (ع) عنوان و مطرح کرد: کرونا خیر و برکتهایی که داشت اینکه امسال معلوم میشود چه کسی در ظاهر و یا قلبا و در باطن عاشق سیدالشهدا است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه سالهای گذشته هر روز به سه شکل روضه خونی برگزار میشد و جمعیت زیادی می آمدند، اما حالمان خوب و امام حسینی نبود، هر چه پیش می رفت در گیر سایز پرچم و علم شده بودیم؛ اهداف امام حسین (ع) را فراموش کردیم و درگیر ظاهر شده بودیم.
گزارش و فیلم از کبریا مقدس
انتهای پیام/684/ش