پیشنهادهایی برای فعالیت مدارس در دوران کرونا/ لزوم توجه به "آموزش ترکیبی" دانش‌آموزان

پیشنهادهایی برای فعالیت مدارس در دوران کرونا/ لزوم توجه به "آموزش ترکیبی" دانش‌آموزان

پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در پیشنهادی برای فعالیت مدارس در دوره کرونا گفت: یادگیری ترکیبی دانش‌آموزان باید فعال شود و کلاسهای آموزش حضوری تشکیل شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ پژوهشکده برنامه‌ریزی درسی و نوآوری‌های آموزشی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، پیشنهادهای راهبردی ناظر بر فعالیت مدارس در دوره شیوع ویروس کرونا را ارائه کرده است.

در پیشنهادهای این پژوهشکده آمده است:

بحران جهانی ویروس کرونا در کنار همه ناملایمات و سختی‌ها، سبب بروز فرصت‌هایی در بخش‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی، به‌ویژه آموزش و پرورش شده است تا بسیاری از کج‌فهمی‌ها، کج‌اندیشی‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های ناکارآمد به چالش کشیده شده و به حداقل برسد و در عین حال، راه‌حل‌های روزآمد و نوآورانه‌ای از زیر خروارها مشکلات و موانع پدیدار شود.

از آن ناکارآمدی‌ها، تعطیلی مدارس به‌دلایل غیرمرتبط و غیر‌منطقی است، این که صنایع و خودروها موجب آلودگی هوا می‌شوند و به‌تبع آن درب مدارس بسته و غیر‌فعال می‌شوند، مایه شرمساری است.

یادگیری ترکیبی باید فعال شود

متأسفانه اولین چیزی که در ذهن و مخیله تصمیم‌گیران در این گونه مواقع رخ می‌‌کند راحت‌ترین راه‌حل به‌جای بهترین و مناسب‌ترین راه‌حل است، در حالی‌که مدارس باید در همه شرایط و موقعیت‌ها همچون اماکن و مؤسسات بهداشتی، درمانی و امنیتی فعال باشند، معنی و مفهوم فعال بودن هم تنها در تشکیل کلاس‌های درس در داخل مدارس نیست، بلکه آنچه باید فعال و فعالتر شود، جریان یادگیری ترکیبی (برخط و برون‌خط) در همه‌وقت و همه‌جاست.

از این رو، شعار «مدرسه فعال است و تعطیل نیست» به‌عنوان شعار ملی آموزش و پرورش ایران در شرایط بحران‌های ملی و جهانی بسیار ضروری است، چرا که وقتی این شعار سرلوحه و سرخط تصمیم‌گیران می‌شود، همه ذی‌نفعان و دست‌اندرکاران مدرسه اعم از معلمان، دانش‌آموزان، والدین، مدیران صف و ستاد و نیز همه کارشناسان‌، دانشگران و پژوهشگران برای یک جهاد آموزشی و تربیتی بسیج و مهیا می‌شوند و رخوت و بی‌انگیزگی و بهانه‌جویی از آنان و از سیستم آموزش رخت خواهد بست.

 اینک چند توصیه سیاستی از سوی کارگروه بررسی‌های فوری پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، به‌شرح زیر پیشنهاد می‌شود:

1. فعالیت مدارس در دوره کرونا محور برنامه‌ریزی‌ها قرار گیرد. این پیام کلیدی که مدرسه فعال است و تعطیل نیست  به شعار ملی آموزش و پرورش تبدیل شود.

2. توجیه و آموزش برخط و برون‌خط همه ذی‌نفعان و دست‌اندرکاران مدارس (مدیران، معلمان، دانش‌آموزان، والدین)، متناسب با مسائل پیش‌ِروی مدارس (تغذیه دانش‌آموزان در مدرسه، بودجه مدارس، ضدعفونی مدارس، فاصله فیزیکی در مدرسه، بهزیستی روانی و عاطفی دانش‌آموزان، رفت‌وآمد دانش‌آموزان، خدمات مدرسه‌ای، حضور و غیاب دانش‌آموزان، ثبت‌نام دانش‌آموزان و...) به‌صورت جدی صورت پذیرد.

کلاس‌های آموزش حضوری تشکیل شود

3. به مدیران مدارس با توجه به واقعیات محیط داخل و خارج مدرسه، اختیارات لازم از بعد آموزشی، تربیتی و اداری و مالی داده شود، علاوه بر این، کلاسهای آموزش حضوری در دوران کرونا به‌ویژه در روستاها و مناطق عشایری با رعایت پروتکل‌های بهداشتی تشکیل شود.

4. زیرساخت‌های یادگیری الکترونیکی اعم از سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و نیز مکان و فضای مناسب برای استفاده مدیران و معلمان در مدارس (در تمام ساعات حضور آنها در مدرسه) فراهم شود، در این راستا، ایجاد کانال‌های آموزشی برای معلمان جهت تعامل با همدیگر و طرح مشکلات آموزشی و ایده‌های نو نیز می‌تواند برای مواجهه با شرایط موجود، مؤثر باشد.

اینترنت رایگان فراهم شود

5. دسترسی به اینترنت رایگان در سراسر کشور برای دانش‌آموزان و معلمان به‌ویژه مناطق غیربرخوردار و روستایی فراهم شود.

6. برنامه‌ درسی حوزه‌های یادگیری دوره‌های تحصیلی ابتدایی، متوسطه اول و دوم ناظر بر اقتضائات و شرایط کرونایی با تأیید شورای آموزشی و مدرسه تعدیل شود.

7. نحوه آموزش و تنظیم فعالیت‌های جریان یادگیری از طریق رویکرد آموزش ترکیبی شامل آموزش‌های حضوری و غیرحضوری (مجازی) در دوران کرونا و پساکرونا به‌عنوان یک سیاست کلان در دستور کار قرار گرفته و سازوکارهای مناسب برای اجرای اثربخش آن در نظام آموزشی فراهم شود.

8. آموزش‌های تکمیلی ارتقای دانش و ادراک معلمان از آموزش و پرورش مجازی، از طریق دوره‌هایی که با همکاری خود معلمان در زمینه‌های مختلف، از قبیل طراحی تکالیف و فعالیت‌های یادگیری، مدیریت کلاس مجازی، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و... تشکیل می‌شود، مورد توجه قرار گیرد.

اعضای کارگروه: دکتر حیدر تورانی (مدیر کارگروه)، دکتر احد نویدی، دکتر نادر سلسبیلی، دکتر محمد حسنی، دکتر مسلم پرتو، دکتر  بهنام بهراد، دکتر احمد رمضانی، دکتر سید علی خالقی‌نژاد، دکتر سهیلا غلام آزاد، دکتر ویدا رحیمی‌نژاد، دکتر منیره رضایی، دکتر شهره حسین‌پور.

انتهای پیام/+

 

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon