نشست تخصصی "نهادهای حکومتی و فاجعه جمعیت" در قم برگزار شد


نشست تخصصی "نهادهای حکومتی و فاجعه جمعیت" در قم برگزار شد

نشست تخصصی "نهادهای حکومتی و فاجعه جمعیت" در سالن همایش‌های سازمان تبلیغات اسلامی شهر مقدس قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، در این نشست تخصصی حجت‌الاسلام رحمت‌الله معظمی استاد حوزه و پژوهشگر، خانم دکتر خزعلی عضو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام نیک‌بین عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، حجت‌الاسلام میثم وافی از فعالان موضوع جمعیت، حجت‌الاسلام احمد اسدی از فعالان فرهنگی استان قم و خانم دکتر اردبیلی از فعالان موضوع جمعیت سخنرانی کردند.

حجت‌الاسلام معظمی به‌عنوان اولین سخنران در این نشست ضمن تأکید بر لزوم ادامه فعالیت‌های فرهنگی در زمینه افزایش جمعیت، بر این نکته مهم تأکید کرد که مسئله جمعیت در این برهه نیازمند ورود سیاسی و مطالبه جدی از نهادهای حکومتی و انقلابی و دولتی و عمومی است و بسنده کردن به مطالبه از دولت علاوه بر اینکه با نگاه مطالباتی امامت انقلاب هم‌‌خوانی ندارد، پیامدهایی مانند احتکار توان فوق‌العاده نهادهای حکومتی، انحراف از مسیر انقلاب، غلتیدن در دعواهای حزبی، نرسیدن به نتیجه مطلوب و تشدید توجیه‌گری‌های دیگر نهادهای را به‌دنبال خواهد داشت.

این استاد حوزه ادامه داد: بی‌تردید مطالبه جدی از دستگاه قضا و نهادهای مهم و اثرگذار و رسانه‌ ملی و دیگر نهادهای حاکمیتی تنها راه خروج از وضع موجود است و حتی اگر این دولت شبه‌تعطیل هم اراده جدی برای ترویج فرزندآوری داشت که ندارد و به‌عکس آن برای کنترل جمعیت تلاش‌های فراوانی می‌کند، با توجه به تقسیم کار و مهندسی قدرت از نگاه امام، این امر یعنی افزایش جمعیت مؤمنین ممکن نبود.

این فعال سیاسی در ادامه با اشاره به آمار فاجعه‌بار و بهت‌آور سقط جنین به‌عنوان یک قتل‌عام و نسل‌کشی، ضمن سؤال از دستگاه نظارتی و امنیتی درباره چرایی سکوت در این زمینه و عدم برخورد با عوامل این نسل‌کشی، اظهار داشت: از سیستم امنیتی و دستگاه قضایی باید مطالبه همگانی در قضیه سقط جنین برای پایان دادن به این قتل‌عام صورت پذیرد و شورای امنیت ملی به‌صورت جدی در این موضوع ورود کند.

حجت‌الاسلام معظمی با ابراز اینکه سقط جنین در برخی موارد با بهانه رعایت بهداشت و سلامت مادران به‌طور قانونی در کشور صورت می گیرد، گفت: متأسفانه آمار  دقیقی از سقط جنین نیز در کشور وجود ندارد و این آمار را از 300 هزار تا 900 هزار جنین در سال اعلام کرده‌اند، در حالی که آمار فوت‌شدگان کرونا کمتر از 20 هزار نفر اعلام شده است.

وی از جمله آسیب‌های فعالیت‌های فعالان موضوع جمعیت را علاوه بر نگاه تفریطی به مطالبه‌گری و بسنده‌کردن به مطالبه از دولت، قناعت حداقلی، عدم استمرار مطالبه‌گری، پذیرفتن توجیهات مسئولان و... برشمرد.

حجت‌الاسلام معظمی‌ افزود: سیاست کلان رسانه ملی تاکنون افزایش جمعیت و گسترش نسل مؤمنین نبوده و تولیدات خاصی نیز در این زمینه نداشته است و حتی خط قرمزی به‌نام جمعیت در این نهاد ملی وجود ندارد.

وی بر همین اساس متذکر شد: باید با نظارت عمومی و مطالبه‌گری مسئله فرزندآوری به یک گفتمان ملی و فراگیر و از خطوط اصلی رسانه ملی تبدیل شود.

این فعال سیاسی و اجتماعی، پیش‌بینی سیاست‌های تشویق و ترغیب خانواده‌ها در امر فرزندآوری از جانب نهادهای مختلف حکومت اسلامی با احیای دارایی‌های نهادهای‌ اقتصادی حاکمیتی را از ضرورت‌های افزایش جمعیت کشور برشمرد.

در ادامه، خانم دکتر خزعلی عضو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با بیان خلاصه‌ای‌ از روند حاکم بر مسئله جمعیت در کشور و با اشاره به ضعف دستگاه‌های نظارتی و نبود رصد و فاجعه‌انگاری که سبب حرکت مسئولان و نهادها به‌سمت کنترل و تحدید جمعیت شده است، اذعان داشت که حتی پس از ایثارگری رهبر انقلاب در عذرخواهی از مردم به‌خاطر گناه نهادها و مسئولان، اتفاق خاصی در کشور نیفتاد و بلکه سال 92 قانونی خلاف منویات ایشان در این زمینه تصویب شد.

وی ادامه داد: همچنین امروز سیاست‌های غلط کنترل جمعیت با عناوینی فریبنده مانند حفظ سلامت در حال اجرا هستند.

دکتر خزعلی به دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم توجیه هزار نخبه حوزوی اشاره کرده گفت که متأسفانه با وجود اینکه چند سال است از این امر رهبری انقلاب می‌گذرد، هنوز حوزه علمیه این چنین جلسه‌ای برگزار نکرده است و عدم توجه حوزه علمیه به این‌ مسئله مهم را مورد انتقاد قرار داد و این نشست تخصصی را شروعی امیدبخش برای ورود رسمی حوزه علمیه قم به موضوع جمعیت دانست.

این عضو شورای‌عالی انقلاب فرهنگی بحث جمعیت را در مقطع کنونی از وظایف حوزه و نهادهای دینی قلمداد کرد و از علما و فضلا به‌عنوان متولیان حوزه خواست که مطالبه رهبر انقلاب را با جدیت پیگیری نمایند.

دکتر خزعلی با گلایه از عدم همکاری نهادهای حاکمیتی در پایان بخشیدن به موضوع سقط جنین به آمار 600هزارنفری سقط‌ جنین در سال اشاره کرده از قوه قضاییه درخواست کرد با توجه به قوانین موجود، قاطعانه به این مسئله رسیدگی کند.

حجت‌الاسلام میثم وافی از فعالان موضوع جمعیت نیز با گلایه از همه مسئولان و کارگزاران نظام و نهادهای غیردولتی به‌‌خاطر عدم اهتمام و بی‌توجهی به مطالبات ولی‌ فقیه به‌عنوان نایب امام زمان، خواستار حرکت‌های خودجوش در زمینه مطالبه‌گری و همچنین ترویج فرزندآوری به مردم شد.

این فعال اجتماعی که به‌خاطر داشتن 11 فرزند به چهره‌ای الگو در این زمینه تبدیل شده است، با اظهار ناامیدی از ورود مدیران حوزه علمیه به مسئله جمعیت، از طلاب جوان و نیروهای انقلابی خواست که به مظلومیت رهبر انقلاب پایان دهند.

وی تصریح کرد: به‌خاطر برخی از موضوعات مربوط به جمعیت مانند ازدواج جوانان و مواردی از این دست که نیاز به زمان دارد، نباید ما از کارهای مطالبه‌ای دست بکشیم و صرفاً برای جلوگیری از پیری جمعیت به این موضوع ورود پیدا کنیم بلکه موضوع از این حرف‌ها مهمتر است.

حجت‌الاسلام وافی با تأکید به اینکه فرزند زیاد موجب تربیت بهتر فرزندان شده و داشتنِ فرزندان بیشتر زندگی مطلوب‌تری را رقم‌ می‌زند، اضافه کرد: باید به‌صورت چهره به چهره برای ترویج فرزندآوری تلاش کنیم.

وی ادامه داد: رهبر انقلاب 43 موضوع را در بحث افزایش جمعیت بیان کرده‌اند که تا‌کنون نتیجه و پیگیری‌ای از سوی نهادهای مختلف انجام نپذیرفته است.

این کارشناس مسائل خانواده اظهار داشت: می‌توان امیدوار به حرکت‌های فعالان عرصه جمعیت بود، اما تاکنون کمتر از 5 هزار نفر در این عرصه فعالیت دارند.

حجت‌الاسلام وافی بیان کرد: جامعه جهانی و دشمنان درصدد کنترل مسلمان به‌ویژه شیعیان هستند که با نفوذ در دستگاه‌ها و مسئولان در حال پیگیری و اجرایی کردن این مسائل هستند.

حجت‌الاسلام احمد اسدی از روحانیون انقلابی و فعال سیاسی در قم عدم ورود مدعیان طرفداری از انقلاب در زمینه جمعیت را از علل اصلی کم شدن جمعیت و حرکت به‌سمت پیری جمعیت دانست و بر این نکته تأکید کرد که این دولت به‌خاطر نگرش لیبرالیستی حاکم بر دستگاه فکری آن و رخوت نمی‌تواند در زمینه جمعیت کار مثبتی انجام دهد و باید از دیگر مسئولان نظام اسلامی در این زمینه مطالبه جدی صورت بگیرد.

این فعال حوزوی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم که نصرت الهی را در گروی ورود به میدان عمل می‌دانند، اظهار داشت: در قضایای مختلف با ورود جبهه انقلاب و افراد حزب‌اللهی بسیاری از مشکلات برطرف شده و در زمینه جمعیت نیز راهکار درست همین موضوع است.

حجت‌الاسلام اسدی افزود: این‌که متأسفانه جبهه انقلاب بخشی‌نگر شود و صرفاً از دولت مطالبه کند و چشم بر توان فوق‌العاده سیاسی، اقتصادی، امنیتی و قضایی نهادهای مختلف حاکمیتی ببندد، آسیب فعالیت در زمینه جمعیت است.

وی بر همین اساس خواستار محاکمه همه نقش‌آفرینان دولتی و غیردولتی طرح صهیونیستی کنترل جمعیت شد.

این روحانی فعال در حوزه سیاسی و اجتماعی گفت: متأسفانه بسیاری از ائمه جماعات و جمعه کشور و حوزویان در مسئله افزایش جمعیت و تعالی خانواده سکوت محض اختیار کرده‌اند و هیچ‌گونه اقدامی جهت ترویج این امر شرعی ندارند.

در بخش دیگری از این نشست، خانم دکتر اردبیلی از فعالان موضوع جمعیت اظهار داشت: در موضوع جمعیت علاوه بر مطالبه جدی از نهادهای مختلف باید به لزوم امیدبخشی در جامعه و تشویق زوج‌های جوان به فرزندآوری اهتمام ویژه داشت.

وی تصریح کرد: باید تسهیلات خوبی برای زایمان مادران گرامی فراهم شود و به فرزندآوری ارزش‌دهی کنیم.

این فعال حوزه جمعیت ادامه داد: نباید دوگانه میان کمیت و کیفیت زندگی با فرزندان کمتر در جامعه مطرح شود؛ زیرا خانواده‌ها می‌توانند با تعداد فرزندان بیشتر از زندگی سالم­تر و شاداب‌تری برخوردار شوند.

دکتر اردبیلی با اظهار نگرانی از روند کاهش جمعیت و از دست رفتن فرصت فرزندآوری متولدین نیمه اول دهه 60 از روند شدید و جدی اُفت فرزندآوری خبر داد و گفت: تا دو سال دیگر، فرصت فرزندآوری دهه‌شصتی‌ها که با متوسط 6.7 فرزندآوری بالاترین میزان و رکورد فرزندآوری با تولد این افراد بوده و ظرفیت بالایی برای فرزندآوری دارند، از دست می‌رود.

وی متذکر شد: اگر همچون موضوع کرونا که ده‌ها گروه مردمی با همکاری بسیاری از نهادها وارد میدان شدند در مسئله جمعیت نیز شور و شوق ملی و همت مضاعف و ورود نهادهای مختلف حاکمیتی جهت رفع مشکلات فرزندآوری و پشتیبانی‌های مختلف از پدران و مادران عزیز انجام شود می‌توانیم کاری کنیم که سال 1400، سال اوج فرزندآوری و شروع بابرکت افزایش جمعیت ایران اسلامی باشد.

حجت‌الاسلام نیک‌بین عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست از تلاش‌های روزهای اخیر کمیسیون متبوعش برای تصویب طرحی در خصوص لغو برخی قوانین و تصویب قانون‌های مربوط به افزایش جمعیت خبر داد و از قضیه جمعیت به‌عنوان یکی از مهمترین موضوعات کشور نام برد.

وی که از شروع مجلس یازدهم روشنگری‌های صریحی در مبارزه با فساد و ناکارآمدی‌ها داشته است، مشکل اصلی را در این بین عدم همکاری نهادها و مسئولین قلمداد کرد و بر لزوم ورود جریانات مطالبه‌گر در این زمینه تأکید کرد.

حجت‌الاسلام نیک‌بین با ابراز این مطلب که باید از نهادهای حکومتی در موضوع افزایش جمعیت و سیاست‌های غلط دهه‌های گذشته مطالبه کرد، خاطرنشان کرد: ما به نظرات علمی و کارشناسی گروه‌های فعال در عرصه جمعیت در کمیسیون فرهنگی نیاز داریم.

حجت‌الاسلام نیک‌بین ضمن انتقاد شدید از نمایندگان ادوار گذشته مجلس و دولت کنونی و کم‌کاری‌ها و بی‌توجهی‌ها نسبت به موضوع جمعیت، افزود: در دهه 60 کاری کردند تا فرزندآوری ضدارزش شود.

وی تصریح کرد: در مسئله کنترل جمعیت رئیس مجلس وقت و رئیس قوه قضائیه وقت و دیگر مسئولان دیگر نهادها در آن زمان مقصرند.

انتهای پیام/ش+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon