مصاحبه| وزیر اسبق تشکیلات خودگردان: با امارات اختلاف ریشه‌ای داریم/ اسرائیل اشغالگر را به‌رسمیت نمی‌شناسیم

مصاحبه| وزیر اسبق تشکیلات خودگردان: با امارات اختلاف ریشه‌ای داریم/ اسرائیل اشغالگر را به‌رسمیت نمی‌شناسیم

وزیر اطلاع‌رسانی اسبق تشکیلات خودگردان فلسطین با اشاره به توافق اخیر امارات متحده عربی و رژیم اسرائیل برای عادی‌سازی روابط گفت: تا زمانی که اسرائیل خاک و سرزمین ما را در اشغال دارد، دشمن اصلی ما به‌شمار می‌رود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مقامات ارشد آمریکا، امارات و رژیم صهیونیستی پنجشنبه 23 تیرماه در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که توافقات لازم برای عادی‌سازی کامل روابط بین رژیم صهیونیستی و امارات صورت گرفته است و ظرف چند هفته آینده هیئت‌هایی از امارات و رژیم صهیونیستی برای امضای توافقنامه‌های دوجانبه با یکدیگر دیدار خواهند کرد.

در پی این اقدام امارات، همه گروههای فلسطینی، توافق عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و آن را خیانت به آرمان ملت فلسطین و هدیه مجانی در راستای تداوم سیاست‌های اشغالگری رژیم صهیونیستی برشمردند.

در زمینه توافق عادی‌سازی امارات با رژیم صهیونیستی و پیامدهای آن و نیز مواضع کشورهای عربی با «نبیل  محمود عمرو» از شخصیت‌های جنبش فتح مصاحبه‌ای انجام دادیم.

«نبیل محمود  عمرو» در سپتامبر 1947 در  شهر «دورا» در جنوب غربی الخلیل متولد شد. وی وزیر اسبق اطلاع‌رسانی تشکیلات خودگردان و مشاور فرهنگی و رسانه‌ای محمود عباس و عضو اتحادیه نویسندگان و روزنامه‌نگاران فلسطینی بود.

نبیل عمرو در دانشگاه دمشق درس خواند و مدرک لیسانس حقوق دریافت کرد همچنین دکترای افتخاری خود را از آکادمی اطلاع‌رسانی بین‌المللی دریافت کرد. وی در فاصله سال‌های 1969 و 1971 به‌عنوان مسئول سازمان‌های مردمی فلسطین در سوریه فعالیت داشت.

«نبیل  محمود عمرو»  در گفتگو با خبرنگار بین‌الملل تسنیم تأکید کرد: توافق اخیر امارات متحده عربی و اسرائیل برای عادی‌سازی روابط موجب اختلاف ریشه‌ای با امارات شده است و تا زمانی که اسرائیل خاک و سرزمین ما را در اشغال دارد، دشمن اصلی ما به‌شمار می‌آید.

وی در مورد اینکه آیا امارات تنها به‌بهانه وعده‌های نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه ملحق کردن بخش‌های بیشتر از سرزمین فلسطینی به اسرائیل را موقتاً متوقف خواهد ساخت، حق به‌رسمیت شناختن این رژیم به‌عنوان اشغالگر اراضی فلسطینی را دارد، پاسخ داد: ما به اقدام امارات اعتراض کردیم زیرا موجب برهم خوردن اصول سیاست ملی فلسطین مبتنی بر سرزمین مقابل صلح شد.

مشاور محمود عباس در امور رسانه‌ای و فرهنگی گفت: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل رخداد اخیر با امارات را کودتا علیه این معادله برشمرد و اعلام کرد "صلح می‌تواند بدون بخشیدن چیزی به فلسطین تحقق یابد"، و این خطرناک‌ترین موضوعی است که در فلسطین و در چارچوب دیپلماتیک و سیاست فلسطین با آن روبه‌رو شدیم از همین رو موضع ما در قبال اقدام امارات برگرفته از منافع ملی فلسطین است که آن را در قبال تمام طرف‌هایی که با آن از طریق برادری و یا ائتلاف در ارتباط هستیم، در پیش گرفته‌ایم.

با امارات در خصوص اسرائیل اختلافات ریشه‌ای داریم

نبیل عمرو در مورد مخالفت ملت فلسطین با اقدام اخیر امارات بر این اساس که به‌گفته کارشناسان این اقدام به‌معنی به‌رسمیت شناختن حق اسرائیل در "اعمال حاکمیت" بر سرزمین‌های فلسطینی، حتی سرزمین‌های اشغالی پس از سال 1967 است، تصریح کرد: همچنان مواضع ما در برابر تمام کشورها و ملت‌های دوست مبتنی بر حقوق ملی فلسطینی‌ها و تمام کسانی است که با این حقوق همبستگی دارند و ما آنان را حامی قوی خود می‌دانیم و هر کس از این قاعده خارج شود با او اختلاف عمیقی داریم و این چیزی است که اکنون عملاً بین ما و امارات رخ داده است به این معنی که با آن بر سر گامی که به‌سمت اسرائیل برداشته است، اختلاف ریشه‌ای داریم.

عضو اتحادیه نویسندگان و روزنامه‌نگاران فلسطینی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه امارات به این موضوع واقف است که اسرائیل به هیچ کدام از قطعنامه‌های سازمان ملل در خصوص قضیه فلسطین در طول هفت دهه گذشته پایبند نبوده است، و هیچ کدام از حقوق ملت فلسطین را بازنگردانده است، چرا حاضر شده است با این رژیم مجانی توافق صلح امضا کند، اظهار داشت: همان‌طور که قبلاً گفتم اختلاف ما بر سر این موضع است که امارات و اقدام اخیر آن به‌معنی تغییر مفهوم اساسی سیاست فلسطین است از همین رو هرچه بر اساس این تغییر بنا گذاشته شود، از نظر ما به‌رسمیت شناخته نمی‌شود و به آن عمل نمی‌کنیم.

نبیل عمرو در ادامه در خصوص اینکه از جهان اسلام در سطح رسمی و مردمی برای سد کردن راه سایر کشورهایی که در صدد عادی‌سازی روابط با اسرائیل هستند، چه انتظاری می‌رود، پاسخ داد: ما به‌عنوان فلسطینی‌ها تلاش‌های زیادی با دوستان و برادران خود انجام دادیم تا مانع سوق یافتن به‌سمت عادی‌سازی روابط با اسرائیل شویم و در خصوص بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی به مواضع خوبی دست یافتیم از جمله کویت و عربستان و اکنون بر بخش خلیج (فارس) متمرکز شده‌ایم و بر این باوریم که برای هیچ کشور عربی و اسلامی عادی‌سازی آسان و به‌دور از مخالفت شدید کشورها و ملت‌ها نیست.

عربستان به‌دنبال عادی‌سازی رسمی با اسرائیل نیست

وی همچنین درمورد اخبار رسانه‌های آمریکایی به‌نقل از مسئولان این کشور مبنی بر اینکه بحرین و عربستان در فهرست عادی‌سازی روابط با اسرائیل قرار دارند، تصریح کرد: من اطمینان دارم که عربستان عادی‌سازی روابط با اسرائیل را به‌شکل رسمی انجام نخواهد داد و موضع خود را آشکارا از زبان وزیر خارجه خود و در جریان دیدار با وزیر خارجه آلمان اعلام کرد مبنی بر اینکه روابط خود با اسرائیل را به‌سمت عادی‌سازی پیش نخواهد برد مگر اینکه اسرائیل با ابتکار صلح عربی موافقت کند و به آن پایبند باشد که این موضع خوبی است.

اتحادیه عرب نهادی مستقل نیست

عضو رهبری جنبش فتح در مورد مواضع اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی و این‌که آیا مواضع آنها در سطح مطلوب و مورد انتظار است یا خیر، گفت: اتحادیه عرب مستقل نیست بلکه عبارت است از نهاد هماهنگی بین کشورهای عربی، به این معنی که موضع مستقلی از مواضع کشورهای عربی ندارد در نتیجه هنگامی که از اتحادیه عرب صحبت می‌کنیم در واقع از یک نهاد هماهنگ‌کننده بین کشورها صحبت می‌کنیم نه یک نهاد حقوقی که موضعی متفاوت از سایر کشورها داشته باشد.

وی تأکید کرد: تا این لحظه مواضع عربی به‌طور کلی به‌سمت عادی‌سازی نبوده است حتی عادی‌سازی روابط بین کشورهایی که روابطی با اسرائیل دارند مانند مصر و اردن بسیار ضعیف است و این چیزی است که اکنون می‌بینیم و باید بر اساس آن سیاست‌های آینده خود را مشخص کنیم.

ملت  و دولت مصر به‌دنبال عادی‌سازی با اسرائیل نیستند

این وزیر اسبق تشکیلات خودگردان فلسطین در بخش دیگری از این مصاحبه در مورد مخالفت مردمی امارات با عادی‌سازی روابط با اسرائیل گفت: در این خصوص هیچ نظرسنجی از مردم امارات انجام نگرفت تا این موضوع به‌شکل دقیق مشخص شود. اما در مورد مصر وضعیت کاملاً روشن است به این معنی که نه‌فقط ملت مصر بلکه دولت آن به‌دنبال عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیستند.

وی تأکید کرد: بین برقراری روابط دیپلماتیک و عادی‌سازی کامل روابط تفاوت است به این ترتیب که عادی‌سازی کامل به این شکل است که قاهره و تل‌آویو روابطی مانند قاهره و دمشق داشته باشند که این احتمال وجود ندارد و علاوه بر این در مورد اردن نیز همین وضعیت حاکم است به این معنی که پادشاه اردن اکنون وارث توافق «وادی عربه» است اما گامی در مسیر عادی‌سازی روابط برنداشته است.

اسرائیل دشمن اصلی ماست نه طرف دیگری

نبیل عمرو در مورد درخواست فلسطینی‌ها از تمام کشورهای اسلامی مبنی بر تحریم کشورهایی که به‌سمت عادی‌سازی گام برمی‌دارند، گفت: در واقع من اکنون در نهاد رسمی که امکان تحریم و تعطیلی را داشته باشد، حضور ندارم و شخصاً حامی معیارهایی هستم که در اصل مبتنی بر حمایت از ملت فلسطین و حق آنان در برخورداری از استقلال ملی و رها شدن از اشغالگر و شهرک‌سازی و نیز تشکیل دولت مستقل و بازگشت پناهجویان فلسطینی است و هر کس این مسائل را اعلام کند مورد حمایت ما قرار دارد در غیر این صورت سعی خواهیم کرد به‌سمت اعلام این اصول پیش برویم.

وی در مورد آنچه اختلافات ایران با برخی کشورهای منطقه خوانده می‌شود و ترویج اینکه نه اسرائیل بلکه ایران دشمن است، اظهار داشت: ما به‌عنوان فلسطینی‌ها چنین چیزی بر زبان نیاوردیم اما تا زمانی که با اشغالگری اسرائیل روبه‌رو هستیم و حقوق و آینده و حال ما مصادره شده است، اشغالگر را دشمن اصلی خود می‌دانیم نه طرف دیگری را.

انتهای پیام/+

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon