سخنگوی وزارت خارجه: شکستی تاریخی برای آمریکا در شورای امنیت رقم خورد/ تفسیر واشنگتن از مکانیزم ماشه کودکستانی است

سخنگوی وزارت خارجه: شکستی تاریخی برای آمریکا در شورای امنیت رقم خورد/ تفسیر واشنگتن از مکانیزم ماشه کودکستانی است

سخنگوی جدید وزارت خارجه ایران در اولین نشست خبری خود پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، سعید خطیب زاده سخنگوی جدید وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد.

خطیب زاده در ابتدای سخنانش گفت: خرسندم به عنوان دوازدهمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خدمت شما عزیزان هستم. از دوست و برادر عزیزم، آقای موسوی که بیش از یک سال این مسئولیت را برعهده داشتند، تشکر می‌کنم. از وی هم به خوبی یاد می‌شود و هم توانستند مقام سخنگویی را نمایندگی کنند.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه اظهار داشت: امیدوارم در این دوره، هم در حوزه دیپلماسی عمومی و هم دیپلماسی رسانه‌ای رابطه خوبی با اصحاب رسانه داشته باشم و در دنیایی که عناصر آن در حال گذار و تغییر است، بتوانیم از کیان نظام دفاع کنیم. جنگ گفتمان‌ها و روایت و قدرت نرم، عناصر، اصول و ابزاری دارد که شما اصحاب رسانه در آن استاد هستید و ان‌شاء الله در کنار یکدیگر، گامی در این حوزه برداریم.

وی با تبریک هفته دولت تصریح کرد: دولت جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته، همواره حامی منافع ملت بوده است. در هفت سال پرتلاطم اخیر نیز در حوزه سیاست خارجی با قدرت تلاش کرده از منافع ملی دفاع کند. من از دولت تشکر می‌کنم این به معنای نبودن چالش و اشکال نیست ولی شاهد برآمدن ایران قوی هستیم که به‌رغم مخالفت‌های قوی از جمله آمریکا و متحدانش شاهد برآمدن ایران قوی هستیم.

اهداف سفر ظریف به لبنان

خطیب زاده با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه به لبنان برای اعلام همبستگی با دولت و ملت لبنان به بیروت خاطرنشان کرد: ظریف دیدارهایی با مقامات دولت لبنان و سید حسن نصرالله داشتند. در این سفر، همچنین با دبیرکل جهاد اسلامی و دفتر سیاسی حماس و وزیر امور خارجه فلسطین درباره سرزمین‌های اشغالی گفت‌وگوی تلفنی کردند و همبستگی ایران با مردم فلسطین را اعلام کرد.

این دیپلمات افزود: در روزهای گذشته آقای علی اصغر خاجی هم در سوریه با مقامات این کشور از جمله بشار اسد درباره مسائل این کشور از جمله روند آستانه بحث و تبادل نظر کردند.

حضور هیات ایران در نشست کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه با اشاره به برگزاری نشست کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو گفت: هیات ایران در ژنو امروز در کمیته قانون اساسی حضور دارد در حاشیه این کمیته، هیات ایران دیدارهایی با کشورهای ضامن روند آستانه خواهد داشت.

شکستی تاریخی برای آمریکا در شورای امنیت رقم خورد

وی با اشاره به تلاش های آمریکا در شورای امنیت علیه ایران گفت: وزارت خارجه هفته بسیار شلوغی را داشت. شورای امنیت به قطعنامه آمریکا رای منفی داد و این شکست تاریخی برای آمریکا بود. این شکست تاریخی در طول تاریخ شورای امنیت بود. فرزندان این ملت متعاقب آن، روزهای پرمشغله‌ای را داشتند. آمریکا درخواست پخش اطلاعیه میان اعضای شورای امنیت را داشت که ایران پیشدستی کرد و نامه وزیر خارجه پیش از همتای آمریکایی در دبیرخانه ثبت شد و در این نامه تمامی مبانی حقوقی مطرح شد که آمریکا حق طرح موضوع را ندارد و ایران به عنوان خواهان و آمریکا به عنوان خوانده قرار گرفت. آمریکا هم اطلاعیه‌ای فرستاد ولی ظرف چند دقیقه اعضای دیگر مخالفت‌ خود را مطرح کردند. تمام فرزندان کشور با تمام قوا سعی کردند عزت کشور حفظ شود که خوشبختانه حفظ شد.

خطیب زاده ادامه داد: شما منزوی‌تر از آمریکا در طول تاریخ روابط بین‌الملل سراغ دارید که در خانه خود و شورای امنیت تنها یک کشور را همراه خود کند؟ نگران اجماع‌سازی نباشید چراکه در خانه خود هم نمی‌تواند اجماعی ایران بسازد.

سخنگو درباره ادعاهای آمریکا پیرامون راه اندازی مکانیزم ماشه گفت:  همانطور در گزاره برگ ایران در پی اقدام آمریکا مطرح شد، اساسا اگر منظور از مکانیزم ماشه واژه انگلیسی اسنپ بک باشد که یک واژه جعلی و ژورنالیستی که آمریکا سعی کرده است آن را جا بیندازد. این واژه در قطعنامه 2231 نیامده است. تفسیر آمریکا از روند مکانیزم ماشه و آنچه بدان استناد می‌کند تفسیر کودکستانی است که از سر استیصال آمریکاست. پاسخ ایران به هرگونه نقض برجام و قطعنامه بر اساس مصوبه شورای امنیت ملی است و پاسخ قبلا مکتوب اعلام شده و پاسخ ایران قاطع خواهد بود.

وی در خصوص مواضع مقامات آمریکا درباره مذاکره گفت: آقای ترامپ می‌داند که راه حل کجاست. راه حل همانی است که حضرت آقا، مقام معظم رهبری فرمودند، راه حل این است که توبه کنند و به برجام برگردند. ان‌شاءالله در چارچوب برجام می‌پذیریم در اتاق بنشینند و با آنها در چارچوب برجام خواهیم بود. فکر نمی‌کنم این اظهارات جز مصرف داخلی دلیل دیگری داشته باشد. سیاست ایران اصولی و در چارچوب منویات مقام معظم رهبری است.

وی در خصوص اینکه تاکتیک حقوقی ایران در قبال مکانیزم ماشه چه خواهد بود، گفت: لطفا از ذهنیت مکانیزم ماشه خارج شوید. نه در قطعنامه، نه برجام و نه در آژانس چنین عبارتی وجود ندارد. آنچه آمریکا به آن استناد می‌کند، مبنای حقوقی ندارد. آنها عضو برجام نیستند که بخواهند از آن استفاده کنند. ضمنا آنچه در برجام و قطعنامه 2231 آمده، باید تمامی راه‌ها طی شود.

خطیب زاده درباره برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام در 11 شهریور گفت: کمیسیون مشترک برجام براساس رویه فصلی باید برگزار شود. به خاطر کرونا برگزاری آن به تاخیر افتاده بود. امیدواریم تمامی طرف‌های برجام تلاش کنند ایران از بندهای رفع تحریمی برجام منتفع شود. ایران آمادگی دارد در چارچوب برجام با شرکای در برجام گفتگو کند. امیدواریم صدای واحد در برابر سرکشی و یکجانبه‌گرایی آمریکا شنیده و این وحدت حفظ شود. هیاتی به ریاست عراقچی برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک برجام خواهد رفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: لازم می‌دانم از چین و روسیه به خاطر سیاست‌های اصولیشان چه در برجام و چه در قبال سیاست‌های یکجانبه آمریکا تشکر کنم، همچنین از کشورهای دیگر تشکر می‌کنم.

وی افزود: وقتی ترامپ با غرور کامل در 8 می 2018 امضای خروج از برجام را در مقابل دوربین‌ها بالا گرفت، تصور نمی‌کرد برجامی باقی بماند و به همین خاطر بود که با تمامی قوا و وقاحت اعلام کرد آمریکا از برجام خارج شد. آنها نه تنها از برجام خارج شدند بلکه گفتند به قطعنامه 2231 هم عمل نخواهند کرد. برای اولین بار در تاریخ شورای امنیت است که کشوری بانی قطعنامه می‌شود و بعد از تغییر رئیس جمهور کشورهای دیگر را به خاطر عمل به آن قطعنامه تنبیه می‌کند. فکر می‌کنم این یک طنز تلخ تاریخی است. اکنون چند ماه بیشتر از عمر دولت ترامپ باقی نمانده و او می‌ترسد عمر برجام بیشتر از عمر دولت وی باشد. بهترین کار برای ترامپ این است که سیاست اصولی را در پیش بگیرد و به حقوق و قوانین بین‌المللی و تعهدات آمریکا پایبند بماند.

خطیب‌زاده درباره اظهارات مداخله‌جویانه و ایران هراسانه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: خانم اورتگاس فراموش کرده که سخنگوی وزیر امور خارجه‌ای است که افتخارش این است که وقتی در سیا بوده می گفته، دروغ را یاد می‌گرفتیم، تقلب می‌کردیم و می‌دزدیدیم. او فراموش کرده سخنگوی کشوری است که سیاست‌هایش را با فشار بر گلوی ملت‌های دیگر جلو می‌برد.  این مقام‌آمریکایی ظاهرا فراموش کرده چه اتفاقاتی امروز در بین رنگین‌پوستان آمریکا رخ می‌دهد. امروز شنیدم سیاه‌پوست دیگری در آمریکا کشته شد. این را به لیست کودتاها، تجاوزات و سایر اقدامات آمریکا در دنیا اضافه کنید. توصیه می‌کنم به سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که به جای تمرکز وسواس‌گونه و بیمارگونه بر موضوعات ایران و بزرگ کردن موارد کوچک، بر موضوعات بسیار بزرگی که در آمریکا رخ می‌دهد و معضلات و مشکلات بزرگی که در آمریکاست، تمرکز کند. اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره ایران جز مصرف داخلی چیزی نیست. ‌دولت ترامپ نه در رفتار و نه گفتار دیپلماسی جایگاه درستی ندارد و خیلی ادبیات زننده این خانم را جدی نباید گرفت.  

روابط ایران و ونزوئلا مبتنی بر منافع دو کشور است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره روابط تجاری ایران و نزوئلا گفت: روابط ایران و ونزوئلا مبتنی بر منافع و اصول سیاست خارجی ایران و منافع دو کشور است و این روابط مربوط به هیچ کشور ثالثی نیست. این روابط طی سال‌های اخیر قوام یافته و به دلیل استقلال رای دو کشور مورد هجمه آمریکا قرار گرفته است. آنچه در چند روز گذشته اتفاق افتاد، که همزمان با تلاش آمریکا در شورای امنیت بود، یک دزدی دریایی بود، فارع از اینکه کشتی و بار آن برای چه کسی باشد. ایران نه مالک کشتی و نه مالک محموله بود. توییت آقای ظریف کاملا گویاست. بسیاری دوست دارند دو کشور چگونه با یکدیگر مبادله می‌کنند. در این مبادلات همه منافع ایران حفظ می‌شود و مبادلات نیز بر این اساس است. ما از قران قران منافع ملت ایران دفاع می‌کنیم.

سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

خطیب زاده درباره سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: روابط ایران و آژانس از اهمیت بالایی برخوردار بوده و فراز و نشیب‌هایی داشته است، اما برجام موجب شد روابط دو کشور به حد اعلایی برسد به گونه‌ای که بیشترین بازرسی و دسترسی‌ها در طول تاریخ در ایران رخ داده است. از پاییز انتظار حضور گروسی را داشتیم که کرونا موجب تاخیر این سفر شد. البته مسائلی هم مطرح شده که در این سفر نتایج آن مشخص می شود.

وی افزود: مادامی که آژانس بیطرفانه، مستقل و به دور از فشارهای سیاسی و طرف‌های سوم عمل کند، هیچ مشکلی میان ایران و آژانس نیست. گروسی امروز یا امشب به تهران می‌آیند و طی دو روز با مقامات کشورمان از جمله با وزیر خارجه و رئیس جمهور دیدار خواهند کرد و آقای صالحی میزبان ایشان هستند.

خطیب زاده ادامه داد: هدف اصلی این سفر مثل سفرهای مدیر کل‌های قبلی آژانس تثبیت و تقویت همکاری های دو طرف است و  ما مطمئن هستیم که اگر با رعایت اصل بی طرفی و با در نظرگرفتن نکات فنی به دور از مسائل سیاسی گفت وگو صورت بگیرد این موضوع به حل مشکلاتی که اخیرا بین ایران و آژانس به وجود آمده کمک می‌کند.

عادی سازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی

سخنگو درباره عادی سازی روابط میان امارات و اسرائیل گفت: آنچه میان امارات و اسرائیل رخ داد، زخمی برای جهان اسلام است. رژیم صهیونیستی یک اشتباه محاسباتی و راهبردی کرده است که فکر می‌کند می‌تواند محور مقاومت را تضعیف کند در حالی که محور مقاومت هر روز قوی‌تر می‌شود. امارات اشتباه راهبردی کرده و امیدواریم که بتواند اشتباه خود را جبران کند. جهان اسلام هیچ وقت خیانت به قدس شریف را فراموش نمی‌کند. قطعا رژیمی که امنیت خود را در برابر دو گروه در محاصره نمی‌تواند تامین کند، برای کشور دیگر در حوزه خلیج فارس نمی‌تواند امنیت تامین کند.

وی افزود: در دکترین دفاعی و امنیتی ایران، حوزه خلیج فارس حوزه‌ای است که اسرائیل تهدید به حساب نمی‌آید و ما آنها را عددی حساب نمی‌کنیم ولی ایران ثابت کرده درباره امنیت و منافع ملی خود و امنیت و منافع امنیت منطقه‌ای شوخی ندارد و کوتاه نمی‌آید و اگر تهدیدی در منطقه ولو ناچیز و قابل اغماض از حضور اسرائیل باشد، مسئولیت آن متوجه امارات است و آنها باید پاسخگو باشند.

وی در خصوص حمله گارد ساحلی امارات به ماهیگیران ایرانی گفت: کشتی متعلق به صیادان ایرانی تحویل شد و خدمه صحیح و سالم به جز دو نفری که جان خود را از دست دادند، تحویل داده شدند. ایران از لحظه اول این ماجرا، با قدرت و جدیت پیام خود را داد و آنجایی که باید پیام را دریافت می کرد، دریافت کرد. یادداشت عذرخواهی رسمی به تهران ارسال، مسئولیت این حادثه هم پذیرفته و قرار به جبران خسارت شد. ما همچنان این مسیر را ادامه می‌دهیم تا مطمئن شویم تمام کسانی که در این قضیه خسارت دیدند خسارتشان جبران شود. لنج اماراتی در نزدیکی ابوموسی و در آب‌های ایران بود و به همین خاطر توقیف شد.

وی در خصوص اخباری در زمینه احضار کاردار ایران در امارات و برخورد تند با وی گفت: آنچه که توسط مسیرهای غیررسمی اعلام می‌شود، مسیری نیست که مورد تایید ما باشد. مطمئن باشید کسی نمی‌تواند با کاردار ما (کاردار ایران در امارات) آنطور (تند) صحبت کند.

خطیب زاده در ادامه گفت: رژیم اشغالگر قدس در فروپاشی و حضیض خود به سر می‌برد و سعی می‌کند مشکلات خود را از طریق این نوع اقدامات رفع کند. آنها در فضای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی خود در حضیض ذلت هستند لذا اسرائیل به دنبال مشروعیت‌بخشی است تا چند سال بیشتر برای خود بخرد. آنچه برای ایران مهم است منافع ملی و جهان اسلام و حقوق حقه مردم فلسطین است. ما بر اساس سیاست اصولگرای خود از حقوق حقه مردم فلسطین و منافع جهان اسلام کوتاه نخواهیم آمد. به کشورهای دیگر نیز همین را توصیه می‌کنیم. من کشور دیگری را نمی‌بینم که بخواهد این مسیر را طی کند. اما اشتباه محاسباتی از سوی هر کشور تبعاتش برای خودش است.اسرائیل نمی‌تواند امنیت خود را تامین کند. این رژیم به هیچ عهدی باقی نمانده، هیچ حقوقی را رعایت نکرده و هیچ ملتی از ترور آنها در امان نمانده است. اینها واقعیت‌های جهان است که تغییر نمی‌کند. خاطرتان هست که در دبی تروری اتفاق افتاد و آن را رژیم صهیونیستی انجام داد.

وی درباره توافق آتش بس در لیبی هم گفت: خوشحالیم لیبی روی آرامش را در خود ببیند. به هر دو طرف درگیر توصیه می‌کنیم وحدت ملی، تمامیت ارضی و مصلحت جهان اسلام را در نظر بگیرند. ما از گفت‌وگوهای لیبیایی استقبال می‌کنیم و معتقدیم هرچه سریع‌تر گفت‌وگوهای لیبی - لیبی برگزار شود چراکه به نفع صلح و ثبات در این کشور و آفریقاست.

جایگاه ویژه روابط ایران و عراق

وی درباره اعلام آمادگی فواد حسین وزیر خارجه عراق برای برگزاری مذاکرات راهبردی ایران و عراق یادآور شد:‌ همه در جریان روابط راهبردی ایران و عراق هستند. عراق جایگاه ویژه‌ای برای ما دارد و در سفر آقای ظریف موضوع سند راهبردی بین دو کشور در دستور کار بوده است و به محض نهایی شدن اطلاع‌رسانی می‌شود. ما از این اعلام، استقبال می‌کنیم و امیدواریم در کوتاه‌ترین مدت مذاکرات راهبردی را با عراق برگزار کنیم.  

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: ما با دقت تحولات کشور دوست و برادر عراق را مشاهده می‌کنیم. برای ما در عراق ثبات سیاسی، امنیت و آرامش مردم خواست اساسی است. خواست ملت و مردم عراق باید با دقت در نظر گرفته شود و امیدواریم مطالبات مردم از هر حیثی باشد به خوبی پاسخ داده شود.

خطیب‌زاده درباره تاثیر اقدام اخیر امارات بر مناسبات تجاری ایران و امارات تصریح کرد:‌ سیاست جمهوری اسلامی ایران سیاست حسن همسایگی است و یعنی تمامی کشورهایی که با آنها همسایه هستیم. ایران تولیدکننده امنیت و ثبات در این منطقه و فضای آرام برای تبادلات است. ما با حضور هر مولفه‌ای که به صورت مصنوعی این فضا را از بین ببرد مخالفت می‌کنیم و امیدواریم در این چارچوب شاهد حل و فصل برخی اختلافات باشیم.

واکنش به سخنان سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره حادثه نطنز

خطیب زاده در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه آیا منشا خرابکاری در نطنز داخلی یا خارجی بوده است و در صورت خارجی بودن ایران چه واکنشی به آن نشان خواهد داد، گفت: ما منتظر گزارش رسمی هستیم و هنوز گزارش رسمی دریافت نکردیم مبنی بر اینکه منشا داخلی یا خارجی بوده است. مسلماً اگر منشا خارجی باشد واکنش مقتضی را خواهیم داشت. مصالحه با عواملی که امنیت و منافع کشور را به خطر می‌اندازند و باعث ایجاد خلل در این روند می‌شوند در دستور کار نبوده و نخواهد بود.

وی درباره پیشنهاد مجلس برای تغییر نام وزارت خارجه به وزارت خارجه و تجارت بین‌الملل گفت:‌ ارگان‌های متعددی مسئولیت تجارت خارجی را برعهده دارند و با تغییر نام چیزی درست نخواهد شد. البته نظرات ما منتقل شده ولی مجلس هرچه تصویب کند، به آن عمل خواهیم کرد. وزارت خارجه در حوزه تجارت خارجی مسئولیت دارد اما دسترسی و حقوق لازم را ندارد.

روابط ایران و روسیه راهبردی است

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر دفاع به مسکو و همکاری‌های ایران و روسیه گفت: همکاری‌های ایران و روسیه جامع، راهبردی، چندبعدی و عمیق است. از فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و نظامی است و سفر وزیر دفاع هم یک سفر معمولی در همان چارچوب است.

بحث ما با چین قرارداد نیست بلکه سند و نقشه راهبردی است

وی در خصوص وضعیت توافق 25 ساله ایران و چین گفت: اجازه دهید که اصلاح کنم که قراردادی میان ایران و چین وجود ندارد بلکه سند جامع راهبردی و نقشه‌راه است. در این سندها، هیچ بندی درج نمی‌شود. آنچه بین ایران و چین در جریان است، تلاش برای نقشه‌راه برای تنظیم روابط‌مان در یک چارچوب کاملا پذیرفته شده از سوی دو طرف است. در حال رایزنی با چین هستیم و به محض نهایی شدن جزییات آن اطلاع‌رسانی خواهد شد.. گفتگوهای طولانی صورت می‌گیرد که به چارچوب همکاری برسیم. این مسیر بعد از سفر رئیس‌جمهور چین به تهران آغاز شده و مسئله جدیدی نیست. تلاش‌ها برای رسیدن به چارچوب مشترک ادامه دارد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اظهار تمایل رئیس جمهور ونزوئلا برای خرید موشک از ایران و دستور او به وزیر دفاع این کشور برای بررسی این امر گفت: رئیس جمهور ونزوئلا این اظهارات را در پاسخ به ادعاهای مضحک یکی از مقامات کشورها مطرح کرده بود.

وی ادامه داد: ما  درخواستی در این ارتباط دریافت نکرده‌ایم.

خطیب زاده درباره پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی گفت: روابط ایران و کره جنوبی شاهد یک چالش بزرگ است و متاسفانه این کشور نتوانسته به تعهدات قانونی خود در برابر ایران عمل کند. بین دو کشور  مذاکراتی در جریان است و ما امیدواریم این مذاکرات به سرعت به نتیجه برسد و از اساس مشکلات حل شود. برای ما این قابل قبول نیست که یک کشور مستقل از تحریم‌های یکجانبه آمریکا تبعیت کند. به نظر می‌رسد مذاکراتی که در جریان است مذاکرات مثبتی باشد و ما امیدواریم هر چه زودتر نتایج آن را ببینیم.  

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت