معرفی دو مقتل "خصائص الحسینیه" و "مُثیر الأحزان" + دریافت فایل کتب

معرفی دو مقتل "خصائص الحسینیه" و "مُثیر الأحزان" + دریافت فایل کتب

از جمله مهم‌ترین ضروریات و ابزارهای مادحین اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) آشنایی با مقاتل است. این منابع هرچند از لحاظ حدیثی حائز اعتبار کامل نیستند، اما با این حال مطمئناً نسبت به "زبان حال" و نقل‌های غیر مستند و غیر معتبر ارجحیت دارند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، از جمله مهم‌ترین ضروریات و ابزارهای مادحین اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) آشنایی با مقاتل است. این منابع هرچند از لحاظ حدیثی حائز اعتبار کامل نیستند، اما با این حال مطمئناً نسبت به "زبان حال" و نقل‌های غیر مستند و غیر معتبر ارجحیت دارند. با وجود کتب متعددی که در مقتل‌نگاری وجود دارد، متأسفانه گاه شاهدیم در هیئت‌های مذهبی و یا منابر مطالبی نقل می‌شود که هیچ‌گونه استناد تاریخی ندارد، و یا سخنانی به معصوم(ع) نسبت داده می‌شود که هیچ‌گاه امام(ع) آن جمله را بیان نفرموده‌اند.

کتاب خصائص الحسینیة

«خصائص الحسینیه» با نام کامل «خصائص الحسین و مزایا المظلوم» نوشته علامه شیخ جعفر شوشتری است. شیخ جعفر یک خطیب توانا با بیانی رسا و بلیغ بود. موعظه‌ها و سخنان او آنچنان به او شهرت داده بود که فقاهت او را تحت‌الشعاع قرار داده بود. نگاه حکیمانه و عالمانه و رویکرد عرفانی ایشان این تکلیف را بر او تحمیل کرد که به ماجرای امام حسین(ع) و کربلا از معرفتی بپردازد و «خصائص‌الحسینیه»  را تبدیل به دستاوردی نو در زمینه تاریخ امام حسین(ع) کند. 

علامه شوشتری در این کتاب، به دنبال شمارش ویژگی‌های خاص امام حسین(ع) است و بیش از 300 خصیصه (مختص امام حسین(ع)) را در 30 بخش آورده است. جلد اول آن شامل 12 بخش بوده است و 18 بخش باقیمانده در جلد دوم در دسترس نیست. خصائص حال ولادت و ایام طفولیت امام حسین(ع)، در خصائص محل شهادتش، در خصوصیت صفات حمیده و اخلاق پسندیده آن جناب و عبادات و طاعاتش در ایام عمر، در خصوصیت صفات و اخلاق، عبادات آن جناب در روز عاشورا، در بیان الطاف و احترامات خاصه الهی نسبت به ایشان، در خصوصیات زیارت آن امام شهید، جایگاه‌های شهود از آغاز تا پایان آفرینش، تبیین برخی از کرامات و معجزات آن حضرت از جمله مطالبی است که شیخ شوشتری در این کتاب اشاره کرده است. 

ترجمه‌های خصائص‌الحسینیة

تاکنون ترجمه‌های متعددی بر این کتاب شریف نوشته شده است که شامل ترجمه الخصائص الحسین؛ از محمد جواد بن محمد حسن، ترجمه الخصائص الحسین؛ از محمدحسین بن عبدالله خوانساری مقیم بروجرد، ترجمه الخصائص الحسین؛ از محمد صالح بن محمد تقی استرآبادی متوفای بعد از 1313ق، وَسائل المُحبّین از میرزا محمد حسین بن میرزا علی‌اکبر شریعتمدار تبریزی متوفای 1331ق، ویژگی‌های امام حسین؛ ترجمه و نگارش علیرضا کرمی؛ تحقیق و ویرایش سید محمد حسینی، امام حسین(ع) این گونه بود و ترجمه الخصائص الحسینیة صادق حسن‌زاده است.

کتاب مُثیرالأحزان 

کتاب «مُثیر الأحزان و مُنیر سُبُل الأشجان» درباره تاریخ زندگى و شهادت امام حسین علیه‌السلام و بیان واقعه عاشوراست که توسط نجم‌الدین جعفر بن ابى ابراهیم، معروف به «ابن نما حلى» تألیف شده است. وی در سال 567 هجرى در شهر زیباى حله، از شهرهاى عراق که در کنار رود فرات واقع شده، در یکى از بارزترین خاندان‏‌هاى قرن ششم هجرى به دنیا آمد.پدر او، محمد بن جعفر بن هبة الله،( متوفاى 636) از علماى بزرگوار آن دیار بود. او از مشایخ محقق حلى است. علامه حلى که آوازه‌‏اش تمام دنیا را گرفته و آثار گرانبهایش در تمام ممالک اسلامى یافت مى‏‌شود، یکی از شاگردان «ابن نما» است. 

ترجمه‌ مُثیرالأحزان 

این اثر، شامل مقدمه‌اى در فضائل اهل‌بیت(ع) و فضیلت ذکر مصائب آن بزرگواران و گریه بر آنها و داراى سه مقصد به ترتیب زیر است:
مقصد اول: گزیده‌‏اى از زندگى‏‌نامه امام حسین(ع) و سیر تحولات تاریخى در به وجود آمدن حادثه غم‌انگیز کربلا از حرکت امام از مدینه تا ورود به کربلاست. 
مقصد دوم: وقایع روز عاشورا است تا شهادت امام(ع) و آغاز اسارت اهل‌بیت آن حضرت است. در پایان این مقصد روایاتى در پیشگویى شهادت امام و واقعه عاشورا آمده است.
مقصد سوم: داستان اسیران تا بازگشت آنان به مدینه را در بر دارد. در این قسمت خطبه‌‏هاى امام زین العابدین و سایر اهل‌بیت(ع) در کوفه و شام و... ذکر شده است.
ترجمه "مثیر الأحزان". این کتاب  توسط على کرمى به فارسى ترجمه شده است.

انتهای‌پیام/ 
پیوست
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران
مدیران