گزارش|چرا اردوغان پاسخ بایدن را به نرمی داد؟

گزارش|چرا اردوغان پاسخ بایدن را به نرمی داد؟

اردوغان ترجیح داد توپ را در زمین مخالفین بیاندازد و این تصویر را القا کند که مخالفین مقصرند و آنان فضایی پدید آورده‌اند که جو بایدن بتواند به تندی علیه دولت ترکیه صحبت کند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روابط سیاسی بین واشنگتن و آنکارا در چند سال اخیر، مداوماً با مشکلات و تنش همراه بوده است. اما با این وصف، آنکارا تلاش کرده سرِ رشته را نگه دارد و اجازه ندهد مشکلات موجود، عمیق‌تر و بزرگتر و بزرگ تر شوند.

به همین دلیل است که در چند ماه گذشته، سخنان جنجالی جو بایدن نامزد دموکرات‌های آمریکا که در گفتگو با نیویورک تایمز، اظهارات تندی علیه ترکیه بر زبان آورده بود، بی پاسخ ماند.
بایدن گفته بود آنچه در ترکیه با کودتا به دست نیامده، باید با انتخابات به دست آورده شود. زمانی که رئیس جمهور  شوم، از مخالفین حمایت خواهم کرد تا دولت را در دست بگیرند.

پاسخ نرم و حساب شده اردوغان به بایدن
اردوغان گفت: سیاستمداران آمریکایی، نیازی نمی‌بینند که نقشه های فاشیستی مرتبط با ترکیه را پنهان کنند و جلو دوربین، به راحتی می گویند، آنچه را که در کودتا به دست نیاوردیم، با حمایت از مخالفین به دست خواهیم آورد. ما دوست هم هستیم. چرا باید چنین حرف هایی بزنید؟ ما با هم دیدار کرده ایم، نشسته ایم با هم حرف زده ایم. چگونه می توانید چنین حرفهایی در مورد ما بزنید؟
اردوغان ترجیح داد توپ را در زمین مخالفین بیاندازد و این تصویر را القا کند که مخالفین مقصرند و آنان فضایی پدید آورده‌اند که جو بایدن بتواند به تندی علیه دولت ترکیه صحبت کند. به همین خاطر گفت: باید احزاب مخالف، پیش از ما موضع می گرفتند و پاسخ بایدن را می دادند. اگر دقت کرده باشید، من پاسخ ندادم. اما متاسفانه در کشور ما، احزاب مخالف، چنین مشی و رفتاری دارند. به جای آن که با تمام قدرت واکنش نشان داده و پاسخ او را بدهند، علیه ما موضع گرفتند و پس از چند ماه، این موضوع را مطرح کردند.

حمله تند اردوغان به مخالفین
اردوغان در ادامه به تندی به مخالفین تاخته و به جای آن که چیزی در مورد جو بایدن بگوید، در مورد احزاب مخالف گفت: در هیچ کدام از مقاطع حیات سیاسی شان، به ملت، امید نبستند و همواره چشمشان به خارج از کشور بوده و این نگرش سیاسی، برای ترکیه، یک عیب بزرگ و در همان حال، یک نقطه شکست است. مخالفین، جسارت و یارای آن را ندارند که در صحنه انتخابات، به شکل جوانمردانه در برابر ما به میدان بیایند و رقابت کنند. به جای آن، به چنین خدعه هایی پناه می برند. چه رسوایی و عبرتی بدتر از این است چاره کار را نه در حمایت و همبستگی ملت، بلکه در خارج از کشور، جستجو کنند؟ امید به خدا، ما در سال 2023 میلادی هم، خدمت به ملتمان را ادامه می دهیم. اما مخالفین، اگر اصرار بر ذهنیت فاشیستی را کنار نگذارند، در سال 2028 هم وضعیتشان تغییر نخواهد کرد.

یک تیر و دو نشان و حساب و کتاب انتخاباتی
یکی از راهکارهای تقویت گفتمان ملی‌گرایی و قدرتمند کردن پایه‌های ائتلاف جمهور، یعنی ائتلافی که با مشارکت اردوغان و باغچلی شکل گرفته، به حاشیه راندن مخالفین، با استفاده از برچسب و اتهام وابستگی به خارج از کشور است.

با توجه به حساس شدن مردم ترکیه به کودتای نافرجام سال 2016 میلادی و همچنین رشد تفکر ضد آمریکایی در سالیان اخیر، در صورتی که احزاب مخالف، به عنوان جریانات وابسته به واشنگتن متهم شوند، رقابت‌ها به نفع حزب حاکم پیش خواهد رفت.

اگرچه بخشی از اتهامات اردوغان علیه احزاب مخالف، انگیزه و هدف سیاسی دارد، اما در هر حال، از این واقعیت نمی‌توان گذشت که احزاب مخالف در ترکیه و در راس آنها، حزب جمهوری خلق، همواره نگرش خاصی به آمریکا داشته و به دنبال تقویت رابطه با آمریکا و اروپا بوده است و در چند ماه اخیر نیز سکوت و بی تفاوتی این حزب در مقابل سخنان جو بایدن، گزک به دست حزب حاکم داد.

آمادگی برای تعامل با جو بایدن
اگر چه هنوز نمی‌توان در مورد نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، پیش بینی قاطعانه ای بر زبان آورد، اما در هر حال دولت ترکیه و حزب حاکم این کشور نیز نتایج نظرسنجی ها و تحولات خبری آمریکا را به‌دقت رصد می‌کند و از این موضوع اطلاع دارد که دست کم در هفته‌های اخیر، وضعیت جو بایدن به مراتب از دونالد ترامپ بهتر بوده و حالا دموکرات‌ها با اعتماد به نفس بیشتری در آرزوی پیروزی هستند.

در نتیجه در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که رجب طیب اردوغان به‌شکل تند و حماسی علیه جو بایدن موضع‌گیری کند. بنابراین، سخنان اردوغان را باید به مثابه روندی ارزیابی کرد که بخشی از نگرش تیم اردوغان از نتایج انتخابات سراسری آمریکا را به نمایش می‌گذارد.

دونالد ترامپ در چند روز اخیر، یک بار در مصاحبه مطبوعاتی و یک بار در دیدار با مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، بر این نکته تاکید کرده که روابط بسیار خوب و حسنه ای با اردوغان دارد و حتی به این اشاره کرده که رییس جمهور ترکیه، از او حرف شنوی دارد.

اما تیم اردوغان، دست کم در بخش آشکار صحنه، واکنش خاصی به این سخنان ترامپ نشان نداد و از اظهار لطف و دوستی ترامپ، استقبال نکرد. به این دلیل که اولاً، آنکارا رفته رفته به این باور رسیده که ترامپ در دور بعدی، رییس جمهور نخواهد بود.

دوم این که ترامپ تا همین جای کار هم، چندین بار ترکیه را تهدید کرده، این کشور را از خرید جنگنده اف 35 محروم کرده و با سیاست خارجی تیم اردوغان، موافق نبوده است. در نتیجه، حالا مشاورین و دستیاران اردوغان در کاخ بش تپه آنکارا، به دنبال پاسخ این سوال هستند که اگر دموکراتها بیایند، شرایط تا چه اندازه سخت تر خواهد شد؟ 

شواهد نشان می‌دهد که تیم اردوغان در این روند تمایل دارد احزاب مخالف و به ویژه حزب جمهوری خلق را قربانی کند تا هزینه‌های سیاسی اظهارات بایدن و پیش‌بینی از رفتارهای احتمالی دموکرات‌ها، بر حزب حاکم تحمیل نشود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان