استاد دانشگاه امام صادق: روند اعتراضی در آمریکا تشدید خواهد شد

استاد دانشگاه امام صادق: روند اعتراضی در آمریکا تشدید خواهد شد

هشتمین برنامه از سلسله پیش رویدادهای همایش بین‌المللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» با عنوان «افول آمریکا در آیینه بحران‎های جاری» به میزبانی شورای راهبردی روابط خارجی و با حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران این حوزه برگزار شد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم ، ابوذر گوهری مقدم، عضو هیات علمی و مدیر دفتر مطالعات آمریکا دانشگاه امام صادق (ع) در این همایش گفت: تصویری که از آمریکای مقتدر و رویای آمریکایی به عنوان یک مدل مطلوب حکومتی در برابر جهانیان ارائه می‌شد اکنون مخدوش شده است. آمریکا از درون درگیر کشمکش های بسیاری است؛ اکنون بخشی از آمریکایی ها در حال مهاجرت از این کشور هستند که این موضوع نمایانگر افول هژمونی نرم آمریکا است. یکی از مطالبات مردم پایان دادن به نژاد پرستی سیستماتیک است که منجر به خشونت بی حد پلیس این کشور می‌شود؛ اما ساختار حاکم بر ایالات متحده می‌خواهد این اعتراضات را صرفاً به اعتراض علیه خشونت موردی پلیس تقلیل داده و این مطالبه راهبردی را به یک مطالبه صنفی تنزل دهد. علاوه بر این ساختار آمریکا‌ از روانه شدن این اعترضات به سوی حاکمیت فدرال ممانعت می‌کند. دولت‌های محلی سپر بلای دولت فدرال بوده‌اند و اغلب اعتراضات تا پیش از این به سختی به سطح ملی می‌رسیدند و در سطح دولت های محلی باقی می‌ماند، اما این آتش زیر خاکستر اکنون برافروخته شده است.

گوهری مقدم افزود: اگر اعتراضات با دیگر شکاف‎های موجود در جامعه آمریکایی تلاقی پیدا کند، می‎تواند تأثیرات دامنه‌دار و انقلابی‌تری باقی بگذارد. آمریکا کشوری است که علی‎رغم قوانین حمل سلاح، به دست آوردن سلاح در آن چندان دشوار نیست؛ بنابراین اگر اعتراضات به سمت و سوی مسلحانه برود و با شکاف‌های یاد شده پیوند بخورد، مدیریت این بحران حتی با ورود ارتش هم دشوار خواهد شد و اثرات ماندگار بسیاری بر جای خواهد گذاشت. با درک بهتر مردم از تأثیرات، معنا و مفهوم پدیده‌های سیاسی جاری، روند اعتراضی در آمریکا تشدید خواهد شد، حتی اگر در مقاطعی مسکن‌هایی به بدنه جامعه تزریق شود زمینه اعتراض همچنان باقی خواهد ماند و در نهایت منجر به تحول می‌شود.

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: در اعتراضات آمریکا، در بیش از نیمی از ایالت‌ها نیروهای نظامی وارد صحنه شدند و به جای این که از سلاح های مرسوم ضد شورش استفاده کنند، تجهیزات جنگی را به میدان اعتراضات آوردند؛ پلیس هیچ گاه تا این حد خشونت به خرج نداده بود. بر اساس آمارها، 60 تا 65 درصد آمریکایی‎ها از اعتراضات حمایت می‎کنند و نزدیک به 60 درصد از مردم، مخالف نوع مدیریت ترامپ و دولت‌های محلی آمریکا در نوع مواجهه و مدیریت این اعتراضات هستند. بیش از 11 هزار نفر فقط در 30 ایستگاه پلیس بازداشت شده‌اند که البته آمار دقیق و واقعی قطعاً بیش از این میزان است؛ سالانه صرفا 1000 آمریکایی در اثر خشونت های پلیس کشته می‌شوند.

مدیر دفتر مطالعات آمریکا دانشگاه امام صادق (ع) تصریح کرد: اعتراضات ساختاربراندازانه، از پرچم‌سوزی تا پایین‌ کشیدن نمادهای آمریکایی که بیش از 300 سال آمریکا به این نشانه ها می‎بالید، نشان دهنده تغییر سطح و کیفیت اعتراضات در آمریکا است. اکنون شاهد حجم عظیم اعترضات چپ و ضد سرمایه داری در ایالات متحده هستیم؛ این جریان ضد سرمایه داری به شکل جدی خودش را معرفی کرده و مردم معتقدند که نظام سرمایه‌داری، پاسخ گوی نیاز آن‌ها نبوده و شیوه مطلوب اداره کشور نیست. یکی از دلایل وسعت این اعتراضات، رسانه است. قرار گرفتن زانوی پلیس آمریکایی بر گردن یک شهروند سیاه پوست آن هم به مدت 8 دقیقه، توسط جهانیان مشاهده و قضاوت شد. افراد زیادی توسط پلیس کشته می شدند، اما عمدتاً جریان‌سازی رسانه‌ای صورت نمی‌گرفت، در حالی که در اعتراضات اخیر رسانه بسیار اثرمند وارد میدان شد.

گوهری مقدم در پایان تأکید کرد: بخش قابل توجهی از شعارهای ترامپ مبتنی بر اصلاح زیرساخت‎های ایالات متحده بود که ناتوانی در تحقق این شعارها و شرایط شیوع کرونا در ماه‌های اخیر، به افول آمریکا دامن زد. کاهش تعهدات آمریکا در ابعاد نظامی و ناتوانی این کشور در نبرد چندجبهه‌ای، از جنبه‌ای دیگر این افول را نشان می‌دهد. اگرچه افول قطعی ممکن است سال ها زمان ببرد، اما اتفاق خواهد افتاد. آمریکایی ها با گرایش به شرق آسیا تلاش می‎کنند این افول را به تغییر بیندازند. در یک دوره، گذار برای ایجاد یک نظم نوین در ابعاد جهانی را شاهد هستیم و این که چه زمانی محقق خواهد شد به این بستگی دارد که چین چه زمانی مؤلفه های قدرت خود را نمایان کند. رویارویی میان آمریکا و چین به معنای جنگ نیست، بلکه اصطکاک میان قدرت‌ها اجتناب ناپذیر است. البته چینی‌ها طرفدار پیروزی بایدن هستند تا در فرصتی که در این مدت فراهم می‌شود، پایه های قدرت خود را با تاخیر در این رویارویی تثبیت و مستحکم کنند.


انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon