تلاش برای افزایش سرانه مطالعه از طریق ایستگاههای مترو تهران!
در ایستگاه متروی میدان حضرت ولی عصر (عج) کتابخانهای با ۴هزار جلد کتاب افتتاح شد و این تلاشی است برای افزایش سرانه مطالعه و اینکه طبق آخرین بررسیهای علمی صورت گرفته سرانه مطالعه ایرانیها به طور میانگین صرفاً ۱۳ دقیقه در روز و ۷ ساعت در ماه است!
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ؛ فواید مطالعه کردن بر هیچکس پوشیده نیست و همه می دانیم که مطالعه کردن یکی از بهترین راهها برای افزایش اطلاعات و آگاهی درباره موضوعات مختلف است.
کتاب برایمان دریچه جدیدی از نگاه به زندگی می گشاید، جهانبینی افراد را تغییر میدهد، عملکرد مغز و حافظه را بهبود و استرس را کاهش می دهد، مهارت نوشتن را بهبود میبخشد و خواننده را با کلمات و اصطلاحات جدید، آشنا میکند.
کتاب خواندن، فواید دیگری هم دارد اما با این وجود در کشور ما جایگاه قابل قبولی ندارد، کتاب و کتابخوانی در میان جامعه ما مهجور است و سال هاست سرانه مطالعه در ایران تغییر چندانی نکرده است؛ طبق آخرین بررسیهای علمی صورت گرفته سرانه مطالعه ایرانیها به طور میانگین صرفاً 13 دقیقه در روز و 7 ساعت در ماه است!
در این بین برخی از مسئولان سعی بر افزایش تمایل مردم به خواندن کتاب و گنجاندن این یار مهربان در برنامه روزانه و هفتگی آنها دارند اگرچه طبق آمار مذکور به نظر می رسد در این راه موفقیتی نداشته اند اما یکی از راه هایی که می تواند به تحقق این آرزو کمک کند، در دسترس بودن کتاب در محیطهای مختلف است.
مترو به عنوان یکی از مُدهای حمل و نقلی پرطرفدار گزینه خوبی برای ایجاد فضای کتابخوانی شهروندان است. در این راستا چندی پیش بخشی از محیط ایستگاه متروی میدان حضرت ولی عصر (عج) با 4 هزار جلد کتاب، به کتابخانه تبدیل و افتتاح شد.
فرنوش نوبخت؛ مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه درباره این موضوع به خبرنگار تسنیم گفت: سال گذشته پیش از شیوع ویروس کرونا، تفاهمنامهای با کتابخانه ملی داشتیم تا بر اساس آن 8 ایستگاه مترو برای ایجاد کتابخانه عمومی در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: اما با توجه به شیوع کرونا، فعلاً ایستگاه میدان ولی عصر (عج) به عنوان کتابخانه عمومی انتخاب و راهاندازی شده است؛ ایجاد کتابخانه در 7 ایستگاه دیگر مترو نیز در دستور کار قرار دارد اما فعلاً نمیتوانم زمان دقیقی برای راهاندازی آنها اعلام کنم ضمن اینکه باید ببینیم عملکرد کتابخانه میدان ولی عصر (عج) و استقبال مردم چگونه است.
به گفته وی، کتابهای عرضه شده در کتابخانه مترو، چاپی هستند و چنانچه کتاب مدنظر شهروندان در کتابخانه موجود نباشد، امکان تأمین آن وجود دارد.
فارغ از نکات مثبت این طرح، نگرانی هایی با توجه به جولان ویروس کرونا و امکان انتقال این ویروس از طریق کتابها، وجود دارد که البته نگرانی و دغدغه به جایی است و ممکن است بسیاری از شهروندان را نسبت به استفاده از کتابخانه منصرف کند چراکه لمس کتابها میتواند به راحتی زمینه انتقال ویروس را فراهم کند.
البته نوبخت درباره این موضوع نیز به خبرنگار تسنیم گفت: اخبارمنتشر شده در این زمینه حاکی از این است که ویروس روی کاغذ و کتاب حدود 3 ساعت زنده میماند با در نظر گرفتن این نکته جای نگرانی نیست ضمن اینکه اقدامات پیشگیرانه نیز مانند ضد عفونی کردن دستها و استفاده از ماسک در محیط کتابخانه نیز قطعاً موثر خواهد بود.
نکته حائز اهمیتی که وجود دارد این است که رعایت اقدامات پیشگیرانه باید به طور جد در دستور کار مسئولان مربوطه باشد و سختگیریهای لازم برای شهروندانی که مهمان این کتابخانه میشوند لحاظ شود به عنوان مثال استفاده از دستکش یکبار مصرف پیش از لمس کتابها همچنین کیبورد مانیتورها برای جست و جوی کتاب موردنظر توسط مراجعان، ضدعفونی کردن سطوح و استفاده اجباری از ماسک در محیط کتابخانه جزو مواردی است که باید در رعایت آنها اهتمام داشت تا یک محیط مفید به منبعی برای انتشار هرچه بیشتر ویروس کرونا نشود.
انتهای پیام/