سردرگمی سیب‌زمینی‌کاران استان اردبیل/ سنگینی افزایش هزینه تولید بر دوش کشاورزان مشهود است


سردرگمی سیب‌زمینی‌کاران استان اردبیل/ سنگینی افزایش هزینه تولید بر دوش کشاورزان مشهود است

گروه استان‌ها - گرانی نهاده‌های تولید، کاهش قیمت خرید محصولات و البته مشکلات عدم توانایی صادراتی عواملی هستند که وزنشان بر دوش کشاورزان سنگینی می‌کند و معیشت آنها را تحت تاثیر قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل،  نرخ پایین خرید محصول کشاورزی  در دوره مشکلات اقتصادی فعلی و  نزولی شدن تقاضا بازار یا بسته شدن مرزها به دلیل همه‌گیری کرونا همه و همه دست به دست هم داده‌اند که امکان توزیع و فروش محصولات را از تولیدکنندگان گرفته و نیاز مالی و بعضا بدهی‌های مالی باعث شده تا دلال‌ها در میان محصولات تازه کشاورزی یکه‌تازی کننده و مشغول سودجویی‌های خود باشند.

این درحالی است که سیب‌زمینی‌کاران اردبیلی یکسال برای برداشت برنامه‌ریزی  کرده بودند و اکنون با برداشت محصول  و فروش آن به امید تامین معیشت و نیازهای اقتصادی بودند اما با مشکلات یاد شده و کاهش قابل توجه قیمت‌ها تاجایی که حتی برخی از آنها تمایلی به‌برداشت محصولاتشان ندارند عاملی شده تا نه تنها امکان تامین معیشت خود را نداشته باشند بلکه نگران از آینده و کاشت دوباره همین محصول شده‌اند.

البته این پایان کار نیست و قیمت پایین محصول در بازار سبب نارضیاتی برخی سیب‌زمینی‌کاران شده تا جایی که این کشاورزان می‌گویند بی‌تدبیری مسئولان باعث شده تا دسترنج یکساله آنها توسط دلال‌ها و واسطه‌ها به تاراج رفته و حتی هزینه‌ تولیدشان هم با فروش محصولات تامین نشود که این روند در نوع کشت آنها برای سال آینده می‌تواند تاثیرگذار باشد.

سیب‌زمینی‌کاران اردبیلی در این زمینه معتقدند این اتفاق درست زمانی افتاده که قیمت نهاده‌های تولید از جمله کود، سم و سایر موارد با درنظر گرفتن نوسان نرخ دلار یکباره چندین برابر شده و اکنون با کاهش درآمدهایشان به دلیل نزولی شدن نرخ خرید محصول قطعا نمی‌توانند هزینه تولید برای دوره بعدی کشت را تامین کنند و درگیر وام یا بدهی‌های سنگین خواهند شد .

کشاورزان تاکید دارند مسئولان با مهیا کردن شرایط صادرات حداقل می‌توانند امکان فروش محصول با قیمت‌های جهانی را به تولیدکنندگان بدهند تا بلکه بخشی از هزینه‌های تولید تامین شده و سال اینده بازهم کاشت انجام شود درغیر این صورت و اگر مرزها همچنان بسته بماند زیان گسترده تولیدکنندگان سیب‌زمینی استان اردبیل به اندازه‌ای است که احتمالا سال آینده با کمبود این محصول روبرو می‌شویم.


در همین حال، در سفر اخیر نوبخت معاون رئیس جمهوری به استان اردبیل؛ این مقام مسئول خبر داد صادرات محصول سیب‌زمینی  فراهم شده و دولت نیز زیرساخت‌های لازم را در این زمینه فراهم کرده تا کشاورزان بتوانند محصولات با کیفیت خود را در بازارهای خارجی عرضه و ارزش افزوده مناسبی برای خود ایجاد کنند. اما با گذشت چند هفته هنوز خبری از این وعده‌ها نشده است و برخی مسئولین مشکلات گمرکی را عدم صادرات سیب‌زمینی می‌دانند.

اهمیت به مطالبات سیب‌زمینی‌کاران مورد توجه قرار نگرفته است

در این زمینه نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین اظهار داشت:  متأسفانه علی‌رغم این که دولت و بخصوص معاون رئیس جمهور  اعلام کرده بود صادرات سیب‌زمینی تسهیل می‌شود اما مسائل گمرکی و بانک مرکزی در این زمینه مشکل ساز شده و هنوز هیچ امکانی برای انجام این فرآیند بازرگانی نیست.

صدیف بدری امروز در بازدید از اراضی کشاورزی اردبیل به خبرنگاران گفت: با توجه به این که اردبیل قطب تولید محصول سیب‌زمینی کشور است اما با این حال اهمیت به مطالبات سیب‌زمینی‌کاران مورد توجه قرار نگرفته است.

وی با اشاره به این که افزایش قیمت بذر، کود و مواد اولیه تولید این محصول برای کشاورزان سرسام‌‌آور است گفت: علی‌رغم این مسئله کشاورزان نمی‌توانند هزینه‌ای که از جیب خود برای تولید و پرورش این محصول داده‌اند را به دست آورند و این موضوع برای آنان مشکل‌ساز شده است.

نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی بیان کرد:  متأسفانه علی‌رغم این که دولت اعلام کرده بود صادرات سیب‌زمینی آزاد است اما مسائل گمرکی و بانک مرکزی در این زمینه در راستای صادرات مشکل‌ساز شده و اگر این وضعیت ادامه یابد خسران بزرگی سیب‌زمینی‌کاران را دربرمی‌گیرد.

بدری با اشاره به نگرانی سیب‌زمینی‌کاران اردبیلی گفت: سیب‌زمینی‌کاران اردبیلی از وضعیت موجود به هیچ عنوان از شرایط موجود راضی نیستند و از مسئولین انتظار دارند با حمایت‌های همه‌جانبه زمینه حمایت از کشاورزان را فراهم کنند.

وی اظهار کرد: اهمیت به بخش صادرات و نیز حل این مشکل به عنوان یک اولویت اساسی و مهم در دستور کار مجلس است و در این زمینه پیگیری‌ها و بررسی‌های لازم در راستای بررسی وضعیت موجود با جدیت انجام می‌یابد تا بتوانیم موانع پیش رو را از سر راه برداریم.

تذکرات لازم به وزیر جهاد کشاورزی در مورد صادرات سیب‌زمینی استان داده شده است

از سوی دیگر نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: تذکرات لازم به وزیر جهاد کشاورزی در مورد صادرات سیب‌زمینی استان داده شده و درصورتی که نتیجه‌ای در یک یا دو هفته آینده ایجاد نشود قطعا دوباره نمایندگان به موضوع ورود کرده و مسئولان توضیح می‌خواهند.

سیدکاظم موسوی تصریح کرد: قیمت پایین و نبود صادرات سبب شده است که کشاورزان محصولات ود را برداشت نکنند و بدلیل ضرر و زیان زیاد اراضی سیب‌زمینی خود را رها کرده‌اند.

وی با اشاره به مشکلات موجود در بین سیب‌زمینی کاران افزود: قیمت دو هزار و 500 تومان هم برای سیب‌زمینی کفاف هزینه‌های تولید را نمی‌دهد که در این‌باره سازمان جهاد کشاورزی استان باید در این زمینه پاسخگو باشد.

با اینکه استان اردبیل مرغوبترین نوع تولید سیب‌زمینی در کشور را دارد نیازمند جدی حمایت‌های مسئولین از تولیدات کشاورزان است و این امر مستلزم تهیه برنامه مدون برای کنترل قیمت کالاهای مصرفی در چرخه تولیدات کشاورزی و حذف دلال از بازار کشاورزی است.

اگر حمایت‌های همه جانبه دولت وجود داشته باشد کشاورزان می‌توانند بجای نگرانی از بازار فروش محصول نسبت به تولید بیشتر محصول برای صادرات نیز اقدام کنند و  یاریگر توسعه اقتصادی و جهش تولید در کشور باشند.

انتهای‌پیام/131/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon