دگرگونی کامل "گودال‌نشینان"؛ لبخند بر لب مردم منطقه نشست + تصاویر

دگرگونی کامل "گودال‌نشینان"؛ لبخند بر لب مردم منطقه نشست + تصاویر

گروه استان‌ها- عملیات احیای منطقه گودال‌نشینان مشهد که به نوعی در قلب این شهر نیز وجود دارد ادامه دارد و رنگ و روی این منطقه تغییراتی اساسی داشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، "گودال‌نشینی در قلب مشهد"، "50 سال محرومیت اهالی یک محله در مشهد" و غیره این‌ها تیترهایی است که در سال‌های اخیر در مورد وضعیت یکی از مناطق شهر مشهد در لابلای رسانه‌ها خودنمایی می‌کرد.

اما ماجرا چه بود؟ کافی است یک بار روایت زیر را از نظر بگذرانیم تا مقداری به موضوع از نزدیک آشنایی بیشتری پیدا کنیم.

"گود فخار حوالی میدان میرزاکوچک‌خان مشهد و درست روبه‌روی شهرداری منطقه 5 قرار گرفته است؛ اگر کسی با چشم‌های خودش نبیند، باور نمی‌کند چنین جایی در مشهد وجود داشته باشد. اما این گودال یادگار زندگی کارگران کوره‌ آجرپزی است که در نزدیکی آن قرار دارد. جریان زندگی در این گودال با خاموشی شعله‌های کوره آجرپزی، هنوز تمام نشده؛ چند گودال دیگر نیز مانند این گودال در مشهد داریم که در حوالی کوره‌های آجرپزی قرار گرفته‌‌اند، گودال‌هایی که می‌شود گفت دیگر به منطقه‌ای مسکونی تبدیل شده‌اند. از آنجا که این خانه‌ها زیرِزمین هستند، تا کسی داخل کوچه‌ها نرود نمی‌تواند آن‌‌ها را ببیند. شاید همین موضوع سبب شده تاکنون قدمی برای حل مشکلات آن‌ها برداشته نشده باشد؛ درست 21 پله برای رسیدن به داخل گودال باید پایین برویم. البته کنار پله‌ها راه خاکی شیب‌داری هم هست که احتمالا محلی برای سرسره‌بازی بچه‌هاست...."

ماجرای یک گود

البته این روایت مربوط به دیروز است به این معنا که روایتی قدیمی است زیرا اکنون وضعیت این گودال یا به عبارت بهتر گودفخار در مشهد با تغییراتی اساسی روبه‌رو شده است. 57 واحد مسکونی در این گودال قرار دارد.

گود فخار البته گودی 40 ساله بوده و قضیه مربوط به امروز و دیروز نبوده؛ بهانه ایجادش هم تامین خاک مورد نیاز کوره‌های آجرپزی در سال‌های گذشته بوده و از 14 سال قبل به دلیل ارزان بودن زمین‌هایش، بهانه ساخت‌ و ساز 1000 سکنه این گودال شده است.

زمینه‌سازی برای ورود سرمایه‌گذار اجتماعی

این معضل قدیمی اما زمینه‌ساز این مهم شد که دستگاه‌های مختلف به ویژه شهرداری مشهدمقدس و البته شهرداری منطقه 5 مشهد پای کار بیایند و دست همت در دست یکدیگر قرار دهند تا اندکی از تالمات اهالی منطقه را جبران کنند.

در گام نخست برای ساماندهی اما نیاز به سرمایه‌گذاری اجتماعی بوده و هست و نیاز است هم‌افزایی مناسبی در این زمینه صورت بگیرد.

عملیات احیا

با حضور شهردار جدید در منطقه 5 شهرداری مشهدمقدس اما که اینک عنوان جوان‌ترین شهردار کشور را نیز به نوعی یدک می‌کشد امیدها برای ساماندهی وضعیت گودفخار مشهد بیشتر می‌شود.

سرپرست شهرداری منطقه 5 مشهد نیز با اشاره به اهمیت ساماندهی این گودال می‌گوید: 5 گودال در منطقه وجود دارد که در گذشته به سبب خاک‌برداری کوره‌های آجرپزی ایجاد شده‌اند و در برخی از این گودال‌ها منازل مسکونی در سطحی پایین‌تر از منطقه قرار دارند. این مسئله بیشتر در گودال فخار نمود دارد.57 منزل مسکونی به عمق 7 متر در این گودال قرار دارند و زندگی این شهروندان در این گودال سبب شده تا مسائل و مشکلات زیادی در حوزه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داشته باشند. این گودال و رفع مشکلات آن برای شهردار مشهد و شورای شهر دارای اهمیت بسیاری است.

وی می‌افزاید: با این نگاه وارد محدوده گود فخار شدیم و همکاران منطقه اقداماتی را برای بهتر شدن شرایط در این گود آغاز کرده‌اند. در این مدت از گود فخار بازدید داشتم همچنین جلسه‌ای با دفتر توسعه اجتماعی محله کوی سلمان برگزار کردیم و مسائل و مواردی را که ظرف یک سال گذشته از سوی این دفتر جمع‌آوری شده بود مطالعه کردیم. با شناخت خوبی وارد این محله شدیم و توانستیم همراه با معاونان، اقدامات خوبی را برای محله برنامه‌ریزی کنیم. کار اجرایی اثرش بیش از صحبت از مشکلات است.

البته مرادنیا اشاره می‌کند که شهرداری برنامه‌ریزی بلندمدتی را نیز برای این گود در نظر دارد و آن جلب سرمایه‌گذار برای اجرای پروژه بزرگ مقیاس است. از آنجا که توافق و اجرا برای این پروژه‌ها به زمان نیاز دارد باید اقداماتی برای این محدوده در نظر گرفت. تا قبل از این محدوده فریز شده بود و اقدامات خدماتی در آن انجام نمی‌شد.

وی ادامه می‌دهد: این درست نبود و خدمات ندادن مشکلات این محدوده را چند برابر کرده بود. در صحبت با شهردار مشهد تغییراتی را در حوزه خدمات به این منطقه دادیم. خارها و علف‌های هرز را جمع‌آوری کردیم. کل سطح محدوده را تیغ زدیم و آن را صاف کردیم. محدوده گودال فخار حدود 4 هکتار است و 57 منزل مسکونی در آن وجود دارد.

اکنون حاشیه دیوار کاملا درخت‌کاری شده و در این مکان بوستان محلی و فضایی برای بازی کودکان در نظر گرفتیم و به‌زودی در زمینی که متعلق به شهرداری است، این فضا ایجاد می‌شود. وسایل ورزشی به این فضا اضافه و دیوارها رنگ‌آمیزی می‌شود. یک نقاشی سطح یک یا دو نیز در این محدوده با توجه به هویت محدوده انجام می‌شود.

امیدواریم فضای سبز خوبی را در این منطقه با عنوان دیوار سبز در منطقه اجرا شود و پارک کودک نیز نشاط خوبی به منطقه بدهد و بخشی نیز به صورت پاتوق با محوریت هویت گودال باید مدنظر قرار گیرد و با نقاشی دیواری این مهم را باید دنبال کنیم.

جمع‌آوری بیش از 200 تن خاک و نخاله 

پس از این اقدامات در اقدامی ضربتی بیش از 200 تن خاک و نخاله از زمین‌های بایر و رها شده خیابان‌هایی از جمله شهید رحیمی، شهید مفتح، مهرآباد و میرزاکوچک خان جمع‌آوری و این اراضی پاکسازی شدند.

برآورده شدن یک درخواست قدیمی

همچنین یکی از درخواست‌های قدیمی ساکنین گودفخار در دستور کار قرار گرفت تا طعم اقدام جهادی نیز توسط مردم منطقه چشیده شود.
 
نرده‌های محافظ راه پله ورودی گود فخار جهت افزایش ایمنی تردد ساکنین میرزا کوچک خان 16 نصب شد و به این وسیله بار دیگر امیدهایی برای ساماندهی بیشتر مردم منطقه ایجاد شد.

اینک باید منتظر ماند؛ گودال‌نشینان مشهد در ابتدای راه هستند و همچنان امیدوار به بهبود شرایط منطقه خود هستند.

انتهای پیام/282/ح


 

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon