کتاب «احکام امر به معروف و نهی از منکر» منتشر شد
کتاب «احکام امر به معروف و نهی از منکر» از سوی انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم(ع) روانۀ بازار کتاب شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، دین اسلام مجموعهای است وحیانی که رسالتش، نمایاندن راه سعادت انسان در زندگی دنیوی و حیات پس از مرگ است. این دین، برنامههای متعدد و جامعی را برای رسیدن به این هدف والا معرفی کرده است، بنابراین، احکام در کنار عقاید و اخلاق از بخشهای ضروری دین است که بر زندگی فرد و اجتماع اثر اساسی دارد، چراکه راهنمای استفاده از استعدادها از منظر دین، در فقه یا احکام تجلی مییابد، به همین دلیل، اهتمام به یادگیری احکام شرعی و عمل به آنها در عرصه زندگی فردی و اجتماعی، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
در طول تاریخ، رجوع مکلفان به مراجع تقلید برای یافتن پاسخ سؤالات شرعی خود، به فراهم شدن مجموعهها با وجود نقش بیبدیل خود در تبیین تکالیف شرعی، با گذشت زمان و پیچیدهتر شدن روابط زندگی اجتماعی و حجیم شدن مجموعههای فتوایی و همچنین تعدد مراجع تقلید در عصر واحد، در انجام رسالت خود، دچار کاستیهایی شده اند و افراد عادی، برای دستیابی سؤالات شرعی، با دشواریهای متعددی روبه رو شدهاند.
با توجه به این ضرورتها، واحد ابواب فقهی پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیهالسلام همسو با اهداف تبلیغی، خود برای تأمین محتوای تبلیغ مبلغان دینی، بر آن شد با شناسایی برخی از احکام موضوعی را با ویژگیهای خاص آماده نشر کند. این ویژگیها را میتوان به صورت خلاصه چنین بیان کرد:
1. تدوین درختواره فقهی
در این پژوهش، درختوارهای با استانداردهای لازم برای مطالب مندرج در هر باب فقهی تدوین شده است که وجود این درختواره با تفکیک دقیق و منطقی مطالب در زیر شاخهها، امکان دستیابی سریع به سؤال مد نظر و پاسخ آن را فراهم میکند؛
2.طراحی سؤالات شرعی
پس از تدوین درختواره، با محور قرار دادن منابع فتوایی تفصیلی مانند عروةالوثقی و تحریرالوسیله، فتاوای موجود در این منابع با توجه به مؤلفههایی مانند فراگیر بودن موضوع سؤال، قابل فهم بودن سؤال و سؤالات مستحدثه در قالب سؤالاتی باز طراحی شد؛
3. استخراج فتاوای مراجع معظم تقلید
در این مرحله که میتوان آن را اصلیترین بخش پژوهش نامید، به سؤالات طراحی شده در مرحله قبل، با مراجعه به منابع فتوایی مراجع معظم تقلید پاسخ داده شده است. درباره روش کار در بخش پاسخگویی توجه به چند نکته ضروری است:
الف. در این پژوهش، فتاوای فقهی 12 نفر از مراجع معظم تقلید استخراج شده است:
آیات عظام: امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری، خویی، بهجت، تبریزی، فاضل، سیستانی، وحید، مکارم، صافی، شبیری و نوری.
ب. در تمامی سؤالات با مراجعه به منابع فتوایی هر یک از این مراجع تقلید، فتاوای ایشان به صورت جداگانه استخراج شده است.
ج. با جمعبندی فتاوا سعی شده دیدگاههای مشترک مراجع در هر سؤال مشخص شود که همین جمعبندی، تسلط خواننده را درباره دیدگاههای فقهی مجموعه مراجع معظم تقلید آسانتر میکند.
د. نشانی دقیق فتاوا و مستندات پاسخهای بیان شده در متن، به تفکیک هر کدام از مراجع، در پاورقی صفحات آمده است. این کتاب در 121 صفحه با شمارگان 1000 عدد توسط انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم علیهالسلام به زیور طبع آراسته شده است.
انتهای پیام/