گرانی کود ریشه معیشت کشاورزان کرمانشاهی را سوزاند
گروه استانها- افزایش قیمت کود شیمیایی آن هم در آستانه فصل کشت در حالی است که کشاورزان از قبل هم توان پرداخت قیمت کود را نداشتند و از افزایش قیمت نهادهها ناراضی بودند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، افزایش قیمت کود با مصوبه هیئت دولت شامل برخی کودهای شیمیایی و نهادههای کشاورزی است که با ارز نیمایی وارد کشور شده است.
این موضوع برای کشاورزان کرمانشاهی که با تولید 4.5 میلیون تن محصول کشاورزی نقش بسزایی در تضمین امنیت غذایی دارد آن هم در آستانه فصل کشت به دغدغهای جدی تبدیل شده است.
افزایش قیمت کود و کمبود نهادهها موجی از نگرانی را در میان کشاورزان و مردمی که دغدغه استفاده از محصولات کشاورزی و باغی سالم را دارند به وجود آورده است و در واقع با این تصمیم امنیت غذایی به خطر میافتد.
هرچند همیشه به استفاده مناسب و به اندازه از کودهای شیمیایی توصیه میشود اما کشاورزی مدرن پیوندی ناگسستنی با استفاده از کود شیمیایی دارد زیرا افزایش جمعیت و نیاز به بالا بردن بهرهوری در بخش کشاورزی عدم استفاده از کود را غیرممکن ساخته و در واقع حذف آن صرفه اقتصادی ندارد.
کود شیمیایی که دولت توزیع میکند با افزایش قیمت رو بهرو بوده، اما مهمتر از آن توزیع نامناسب برخی از انواع کود است که باعث میشود کشاورزان برای تأمین نیاز خود به بازار آزاد روی بیاورند و کود شیمیایی را دو تا سه برابر قیمت خریداری کنند، بدون اینکه از کیفیت آن مطمئن باشند.
هر چند مشکلات در زمینه توزیع کود شیمیایی همواره وجود داشته اما امسال مشکلات تشدید شده است و توزیع نامناسب، کیفیت و کمیت کود شیمیایی و اکنون نیز افزایش قیمت مورد اعتراض کشاورزان است.
م. بنیعامریان یکی از کشاورزان کرمانشاهی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: کود شیمیایی کالایی است که باید با نظارت دولت در اختیار کشاورزان قرار گیرد اما دلالان بیشترین فایده را میبرند.
وی عنوان کرد: دغدغه تولید محصول سالم، دغدغه همه کشاورزان است؛ اما چطور میتوان در شرایطی که کود سالم به میزان و قیمت مناسب در اختیار ما نیست، محصول سالم تولید کرد؟
ن. پناهی از دیگر کشاورزان کرمانشاهی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، گفت: مشکلاتی که در زمینه تهیه کود شیمیایی به وجود آمده هم میزان تولید محصولات کشاورزی را به خطر میاندازد و هم ممکن است بر کیفیت محصولات تأثیر بگذارد.
وی با اشاره به اینکه این افزایش قیمت راه را برای فعالیت دلالان و سوداگران هموار میکند افزود: دولت باید هزینه تمام شده را برای کشاورزان کاهش دهد و این افزایش قیمت کود غیرمنطقی است و انگیزهای برای کشاورز باقی نمیگذارد.
نوربخش حاتمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه اظهار داشت: تا پنجم شهریور امسال تأمین ارز کودهای وارداتی شامل کودهای فسفاته و پتاسه که حدود 30 درصد سبد کود کشاورزان استان را شامل میشوند از محل ارزهای ترجیحی انجام میشد.
وی افزود: از آن زمان به بعد منبع تأمین ارز این کودها به ارز نیمایی تغییر پیدا کرد بنابراین افزایش سه تا چهار برابری قیمت این دسته از کودها بودیم و این تصمیم مختص کل کشور است و تنها برای استان کرمانشاه نیست.
حاتمی گفت: وزارت جهاد کشاورزی پیگیر است که از طریق افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی از طریق شورای اقتصاد بتواند این افزایش هزینه را جبران کند که امیدواریم این اتفاق رخ دهد.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین چالشهای پیش روی استان و کشور تأمین به موقع و قیمت نهادههای کشاورزی و دامی است عنوان کرد: استان کرمانشاه کرمانشاه با توجه به حوادث زلزله و سیل چند سال اخیر خسارت زیادی را در بخش کشاورزی متحمل شده است و به دلیل محدودیتها امکان حمایت به میزان کافی وجود نداشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: تصور بخش زیادی از بهرهبرداران این است که متولی کامل تأمین و قیمتگذاری نهادهها جهاد کشاورزی است اما اینگونه نیست و حوزه اختیارات ما محدود است.
حاتمی گفت: بهرهبرداران در چند سال گذشته به دلیل حوادثی همچون زلزله و سیل در بخشهای مختلف خسارات زیادی را متحمل شدند که بخشی جبران شد اما هنوز 50 درصد اعتبارات کمکهای بلاعوض سیل تخصیص پیدا نکرده است.
وی اعلام به موقع و قیمت مناسب خرید تضمینی محصولات را از دیگر دغدغههای کشاورزان عنوان کرد و گفت: با قیمتهای اعلام شده برای کود، سموم و سایر نهادهها بهرهبرداران در شرایط سختی محصول را تولید میکنند و چنانچه قیمتها تغییر محسوسی نداشته باشد میزان محصولات تولیدی کاهش مییابد.
کشاورزی محور توسعه پایدار کرمانشاه و یکی از بخشهای مهم این استان مرزی و چهارفصل است که با تولید بیش از چهار میلیون و 570 هزار تن انواع محصولات کشاورزی علاوه بر تامین نیازهای غذایی داخل استان، بخش زیادی از نیازهای کشور را نیز تامین و تضمین میکند.
کرمانشاه استانی پهناور در غرب ایران با 25 هزار کیلومتر مربع مساحت، یکی از استانهای مهم از حیث کشاورزی و منابع طبیعی محسوب میشود به طوری که 70 درصد مساحت استان را عرصههای منابع طبیعی با بیش از 527 هزار هکتار جنگل و یک میلیون و 192 هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
همچنین بیش از 950 هزار هکتار زمین کشاورزی در استان کرمانشاه وجود دارد که سالانه چهار میلیون و 575 هزار و 814 تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان در استان تولید میشود.
انتهای پیام/832/ی