چاقی و کم‌تحرکی در ۲۰ درصد از دانش‌آموزان؛ طرح کوچ در سراسر استان فارس اجرا می‌شود


چاقی و کم‌تحرکی در 20 درصد از دانش‌آموزان؛ طرح کوچ در سراسر استان فارس اجرا می‌شود

گروه استان‌ها- وزارت بهداشت زنگ خطر افزایش وزن و چاقی را در کودکان و نوجوانان اعلام کرد، این موضوع در استان فارس نیز به مرز هشدار رسیده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، این روزها بیش از هر زمان دیگری کودکان و نوجوانان تبلت و گوشی به دست را می‌بینیم که در مهمانی‌های خانوادگی یا تاکسی و اتوبوس سرشان در گوشی و تبلت  فرو رفته است.

چند ماهی است که کرونا زندگی همه را تحت تاثیر قرار داده و این امر که استفاده از تبلت و گوشی فراوان شود، به نظر طبیعی برسد اما پیش از آن نیز موضوع کم تحرکی و اضافه وزن به ویژه در کودکان و نوجوانان مورد انتقاد کارشناسان سلامت بود.

تیرماه امسال بود که وزارت بهداشت زنگ خطر افزایش وزن و چاقی را در کودکان و نوجوانان اعلام کرد. بر این اساس شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان نیز رو به افزایش است؛ به طوری که 14 درصد کودکان زیر پنج سال و 20 درصد دانش‌آموزان 18-7 سال دچار اضافه وزن شده‌اند و چاقی هستند.

ابتلای بیشتر به کووید 19 در افراد چاق

این موضوع زمانی هشدار جدی‌تری تلقی می‌شود که بدانیم براساس اعلام وزارت بهداشت چاقی یکی از عمده‌ترین علت‌های مرگ و میر کودکان و نوجوانان مبتلا به کووید 19 بوده است.

عبدالرسول همتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز اعلام کرد بیش از هزار نفر از مبتلایان به کووید 19 در استان فارس از میان کودکان و نوجوانان هستند.

براساس تحقیقاتی که در دنیا انجام شده افراد چاق با تولید بیش از اندازه نوعی آنزیم با عنوان آنزیم 2 مبدل آنژیوتانسین که دروازه ورود کووید 19 است، بیشتر در خطر ابتلا به ویروس کرونا هستند.

از طرفی وزن اضافه روی دیافراگم افراد چاق فشار وارد کرده و تنفس را سخت‌تر می‌کند. اضافه وزن سبب گرفتگی شریان‌ها، التهاب مزمن، دشواری گردش خون و ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شود. نتایج یک نظرسنجی نشان  می‌دهد که خطر مرگ افراد چاق یا کسانی که BMI‌ بالای 30 دارند بر اثر ویروس کرونا، 33 درصد بیشتر از دیگران است.

ضرورت کنترل چاقی در دانش‌آموزان استان فارس

حال در این شرایط براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز 30 تا 35 درصد از دانش‌آموزان استان فارس مبتلا به اضافه وزن، چاقی و کم تحرکی هستند.

همین امر سبب شد که دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ابتدای شهریورماه امسال به کمیته اکوی سازمان جهانی بهداشت با هدف پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان بپیوندد.

به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز این امر با انجام برنامه‌های جامعه‌محور در مدرسه، مهدکودک، محیط زندگی شهر و روستا و رسانه‌ها، برنامه‌های خانواده محور (اصلاح سبد غذایی خانواده) و برنامه‌های فرد محور (اصلاح عادات غذایی و فعالیت بدنی) به کنترل وزن کودکان و نوجوانان کمک می‌کند.

در همین راستا نیز آموزش و پرورش استان فارس طرح کوچ (کنترل وزن و چاقی دانش‌آموزان) در سراسر استان را اجرا می‌کند که به گفته احمدعلی قهرمانی معاون تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش استان فارس زندگی شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع تغییرات سریعی در الگوی غذایی و سبک زندگی جوامع بشری ایجاد شده و آمارهای مختلف نشان می‌دهد که اضافه وزن و چاقی دانش‌آموزان به مرز هشدار رسیده است.

اجرای طرح کوچ در سراسر استان فارس

قهرمانی از اجرای طرح کوچ برای همه دانش‌آموزان استان سخن گفت و از عملیاتی شدن این طرح با استفاده از ظرفیت مدیران، معاونان، انجمن اولیا، معلمان، مراقبان سلامت و دبیران تربیت بدنی و همراهی سایر نهادها و ارگان‌ها در سال تحصیلی پیش رو خبر داد.

وی زمان شروع طرح را هفته تربیت بدنی و اختتامیه آن را هفته سلامت اعلام کرد. معاون تربیت بدنی آموزش و پرورش استان فارس امیدوار است که با اجرای این طرح به سلامت دانش‌آموزان و افزایش آگاهی آن‌ها برای ترویج زندگی سالم و فعال کمک شود.

آیت‌الله دهقان رئیس اداره تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی اداره کل آموزش و پرورش فارس نیز اعلام کرده که  این در ترغیب دانش‌آموزان به داشتن وزن مطلوب، افزایش فعالیت‌های حرکتی و ارتقای نشاط و شادابی در پرورش نسل مورد انتظار، نقش موثر داشته باشد. 

کارشناسان بهداشت و سلامت معتقدند که تغذیه نامناسب و کم تحرکی از مهم‌ترین عوامل ابتلا به بیماری‌های واگیر است و از آنجا که نوجوانان تحت تاثیر محیط آموزشی خود هستند، استفاده و اجرای طرح‌هایی برای کنترل وزن می‌تواند در کاهش بیماری‌ها در آینده موثر باشد.

مدتی است که شعار "دانش‌آموز سالم، مدرسه سالم و جامعه سالم" از سوی متولیان آموزش اعلام می‌شود که کارشناسان معتقدند اجرای طرح کوچ آموزش و پرورش می‌تواند زمینه تحقق این شعار را فراهم کند.

زارعی رئیس اداره سلامت و تندرستی آموزش و پرورش فارس در این باره می‌گوید: افزایش دانش و نگرش و کمک به دانش‌آموزان در مدیریت وزن خویش و داشتن سبک  زندگی فعال و سالم از اهداف اجرای طرح کوچ است.

به گفته وی مشارکت فعال اولیای دانش‌آموزان و تشریح کامل برنامه برای مدارس از اهمیت ویژه و خاصی در اجرای طرح (کوچ) برخوردار است که انتظار می‌رود کارشناسان سلامت و تندرستی با یک برنامه‌ریزی دقیق و هدفمند، به خوبی از عهده این امر مهم بر آیند.

بی‌شک داشتن یک جامعه پویا در گرو افراد و نیروی انسانی سالم است و اگر بذر سلامت و زندگی سالم از سنین کودکی کاشته شود، ثمرش را در آینده می‌توان استفاده کرد. اجرای طرح‌های این چنینی یا تشویق کودکان و نوجوانان به فعالیت بیشتر در کنار استفاده از تغذیه سالم می‌تواند به رسیدن به یک جامعه پویا کمک کند.

انتهای پیام/424/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon