میزگرد تسنیم| بررسی چالش دریافت وام کرونا در زنجان/ تنها ۳۰ درصد ثبت نامی‌ها وام خود را دریافت کرده‌اند+ فیلم

میزگرد تسنیم| بررسی چالش دریافت وام کرونا در زنجان/ تنها 30 درصد ثبت نامی‌ها وام خود را دریافت کرده‌اند+ فیلم

گروه استان‌ها- دریافت تسهیلات آسیب از کرونا برای بسیاری از صنوف تبدیل به یک چالش بزرگ شده است در این راستا جمعی از مسئولان استانی در میزگرد تسنیم به بررسی و تحلیل مشکلات اصناف پرداخته و اقداماتشان را بازگو کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، یکی از اندک اقدامات حمایتی و پر سر و صدای دولت در شرایط تقابل با ویروس کرونا، وام سامانه کارا بود. وامی که به گفته کارشناسان تا به این لحظه نتوانسته رضایت اقشار مختلف را جلب کند و به درخواست‌های مردم پاسخ دهد. مشکلات از مرحله ثبت نام در سامانه تا مرحله آخر که منتهی به پرداخت وام می‌شود را فراگرفته‌اند و امروز که در روز پایانی ثبت‌نام قرار داریم افراد بسیاری هستند که به واسطه همین مشکلات یا نتوانسته‌اند وام خود را دریافت کنند و یا از آن صرف نظر کرده‌اند.

طبق اظهارات صنوف مختلف استان زنجان و در تحقیقات به عمل آمده علاوه بر کافی نبودن مبلغ در نظر گرفته شده که باید از طرف دولت کارشناسی و بازنگری در آن صورت گیرد، کوتاهی و تخلفات صورت گرفته در مراحل ارائه این خدمت به مردم مشهود است.

در همین راستا و با توجه به اهمیت توجه و حمایت درست از اصناف که یکی از ستون‌های اقتصادی به‌شمار می‌روند میزگردی با حضور دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان زنجان، معاون مدیریت و کار آفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی زنجان، رئیس اداره اصناف سازمان صنعت، معدن و تجارت زنجان، رئیس اتاق اصناف زنجان و مسئول حوزه تسهیلات اصناف زنجان توسط خبرگزاری تسنیم استان زنجان برگزار شد.

پرویز مقدم، رئیس اداره اصناف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در این نشست با اشاره به این‌که گاهی برخی از تالار‌ها در طول شیوع ویروس کرونا تا بیش‌از یک میلیارد تومان هم آسیب دیده‌اند اما کل تسهیلات که به آن‌ها تعلق گرفته، تنها 30 تا 40 میلیون تومان بوده است اظهار داشت: مشکل مذکور سبب می‌شود تا بسیاری‌ از متقاضیان به دریافت تسهیلات تمایلی نداشته باشند و این امر در بسیاری از صنوف نیز صادق است.

وی افزود: با اطلاع‌رسانی‌های گسترده که انجام گرفته علی‌رغم عدم علاقه‌مندی صنوف برای دریافت تسهیلات قریب به 2 هزار و 401 نفر درخواست ثبت شده است. با این حال تعداد پرونده‌ها در بخش خویش‌فرمایی 643 پرونده، بخش رسمی 438 پرونده و در بخش غیر رسمی یک هزار و 320 پرونده بوده است.

وی با اشاره به این‌که در حال حاضر یک هزار و 310 پرونده وجود دارد که هنوز پرداخت کامل تسهیلات به آن‌ها انجام نگرفته است تصریح کرد: برای 972 پرونده پرداخت تسهیلات انجام شده که 35 درصد درخواست‌ها را شامل می‌شود، به عبارتی دیگر قریب‌ به 65 درصد پرونده‌ها هنوز در کارتابل بانک‌ها قرار دارد و اقدامی در پرداخت‌ها انجام نگرفته است.

مقدم خاطرنشان کرد: در ابتدای مطرح شدن طرح تسهیلات کرونایی فقط بنگاه‌های رسمی می‌توانستند این تسهیلات را دریافت نمایند زیرا اطلاعات آن‌ها از طریق تامین اجتماعی به سامانه کارا وارد شده بود، اما بعد از مدتی بحث خویش‌فرمایی و غیر رسمی مصوب شد که همین عامل سبب گشت تا رسته‌های مشمول دستگاه‌های اجرایی بسیار بالا‌تر رود به طوری که 250 رسته هم‌اکنون می‌توانند تسهیلات آسیب از کرونا را دریافت کنند.

به گفته وی، در ادامه روند مذکور بیش از 2 میلیون واحد صنفی اطلاعات خود را به وزارت کار ارسال کردند اما با وجود دارا بودن پروانه کسب موفق به ثبت نام در سامانه کارا نشدند، با این وجود با همکاری‌های بین اداره کار و سازمان صمت با تسهیل‌گری انجام شده مشکل به شکل جزئی مرتفع شد، چراکه هنوز با این‌که بسیاری‌ها دارای پرونده و مجوز رسمی در سازمان صمت هستند اما کد ملی اشخاص وارد سامانه کارا نمی‌شود و افراد نمی‌توانند برای دریافت تسهیلات ثبت نام نمایند.

رئیس اداره اصناف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان به مراجعات بالا به علت عدم همکاری بانک‌ها اشاره کرد ‌و گفت: سرپرستی بانک‌ها به بهانه کم ماندن زمان ثبت نام عمل ارجاع به شعبه را با تاخیر فراوان انجام داده در نتیجه پرداخت وام به تاخیر می‌افتد و در بعضی موارد درخواست ضامن نیز مشاهده شده است.

بیشترین خسارت کرونا به بازاریان و کسبه وارد شد

از سوی دیگر محمود موسوی، رئیس اتاق اصناف زنجان به مشکلات اصناف اشاره و اظهار داشت: مطالبی هست که تا به حال به آن‌ها اشاره نشده است، اتفاقی که امسال افتاد برای بازار بی سابقه بود و آسیب جبران ناپذیری را به اصناف وارد کرد در همین راستا اصناف متحمل بیش‌ترین و بدترین آسیب شدند و همینطور کم‌ترین حمایت نیز از اصناف شد.

وی به تداخل تعطیلات با مراسمات و اعیاد مختلف اشاره کرد و افزود: آسیبی که در ماه‌های رجب، شعبان و رمضان به اصناف رسید برابر بود با طول سال. برای مراسمات فقط تالارها و گل فروشی و آرایشگاه‌ها نبودند که آسیب دیدند بلکه این‌ها زنجیره‌وار به یکدیگر متصل هستند هرچند تالارها هفت  ماه است که تعطیل هستند و اوضاع مناسبی ندارند.

رئیس اتاف اصناف زنجان گفت: در مقایسه اصناف با دیگر حوزه‌ها به راحتی می‌توان متوجه کم لطفی به این قشر شد از بابت اینکه سرمایه در گردش برای ما در نظر گرفته نشده است و فقط وام با توجه به تعداد افراد شاغل در واحدها تعلق می‌گیرد.

طیب جعفری، مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان در این نشست با اشاره به اینکه در ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا برای کسب و کارهای آسیب دیده پرداخت تسهیلات در نظر گرفته شد اظهار داشت: نکته مهم در این تسهیلات مسیری است که قرار بود تسهیلات هدایت شود. ممکن است در جامعه انتظارات زیاد باشد که بخشی از آن به حق است اما دولت توانسته منابع را با دو هدف تأمین کند. نخست تامین بخشی از هزینه‌های کارگری یک واحد و دوم تأمین مواد اولیه هزینه، پرسنلی و روزمره مد نظر قرار گرفته است.

وی افزود: ممکن است بخش‌های دیگر یک مجموعه نیز از کرونا آسیب دیده باشند و باید دولت تدابیری برای آن‌ها در نظر بگیرد تا این بخش‌ها را نیز شامل شود. با این حال با محاسبه کلی انجام شده در کشور مبلغ تسهیلات در نظر گرفته شده می‌تواند بخشی از هزینه و آسیب را تامین نماید. با این حال در بخش خویش فرمایی تنها 6 میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌شود که این مبلغ می‌تواند بخشی از خسارت را جبران نمایند.

مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان با اشاره به اینکه بخشی از مبلغ تسهیلات کرونایی اخیراً به سمت ودیعه مسکن رفته است گفت: اگرچه در این بخش نیز هیچ محدودیت منابع بانکی وجود ندارد، اما علت پرداخت نشدن برخی تسهیلات به عده‌ای از متقاضیان مربوط به ابلاغیه‌ها و مشکلاتی است که برخی از سامانه‌ها در بانک‌ها ایجاد کرده‌ است.

وی تصریح کرد: سهم استان زنجان از تسهیلات آسیب از کرونا 488 میلیارد تومان است که از این مبلغ 238 میلیارد تومان صرف واریز تسهیلات کرونایی خواهد شد و مابقی مبلغ به ودیعه مسکن استفاده خواهد شد. با این وجود مبلغ مذکور 1.2 برابر اعتباری است که در کل کشور برای استان در نظر گرفته شده است. ثبت نام‌ها در کل استان نیز به لحاظ تعداد 1.8 برابر کل ثبت‌نامی‌های کشور بوده است.

این مسئول با اشاره با این‌که نسبت تسهیلات ثبت شده برای استان 84 درصد کل منابع موجود است اما این رقم در کشور 68 درصد ثبت شده است گفت: استان زنجان نسبت به سطح کشوری از لحاظ تعداد ثبت‌نام کننده‌ها، مبلغ ریالی پرداخت‌ها بالا‌تر از میانگین کشوری قرار دارد و در رتبه سوم قرار گرفته است اما در عین حال نیازمند بهبود و ارتقا عملکرد می‌باشد.

زنجان برابر با نرم کشوری

جعفری با بیان اینکه تا 22 شهریور ماه جاری، شبکه بانکی از لحاظ پرداخت‌ها در استان عملکرد نزدیک به میانگین کشوری را دارد و حدود 60 میلیارد تومان از تسهیلاتی که ثبت‌نام شده را پرداخت کرده است عنوان کرد: این رقم معادل 30.6 درصد تسهیلات اختصاص یافته به استان بوده است با این وجود شبکه بانکی در استان همسو با کشور بوده چراکه این درصد در کل کشور 31 درصد ثبت شده است.

وی با اشاره به این که تا 22 شهریور ماه تعداد کل درخواست‌های اخذ تسهیلات کرونایی در زنجان 9 هزار و 339 فقره بوده و رقم 200 میلیارد تومان ثبت شده است عنوان کرد: از این مبلغ 60 میلیارد تومان پرداخت شده است اما باید یک نکته ذکر گردد که داده‌های ثبت نامی در دستگاه‌های اجرایی نیاز به پالایش و همگن‌سازی دارد. زیرا پرداخت تسهیلات کرونا نیز نشان داد گاهی ممکن است در بین دستگاه‌ها همپوشانی در سقف داده‌ها وجود داشته باشد که نیازمند ویرایش و یکپارچه‌سازی است تا بعد از این در سطح کشور با سهولت بیشتری ثبت‌نام‌ها انجام شود.

مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان زنجان با اشاره به اینکه تسهیلات کرونایی در کشور به 14 رسته تعلق گرفت گفت: در فرآیند مذکور، رویکرد ساده‌سازی کار‌ها ملاک عمل قرار داشت. به همین دلیل برای تسهیلات کارفرمایی 6 میلیونی، اداره کار و دستگاه‌های اجرایی هیچ تاخیری در فرآیند ایجاد نکرده‌اند و بعد از نهایی شدن ثبت نام طرح به بانک منتقل شده و در کوتاه‌ترین زمان تسهیلات پرداخت شده است‌.

وی تصریح کرد: تا 26 شهریور ماه نیز در مجموع پرونده‌های ثبت نام شده برای درخواست تسهیلات 9 هزار و 553 فقره با 205 میلیارد تومان درخواست بوده است که از این مبلغ تنها 24 درخواست در دست دستگاه‌های اجرایی مانده و به شبکه بانکی منتقل نشده است.

جعفری با اشاره به این‌که 14 رسته شامل دریافت تسهیلات آسیب از کرونا شدند که بیش‌ترین درخواست مربوط به مراکز آموزشی، فرهنگی و هنری و کم‌ترین درخواست‌ها مربوط به رسته مراکز گردشگری، هتل‌ها و مهان‌پذیر‌ها بود عنوان کرد: تا 22 شهریور ماه در استان، در رسته آموزشگاه رانندگی، آرایشگاه‌ها، سالن‌های زیبایی و گرمابه‌ها 7 میلیارد و 300 میلیون تومان درخواست انجام گرفته و  تاکنون 3 میلیارد و 500 میلیون تومان پرداخت شده است.

وی گفت: در رسته‌ها به ترتیب در پوشاک 12 میلیارد و 700 میلیون تومان درخواست و 6 میلیارد و 100 میلیون تومان پرداخت، رسته رستوران، طباخی، تولید و توزیع غذای آماده، قهوه‌خانه و ساندیویچی 11 میلیارد و 300 میلیون تومان درخواست و 5 میلیارد و 500 میلیون تومان پرداخت، رسته تولید کیف و کفش با 2 میلیارد تومان و 750 میلیون تومان درخواست یک میلیارد تومان پرداخت، رسته حمل و نقل مسافربری شهری، برون شهری، ریلی با 48 میلیارد تومان درخواست در حدود 8 میلیارد و 400 میلیون تومان پرداخت شده است و عمده دریافت کنندگان تسهیلات در این رسته نیز متقاضیان وام شش میلیون تومانی بوده‌اند، حمل و نقل عمومی درون شهری با 12 میلیارد تومان و 600 میلیون تومان درخواست حدود 4 میلیارد و 800 میلیون تومان پرداخت ، دفاتر خدمات مسافربری، گردشگری و زیارتی با یک میلیارد و 196 میلیون تومان درخواست تنها 500 میلیون تومان پرداخت شده است.

وی در ادامه افزود: مراکز فرهنگی، آموزشی، هنری با 500 میلیارد و 800 میلیون تومان درخواست، 16 میلیارد و 800 میلیون تومان پرداخت، باشگاه‌ها و مجتمع‌های ورزشی با 2 میلیارد و 900 میلیون تومان درخواست، یک میلیارد و 100 میلیون تومان پرداخت، مراکز توزیع آجیل خشکبار، قنادی، بستنی با 4 میلیارد و 700 میلیون تومان درخواست، یک میلیارد و 900 میلیون تومان پرداخت، مراکز مربوط به گردشگری، هتل‌ آپارتمان‌ها، مجتمع‌های جهان‌گردی و مهمان‌پذیر‌ها با یک میلیارد تومان درخواست در حدود 700 میلیون تومان پرداخت، مراکز صنایع دستی با 10 میلیارد و 800 میلیون تومان درخواست در حدود 4 میلیارد و 100 میلیون تومان پرداخت، در رسته موسسات خصوصی دارای پروانه بهره‌برداری از وزرات بهداشت 17 میلیارد و 600 میلیون تومان درخواست تنها 800 میلیون تومان پرداخت شده است این بخش به دلیل استعلام یک موضوع در کل کشور هنوز موفق به دریافت تسهیلات نشده و اگر نتیجه استعلام مشخص شود عدد جهش قابل توجهی خواهد داشت، در نهایت در رسته 14 که شامل مراکز مرغ گوشتی، گلخانه، کشاورزی و ماکیان است با این‌که با تاخیر اعلام شد اما 15 میلیارد و 400 میلیون تومان تسهیلات درخواست شده و 9 میلیارد و 200 میلیون تومان پرداختی از سوی بانک انجام گرفته است.

در پایان حسن دادگر دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان زنجان درباره کم بودن مبلغ وام اظهار داشت: افرادی هستند که وامشان تائید شده است و بعد از تماس بانک با اطلاع از مبلغ از دریافت آن امتناع می‌کنند چرا که آن را ناکافی می‌دانند، در این باره ما نمی‌توانیم کاری انجام دهیم چون این مبلغ مصوبه کمیته اقتصادی و وزارت‌ خانه است و قطعا آن‌ها با کارشناسی خود به این نتیجه رسیده‌اند.

وی تصریح کرد: مبلغ وام برای افراد و واحدهای فعال اقتصادی بر حسب نوع فعالیت، تعداد بیمه‌ای که پرداخت می‌کنند و نیازی که به سرمایه در گردش دارند متغیر است و به خصوص در بخش صنعت و کشاورزی افرادی داشتیم که تا چند میلیارد وام به آن‌ها تعلق گرفت است.

چک برگشتی بی‌تأثیر بر دریافت وام

دبیر کمیسیون هماهنگی بانک‌های استان زنجان به مشکلات مطرح شده در این جلسه که از سمت اصناف و سازمان صمت مطرح شد، افزود: افرادی که تا این لحظه موفق به دریافت وام خود نشده‌اند باید بدانند سیستم بانکی تا هر زمان که اعلام شود آمادگی پرداخت این وام را دارد و بودجه این وام به استان تخصیص داده شده است. علاوه بر این به هیچ وجه معوقات اقساط و همچنین چک‌های برگشتی که زمان آن‌ها مربوط به بعد از تاریخ یک اسفند باشد نمی‌توانند مانع دریافت وام شود.

با تمام آنچه گفته شد هم اکنون زمان ثبت‌نام قبل از مرتفع شدن این تعداد مشکل و موفق نشدن تعداد زیادی از متقاضیان به دریافت وام خود با پایان رسید. انتظاری که از مسئولان می‌رود این است که بازنگری در عملکرد دستگاه‌ها انجام داده و کارشناسی دقیق‌تری را برای در نظر گرفتن مبلغ وام انجام دهند و فکری به حال افراد بازمانده از دریافت این وام کنند.

در این نشست تنها مشکلات بازگو شدند و طبیعتا تغییری در رویه کاری دستگاه‌ها ایجاد نشده است؛ امید است با نگرش مسئولانه دولت به اصناف که نقش مهمی را در جامعه ایفا می‌کنند بتوان گوشه‌ای از دریای مشکلات اقتصادی استان را حل کرد و همه بتوانند از همین حداقل اقدام حمایتی دولت بهره‌مند شوند.

انتهای پیام/س

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon