عربستان|صحتسنجی ادعای اختلاف ملک سلمان و پسرش درباره سازش با صهیونیستها و پیامدهای داخلی آن
اگر ادعای اختلاف میان پادشاه و ولیعهد عربستان درباره توافق عادیسازی با رژیم صهیونیستی صحت داشته باشد منجر به ایجاد تغییراتی غیرقابل پیشبینی در ساختار نظام سعودی خواهد شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم٬ زمانی که روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» نزدیک به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده از وجود اختلاف میان «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان و پسرش «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور درباره توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی صحبت میکند٬ این ادعا نمیتواند خیلی صحت داشته باشد و باید آن را در سایه شرایط کنونی عربستان مورد ارزیابی قرار دارد.
روزنامه وال استریت ژورنال که از جمله روزنامههای مورد علاقه محمد بن سلمان بوده و نظارت ویژهای روی آن دارد و همچنین وی به همراه سایر مسئولان سعودی مصاحبههای زیادی با این روزنامه داشته و بسیاری از امور داخلی عربستان تحت پوشش این روزنامه آمریکایی است ٬ اعلام کرده که ملک سلمان توافق عادیسازی با رژیم اسرائیل را رد میکند و با محمد بن سلمان که او را در جریان توافق امارات و بحرین با تلآویو نگذاشته بود در این روند مخالف بوده و همچنان پایبند به ابتکار صلح عربی و برپایی دولت مستقل فلسطین است.
در این میان 4 شاخص اصلی علنی در نوشتههای این روزنامه آمریکایی وجود دارد:
-تماس تلفنی که ترامپ با پادشاه سعودی گرفته و در خلال آن تلاش کرد تا وی را برای امضای توافق صلح با صهیونیستها قانع کند که تاکنون نتیجهای نداشته و رئیس جمهور آمریکا به این جمله که عربستان در زمان مناسب با اسرائیل عادیسازی می کند اکتفا کرد.
-بیانیهای که سه شنبه هفته گذشته درباره توافق بحرین و امارات با رژیم صهیونیستی توسط شورای وزیران عربستان منتشر شد٬ از این توافق استقبال نکرده و به طور کلی به آن پرداخته بود. همچنین در این بیانیه ملک سلمان بر وحدت اراضی عربی و ایستادن عربستان در کنار ملت فلسطین و حمایت از تلاشها برای حل عادلانه مسئله فلسطین تاکید کرد.
-عربستان سعودی معمولا عادت ندارد که تابع هیچ کشور عربی دیگر باشد و حتی اگر بخواهد با صهیونیستها سازش کند ترجیح می دهد این کار را به تنهایی انجام داده و کنار کشورهای دیگر نباشد. همچنین هرمسئول آمریکایی و یا عربی که اقدام به سفر در منطقه کند٬ این سفر را از ریاض آغاز میکند یا اینکه به کشورش بازمیگردد و دوباره به عربستان میرود. بنابراین اقدامات و توافقهای محوری مانند توافق سازش نیز تابع همین روند است.
-شاهزاده«ریما بنت بندربن سلطان» سفیر عربستان در آمریکا در مراسم امضای توافقنامههای امارات و بحرین با تلآویو در کاخ سفید حاضر نشده و هیچ نمایندهای نیز به این مراسم نفرستاد.
بعید نیست که محمد بن سلمان به دوستش «جراد کوشنر» داماد و مشاور ارشد ترامپ وعده توافق با صهیونیستها را داده باشد؛ اما در قانع کردن پدرش به این اقدام موفق نشده و اجازه عبور هواپیماهای صهیونیستی از آسمان عربستان و دادن چراغ سبز به بحرین برای پیروی از امارات در صلح با اشغالگران را به پدرش اطلاع نداده باشد؛ اما همه این گمانهزنی ها مبهم بوده و دلیل قانعکنندهای برای اثبات آنها وجود ندارد.
یک فرضیه نزدیک به واقعیت که می توان درحال حاضر برای این نمایش سعودیها در نظر گرفت آن است که نقشها میان پادشاه و ولیعهد تقسیم شده؛ به این صورت که ملک سلمان با عادیسازی مخالف و محمد بن سلمان با آن موافق است٬ زیرا ریاض پیش از این اقدامات عادیسازی با صهیونیستها را به شکل محرمانه انجام داده و مسئولان خود را به اراضی اشغالی فرستاده بود که برخی از آنها از خانواده پادشاهی هستند.
با توجه به محافظهکاری شدید سعودیها درباره سیاستهای و مواضع مربوط به پرونده عادی سازی در این روزها دشوار است که چنین فرضیهای را رد یا اثبات کنیم. علاوه بر آن این روزها پادشاه عربستان خیلی کم صحبت کرده و کمتر در دیدارهای مستقیم حاضر میشود. از سوی دیگر ولیعهد نیز مدتی طولانی است که در انظار ظاهر نمیشود.
جایگاه عربستان سعودی که ادعا می کند سردمدار کشورهای اسلامی و عربی است در دوره اخیر به دلیل وجود گمانهزنیهایی درباره احتمال عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی و جنگ ویرانگر یمن سقوط قابل توجهی داشته و مقامات آن از این که هرگونه اقدام به سازش با صهیونیستها تحت فشارهای آمریکا منجر به بروز بحرانهای داخلی و نابودی اعتبار و قیمومیت آن بر حرمین شریفین شود به شدت میترسند.
بنابراین اگر ادعای وال استریت ژورنال درباره اختلاف میان پادشاه و ولیعهد سعودی درست باشد٬ این امر تبعات خطرناکی خواهد داشت و ممکن است منجر به ایجاد تغییرات غیرمنتظره در ساختار نظام سعودی در هفتهها یا ماههای آینده شود.
منبع: رایالیوم
انتهای پیام/