پرونده پیچیده تشکیل دولت در لبنان / آیا ادیب امروز استعفا می‌کند؟

پرونده پیچیده تشکیل دولت در لبنان / آیا ادیب امروز استعفا می‌کند؟

در سایه شرایط پیچیده و گروه کور تشکیل دولت در لبنان، برخی منابع از استعفای مصطفی ادیب گفته و برخی آن را تکذیب کرده و وابسته به تصمیم نهایی فرانسه در این زمینه می‌دانند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ روزنامه لبنانی الاخبار با پرداختن به آخرین تحولات مربوط به بن‌بست سیاسی و تشکیل دولت دراین کشور نوشت که «مصطفی ادیب» مامور تشکیل کابینه در لبنان اکنون در یک دور باطل به سر می‌برد و حامیان وی در بیروت و پاریس به او گفته‌اند که نمی‌تواند بدون چراغ سبز آنها از ماموریت خود کناره بگیرد. اما رایزنی‌های ادیب با طرف‌های مربوطه درباره تشکیل دولت و نیز پنج دیدار اخیر وی با «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان بدون هیچ نتیجه‌ای به پایان رسید و قرار است امروز نیز نشست دیگری میان آنها برگزار شود. اما آیا نشست امروز نیز مانند همه جلسات گذشته بدون نتیجه بوده و در نهایت ادیب مجبور به استعفا خواهد شد؟

در حالی که به نظر می رسید شاید دیدار مصطفی ادیب با «حسین خلیل» معاون سیاسی «سید حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله لبنان و «علی حسن خلیل» معاون رئیس پارلمان بتواند سهم عمده‌ای در حل بحران تشکیل دولت داشته باشد؛ اما این اتفاق نیفتاد.

دیدار ادیب با حسین خلیل و علی حسن خلیل و نیز پیش از آن با میشل عون نشست‌هایی غیرضروری بود ( از این جهت که بحث مهمی میان آنها انجام مطرح نشده و نتجیه خاصی حاصل نشد)؛ چرا که ادیب در یک دایره به دور خود می‌چرخد و کلید خروج از این دایره بسته در دستان وی نیست. درواقع مصطفی ادیب نمی تواند به عنوان یک فرد مستقل و با طی کردن مراحل طبیعی تشکیل کابینه و رایزنی با فراکسیون‌های پارلمانی ماموریت خود را در تشکیل دولت به انجام برساند یا اینکه به اختیار خودش و بدون اینکه در انتظار پاسخ فرانسوی‌ها و نخست‌وزیران سابق لبنان که وی را معرفی کرده بودند بماند٬ از سمت خود استعفا دهد.

از سوی دیگر دیدارهای مامور تشکیل کابینه با نماینگان شیعه نیز فضای مثبتی نداشت؛ حسین خلیل و حسن خلیل پیشنهاد کردند که آنها گزینه‌هایی برای وزارت دارایی معرفی می‌کنند؛ اما ادیب اصرار داشت که آنها باید گزینه تصدی پست وزیر دارایی را از میان لیستی که او ارائه می‌دهد انتخاب کنند؛ اما نمایندگان شیعه با اصرار بر اینکه انتخاب وزاری شیعه حق آنهاست٬ این پیشنهاد ادیب را رد کردند. اما ادیب نیز همچنان بر موضع خود پافشاری می‌کند.

بنابراین نشست میان طرف‌های مذکور بدون نتیجه به پایان رسید. در همین راستا «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه و تیم وی ارتباطات خود را با رهبران سیاسی لبنان افزایش داده‌اند تا کار تشکیل دولت دراین کشور هرچه زودتر به پایان برسد؛ چرا که استعفای ادیب به مثابه ضربه دردناکی برای فرانسوی‌ها و ابتکار آنها خواهد بود. بر همین اساس به درخواست فرانسه امروز نیز نشست دیگری میان ادیب و عون برگزار خواهد شد.

از سوی دیگر «سعد حریری» نخست‌وزیر سابق لبنان و رئیس جریان المستقبل با عقب‌نشینی از موضع سابق خود از خلال پذیرش ماندن وزارت دارایی در اختیار گروه‌های شیعه (البته با شروط خاص خود) به گونه‌ای تلاش می‌کند تا توپ را در زمین شیعیان انداخته و مسئولیت بن‌بست سیاسی و گره کور تشکیل دولت در لبنان را متوجه آنها کند.

بنابراین روز گذشته ادیب لیستی درباره توزیع پست‌های وزارتی ارائه داد که نام هیچ گزینه‌ای در آن نبود. این لیست به شکل زیر بود:

وزارت دارایی در اختیار گروه‌های شیعه٬ وزارت کشور در اختیار مسیحیان٬ وزارت دفاع متعلق به گروه سنی٬ وزارت خارجه در اختیار مارونی‌ها.

نزدیک به یک ماه است که از انتخاب مصطفی ادیب به عنوان مامور تشکیل دولت در لبنان می‌گذرد و انجام ماموریت وی هنوز در هاله‌ای از ابهام است؛ درحالی که چه شرایط کشور و چه نخست‌وزیران سابق و چه فرانسوی‌ها تحمل اتلاف وقت در این زمینه را ندارند. فروپاشی مالی در لبنان منجر به فروپاشی اقتصادی و اجتماعی به ویژه در سایه کمبود سوخت و دارو شده و حل چنین پرونده‌ای بسیار دشوار خواهد بود. در این میان فرانسوی‌ها هنوز به تشکیل دولتی طبق معادله‌‌های خودشان در لبنان امیدوارند و گمان می‌کنند می‌توانند ساعت را به عقب برگردانند. در سایه این شرایط آنها از «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان خواستند تا لیست گزینه‌های مورد نظر برای پست‌های وزارتی را که می‌خواهد به ادیب بدهد٬ تقدیم آنها کند؛ اما بری تاکید کرد که این لیست را تنها به شخص مصطفی ادیب می‌دهد.

این عملکرد نشان می‌دهد که نبیه بری و حزب‌الله به خوبی متوجه شده‌اند که نخست‌وزیر مکلف در این کشور چیزی جز یک جبهه برای اجرای پروژه فرانسوی-آمریکایی با ابزار لبنانی و در راس آنها سعد حریری نیست.

با وجود تلاش‌های ادیب و حامیان وی از خلال تحت فشار گذاشتن میشل عون و جنبش امل و حزب‌الله و تهدید به تحریم در صورت شکست ابتکار فرانسه٬ به نظر می رسد ادیب تمایلی برای استعفا ندارد.

در این میان منابع نخست‌وزیران سابق روز گذشته تاکید کردند که ادیب پس از دیدار امروز (شنبه) با عون استعفا خواهد کرد؛ اما منابع دیگر با تکذیب این موضوع اعلام کردند که تصمیم برای استعفای مصطفی ادیب از جانب پاریس اتخاذ می‌شود.

در همین زمان٬ نخست وزیران سابق لبنان همچنان نقش خود را در انتخاب ادیب و نیز دیکته کردن برنامه‌هایشان به وی انکار می‌کنند. «نجیب میقاتی» یکی از نخست‌وزیران سابق لبنان و از معرفی‌کنندگان ادیب صراحتا گفت که تنها یک بار با مصطفی ادیب دیدار کرده و هیچ مداخله‌ای در کارهای وی نداشته؛ جز در مواردی که به موفقیت ابتکار فرانسه برای نجات لبنان کمک می‌کرده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران