"نهاده‌ها" متهم اصلی کاهش تولید مرغ در اصفهان

"نهاده‌ها" متهم اصلی کاهش تولید مرغ در اصفهان

گروه استان‌ها- این روزها قیمت تمام کالاهای اساسی بدون هیچ مانعی سیر صعودی را در بازار طی می‌کنند و مسئولان هم نظاره‌گر رشد نرخ‌های سرسام‌آور و پر کشیدن اقلام مورد نیاز از سفره‌های مردم هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، سال‌های متمادی ارز 4200 تومانی برای واردات برخی نهاده‌های دامی با هدف حمایت از مصرف‌کنندگان کالاهای اساسی و تولیدکنندگان داخلی پرداخت شد اما با افزایش شدید تحریم‌ها و کاهش منابع درآمدی ارزی دولت اکنون تخصیص ارز برای واردات محصولات و نهاده‌های دامی حذف شده و اجرای این اقدام در ماه‌های اخیر نه تنها قیمت برخی نهاده‌ها اعم از جو، ذرت و سویا افزایش داده بلکه ورشکستگی بعضی از تولیدکنندگان را هم رقم زده است.

اگر چه اوایل سال جاری حذف ارز 4200 تومانی از واردات خوراک دام و طیور با افزایش بی‌حد و حصر نرخ نهاده‌ها، تولیدکنندگان مرغ را در تامین نهاده‌های دامی برطبق نرخ مصوب دچار چالش کرده و با کاهش تولیدات خطر ورشکستگی در کمین صنعت مرغداری است اما گرانی هر روز و ساعتی بهای مرغ سبب نارضایتی مردم شده است.

گوشت مرغ از نیاز‌های اساسی مردم به شمار می‌رود و تنظیم بازار آن در تمام روزهای سال ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است اما فراز و نشیب نرخ‌های غیرواقعی این محصول در دهه‌‌های اخیر تنشی در سبد خرید خانوارها به همراه داشته است.

مدت‌ها است گرانی گریبانگیر بازار مرغ شده و این کالای پروتئینی از سفره و سبد خوراک خانواده‌های بی‌بضاعت و متوسط جامعه حذف شده و به‌رغم تمام تمهیدات در نظر گرفته قیمت این منبع تامین پروتئین کاهش قابل توجهی نیافته است.

مرغ از محوری‌ترین محصولات در سبد غذایی بخش قابل توجهی از خانوار‌های ایرانی بوده است اما از نخستین روزهای آغاز اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها تاکنون به‌دلیل عدم پیش‌بینی آینده قیمت و وضعیت صنعت مرغداری بسیاری از مرغداران ضررهای جبران‌ناپدیزی را متقبل شدند و بهای این کالای پروتینی با تنش‌های ناشی از عرضه و تقاضای بازار، نوسانات دلار، دست‌های دلالان از ثبات برخوردار نبوده هر روز و ساعت دستخوش فراز و نشیب‌های ناباروانه بوده است.

البته تا پیش از هدفمندی‌ها نرخ مرغ تغییرات قابل توجه و محسوسی را در روند فعالیت نظام عرضه و تقاضای بازار تجربه نمی‌کرد اما بروز نوسانات شدید در قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم در واحدهای صنفی در بازه زمانی سال‌های پس از هدفمندسازی یارانه‌ها ریشه در تغییر گسترده قیمت اغلب اقلام اساسی در سال هدفمندسازی دارد.

چندان از ذهن‌ها دور نیست تلاطم قیمت بازار مرغ که از تیر ماه 1391 آغاز شد و با افزایش ناگهانی و افسارگسیخته قیمت‌ها نرخ این کالا که کمتر از 3 هزار تومان بود به بیش از 6 هزار تومان رسید و به قول معروف مرغ از قفس پرید و دیگر در سبد غذایی اقشار متوسط، کارگر و کارمندان کم درآمد جا نداشت.

رکوردزنی قیمت مرغ به سال 91 ختم نشد و به علت سوءمدیریت‌ها و نبود نظارت کافی، عدم تامین نهاده، افزایش تقاضا، کاهش عرضه و سیر نزولی تولید، فروش مرغ 8 هزار تومانی در سال 1395 به مسئله نخست کشور تبدیل شد و واکنش بسیاری از مسئولان، استانداران، نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی را به همراه داشت.

داستان گرانی گوشت مرغ و سفره‌های خالی از پروتئین مردم در سال گذشته به اوج خود رسید و در حالی که سقف قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ برای مصرف‌کننده 12 هزار و 900 تومان تعیین شد اما این محصول در بازار اصفهان به قیمت‌های متفاوتی و بالاتر از نرخ مصوب خود به فروش رسید و نرخ هر کیلوگرم آن در بازار خرده‌فروشان شهر اصفهان 16 هزار و برخی مناطق تا 18 هزار تومان هم افزایش یافت.

در این سال‌ها دلیل گرانی گوشت مرغ در بازار اصفهان یکی از مهمترین سوالاتی است که در ذهن شهروندان جای گرفته که چرا این کالا همانند سال‌های گذشته قبل از هدفمندی یارانه‌ها نباید از ثبات قیمت برخوردار باشد و روزانه شاهد تغییرات 500 تا 2 هزار تومانی بهای مرغ باشیم و اینکه در اعیاد خاص هم که البته از روزها و ماه‌های قبل گرانی‌ها در بازار جاخوش کرده‌اند در رسانه‌ها مسئولان از عدم گرانی و کمبود در توزیع گوشت مرغ خبر می‌دهند.

همچنان که در دهه‌های اخیر قیمت مرغ بر بال گرانی در حال پرواز است دلایل گرانی‌ها و بی‌ثباتی این کالا براساس سومدیریت‌ها، عدم نظارت کافی، گرانی نهاده‌ها، عدم غیرواقعی نرخ‌ها، کاهش وزن‌گیری مرغ به دلیل افزایش دمای هوا، تلفات بر اثر بروز بیماری‌ها، تعطیلی نیمی از واحدهای مرغداری، کاهش کیفیت نهاده‌های تولید همچون واکسن و ریزمغذی‌ها، افزایش تقاضا به علت جایگزینی گوشت مرغ به جای گوشت قرمز و ماهی، صادرات آزاد و اکنون هم حذف ارز 4200 تومانی این محصول از سوی مسئولان در رسانه‌ها انعکاس داده می‌شود.

کاهش تولید مرغ با عدم تخصیص ارز دولتی برای واردات نهاده‌ها

دبیر انجمن مرغداران استان اصفهان پیرامون کاهش تولید مرغ به‌دلیل نوسانات دلار، گرانی نهاده‌ها و رشد هزینه‌های تولید گفت: عدم تخصیص ارز دولتی لازم برای تامین نهاده‌ها سبب کاهش تولید مرغ در اصفهان شده است.

بهرام پاکزاد با بیان اینکه نرخ نهاده‌ها به قیمت‌های ارزی گره خورده است اظهار داشت: در حال حاضر کمبود و عدم تزریق کافی نهاده در بازار، تولید و عرضه مرغ را در استان اصفهان کاهش داده است.

وی افزود: به دلیل نوسانات قیمتی مرغ افزایش بی‌حد و حصر نهاده‌ها، هزینه‌های بالای حمل ‌و نقل، عدم توزیع نهاد‌ه با قیمت مناسب، سیر صعودی نرخ واکسن و سایر معضلات نیمی از مرغداری‌های استان اصفهان ورشکسته و با خسارت‌های 30 تا 50 درصدی روبه‌رو شده‌اند.

دبیر انجمن مرغداران استان اصفهان با اشاره به اینکه هم اکنون نرخ سویا و ذرت نسبت به نرخ مصوب افزایش چندین برابری داشته است افزود: تعیین قیمت مصوب تنظیم بازار برای هر کیلوگرم نهاده‌ سویا 2 هزار و 400 تومان بوده اما اکنون با بهای 13 هزار و 500 تومان با وجود عرضه در بازار به دست مرغداری‌ها می‌رسد.

وی با بیان اینکه براساس مصارف مرغداری‌ها در حال حاضر 25 تا 30 درصد از نهاده‌ها به دست تولیدکنندگان مرغ می‌رسد گفت: با این شرایط مسئولان مربوطه بیان کرده‌اند که مرغداری‌های باید 45 درصد مابقی تامین نهاده‌ها را جایگزین پیدا کنند اما چگونگی تهیه این میزان نهاده‌ها را معرفی نکردند.

پاکزاد درباره اینکه اکنون با افزایش چندین برابری نرخ نهاده‌ها عرضه و تولید مرغ در مرغداری‌های استان اصفهان کاهش یافته است اظهار داشت: با تداوم این شرایط و عدم تامین نهاده‌ها بدون شک تولید مرغداری‌ها در آینده‌ای نزدیک سیر نزولی خواهد داشت و فاتحه صنعت مرغداری را باید بخوانیم.

وی با بیان اینکه استان اصفهان تولیدکننده برتر مرغ در کشور است، افزود: متاسفانه مرغداران اصفهانی با مشکلات بسیاری دست به گریبان هستند، چنانچه صنعت مرغداری اصفهان به همین منوال تداوم یابد با تعطیلی بیشتر واحدهای تولیدی، کاهش تولیدات، کمبود و گرانی مرغ در آینده نه چندان دوری روبه‌رو خواهیم شد.

دبیر انجمن مرغداران استان اصفهان پیرامون اینکه هم اکنون آمار کاهش تولید مرغ در استان اصفهان دقیق مشخص نیست بیان کرد: براساس شواهد عدم به‌موقع عرضه نهاده‌ها با قیمت مصوب، رشد هزینه‌های حمل ‌و نقل، سیر صعودی نرخ سویا، ذرت، افزایش 3 برابری بهای واکسن و داروها، پرداخت دستمزدهای کارگران، تولید و مصرف مرغ کاهش یافته است.

وی درباره اینکه قیمت جدید مرغ گرم آماده پخت با 5 درصد کاهش یا افزایش در استان 15 هزار تومان تعیین شده است بیان کرد: با افزایش قیمت‌ نهاده‌ها هم اکنون بهای مرغ زنده درب مرغداری‌ها بیش از 15 هزار تومان تمام می‌شود و تعیین مرغ گرم با چنین قیمتی به هیچ‌وجه برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد.

پاکزاد با انتقاد از اینکه افرادی که در ستاد تنظیم بازار برای قیمت‌گذاری مرغ تصمیم‌گیری می‌کنند هیچ گونه شناختی از صنعت مرغداری ندارد و اقدامات آنها غیرکارشناسی است گفت: تمام این مشکلات فعلی به عدم مدیریت تولید بازمی‌گردد، ما تشکل‌های گوشتی آمادگی داریم که با داشتن اختیارات لازم مرغ داخل کشور را تامین و مازاد آن را هم صادر کنیم اما مسئولان مرغ را به عنوان کالایی سیاسی برای مردم تجویز کرده‌اند.

وی با بیان اینکه برای توسعه صنعت مرغداری باید ارز مورد نیاز را در اختیار واردکنندگان نهاده‌های دامی قرار دهند اظهار داشت: با عدم تامین نهاده‌ها توسط مرغداری‌ها، واردکنندگان از در اختیار نداشتن ارز 4200 تومانی گلایه‌مند بودند که بانک مرکزی و برخی مقامات از تحویل ارز دولتی برای واردات نهاده‌ها صحبت می‌کردند اما در شرایط فعلی گفته‌اند که در 5 ماه گذشته نتوانسته‌ایم ارزی بدهیم.

دبیر انجمن مرغداران استان اصفهان درباره اینکه نبود مدیریت تولید فراز و فرود قیمت‌ها را تشدید می‌کند زیرا تشکل‌های مرغداری اختیارات لازم را ندارند که تولیدات را مدیریت کنند، بیان کرد: ماهیانه حدود 750 هزار تن ذرت و 300 هزار تن سویا نیاز مرغداری‌ها است که در شرایط فعلی با کمبود نهاده‌ها تمام صنعت مرغداری تشنه تامین نهاده‌ها برای تداوم تولید و عرضه مرغ با کیفیت است.

وی پیرامون اینکه دغدغه مرغداران از چشم مسئولان پوشیده مانده است افزود: به دلیل نوسانات قیمتی در تولید مرغ و نهاده‌ها و دیگر معضلات اکنون نیمی از مرغداری‌های استان اصفهان ورشکسته شده‌اند.

انتهای پیام/171/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon