بررسی علل سیل ویرانگر تالش توسط دادگستری گیلان؛ برخی مدیران به بهانه کمبود اعتبارات مالی تن بهکار نمیدهند
گروه استانها- معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گیلان با بیان اینکه بروز سیل اخیر در تالش به عوامل متعددی بر میگردد گفت: برخی از مدیران به بهانه نداشتن منابع مالی تن به کار نمیدهند.
احمد آقایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رشت، سیل اخیر شهرستان تالش را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه عدم توجه به آبخیزداری، تخریب جنگل و مرتع، و دستکاری در طبیعت تنها برخی از عوامل بروز اینگونه حوادث هستند اظهار داشت: برخی از مدیران ما فقط به بهانه نداشتن اعتبارات و منابع مالی لازم تن به کار نمیدهند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان جنگلهای هیرکانی را یکی از شاهکارهای خلقت و میراث گیلان خواند و عنوان کرد: به علت بیتوجهی متولیان امر این میراث ارزشمند روز به روز در حال از بین رفتن است از طرفی سیل اخیری که در تالش جاری شد از آثار وضعی برخی از مسئولان و دستاندرکاران محسوب میشود.
آقایی با تأکید بر اینکه هر سیلی که امروزه جاری میشود یکی از منشاءها و علل آن بحث مربوط به آبخیزداری است تصریح کرد: آبخیزداری میتواند در جهت پیشگیری از بروز سیلابها نقشآفرینی کند و اگر متولیان بخش آبخیزداری قبل از فصول بارش به وظایف خود در مناطق ییلاقی و جنگلی عمل کنند بروز این سیلها اتفاق نمیافتد.
وی با اشاره به اینکه برخی از مدیران فقط به بهانه نداشتن اعتبار و منابع مالی تن به کار نمیدهند و آنوقت شاهد چنین خسارتهایی نظیر آنچه که در تالش اتفاق افتاد میشویم افزود: در صورت نظارت کامل در سرچشمهها و ایجاد موانع لازم برای جمعآوری آب، طبیعی است که آب در سرچشمه جمع نشده و یکباره با هجوم خود موجب خشونت نمیشود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان تخریب جنگلها و قطع درختان را یکی دیگر از عوامل مهم در مهیا کردن جاری شدن سیلاب دانست و گفت: علت این امر این است که مهندسی خلقت به گونهای طراحی شده که درختان در مهار باران و ورود آب به درون زمین نقش اساسی دارند بنابراین وجود آنها بسیار حیاتی است.
آقایی تخریب جنگل و قطع کردن درختان را از عواملی که در صورت انجام آن با هرگونه بارش باران به راحتی سیلاب ایجاد میشود تلقی کرد و بیان داشت: جنگلها در واقع مانع جریان سیلاب و کاهشدهنده اثراث مخرب ناشی از این پدیده هستند و خداوند متعال با خلقت آنها در حقیقت مسیری را برای حفاظت از طبیعت و ایجاد تعادل ایجاد کرده است.
وی از بین بردن مرتع را یکی دیگر از عوامل ایجاد سیلاب دانست و با بیان اینکه وجود مراتع از فرسایش خاک جلوگیری به عمل آورده و باران را مهار میکند خاطرنشان کرد: بوتهها در مرتع آب باران را جذب خاک میکنند تا در روی زمین جاری نشود بنابراین در صورت خسارت به مراتع و پوشش گیاهی راه جاری شدن سیلاب هم باز میشود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان ایجاد طرح گردشگری و سکونتهای بیرویه در مناطق ییلاقی و از بین رفتن مرتعهای گیلان را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: سومین عامل مهم در بروز سیلابهای ویرانگری نظیر سیلاب اخیری که در منطقه تالش شاهد آن بودیم سکونت در حریم رودخانهها است.
آقایی با تأکید بر اینکه اگر متولیان امر حریمها و بسترهای رودخانهها را لحاظ کرده و از ساخت و ساز در این فضاها ممانعت به عمل آورند یکی از علل مهم بروز سیلاب از میان برداشته میشود افزود: وقتی آب باران در مسیری که برای آن در طبیعت تعیین شده نتواند به علت موانع، جاری شود و حرکت کند جریان شدید آب هم از خود واکنش نشان میدهد.
وی تخریب رودخانهها و برداشت بیرویه شن و ماسه را یکی دیگر از عوامل مؤثر در جاری شدن سیلابها دانست و با بیان اینکه غارتگران شن در پوشش قانونی و اجرای طرحهای غیرکارشناسی، مهندسی طبیعی رودخانهها را به هم میزنند عنوان کرد: با این دستکاری در طبیعت و پهن شدن رودخانه، زمینه برای جاری شدن سیلاب فراهم میشود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان ضمن نگاهی به گذشته که هنوز بداخلاقی نسبت به طبیعت شکل نگرفته بود و جنگلها، مراتع و رودخانهها تخریب نشده بودند عنوان کرد: در گذشته و زمانی که مراتع مختص عشایر بود و جنگلنشینان در جنگل ساکن بودند شاهد هیچگونه خشونت طبیعت نظیر سیلاب نبودیم.
آقایی این موضوع را که امروزه با کوچکترین بارش باران شاهد به راه افتادن سیلاب و خسارتهای زیاد میشویم مورد توجه قرار داد و با اشاره به اینکه این موضوع حاصل عملکرد مدیران و متولیان گذشته و حال است تصریح کرد: بردن جاده و امکانات رفاهی و آسفالت کردن مسیرها در دل جنگل و مراتع از دیگر عوامل بروز سیلاب هستند.
وی افزایش ترددها و رفت و آمد در مراتع و جنگلها به واسطه احداث جاده و امکانات رفاهی ایجاد شده را موضوعی که واقعاً به طبیعت آسیب جدی وارد میکند اعلام کرد و افزود: خوشنشینان و مرفههای بیدرد دنبال خوشگذرانی هستند و به سمت و سوی مرتع و جنگل میآیند و موجبات تخریب وطن اصلی دامداران و عشایر را فراهم میکنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان عدم حمایت برخی از دولتها از عشایر و دامداران و اینکه آنان به ناچار اراضی و مرتعهای خود را رها کنند مورد انتقاد قرار داد و عنوان کرد: وقتی عشایر و دامداران از جنگل و مرتع خارج میشوند مرفهان بیدرد در منطقه جایگزین و ساکن شده و طبیعت را تخریب میکنند.
آقایی این موضوع که برخی از مدیران بومی برای منافع خود دنبال بردن جاده در دل جنگل و استفاده از امتیازات آنها برای خودشان هستند را نیز متذکر شد و تصریح کرد: جنگل وطن حیوانات درنده، خزندگان و پرندگان است و خداوند برای هر موجودی سرزمینی آفریده اما امروزه بشر با بداخلاقی خودش موطن اصلی این موجودات را از بین میبرد.
وی با تأکید بر اینکه امروزه ییلاقات، مراتع و جنگلهای استان گیلان جایگاهی برای مرفهان بیدرد است خاطرنشان کرد: این در حالی است که در همین گذشته نه چندان دور مراتع، ییلاقات، و جنگلهای ما محل کسب و کار، ارتزاق و امرار معاش دامداران و عشایر بود اما عدم حمایتها موجب شد این قشرها از سکونتگاه خود کوچ کنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل گیلان از بین رفتن اراضی مرتعی و جنگلی استان با طرحهای غیرکارشناسی متعدد را مورد انتقاد قرار داد و ابراز داشت: به خاطر همین است که امروزه شاهد چنین سیلابهایی در گیلان هستیم زیرا در گذشته که عشایر و دامداران در مرتع و جنگل بودند از این میراث حفاظت میکردند.
آقایی راهکار ممانعت از تخریب طبیعت، جاری شدن سیلابها و ایجاد خسارتهای ناشی از آن را جلوگیری از تغییر کاربریها، ساخت و سازهای بیرویه و غیراصولی در مناطق ییلاقی و ایجاد طرح هادی در جنگل و مرتع اعلام کرد و گفت: مرتع و جنگل باید به اهل آن واگذار شود و تنها در این صورت است که دیگر شاهد خسارتهای سهمگین نخواهیم بود.
وی سیل اخیر شهرستان تالش را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه مسئولان دائماً درصدد اخذ اعتبار هستند و خسران و زیان به دولت وارد میکنند اظهار داشت: اگر هر مسئولی به رسالت خود به درستی عمل میکرد شاهد سیلاب ویرانگر تالش نبودیم و از طرفی دولت هم میتوانست این اعتبارات را در چنین شرایط سخت اقتصادی جای دیگر هزینه کند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان گیلان عمل کردن مسئولان به وظایف شرعی و قانونی خودشان را خواستار شد و تصریح کرد: باید جلوی تغییر کاربری اراضی و تعیین مستثنیات گرفته شود از طرفی در مناطق ییلاقی و جنگلی مستثنیات معنی ندارند زیرا در گذشته دامداران در آنجا سکونت و زندگی موقتی داشتند.
آقایی با بیان اینکه امروزه همین مستثنیات تبدیل به برجسازی و ویلاسازی میشود و خبری هم از دامدار نیست خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم و نگذاریم که داشتههایمان از بین برود از سوی دیگر اگر به وظایف قانونی و شرعی خود جامعه عمل نپوشانیم قطعاً در آینده علاوه بر از دست دادن داشتههایمان با لعن و سرزنش نسل آینده مواجه میشویم.
انتهای پیام/614/ ع