طرح بازیافت زباله «دوپشته دشتروم»؛ خطری که سلامتی مردم را تهدید میکند
ایجاد مکانهای دفن و بازیافت زباله در شهرها برای کمک به حفظ محیط زیست و سلامتی عمومی از دغدغههای مهم مسولان شهری قلمداد میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان پایتخت طبیعت ایران یکی از شهرهای زیبا در دامنه کوههای زاگرس به دلیل سوءمدیریت در بخشهای مختلف دارای محرومیتهای فراوانی است.
15سال پیش بود که طرح راه اندازی سایت دفن و بازیافت زباله در شهر یاسوج روی میز مدیران شهری قرار گرفت، طرحی که با گذشت سالها هنوز به دلیل سوءمدیریت و نبود سرمایهگذار در منطقه «دوپشته دشتروم» در کمتر از بیست کیلومتری شهر یاسوج به حال خود رها شدهاست.
از ابتدای مشخص شدن منطقه«دوپشته دشتروم» برای جایگاه سایت بازیافت و دفن زباله مردم منطقه و بویژه عشایرنشینانی که در نزدیکی محل اقامت داشتند، به این موضوع اعتراضات بسیاری داشتند.
طرحی که قرار بود با اجرای آن باری از روی دوش مدیریت شهری بردارد و به سلامت عمومی و حفظ محیط زیست کمک کند، اما اکنون به اعتقاد کارشناسان محیط زیست بلای جان سلامتی و محیط زیست شده است.
بعضی روزها اگر از شهر یاسوج به سمت جنوب شهر نگاه کنید تودههای دود عظیمی از لابلای درختان بلوط خود را به آسمان میرساند، این توده دود ناشی از آتش سوزی جنگلهای بلوط نیست، بلکه دود حاصل از سوختن زبالهها در منطقه دوپشته دشتروم است، که گرچه آتشش به جنگل بلوط نمیرسد اما به تدریج حلقهای خواهد شد بر گلوی طبیعت و آن را در خاموشی و بی خیالی مسؤلان خفه میکند.
محسن تیربند کارشناس محیط زیست و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، معتقد است طرح بازیافت زباله برای شهر یاسوج در منطقه دوپشته دشتروم مطابق با استانداردهای تعریف شده نیست.
وی اظهار داشت: طرح مدیریت پسماند بنابر استانداردهای تعریف شده باید در سال 92 در تمام مراکز استانها و در سال 94 در شهرها و روستاها اجرا میشد، که متاسفانه این طرح در شهر یاسوج یه عنوان پایتخت طبیعت ایران و مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد سالهاست انتظار تدبیری شایسته از مسئولان استانی را میکشد.
تیربند با اشاره به خطرات طرح بازیافت زباله شهر یاسوج بر زندگی مردم خاطر نشان کرد: با توجه به قرار گرفتن این طرح در یکی از مناطق مرتفع اطراف شهر، شیرابه زبالهها به راحتی در آب سد«شاهقاسم» ،کشتارگاه یاسوج و سفره آب زیرزمینی در پایین دست نفوذ میکند و سلامتی مردم را به خطر میاندازد.
این مدرس دانشگاه در ادامه بیان کرد: به دلیل وزش غالب باد از سمت جنوب به شهر یاسوج و قرار گرفتن طرح بازیافت زباله در منطقه جنوبی و مرتفع، آلایندگی حاصل از سوختن زبالهها، با وزش باد به سمت شهر حرکت میکند و باعث بروز بیماریهای تنفسی و پوستی خواهدشد.
تیربند افزود: مطابق استانداردها چنین طرحهایی باید در فاصله بیش از 25 کیلومتر از شهر و خارج از محدوده گسترش و توسعه ساخت و ساز شهری احداث شود، در صورتیکه طرح بازیافت زباله در دوپشته دشتروم در فاصله کمتر از 20 کیلومتر و در مسیر توسعه شهری قرار گرفته است.
وی در ادامه به تأثیر آلودگی این طرح بر زیست بوم جانوری منطقه گریزی زد و گفت: با توجه به اینکه این طرح در منطقه قُرق در حال اجرا است، بدون شک جانوران و پرندگان که در حال زندگی در زیست بوم این منطقه و مناطق مجاور هستند از آسیبهای متعدد طرح بازیافت زباله در امان نخواهند بود.
شهردار یاسوج با اشاره به اینکه روزانه حدود 200 تن پسماند شهر یاسوج و حومه آن در دو پشته دشتروم دفن میشود گفت: این موضوع میطلبد هر چه زودتر بحث احداث کارخانه بازیافت این شهر که یک مطالبه عمومی است عملیاتی شود.
نستهن مقدم صیانت از محیط زیست را وظیفهای همگانی عنوان کرد و گفت: مردم باید تلاش کنند با تفکیک زبالهها از مبدا، مدیریت شهری را یاری دهند و رسانهها هم در بحث فرهنگسازی به ما کمک کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، شهر یاسوج یکی از نخستین شهرهای کشور در بحث مهاجر پذیری است، و هر ساله این شهر شاهد رشد چشمگیر جمعیت است و منطقه دشتروم با توجه به خوش آب و هوا بودن و قیمت پایین املاک، یکی از مناطق مستعد برای جذب مهاجر است.
انتهای پیام/541/ ت