گفتوگو| ارائه نقطه نظرات زیستمحیطی برای اجرای طرح انتقال آب خزر/ هنوز طرح آمایش سرزمین مصوب نداریم
وزیر نیرو با انتقاد از اینکه "متأسفانه بعد از ۴۰ سال هنوز طرح آمایش سرزمین مصوب نداریم" از ارائه نقطهنظراتی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای طرح انتقال آب خزر خبر داد و گفت: همه پروژهها باید حتما اجازه زیست محیطی را برای اجرا داشته باشند.
رضا اردکانیان، وزیر نیرو در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: در ایران، هم توزیع زمانی بارشها و هم توزیع مکانی بارشها متناسب با جغرافیای سیاسی نیست.
وی افزود: اگر استقرار جمعیت را از نظر سیاسی در نظر بگیریم، به درستی جمعیت در پهنه این سرزمین در شمال و جنوب و شرق و غرب مستقر هستند، اما منابع آب ما عمدتاً در نواحی محدودی از کشور قرار دارند؛ به تعبیری می توان گفت منابع آبی ما در یک سوم پهنه کشور هستند.
* باید اصل انتقال آب برای تأمین شرب و بهداشت را مدنظر داشته باشیم
وزیر نیرو با بیان اینکه "ملاحظات امنیت ملی ما اقتضا می کند که اصل انتقال آب برای مصارف شرب و بهداشت مردم را مد نظر داشته باشیم"، گفت: همه دولتها به این موضوع مهم توجه داشتهاند که هر جا اقتضا کند از همه طرق اعم از آب سطحی، آب زیرزمینی و یا انتقال آب بین حوضهای در صورت نیاز، آب مورد نیاز شرب و بهداشت مردم را تأمین کنند.
وی ادامه داد: یکی از مزیتهایی که کشور ما دارد، دسترسی به دریا در شمال و جنوب کشور است و امروزه به کمک فناوریها می توان در مقایسه با دو دهه قبل با قیمتهای کمتر و تا حدودی قابل تحمل، آب شور دریا را برای مصارفی که موجه است شیرین کرده و استفاده کرد.
اردکانیان تصریح کرد: تمامی این اقدامات اگر بخواهد بر اساس برنامه و مطالعه صورت بگیرد، اقداماتی است که هر کدام انجام شده، میبایست انجام میشده و هر کدام انجام نشده، دلیل و یا دلایلی برای عدم انجام آن وجود دارد.
* متأسفانه بعد از 40 سال هنوز طرح آمایش سرزمین مصوب نداریم
وی افزود: معمولاً کشورها در اینگونه شرایط، تابع طرحهای مصوب آمایش سرزمین هستند اما متأسفانه ما بعد از 40 سال هنوز طرح آمایش سرزمین مصوب نداریم؛ اقدامات زیادی هم صورت گرفته، آخرین صحبتها هم از ناحیه همکاران محترم در سازمان برنامه و بودجه مبنی بر این است که تا پایان سال جاری، این طرح با مشارکت همه ذینفعان و ذیمدخلان آن به تصویب خواهد رسید.
وزیر نیرو با بیان اینکه "با تصویب و ابلاغ طرح آمایش سرزمین یک نقشه راهی پیش روی دستگاههای اجرایی، مردم و سرمایه گذاران خواهد بود"، گفت: با این نقشه راه ما میدانیم که در هر قطعهای از این سرزمین مزیتها چیست، چه کارهایی موجه است و چه کارهایی نباید انجام بگیرد و دیگر انرژی و وقت و توانی صرف تنازعات بلاوجه نخواهد شد.
وی ادامه داد: در نبود طرح آمایش سرزمین مصوب، طبیعتاً بخشی از انرژیها و وقتها و ظرفیتها صرف تنازعات و اختلافنظرها خواهد شد.
*هیچ طرحی بدون انجام مطالعات زیستمحیطی به اجرا نمیرسد
اردکانیان تصریح کرد: آنچه که در ابتدای دولت دوازدهم نیز عرض کردم و در برنامهای که به مجلس محترم دادم نیز بر آن تأکید شده و مبنای رأی اعتماد بود این است که بر اساس تصمیمات دولت، هیچ طرح بزرگی را بدون مطالعات لازم که یکی از آن عرصه ها، مطالعات زیست محیطی است و مرجع تصمیم گیری در مورد آن سازمان حفاظت محیط زیست کشور است، اجرایی نخواهیم کرد و متقابلاً هیچ طرح اجرایی که مسیر خودش را طی کرده و از جمله مطالعات زیست محیطی مصوب دارد را نیز متوقف نخواهیم کرد؛ البته ممکن است منابع مالی گاهی محدودیتهایی ایجاد کند و طرحهایی با کندی در اجرا مواجه شوند، اما در حالت کلی تلاش کردهایم که همواره این چارچوب رعایت شود.
وی افزود: جز این نیز از وزارت نیرو به عنوان یک دستگاه اجرایی مرجع و کارشناسی، انتظار نمیرود؛ به عنوان مثال برای استفاده از آب دریا، وضعیت 17 استان کشور را مطالعه کردهایم و در جنوب کشور نواری به عرض 100 کیلومتر را در نظر گرفتهایم که استانهای متعددی را در برمیگیرد و تلاش کردهایم تا مصارف امروز و نیازهای آنها تا 1425 را برآورد کرده و با همه دستگاهها و مراجع رسمی و مسئول همفکری کردیم و بعد به منابع آبی موجود اعم از سطحی، زیرزمینی و همچنین احتمالاتی که در خصوص روانآبهای محتمل سالهای پیشرو هست نگاه کارشناسی کردهایم و به این نتیجه رسیدهایم که باید از ظرفیت دسترسی به دریا برای تأمین نیازهای آبی استانهای جنوبی کشور استفاده کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه "تخصیصهایی به استانهای مختلف از آب دریا داده شده"، گفت: هر طرحی بعد از تخصیص، وارد مطالعات مرحله شناخت شده و بعد از آن، فاز یک مطالعات انجام خواهد شد و بعد به سازمان حفاظت محیط زیست برای مطالعات زیستمحیطی ارائه می شود.
وی ادامه داد: طبق قانون و مصوبه هیئت وزیران، سازمان حفاظت محیط زیست نیز ترتیباتی دارد و با رعایت ترتیبات خاص خود، پاسخ کارفرما را می دهد که آیا این طرح میتواند عیناً اجرا شود، یا این طرح به دلایل مشخص قابل اجرا نیست و یا اینکه پاسخ موافقت مشروط را پیش روی کارفرما میگذارد به این شکل که می گویند یا مشروط به انجام مطالعات تکمیلی است، یا مشروط به دادن پاسخ به این سوالات و ابهامات است و یا مشروط به رعایت ترتیباتی است تا بتواند مرحله بعد اجرای طرح انجام گیرد.
* ارائه نقطهنظراتی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای طرح انتقال آب خزر
اردکانیان در پاسخ به اینکه "چرا طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی سالهاست در مرحله مطالعات زیست محیطی و تصویب سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد؟"، گفت: در خصوص این طرح، مطالعات فاز یک انجام شده و هنوز مطالعات فاز دو انجام نشده است و سازمان حفاظت محیط زیست هم انصافاً وقت قابل ملاحظهای را در ماههای اخیر گذاشته و با برگزاری جلسات متعدد، یک مجموعه ای از نقطه نظرات را ارائه کرده و این نقطه نظرات نیز به دستگاه اجرایی مربوطه منعکس شده تا با رعایت این نقطه نظرات که طبیعتاً این رفت و برگشتها با سازمان حفاظت محیط زیست انجام می گیرد، وقتی نقطه نظرات آنها اعمال شد، کار ادامه یابد.
وی افزود: این فرآیند، مختص به طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی نیست بلکه در خصوص همه پروژهها به ویژه پروژههای بزرگ باید حتما اجازه زیست محیطی را داشته باشند.
انتهای پیام/