گزارش// اجازه ندهیم راه تنفس "دانش‌بنیان‌های ایرانی" مسدود شود!

گزارش// اجازه ندهیم راه تنفس "دانش‌بنیان‌های ایرانی" مسدود شود!

طرح جهش تولید دانش‌بنیان در مجلس شورای اسلامی در حالی اعلام وصول شده است که بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان در مصاحبه با تسنیم از وخامت وضعیت ارائه حداقل‌های حمایتی از شرکت‌های دانش‌بنیان و سنگ‌اندازی‌های متعدد در مسیر آنها می‌گویند!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛‌ به‌موجب آیین‌نامه‌ تشخیص شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، شرکت‌های دانش‌بنیان، مؤسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به‌منظور افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش افزوده فراوان (به‌ویژه در تولید نرم‌افزارهای مربوط) تشکیل می‌شود.

اهمیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای رشد و تعالی کشور آن‌قدر زیاد است که با نگاهی به بیانات مقام معظم رهبری به کلیدواژه‌هایی برخورد می‌کنیم که جای تأمل بسیار دارند؛ معظم‌له در 25 خرداد ماه سال 1395 تأکید کردند: "یک مسئله‌ بسیار مهم، پرداختن به شرکتهای دانش‌بنیان است؛ این ما را پیش خواهد برد؛ شرکتهای دانش‌بنیان، هم علمند، هم اقتصادند؛ پرداختن به شرکتهای دانش‌بنیان یکی از اساسی‌ترین کارها است؛ این جزو اولویّتها است و باید به این پرداخت، البتّه بعضی از شرکتهای دانش‌بنیان می‌آیند شکایت می‌کنند و گزارش می‌دهند به ما؛ مسئولین توجّه کنند به این نکته."

به‌بهانه بازخوانی این بخش از سخنان رهبری تصمیم گرفتیم تا برای شنیدن مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان به‌سراغ تعدادی از آنها برویم:

مدیرعامل یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان در گفت‌و‌گو با خبرنگار علمی تسنیم از ضرورت اصلاح قوانین کشور برای تشویق تولید‌کننده‌ها و اصلاح قانون مالیاتی کشور گفت؛ وی با ذکر مثالی از سرمایه‌گذاری تعدادی از مردم در بورس گفت و این‌که "زمانی که شما سرمایه بزرگی را در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنید، نه‌تنها هیچ مالیاتی به شما تعلق نمی‌گیرد بلکه دردسرهای استخدام نیروی کارگر یا فنی و ارتباط با تأمین اجتماعی را نیز نخواهید داشت اما به‌محض راه‌‌اندازی یک مرکز تولیدی با همان سرمایه، انتظار دولت از تولید‌کننده، رسیدن سریع به سوددهی و پرداخت 25 درصد مالیات در همان ابتدای کار است"!

مدیرعامل این شرکت‌دانش‌بنیان، مجلس شورای اسلامی را نخستین متولی پیگیری این مشکلات دانست و گفت: متأسفانه بعد از چند ماه از تشکیل مجلس شورای اسلامی،‌ هنوز نتوانستیم با آنها ارتباط بگیریم.

اشاره این فعال دانش‌بنیان به فراکسیون اقتصاد دانش‌بنیان و طرح "جهش تولید دانش‌بنیان" است که توسط تعدادی از نمایندگان مجلس از جمله "محسن دهنوی" رئیس این فراکسیون اعلام وصول شده است اما بعد از چند ماه هنوز به رأی گذاشته نشده است! شاید نخستین سؤال از نمایندگان بهارستان این باشد؛ این طرح چرا توسط کمیسیون صنایع تدوین و پیگیری شده است و اساساً نقش کمیسیون آموزش در این طرح چیست؟

مدیرعامل یک شرکت‌دانش‌بنیان دیگر در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم از عدم مقبولیت معاونت علمی ریاست جمهوری بین مجموعه دولت گفت و از بی‌مهری‌های صورت‌گرفته از طرف مجموعه‌های مختلف نیز به‌شدت گلایه کرد.

مدیرعامل این شرکت به تسنیم می‌گوید: شرکت‌های دانش‌بنیان از پرداخت حق بیمه‌ تأمین اجتماعی معاف هستند اما 3 سال پیش بیمه تأمین اجتماعی نزدیک به 20 میلیون تومان از ما دریافت کرد در حالی که ما در پرداخت حقوق جاری پرسنل خود هم دچار مشکل بودیم!

سخنان این فعال حوزه دانش‌بنیان درحالی است که رئیس فراکسیون اقتصاد دانش‌بنیان در هجدهمین اجلاس سالیانه و جشنواره برترینهای پارک فناوری پردیس گفته بود که طرح جهش تولید دانش‌بنیان در 33 بند در زمینه بیمه، مالیات، تأمین اجتماعی و حضور دانش‌بنیان‌ها در مناقصات و... دیده شده است! و امید است با رأی آن در مجلس این مشکلات نیز برطرف شود.

این فعال حوزه دانش‌بنیان در پاسخ به خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه "آیا از شما حمایت‌های لازم صورت گرفته است؟" متذکر شد: حمایت‌ها بیشتر معنوی بوده است!

وی عمده‌ترین مشکل شرکت‌های دانش‌بنیان را نیروی کار حرفه‌ای دانست و تصریح کرد: برنامه‌نویسی که سال گذشته در شرکت ما، 5 میلیون حقوق گرفته است امسال نهایتاً 6 میلیون حقوق دریافت می‌کند در حالی که اگر همین مهندس ایرانی به کشور همسایه، افغانستان برود،‌ حداقل 2 هزار دلار حقوق ماهیانه دریافت می‌کند! واقعاً با چه انگیزه و قدرتی این نیروها را در ایران نگه‌دارم؟! آمار 10 سال گذشته شرکت ما نشان می‌دهد که بیش از 1000 نفر برای کار به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند!

این فعال حوزه دانش‌بنیان توضیح می‌دهد: شرکت‌های دانش‌بنیان هزینه تحقیق و توسعه‌شان بسیار بالاست، به‌عنوان نمونه ما برای آزمایشگاه تحقیقاتی خود 60 میلیارد تومان در زمانی که دلار 3 هزار تومان بود، ارزش کارشناس رسمی دادگستری داشتیم اما کل پولی که ما به‌دست آوردیم کمتر از 2 میلیارد تومان است و این یعنی ما حتی 5 درصد هزینه خود را نیز به‌دست نیاورده‌ایم!

وی یادآور شد: شرکت ما با کره‌‌جنوبی در این زمینه قرارداد بسته بود و به‌خاطر بسته بودن نقل و انتقالات مالی، نمی‌توانیم محصولات خود را به آنها بفروشیم چراکه نمی‌توانند پول ما را پرداخت کنند و از طرفی هیچ الزامی در کشور برای خرید محصولات دانش‌بنیان وجود ندارد که این هم یکی از مشکلات اساسی شرکت‌های دانش‌بنیان است؛ در سفر به کره‌جنوبی قرار بود کره‌ای‌ها محصولات خود را برای ما ارائه کنند تا در داخل برایشان بازاریابی کنیم اما به‌عکس شد و ما به آنها محصول فروختیم اما امروز امکان فروش خارجی نداریم؛ تنها راه این است که با گرفتن ملّیت خارجی یک شرکت در خارج ثبت کنیم که در آن صورت هم 2 تابعیتی می‌شویم و در ایران به مشکل برخورد می‌کنیم!

به گزارش تسنیم؛ افق ترسیم‌‌شده توسط مقام معظم رهبری، رسیدن تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان به 400 هزار شرکت در یک بازه مشخص و محدود است و این در حالی است که امروز معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان را صرفاً 5 هزار و 300 شرکت عنوان کرد که فاصله زیادی با افق ترسیم‌‌شده دارد.

اما این تمام ماجرا نیست، چرا که افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان نیازمند حمایت‌های همه‌جانبه دولت از این شرکت‌ها است که متأسفانه در عمل  مشاهده‌ می‌کنیم که بسیاری از این‌ شرکت‌ها از ساده‌ترین و مقدماتی‌ترین حمایت‌ها از جمله وضعیت بیمه و مالیات خود بی‌بهره هستند.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon