گزارش|روایت تسنیم از دنیای پر از سکوت ناشنوایان / مشکلاتی که مسئولان نمی‌بینند

گزارش|روایت تسنیم از دنیای پر از سکوت ناشنوایان / مشکلاتی که مسئولان نمی‌بینند

گروه استان‌ها_ دانش‌آموزان ناشنوای زنجان از بسیاری از امکانات آموزشی و ورزشی محروم هستند و انگار دنیای پر از سکوت این قشر از جامعه بهانه‌ای شده تا مسئولان نیز در قبال وظایف خود تنها سکوت را اختیار کنند.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، ناشنوایان قشری از جامعه هستند که با کمبود‌های بسیاری مواجه‌اند و گاها حتی از حداقل‌ترین حمایت‌‌های دولتی نیز محروم می‌شوند، یکی از مهم‌ترین نیاز‌ها که به دلیل هزینه بالا همواره همکاری ارگان‌های ذیربط را می‌طلبد تهیه و تامین سمعک است که دیگر در این‌روز‌ها با افزایش قیمت افسارگسیخته قیمت‌ها، این وسیله توانمدی نیز روی خوش به ناشنوایان نشان نمی‌دهد و حمایت بهزیستی نیز چندان شامل حال افراد نمی‌شود. از سویی دیگر برخی از این ناشنوایان برای درمان باید تحت کاشت حلزون شنوایی قرار گیرند اما اختصاص محدوده سنی زیر شش سال سبب می‌شود تا کودکان بالای این محدوده سنی از همان حداقل حمایت دولتی نیز محروم شوند.

با این وجود مشکلات ناشنوایان تنها به موارد مذکور و عدم بهره‌مندی از شغل مناسب خلاصه نمی‌شود یکی از حداقل‌ترین امکانات دولتی که باید همواره شامل حال کوکان در محدوده سنی مشخص در کشور شود بهره‌مندی درست از آموزش و پرورش است، موضوعی که گاها نادیده گرفته می‌شود و این امر در ارتباط با کودکان با معلولیت ناشنوایی و اختلال در تکلم کاملا صدق می‌کند، چراکه آموزش و پرورش آن‌طور که باید به آموزش این دانش‌آموزان و اختصاص معلم توجه چندانی ندارد و معلمانی که صرفا برای آموزش کودکان عادی دوره دیده و تحصیل گذرانده‌اند به اجبار امر آموزش دانش‌آموزان ناشنوا را بر عهده می‌گیرند که این امر نمی‌تواند کارایی لازم را برای ناشنوایان داشته باشد.

از سویی دیگر با تاخت و تاز کرونا امر آموزش سخت‌تر از گذشته شده زیرا بهره‌مندی از گوشی‌های هوشمند به عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌ها پیش روی این دانش‌آموزان قرار گرفته است، با توجه به این‌که اغلب آن‌ها نیز از خانواده‌هایی با توان مالی پایین است تهیه این وسیله آموزشی میسر نیست. اما در این بین این وظیفه مسئولانه مربوطه در آموزش و پرورش استثنایی و بهزیستی استان است که باید قدمی در راستای حل این مسئله بردارند.

حال مسئله این است که آیا دانش‌آموزان ناشنوای استان زنجان از حداقل‌ترین امکانات آموزشی بهره‌مند هستند یا خیر؟ آیا ارگان‌های ذیربط برنامه‌ای برای بهره‌مندی دانش‌آموزان ناشنوا برای گوشی‌هوشمند دارند؟

رقیه حسن‌زاده، مدیر مدرسه انجم شعاع استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم اظهار داشت: روز جهانی ناشنوایان تنها بهانه‌ای است تا بتوان مشکلات این قشر از جامعه را برای لحظه‌ای نشر داد هر چند که هیچ امیدی به پاسخ مطلوب برای آن هم نیست.

وی با اشاره به این‌که دانش‌آموزان ناشنوا همواره با مشکلات عدیده‌ای در امر آموزش و پرورش رو‌ به رو هستند گفت: با توجه به این که این دانش‌آموزان باید توسط معلمانی که دوره مربوط به استثنایی را گذرانده و به زبان اشاره تسلط کامل دارند آموزش ببینند اما در کمال تاسف آموزش و پرورش استثنایی کشور به این امر توجهی ندارد، چرا که معلمانی به امر آموزش این دانش‌آموزان می‌پردازند که هیچ یک از دوره‌های مذکور را سپری نکرده‌اند و این مسئله در استان زنجان نیز کاملا صدق می‌کند.

مدیر مدرسه انجم شعاع ناشنوایان استان زنجان با ابراز تاسف از این‌‌که در ردیف‌های استخدامی که در چند روز اخیر در کشور منتشر شده هیچ جایگاه و رتبه‌ای برای استخدام معلمانی که صرفا برای آموزش دانش‌آموزان ناشنوا دوره تحصیلی گذرانده و مدرک دریافت کرده‌اند در نظر گرفته نشده است گفت: این امر یکی از مهم‌ترین ضعف‌های آموزش و پرورش استثنایی کشور خصوصا کودکان و دانش‌آموزان ناشنوا است. باید در این زمینه تجدید نظر و چاره اندیشی شود.

وی با اشاره به این‌که دانش‌آموزان ناشنوا فاقد مدرسه تخصصی برای دوره متوسطه هستند و هیچ کارگشایی در طول سالیان اخیر در این ارتباط انجام نگرفته است افزود: دانش‌آموزان ناشنوا در ادامه روند تحصیل خود خصوصا در هنگام ورود به مدارس متوسطه عادی با مشکل مواجه می‌شوند، چرا که آموزش آن‌ها با دانش‌آموزان دیگر تفاوت‌هایی داشته و تحصیل در کنار دانش‌آموزان سالم سبب بروز مشکل و افت تحصیلی می‌شوند.

حسن‌زاده تصریح کرد: پیشنهاد‌هایی مبنی بر این‌که ادامه تحصیل دانش‌آموزان ناشنوا در همین مدرسه انجم شجاع استان ارائه شده تا با همکاری فنی و حرفه‌ای آموزش‌های عملی لازم انجام شود و بعد از اتمام تحصیل در دوره متوسطه مستقیم وارد بازار کار در رشته‌های فنی شوند اما متاسفانه این پیشنهاد نیز مورد توجه هیچ ارگانی قرار نگرفته و عملیاتی نشده است. 

وی با بیان این‌که مدرسه ناشنوایان انجم شعاع استان زنجان دارای کمبود‌هایی از جمله نداشتن مکان مناسب برای ورزش دانش‌آموزان با مشکل شنوایی است بیان کرد: این دانش‌آموزان اکثرا کاشت حلزون شنوایی انجام داده و برخی‌ها نیز دارای سمعک هستند بنابراین نیاز است تا یک مکان مناسب با تجهیزات خاص در جهت ورزش دانش‌آموزان مجهز شود اما هیچ همکاری از سوی سازمان‌های ذیربط در این راستا انجام نمی‌گیرد.

مدیر مدرسه ناشنوایان انجم شجاع استان زنجان با اشاره به این‌که در حال حاضر آموزش کلا در فضای مجازی انجام می‌گیرد و وجود تبلت و گوشی هوشمند یکی از مهم‌ترین وسیله‌های آموزشی در این برهه است اعلام کرد: دانش‌آموزان این مدرسه اکثرا از خانواده‌هایی با توان مالی پایین هستند، تهیه تبلت به آن‌ها توسط خانواده میسر نیست بنابراین درخواست تهیه تبلت و سیم‌کارت از مدرسه و بهزیستی داشته‌اند اما بهزیستی استان علی‌رغم این‌که وعده تامین تبلت دانش‌آموزان ناشنوا را داده است اما تا حال حاضر هیچ اقدامی انجام نگرفته است.

وی با بیان این‌که این ‌دانش‌آموزان مورد حمایت مناسب هیچ نهادی نیستند گفت: حتی بهزیستی نیز آن‌طور که باید دانش‌آموزان ناشنوا را مورد حمایت قرار نمی‌دهد. با این حال حتی دانش‌اموزانی که تحصیل خود را به اتمام رسانده‌اند در ورود به بازار کار با مشکل مواجه‌اند با این‌حال از تمام خیران استان خواهشمندیم تا کمک‌های حمایتی خود را از این قشر از جامعه دریغ نکنند بلکه در شرایط اقتصادی موجود ناشنوایان نیز بتوانند اندکی آسوده خاطر در جامعه به ادامه زندگی بپردازند.

از سویی دیگر محمد محمدی قیداری، مدیر کل بهزیستی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: حدود یک هزار نفر دانش آموز تحت حمایت بهزیستی استان هستند، با این‌که معاونت مشارکت مردمی بهزیستی کشور اعلام کرد اعتباراتی برای خریداری تبلت و تلفن همراه تخصیص شده است، اما در سال تحصیلی سال جاری هیچ گونه دستورالعمل برای استان زنجان اعلام نشده است.

وی افزود: مشکلات معلولان فقط مختص به بهزیستی نیست چرا که معلولان شهروندان درجه یک جامعه هستند و نهاد‌های دیگر باید به امورات آنان رسیدگی کنند و مابقی مشکلات و عدم خدمت رسانی در این امورات از سوی ادارات را پیگیری می‌کند.

با این وجود آن‌چه که مسلم است انگار همانند بسیاری از نیازمندی‌های ناشنوایان، وجود معلم جهت آموزش، بهره‌مندی از امکانات ورزشی، اشتغال و حتی تهیه تبلت که جز جدایی‌ناپذیر آموزش و پرورش در شرایط کرونایی امروز است برای آموزش دانش‌آموزان نیز به طوفان فراموشی سپرده شده و مسئولان برنامه‌ای برای موارد مذکور ندارند. اما مسئولان مربوطه نباید با رد آن‌چه که در حیطه وظایفشان قرار دارد به جای رفع مشکل حل مسئله را به ارگان دیگر حواله کنند. با این حال امید است با همکاری ارگان‌هایی که وظیفه رسیدگی به ناشنوایان را بر عهده دارند اقدامی کارگشا در راستای حل مسائل این قشر از جامعه داشته باشند.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon