فرش دستباف تویسرکان، اغمای تدریجی یک حقیقت!
گروه استانها- هنوز زمان بسیار طولانی از دورانی که تولید فرش دستباف از جمله راههای امرارمعاش بخش قابلتوجهی از روستانشینان شهرستان تویسرکان بود نگذشته اما این حقیقت انگار دچار اغمای تدریجی شده و در مرز فراموشی قرارگرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از تویسرکان، در شرایطی که مشکلات اقتصادی و معیشتی موجب کاهش قدرت خرید و درآمدزایی عمومی بخشی از مردم شده، شناسایی و همچنین احیای راههای بهبود فضای کسبوکار با توجه به ظرفیتهای بومی میتواند در این زمینه راهگشا باشد.
کمتر از 30 سال گذشته، تولیدات فرش دستباف در شهرستان تویسرکان از رونق قابلتوجهی برخوردار بوده بهگونهای که برای بخشی از خانوادههای ساکن در روستاهای تویسرکان یکی از منابع اصلی درآمدزایی محسوب میشده است.
هنر فرشبافی در شهرستان تویسرکان بیشتر در مناطق روستایی رواج دارد که با استفاده از پشمهای محلی گوسفندان صورت میگیرد و درشت بافی، برخورداری از پرزهای بلند، نقشهای پرندگان و حیوانات و یک پود ضخیم از ویژگیهای آن به شمار میرود.
گره فرشهای دستباف تویسرکانی از نوع ترکی است و با دستزده میشود و مهمترین تولیدات بخش با اسامی آ صادقی( آقا صادقی)، زاغه و مالیچه (اژدر) در اندازههای پشتی، ذرع، نیم و 6 متری عرضه میشود.
در حال حاضر بیشترین میزان فرش و قالیهای دستباف در شهرستان تویسرکان در روستاهای اشتر مل، شهرستانِ، سیا دره، ابودردا، بابا کمال و گل زرد تولید میشود.
اکنون اما گرچه ظرفیت بالقوه بالایی در شهرستان تویسرکان برای تولید متنوع فرشهای دستباف وجود دارد اما تجارت فرش دستباف تویسرکان از دوران طلایی خود فاصله گرفته است.
لزوم احیای تولید فرش دستباف در تویسرکان
برخی از مسئولان ارشد و میانی تویسرکان در سالهای اخیر بر لزوم احیای تولید فرش دستباف در این شهرستان تأکید داشتند و خواستار گسترش فعالیتهای آموزشی و جذب و ورود بخش خصوصی به این حوزه شدند اما آنگونه باید شاهد احیا و رونق گیری دوباره تولید فرش دستباف در تویسرکان نبودهایم.
مدیر شرکت تعاونی فرش و قالیبافان تویسرکان معتقد است شهرستان تویسرکان هنوز هم از هنرمندان و صنعتگران ماهر و باتجربهای در بخش تولید فرش دستباف برخوردار است و ظرفیت تولید انواع تابلو فرشها در تویسرکان نیز وجود دارد.
نکته جالبتوجه اینکه در سالهای گذشته جشنواره ملی گردو درواقع با سه عنوان جشنواره ملی گردو، صنایع مبل و منبت و فرش دستباف تویسرکان بهعنوان سه محور اثرگذار در پویایی اقتصاد شهرستان تویسرکان برگزار شد اما دریکی دو سال اخیر دیگر سخنی از احیا و بازآفرینی فرش دستباف تویسرکان توسط مسئولان این شهرستان به میان نیامده و به نظر میرسد حوزه تولید و بازار این بخش دچار ایستایی و رکود شده است.
مشکلات پیش روی فرشبافان تویسرکان
اکنون و در مقطع رکود در تولیدات فرش دستباف تویسرکان، مشکلاتی نظیر نبود مواد اولیه مرغوب، نبود سرمایههای مالی لازم، عدم فعالیت کارگاههای متمرکز فرشبافی و عدم برخورداری از یک چرخه کارشناسانه و مؤثر بازاریابی این بخش را با چالشهایی مواجه کرده است
مدیر اداره صنعت، معدن و تجارت تویسرکان نیز در این رابطه به تسنیم گفت: در حال حاضر در حدود چهار هزار 700 نفر بافنده فرش در شهرستان تویسرکان وجود دارد که سه هزار و 688 نفر از آنها دارای مجوز رسمی فعالیت از سوی سازمانهای مربوط به این مقوله هستند.
روانبخش نورعلیئی اظهار داشت: کیفیت پایین مواد اولیه، کمبود اعتبارات مالی لازم برای تعاونی فرشبافان و صادرت تولیدات آنها و فعالیت دلالان فرش که از تمرکز در حوزه عرضه فرش جلوگیری میکنند، مهمترین مشکلات این بخش در شهرستان تویسرکان را تشکیل میدهند.
یکی از فرشبافان روستایی تویسرکان نیز دراینباره به خبرنگار تسنیم در تویسرکان گفت: کمیته امداد امام خمینی(ره) در تهیه مواد اولیه و اعطای تسهیلات به ما کمک میکند اما برخی مشکلات، نظیر پایین بودن قیمت خرید محصولات این حوزه در بازار فروش وجود دارد.
وی اظهار داشت: باید درزمینهٔ بازاریابی و بازارپسندی محصولات تولیدی در حوزه فرش و قالی تویسرکان تدابیری اندیشیده شود تا درآمد حاصل از این بخش پاسخگوی زحمات قالی و فرشبافان باشد.
بانوی فرشباف تویسرکانی تصریح کرد: اگر مشکل کمبود تسهیلات اعطایی به فرشبافان و نبود تمرکز آموزشی در این حوزه برطرف شود بیشک شاهد شکوفایی بیشازپیش این هنر ریشهدار در شهرستان تویسرکان خواهیم بود.
وی خواستار توجه بیشتر دستگاههای مرتبط اجرایی درباره پرداخت تسهیلات ارزانقیمت به فعالان حوزه قالی و فرشبافی شد و افزود: در برخی موارد نیز برای تهیه مواد اولیه و مرغوب با مشکلاتی مواجه هستیم.
به نظر میرسد اصلاح نقشهای بومی و محلی بر اساس رنگبندیهای جدید و بازارپسند و توجه بیشتر به مبحث آموزشهای تخصصی و پایدار میتواند از نقش مؤثر و سازندهای در رونق بخشی به حوزه تولیدات فرش و قالی تویسرکان برخوردار باشد.
همچنین باوجود کمکهای اثرگذار کمیته امداد امام خمینی(ره) برخی از فرشبافان و قالیبافان روستاهای تویسرکان با کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه هستند که تدابیر ویژه مسئولان برای حل این مشکل را میطلبد.
انتهای پیام/749/ی