اجرای عملیات احداث سد آبریز کهگیلویه از سر گرفته میشود
گروه استانها- روند اجرایی سد آبریز کهگیلویه پس از یک وقفه کوتاهمدت ۱۰ ماهه مجدد از سر گرفته میشود تا بارقههای امید دوباره در مردم زنده شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از دهدشت، ادامه روند اجرایی سد آبریز کهگیلویه پس از یک وقفه کوتاهمدت تقریبأ 10 ماهه و در شرایطی که بسیاری از مردم شهرستان کهگیلویه نسبت به پیگیری دوباره عملیات اجرایی آن امیدی نداشتند اما با سفر معاون وزیر نیرو، مدیرعامل توسعه منابع آبونیرو و نیز معاون آب منطقهای کشور به شهرستان کهگیلویه ناامیدی عمومی مردم رنگ باخته و موجی از خوشحالی در شهرستان بوجود آمده است.
سد آبریز در حوزه دشمنزیاری در شمال شرقی کهگیلویه و در محدوده روستای آبریز قرار گرفته که با اجرای این طرح بیش از 30 هکتار از زمینهای کشاورزی در شهرستانهای کهگیلویه و چرام به شبکههای نوین آبیاری مجهز میشوند این در حالی است که هماکنون تنها بخش کوچکی از حدود 70 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این مناطق آبی بوده و سایر زمینها از بیآبی رنج میبرند.
در این طرح آب بهصورت ثقلی از یک تونل به طول 4 هزار و 900 متر به لولههایی به طول 7 هزار و 400 متر انتقال داده شده سپس با احداث تونلی به طول 6 هزار و 450 متر آب به بیش از 30 هزار هکتار از دشتهای تشنه کهگیلویه و چرام میرسد.
سد آبریز متشکل از سد، سامانه انتقال، نیروگاه و شبکههای آبیاری و زهکشی است، ارتفاع سد 150 متر، طول تاج 370 متر، حجم دریاچه 150 میلیون مترمکعب و سد بتنی غلطکی rss است، این سد شامل 20 کیلومتر خط انتقال و یک نیروگاه 30 مگابایتی در میان راه بر روی سامانه انتقال بوده و در انتهای مسیر انتقال، دشتهای دهدشت و چرام را تحت پوشش قرار میدهد.
عملیات اجرایی سد آبریز( مارون 2 ) در دوران نماینده سابق شهرستانهای چهارگانه کلید خورده و مطالعات ژئو تکنیک، کارهای زیست محیطی، نمونه برداری و تزریق آزمایشی آن انجام شده است، در دوران نماینده سابق وزیر نیرو به شهرستان کهگیلویه سفر کرده و به دلیل اهمیت اجرایی سد آبریز در منطقه از آن بازدید کرده و در جلسه شورای اداری استان به لزوم عملیات احداث آن تأکید کرد.
سد آبریز با تلاش و زحمات بسیار زیاد و نیز پیگیریهای فراوان و در بدترین شرایط اقتصادی باوجود مخالفتهای گسترده اما در نهایت در بودجه سال 99 ردیف دار شده و تأمین اعتبار شده است، اجرای این پروژه سبب توسعه و شکوفایی بخش کشاورزی شهرستانهای کهگیلویه و چرام شده و تحول اقتصادی بزرگی در منطقه پدید میآورد و باتوجه به جمعیت 200 هزار نفری مردم منطقه اشتغالزایی عظیمی در منطقه بوجود میآورد.
معاون وزیر نیرو در بازدید از سد آبریز گفت: پس از دریافت مجوزات زیست محیطی عملیات اجرایی سد آبریز شروع میشود و امیدواریم با طراحی مدل منابع مالی آن و نیز همکاری بانکها بتوانیم بحث تأمین مالی سد را حل کنیم.
بهروز مرادی گفت: در حال حاضر میزان مبلغ ریالی اجرای پروژه مشخص نبوده و باتوجه به مشارکت دولت و بخش خصوصی درصد تأمین منابع مالی آنها را تعیین میکنیم.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: در حال حاضر مطالعات سد آبریز با پیشرفت 70 درصدی همچنان در حال انجام بوده که با احداث آن بیش از 20 هزار هکتار از دشتهای تشنه کلاچو و چرام به سیستم شبکه آبیاری نوین مجهز شده و آبیاری میشوند.
فرهادی با بیان اینکه با اجرای سد آبریز 16 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز شرب و صنعت تأمین میشود، گفت: علاوه بر این میزان 16 تا 30 مگاوات انرژی برقابی نیز تولید میشود.
وی با اشاره به اهداف مهم احداث سد آبریز خاطرنشان کرد: توسعه بخش کشاورزی، توسعه بخش صنعت و تأمین کسری آبشرب منطقه از اهداف مهم احداث سد آبریز بوده و متوسط آبدهی رودخانه مارون در محل احداث سد مخزنی 608 میلیون مترمکعب است.
نماینده مردم شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در این باره گفت: اجرای سد آبریز در منطقه سبب برونرفت کهگیلویه شده و کشاورزی را در منطقه متحول میکند.
حجتالاسلام سید محمد موحد با بیان اینکه از بدو ورود خود به مجلس پیگیرهای ارزشمندی در زمینه سد آبریز صورت گرفته، گفت: این سفر بارقه امیدی در دلهای مردم منطقه بوجود آورده و امیدوارم که هرچه زودتر شاهد اجرایی شدن سدآبریز باشیم.
وی با اشاره به اینکه سد آبریز در کنار جاده پاتاوه به دهدشت برای نجات مردم حوزه انتخابیه احداث شده، عنوان کرد: هماکنون این سد در مرحله کارشناسی بوده و انشاءالله باهمکاری وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه تا پایان امسال اجرایی میشود.
حجتالاسلام موحد خاطرنشان کرد: وزیر نیرو و مجموعه وزارت نیرو، استاندار کهگیلویه و بویراحمد و مدیران آب منطقهای استان برای اجرای این پروژه همراهی بسیار خوبی نشان دادند.
گزارش: سید مصطفی گنجی
انتهای پیام/ ت