کمبودهای خراسان شمالی در مقابله با بحران کرونا؛ رعایت نکنیم «فاجعه» رخ میدهد
گروه استانها- بیش از ۵ ماه از قرمز بودن وضعیت استان خراسان شمالی در شیوع کرونا میگذرد و آمارها نشان میدهد اگر وضعیت استان در پاییز و زمستان به مرحله حاد و فوق العاده برسد٬ وضعیت بیمارستانی و کادر درمانی خراسان شمالی پاسخگوی نیازها نیست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ مدتهای زیادی است که استان خراسان شمالی با وضعیت سخت کرونایی دست و پنجه نرم میکند. بر این اساس حتی در روزهای سفید کرونا در ماههای اردیبهشت و خرداد نیز وضعیت استان قرمز بود و تختهای بیمارستانی خراسان شمالی میزبان بیماران کرونایی بودند.
آنچه هراس و التهاب کادر درمانی را در پی داشته٬ موج سوم کرونا همراه با سرد شدن هوا و هجوم سایر بیماریهایی تنفسی است. از سوی دیگر وجود بیمارستان امام حسن بجنورد به عنوان تنها مرکز پذیرش بیماران کرونایی در مرکز استان خراسان شمالی و عدم رجوع سایر بیماران به این بیمارستان برای بیماریهای دیگر٬ خطر افزایش بیماریهای پنهان را در مردم افزایش داده که این موضوع در آینده نه چندان دور بر وضعیت سلامتی استان تاثیر گذار خواهد بود.
کمبودهای امکانت بهداشتی و درمانی در خراسان شمالی نیز موضوع تازهای نیست. امکان تست کرونا و عکسبردایر پیشرفته از ریه در برخی از شهرهای استان فراهم نیست و به علت برخی از کمبودها٬ شواهد حاکی است فقط از بیماران دارای علائم حاد نمونه و تست کرونا انجام میگیرد و سایر افراد حتی با نشانههای کمتر و یا بدون علامت٬ در شهر در حال چرخش بوده و به تبع آن ویروس نیز در حال چرخش است.
نداشتههای بهداشتی و درمانی استان خراسان شمالی را میتوان از جدول توزیع تختهای بیمارستانی کشور متوجه شد. خراسان شمالی در این شاخص در ردیف پانزدهم بوده و در بیمارستان امام حسن که مرکز اصلی درمان بیماران کرونایی خراسان شمالی است٬ تنها دو بخش به کروناییها اختصاص یافته است.
850 تخت بیمارستانی آماده مقابله با بحران کرونا است
هر چند مسئولان درمانی استان از آمادگی کامل برای مقابله با کرونا در بیمارستانها خبر میدهند اما با توجه به اینکه استان ما پاندمی شدید و طغیان کرونا را تجربه نکرده٬ شاید در زمان بروز بحران٬ تخت های بیمارستانی استان ناکافی باشد. موضوعی که مرداد ماه امسال از سوی رییس دانشگاه علوم پزشکی استان نیز تایید شد.
با این حال دکتر قاسم بیانی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: کمیته مقابله با شیوع کرونا در استان ما قبل از همه استان ها شکل گرفت و مسئولیت هر فرد را در فاز همه گیری تعیین شد.
دکتر بیانی با بیان این که 850 تخت برای بیماران مبتلا به بیماری کووید 19 در نظر گرفتیم، اظهار داشت: با توجه به ظرفیتها بهترین تصمیم گیری و پیش بینی اولیه برای شرایط بحرانی این بیماری در استان در نظر گرفته شد.
وی از در نظر گرفتن 400 تخت نقاهتگاهی با همکاری ارگانهای مختلف نیز خبر داد و عنوان کرد: خوشبختانه تا کنون به دلیل عدم نیاز، از این تخت ها استفاده نشده است.
کادر درمانی استان تکمیل نیست
علاوه بر کمبود امکانات٬ کمبود پزشک متخصص عفونی نیز در خراسان شمالی بسیار مشهود است. دکتر هاشمی رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به این کمبود آسیبزا برای نظام درمانی استان٬ تصریح کرد: یکی از محدودیت های خراسان شمالی در بخش نمونه گیری و شناسایی بیماران کرونایی٬کمبود متخصص عفونی است. این مشکل در شهرستانهای استان بیشتر است و اگر هم متخصصان مرکز استان را به شهرستانها اعزام کنیم در مرکز دچار مشکل خواهیم شد.
وی افزود: با این وجود، به مدت 2 روز متخصصان مرکز را برای بررسی وضعیت بیماران به شهرستان مرزی رازوجرگلان اعزام میکنیم
هاشمی با تاکید بر اینکه ویروس کرونا داروی قطعی ندارد و اعزام متخصص عفونی به جایی که بیمارستان ندارد، چندان توجیه ندارد، گفت: هم اینک در بخش دارو و تجهیزات تشخیصی کرونا در استان مشکلی نداریم ولی برای بستری بیماران در شهرستان های فاقد بیمارستان، از جمله راز و جرگلان دچار مشکل هستیم.
امکانات درمانی استان پاسخگوی کرونا نیست
امکانات درمانی خراسان شمالی و امکانات تشخیصی استان٬ در مواقع بحران به هیچ وجه پاسخگوی نیاز بیماران کرونایی نیست. نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، گرمه و جاجرم و راز و جرگلان در مجلس شورای اسلامی چندی پیش در نشست با معاون کل وزارت بهداشت٬ با تاکید بر اینکه خراسانشمالی وضعیت خوبی در حوزه کرونا ندارد٬ اضافه کرد: با توجه به اینکه تردد از روستاها و حواشی شهر در مرکز استان بسیار بالا است ستاد استانی مقابله با کرونا باید به این موضوع پرداخته تا مقابله خوبی با این ویروس صورت بگیرد تا شاهد افزایش موارد ابتلا به کرونا نباشیم.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان شمالی گفت: سرانه درآمد و معیشت مردم خراسان شمالی خوب و مساعدت نیست و در بحث قرنطینه نیز بین افراد این استان تفاوت وجود دارد چرا که برخی از واحدهای مسکونی در مرکز شهر 200 متری و برخی منازل مسکونی در حواشی شهر 60 متری است و امکان قرنطینه تک نفره وجود ندارد.
پاکمهر در ادامه به کمبودهای خراسان شمالی در حوزه بهداشت و درمان اشاره کرد و در این رابطه افزود: متاسفانه بیمارستان شهرستانهای فاروج، مانه و سملقان، گرمه و جاجرم فاقد سی تی اسکن بوده و سی تی اسکن بیمارستان امام علی(ع) در مرکز استان هم بسیار مستهلک شده و در تامین قطعات آن دچار مشکل هستیم.
وی گفت: با توجه به اینکه خراسان شمالی استان مرزی و پر ترددی است و همچنین از بضاعت و امکانات کمتری برخوردار است حداقل در چهار نقطه استان باید سی تی اسکن داشته باشیم تا بیمار از فاروج برای گرفتن سی تی اسکن به مرکز استان تردد نداشته باشد.
عدم رعایت نکات بهداشتی هم قوز بالا قوز شده است
دکتر سید احمد هاشمی نیز در آخرین نشست ستاد کرونای خراسان شمالی با انتقاد از عدم استفاده گسترده از ماسک٬ اظهار داشت: رعایت دستورالعملها و زدن ماسک در استان به طور میانگین٬ 50 درصد است. آمار بستریها به 207 نفر و مرگ و میر روزانه به 3 تا 7 نفر رسیده است.
وی افزود: اگر مجبور بشویم٬ قوانین محدود کننده را اعمال میکنیم. عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی درسطح شهر خصوصا در ناوگان حمل و نقل شهری مشهود است. استفاده از ماسک در حمل و نقل عمومی پایین تر از 50 درصد است.
استاندار خراسان شمالی نیز در گفتوگو با تسنیم ضمن انتقاد از عدم رعایت توصیههای بهداشتی٬ اظهار داشت: در موج دوم و سوم کرونا با توجه به همهگیری جهانی آن٬ قرنطینه و تعطیل کردن اماکن مثل موج اول امکان پذیر نیست. متولی ناوگان شهری باید هر چه سریعتر به موضوع عدم رعایت نکات بهداتشی در اتوبوسها رسیدگی کند در غیر اینصورت ورود جدی و برخورد خواهیم داشت.
دکتر قاسم بیانی معاون دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به لزوم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از مساک برای مقابله با کرونا٬ اظهار داشت: هر چه قدر مردم بیشتر قرنطینه خانگی و پروتکل ها را رعایت کنند، همه گیری کاهش خواهد یافت، بنابراین گام برداشتن در این زمینه به منظور حفظ سلامت خود و اطرافیان و در نهایت جامعه ضروری به نظر می رسد.
وی خاطرنشان کرد: بیماری کووید 19 بیماری است که با مراجعه زودهنگام قابل کنترل و درمان است، بنابراین به جای نگرانی و پنهان کردن بیماری در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
با تمام این اوصاف٬ خراسان شمالی ماهها است در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارد و اگرچه همه مسئولان استان برای حل این مشکل تلاش میکنند٬ اما با توجه به قرار گرفتن در آستانه فصول سرد سال و نیاز به مراقبتهای بهداشتی بیشتر٬ اگر کرونا طغیان کند٬ شاید فاجعه خطرناکی در انتظار استان باشد.
انتهای پیام/311/ ت