ریشه یابی جهش تورمی بهار؛ رشد بورس یا افزایش پایه پولی؟/ مرکز پژوهشها: نرخ سود کوتاه مدت افزایش یابد+نمودار
مرکز پژوهشهای مجلس درحالی مهمترین دلایل رشد تورم و شاخص قیمت مصرف کننده در بهار امسال را مربوط به رشد نرخ ارز و رشد پایه پولی و نقدینگی دانست که برخی کارشناسان به اشتباه رشد بورس را عامل افزایش تورم قلمداد کرده بودند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، شاخص قیمت مصرف کننده با 83 / 6 درصد افزایش در بهار 1399 نسبت به پایان سال 1398 ، بالاترین میانگین نرخ رشد شاخص قیمت مصرف کننده در طول چهار فصل گذشته را ثبت کرد.
همچنین از بین گروههای کالایی با تفکیک موضوعی، گروه « کالا و خدمات متفرقه » بیشترین رشد را داشته است. گروهای خوراکی ها و آشامیدنیها، دخانیات، مبلمان و لوازم خانگی، حمل ونقل و تفریح و فرهنگ نیز رشدی بالاتر از شاخص کل را تجربه کرده اند در طبقه بندی دیگری از شاخص کل نیز، شاخص کالاهای بادوام با 43 / 15 درصد رشد، در رتبه اول قرار دارد که عمدتا ناشی از رشد نرخ ارز است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید.
از دیدگاه مرکز پژوهشهای مجلس، از مهمترین دلایل رشد تورم و شاخص قیمت مصرف کننده در بهار امسال مربوط به رشد نرخ ارز و رشد پایه پولی و نقدینگی است. نرخ رشد پایه پولی و نقدینگی در بهار 1399 به ترتیب 8 / 8 و 5 / 7 درصد رشد داشته اند و همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود به مراتب بالاتر از میانگین بلند مدت آن است نرخ رشد نقدینگی در بهار کمتر از رشد پایه پولی شده که به علت کاهش ضریب انبساط نقدینگی و کاهش تقاضا برای تسهیلات در بانکهاست.
افزایش پایه پولی و نقدینگی و رشد شدید شاخص قیمتها در بازار های قیمت در بازار داراییها و کالای با دوام میتواند نشان از انتظارات تورمی بالا باشد. فاصله گرفتن نرخ تورم از نرخ رشد نقدینگی نباید سیاستگذار را درخصوص رابطه این دو به اشتباه بیاندازد، آنچه در حال حاضر باید در اولویت سیاستگذار پولی قرار گیرد، کنترل رشد قیمت در بازار دارایی هاست.
مرکز پژوهشهای مجلس معتقد است، افزایش نرخ سود کوتاه مدت، میتواند یکی از راهکارها برای کنترل رشدهای شدید قیمتی در بازارهای دارایی بورس، سکه، ارز و مسکن باشد.
انتهای پیام/