تشکیل دولت در لبنان|تحرکات بی‌سابقه حریری پیش از رایزنی‌های پارلمانی/ تاکید حزب‌الله و امل بر مواضع قبلی

تشکیل دولت در لبنان|تحرکات بی‌سابقه حریری پیش از رایزنی‌های پارلمانی/ تاکید حزب‌الله و امل بر مواضع قبلی

سعد حریری درحالی رایزنی‌های مربوط به تشکیل دولت را آغاز کرده که هنوز رایزنی‌های الزام‌آور پارلمانی برای انتخاب مامور تشکیل کابینه انجام نشده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار «سعد حریری» نخست‌وزیر سابق لبنان که اخیرا از نامزد شدن خود برای نخست‌وزیری جدید این کشور خبر داده است، امروز رایزنی‌ها برای تشکیل دولت را آغاز می‌کند. حریری تصمیم گرفته تا رایزنی‌های خود را جدا از رایزنی‌های الزام‌آور پارلمانی انجام دهد که البته نتایج آن همچنان نامشخص بوده و منتظر دیدار امروز حریری با رئیس جمهور و رئیس پارلمان است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

سعد حریری منتظر پایان مهلت 72 ساعته‌ای که قبل از آغاز رایزنی‌ها برای خود تعیین کرده بود نماند و روز گذشته با نخست‌وزیران سابق در کاخ نخست وزیری (در بیت‌الوسط) دیدار کرد. امروز نیز پیش از ظهر به دیدار «میشل عون» رئیس جمهور لبنان و عصر به دیدار «نبیه بری» رئیس پارلمان این کشور خواهد رفت.

تا این ساعت هیچ چیز روشن نیست؛ اما در ظاهر به نظر می رسد که حریری تصمیم گرفته تا روند قانون اساسی را برعکس طی کند٬ به این صورت که منتظر رایزنی‌های ضروری پارلمانی که طی آن رئیس جمهور مامور تشکیل دولت را معرفی خواهد کرد نمانده است.

در واقع حریری روند رایزنی‌ها برای تشکیل دولت را با روشی بی‌سابق آغاز کرده و معتقد است به عنوان نامزد طبیعی نخست‌وزیری می‌تواند رایزنی‌های مربوط به تشکیل دولت را قبل از رایزنی‌های انتخاب مامور تشکیل دولت آغاز کند! اما رئیس جمهور چگونه با این واقعیت تعامل خواهد کرد؟ آیا با سپردن ماموریت تشکیل کابینه به حریری موافقت می‌کند یا رایزنی‌ها را به تعویق می‌اندازد؟ راه طولانی است و برخورد این دو نفر با یکدیگر دشوار؛ اما هیچ کس نمی‌تواند پیش بینی کنداز امروز تا پنجشنبه چه اتفاقی خواهد افتاد. طبق ابتکار حریری او قصد دارد ریاست دولتی متشکل از افراد متخصص را بر عهده بگیرد. اما هیچ‌کس نمی داند آیا سایر احزاب با این ساختار موافقت می‌کنند یا نه.

یک منبع آگاه از روند تشکیل دولت اعلام کرد که نباید در قضاوت این ساختار حریری برای دولت عجله کنیم و باید منتظر نتیجه دیدار وی با میشل عون باشیم؛ چرا که هنوز کسی توضیحات حریری درباره نوع دولت و تعداد وزرا و توزیع پست‌ها و اسامی وزرا را نشنیده است. بنابراین پیش از پاسخ به این سوالات هیچ کس نمی‌تواند موضعی اتخاذ کند.

منبع مذکور تصریح کرد که حریری نمی‌توانپ شروطی را که مصطفی ادیب برای ساختار دولت گذاشته بود تکرار کند. ادیب یک شخصیت غیرسیاسی بود و ورود سیاستمداران به دولت و یا حتی ورود دیدگاه آنها درباره تشکیل دولت را نمی‌پذیرفت.

اما شرایط حریری متفاوت با ادیب است؛ او یک شخصیت سیاسی است و نمی تواند تشکیل یک دولت تکنوکرات را بهانه کند تا مانع ورود احزاب در روند تشکیل دولت و انتخاب وزرا شود. از سوی دیگر حریری درباره دولت مستقل حرف نزد بلکه گفت متخصصان؛ این یعنی طرف‌های مربوطه باید وزرایی را معرفی کنند که در نوع پست وزارتی که بر عهده می‌گیرند تخصص داشته باشند.

به گفته یکی از منابع ریاست‌جمهوری٬ دیدگاه حریری مبنی بر اینکه نامزد شدن وی برای نخست‌وزیری در راستای ابتکار فرانسه است باید دقیقا بررسی شود؛ چرا که ابتکار فرانسه از دولتی متشکیل از متخصصان صحبت می‌کند و نه دولتی متخصص با نخست‌وزیری سیاسی.

منبع مذکور در این زمینه به سخن «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه که خطاب به مقامات لبنان گفت ماموریت اداره کشور را به متخصصان بسپارند اشاره کرد. بنابراین باید ببینیم حریری ابتکار جدید دارد یا اینکه ابتکار فرانسه را گسترش داده است. آیا سعد حریری آماده مشورت با گروه‌های مختلف درباره ساختار دولت و اسامی وزرا است؟ تا امروز هیچ چیز مشخص نشده؛ جز اینکه حریری نامزد طبیعی نخست‌وزیری است.

تاکید حزب‌الله و امل بر مواضع قبلی در تشکیل دولت

درباره مواضع حزب‌الله و جنبش امل نیز باید بگوییم چیزی تغییر نکرده و این دو گروه شیعه تاکید می کنند امتیازی که به مصطفی ادیب داده نشد به هیچ کس دیگر هم داده نمی‌شود. این یعنی آنها همچنان پایبند به انتخاب وزیر دارایی و سهم شیعیان در دولت و نیز توافق درباره برنامه دولت هستند. بنابراین در اصطلاح حزب‌الله و امل چک سفید امضا به حریری نمی‌دهند تا او سرنوشت کشور را مشخص کند و این چیزی است که «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی قبلا به آن اشاره کرده بود.

پیش از این نیز حزب‌الله تاکید کرده بود که هرگز کاملا در مسیر خواسته های صندوق بین‌المللی پول حرکت نخواهد کرد؛ درحالی که سعد حریری قطعا در خصوصی‌سازی و افزایش مالیات های ناعادلانه بر مصرف دریغ نمی‌کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon