گزارش| خراسان جنوبی در صدر جدول اشتغالزایی کشور طی ۵ فصل پیاپی

گزارش| خراسان جنوبی در صدر جدول اشتغالزایی کشور طی 5 فصل پیاپی

گروه استان‌ها- تازه‌ترین اعلام مرکز آمار کشور نشان می‌دهد کمترین نرخ بیکاری در بین جامعه ۱۵ ساله و بیشتر در استان خراسان جنوبی وجود دارد که می‌توان گفت این استان برای پنجمین فصل پیاپی در صدر جدول رده بندی استان‌ها قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، تازه‌ترین اعلام مرکز آمار کشور حکایت از این دارد که در تابستان سال 1399 جمعیت غیرفعال کشور افزایش و جمعیت شاغل و بیکار کشور (جمعیت فعال) نسبت به فصل مشابه سال قبل با کاهش مواجه شده که این کاهش در مقایسه با فصل بهار سال جاری نسبت به فصل مشابه سال قبل، از شدت کمتری برخوردار بوده است.

به عبارت دیگر اثر منفی ویروس کرونا بر شاخص‌های نیروی کار کشور در فصل تابستان در قیاس با فصل بهار تا حدی تعدیل شده است.

آمارها نشان می دهد؛ در تابستان 1399، به میزان 41.8 درصد از جمعیت 15 ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند.

بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان 1398) 3.1 درصد کاهش یافته است.

آنچه در این آمار بیش از همه چشم نوازی می‌کند، این است که کمترین نرخ بیکاری در بین جامعه 15 ساله و بیشتر در استان خراسان جنوبی و بیشترین نرخ بیکاری در استان کرمانشاه وجود دارد.

با احتساب این تازه‌ترین آمارها می‌توان گفت خراسان جنوبی برای پنجمین فصل پیاپی در صدر جدول رده‌بندی استان‌ها قرار گرفته و در حال درخشیدن است.

اوایل تابستان بود که خبر نرخ چهار درصدی بیکاری در این استان  منتشر شد و حالا با گذشت یک فصل دیگر و به فاصله زمانی تنها سه ماه، توفیقی تازه رقم خورده است.

مرور اقدامات و برنامه‌های نماینده عالی دولت در خراسان جنوبی و بالطبع مدیران دستگاه‌های اجرایی به خوبی حاکی از این است که هم افزایی عظیمی در این خطه شرقی رقم خورده که برون داد آن توسعه ظرفیت‌های اشتغالزا برای جوانان و افراد جویای کار است.

افزایش 4 برابری اعتبارات راه‌ها، رشد بی‌نظیر ساخت و احداث بزرگراه‌ها، عملیاتی کردن برنامه ساخت بیش از 22 هزار واحد مسکونی، نصب نیروگاه‌های خورشیدی خانگی، توسعه معادن، نهضت گلخانه‌ای، اقامتگاه‌های بومگردی، اجرای طرح خوشه‌های صنایع دستی، تجهیز و توسعه زیرساخت‌های مرز ماهیرود، افزایش قابل توجه حجم ترانزیت کالا از مرز ماهیرود، رشد 100 درصدی صادرات از مرزهای استان و... همه و همه سبب شده نیروی کارگری ماهر بیکار نمانند.

اخبار مختلف طی یک سال گذشته نشان می‌دهد که با عملیاتی شدن پروژه عظیمی همچون ساخت 10 هزار واحد مسکونی در حدود 700 روستا، عملاً هیچ فرد بیکاری در این مناطق یافت نمی‌شد.

از آن جایی که دو اداره کل کمیته امداد امام خمینی(ره) و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مکلف شده بودند این پروژه را ظرف یک سال به ثمر برسانند بنابراین با تزریق به موقع اعتبارات آن هم به جهت پیگیری‌های شخص استاندار، حجت بر دو دستگاه تمام شده بود تا با دقت کافی در کیفی سازی، سرعت انجام کار را افزایش دهند، همین موضوع هم سبب شد در بازه ای از زمان در تأمین نیروی کارگری لازم با مشکل مواجه شوند و از آن جایی که تأکید بر تأمین مصالح مورد نیاز از واحدهای تولیدی استان بود گاه تولیدکننده‌ها به گَرد پروژه نمی‌رسیدند و در تهیه فهرست درخواستی لازم کم می‌آوردند، لذا بخش عمده‌ای از واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی به صورت چند نوبته فعالیت می‌کردند تا بتوانند به تعهدات خود در قبال دستگاه‌ها عمل کنند.

تنها در یک طرح خوشه‌‌ای صنایع دستی برای سه هزار هنرمند علاقه‌مند به تولید صنایع دستی شغل پایدار ایجاد شد و طی تفاهم نامه‌ای که استاندار با سازمان برنامه و بودجه کشور منعقد کرد تمام این افراد به مدت یک سال تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر درآمدند و از بیمه اجتماعی رایگان بهره‌مند شدند.

ادامه برنامه‌های توسعه‌ای که به تدبیر معتمدیان استاندار خراسان جنوبی در این استان در حال اجراست بدون تردید در کاهش نرخ بیکاری برای فصل‌های آینده هم تأثیر بسزایی خواهد داشت و این استان را که به عنوان کم درآمدترین منطقه کشور شناخته می‌شود، متحول خواهد ساخت.

سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی در استان

سرمایه گذاری، یکی از اجزای مهم اقتصاد و از ضرورت‌های اساسی در پیشرفت اقتصادی هر منطقه به شمار می‌رود.

بر اساس ساختارهای تعریف شده در علم اقتصاد، این سرمایه گذاری می‌تواند توسط بخش دولتی، خصوصی و خصولتی اتفاق بیفتد که هر کدام در جایگاه خود اهمیت بسزایی دارند.

در استان‌هایی که سرمایه گذاران قَدَر ندارد و به جهت راه دسترسی سخت و طولانی یا نبود امکانات لازم و دور بودن از محل تأمین مواد اولیه، بخش خصوصی برای حضور و فعالیت با چالش هایی مواجه است در این شرایط سرمایه گذاری دولت، محرک مؤثری برای سرمایه گذاری بخش خصوصی به شمار می‌رود و ابزار قدرتمندی نیز برای سیاست‌های رشد و ثبات اقتصادی است، در این شرایط، دولت‌‌ها به شیوه‌های مختلف در اقتصاد دخالت می‌‌کنند. 

در استان خراسان جنوبی نیز با توجه به ویژگی‌های اقلیمی و شرایط جغرافیایی خاص و نبود زیرساخت‌های لازم، میل و رغبت سرمایه گذاران برای حضور و مشارکت چندان قابل توجه نبود به همین دلیل مهمترین مطالبه مردم در این زمینه ورود بخش دولتی به پروژه‌های اقتصادی در استان و ایجاد کارخانه‌هایی بزرگ همچون کویرتایر بوده که بتواند به اشتغالزایی و البته توسعه بینجامد.

این موضوع با وجود پیگیری‌های فراوان مدیران استان طی سالیان گذشته راه به جایی نبرد اما با ورود معتمدیان در آذر ماه 1397، شرایط به نفع مردم برگشت.

استاندار برای پاسخ به این مطالبه به حق مردم و جستن راهکاری برای کمک به توسعه استان دست به طرحی نو زد.

یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه، استفاده از ظرفیت سازمان‌های اقتصادی بزرگ دولت بود که با حضور مدیران عامل این مجموعه‌ها وارد فاز عملیاتی شد.

شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی

در همین راستا، طی آخرین سفر مدیرعامل شستا به خراسان جنوبی در تیرماه امسال، وعده سرمایه گذاری 1800 میلیارد تومانی در استان ارائه شد.

بنا به مذاکرات صورت گرفته شستا طی دو سال در زمینه استفاده از ظرفیت‌های مختلف استان، اقدامات گسترده‌ای انجام خواهد داد.

افزایش حجم سرمایه گذاری‌ها در معدن زغالسنگ طبس از 50 میلیارد تومان به 200 میلیارد تومان با توجه به سودآوری‌های خوبی که در این زمینه داشته، هزینه کرد 700 میلیارد تومان برای راه‌اندازی خط دوم استخراج مکانیزه معدن، اجرای پروژه‌های توسعه شرکت زغال سنگ پروده طبس از طریق در اختیار گرفتن پهنه‌های جدید زغالی برای توسعه معدنکاری، خرید تجهیزات استخراج لانگوال و اجرای طرح اسپیرال، افزایش سرمایه شرکت و عرضه سهام در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری 200 میلیارد تومانی برای بهره‌گیری از ذخایر آهک هیدراته و راه‌اندازی خط تولید مرتبط جنب کارخانه سیمان قاین، سرمایه گذاری 500 میلیارد تومانی برای برای ایجاد یک نیروگاه بادی 25 مگاواتی در سربیشه، اعلام آمادگی برای راه‌اندازی نیروگاه‌های بادی با ظرفیت 50 مگاوات در خوانشرف نهبندان و درح سربیشه، استقرار دفتر مهندسی تخصصی در مرکز استان به منظور آغاز پروژه‌های اکتشافی در مناطق مختلف استان، بهره‌برداری از معادن بنتونیت، سنگ آهن، سیلیس، خاک صنعتی و مس استان با توجه به نیاز واحدهای تولیدی شستا در مناطق مختلف کشور، سرمایه گذاری شستا در معادن بنتونیت سرایان و اعلام آمادگی برای سرمایه گذاری و راه‌اندازی یک مجتمع پرورش دام سنگین از جمله اقدامتی است که شستا در استان عملیاتی می‌کند.

بهترین بخش ماجرا هم این است که سرمایه‌گذاری 1800 میلیارد تومانی شستا، برای 1500 تا 1700 نفر اشتغال مستقیم به همراه دارد.

از طرفی شستا، سال گذشته از طریق شرکت هلدینگ صدر تأمین به نخستین و بزرگترین معدن تمام مکانیزه زغال سنگ کشور در  طبس ورود کرد و تاکنون ایجاد اشتغال پایدار برای حدود 2 هزار و 500 نفر و انجام 45 کیلومتر حفریات زیرزمینی، استخراج حدود 8 میلیون تن زغال خام و تولید حدود 4 میلیون تن کنسانتره زغال سنگ کک شو  را رقم زده است.

 سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران

استفاده از ظرفیت سازمان‌های تابعه وزارت صنعت، معدن و تجارت با توجه به پتانسیل‌های معدنی بالقوه استان، یکی دیگر از سیاست‌های معتمدیان بود بنابراین براساس آخرین تفاهمات استاندار با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، این مجموعه در بخش زیربنایی معادن استان خراسان جنوبی 400 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در حال اجرا و تعهد دارد.

این سازمان، علاوه بر اینکه امسال راه دسترسی معدن طبس را با اعتبار 81 میلیارد تومان اجرایی می‌کند، در معدن طلای هیرد سرمایه گذاری کلانی خواهد داشت ضمن اینکه با هزینه کرد 107 میلیارد تومان، سطح اکتشافات در پهنه‌های معدنی مستعد استان در کویر مرکزی و منطقه لوت را به منظور سرمایه‌گذاری، توسعه معدن و صنایع معدنی افزایش خواهد داد.

تأمین برق معادن شاهکوه نهبندان با 270 میلیارد تومان اعتبار که به عنوان بزرگترین پروژه‌ زیربنایی معدنی کشور، معادن طلا و سنگ‌های تزیینی را نیز پوشش می‌دهد، اجرای طرح برق‌رسانی به معادن کوچک مقیاس استان با سرمایه‌گذاری 10 میلیارد تومانی، تأمین مالی کارخانه فولاد قاینات  با تزریق 725 میلیارد تومان اعتبار، احداث نخستین پایگاه امداد و نجات با تجهیزات بسیار خوب در طبس به دلیل وجود ذخایر معدنی بالا از جمله 75 درصد زغالسنگ کشور  و احداث 2 واحد فرآوری آهک و فروسیلیس با جذب سرمایه گذار از جمله اقدامات شاخص این سازمان در خراسان جنوبی است.

در حال حاضر مطالعات اکتشافی در 11 پهنه استان از اولویت‌های ایمیدرو است و این سازمان سازمان توسعه و نوسازی معادن ایران تاکنون بیش از 200 میلیارد تومان اعتبار در زمینه اکتشافات و ژئوفیزیک هوایی در استان  هزینه کرده است.

سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران

در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت، مذاکرات استاندار با ایدرو به انعقاد تفاهم نامه‌ای انجامید  که طی آن، این سازمان متعهد شده بالغ بر هزار میلیارد تومان در استان سرمایه گذاری کند.

در حال حاضر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، سه طرح تولید استیل کورد با سرمایه گذاری 260 میلیارد تومان و ایجاد اشتغال 153 نفر، طرح ایجاد واحد ریسندگی جدید نساجی فردوس و طرح ایجاد واحد بافندگی نساجی فردوس با سرمایه گذاری 300 میلیارد تومان و اشتغال 340 نفر را در استان آغاز کرده است.

بدون تردید هر کدام از این اقدامات، علاوه بر حجم زیادی از سرمایه گذاری‌هایی که به همراه دارد، خواهد توانست در اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری استان تأثیر بسزایی داشته باشد.

انتهای پیام/ 251/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon