سازو کار انتخاب تیم لبنانی در مذاکرات ترسیم مرزها

سازو کار انتخاب تیم لبنانی در مذاکرات ترسیم مرزها

یک رسانه عربی در گزارشی به بررسی روند انتخاب اعضای تیم لبنانی در مذاکرات ترسیم مرزها که فردا برگزار می‌شود پرداخته است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار، اختلافات خاموش از مهم‌ترین عنوان‌هایی است که می‌توان برای پرونده مذاکرات غیرمستقیم با رژیم صهیونیستی در زمینه ترسیم مرزها در سطح داخلی لبنان انتخاب کرد. البته این اختلافات منحصراً مربوط به محاسبات مستقیم طرف های داخلی و خارجی در این زمینه نبوده و نیز به روش اداره امور کشور و پرونده های حساس در لبنان نیز مربوط می شود.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

تجربه های گذشته لبنان در زمینه پرونده های حساس نشان می دهد که تنها آگاهی و درک بالا از موضوع کافی نیست که همین مسئله در مواضع اعلام نشده لبنان درباره نحوه برخورد این کشور با پرونده ترسیم مرزها مشهود است. نبیه بری،رئیس پارلمان لبنان که از گذشته به عنوان نماینده اصلی این کشور در مذاکرات مربوط به ترسیم مرزها با طرف آمریکایی این پرونده را مدیریت می کرد تحت تاثیر برخی فشارهای داخلی و خارجی اعلام کرد که یک چارچوب برای مذاکرات در نظر گرفته و سپس صحنه اجرایی را ترک کرد. البته وی هنوز این مسئولیت را به عنوان نماینده پارلمان لبنان و نماینده مقاومت در دولت لبنان و همچنین نماینده جریان سیاسی که در درگیری با دشمن صهیونیستی است همچنان بر عهده دارد.

در حال حاضر پرونده ترسیم مرزها به میشل عون، رئیس جمهوری واگذار شده است؛ این اتفاق به شکل نادرست رخ داده چرا که هنوز دولت پایداری در کشور وجود ندارد و بحران‌های داخلی آن روز به روز پیچیده تر می شود. از سوی دیگر رئیس جمهور و نیز شخصیت های نزدیک به وی تحت فشارهای جدید در داخل و خارج هستند؛ از تهدیدات آمریکا برای قرار دادن افراد نزدیک به او در لیست تحریم‌ها و محاصره ای که به دلیل اتحاد عون با حزب الله در انتظار آنهاست تا آغاز یک جنگ نامحدود در افکار عمومی مسیحیان از جانب مقامات کلیسا و جریان 14 مارس.

علاوه بر آن وخامت اوضاع اقتصادی لبنان و نیز تمایل این کشور برای دستیابی به ثروت های نفتی از خلال ترسیم مرزها و نیز چشم انداز جبران باسیل رئیس جریان آزاد ملی درباره چگونگی مذاکره با ایالات متحده یا رژیم‌صهیونیستی در پرونده ترسیم مرزها موجب شده تا فرآیند انتخاب اعضای هیئت مذاکره کننده برای عون همراه با سردرگمی های متعدد باشد.

از نظر عملی هنوز معیارهای واقعی هیئت لبنانی در این مذاکرات مشخص نیست؛ اما حسان دیاب، نخست وزیر پیشبرد امور اعلام کرد که تشکیل هیئت مذاکره کننده بر اساس مبانی قانون اساسی کشور انجام نشده است که این به معنای سلب مشروعیت قانون اساسی از آن است. همین موضوع زمینه را برای زیر سوال بردن مشروعیت تیم مذاکره کننده لبنانی و ماهیت نمایندگی آن و نوع اختیاراتی که برای اجرای یک روند مهم در حاکمیت ملی به آنها اعطا شده است فراهم می کند.

حسان دیاب گفت که طی چند روز گذشته به سه روش برای رئیس جمهور پیام ارسال کرده اما از او پاسخی که نشان دهنده احترام به ماده 52 قانون اساسی در زمینه انتخاب هیئت مذاکره کننده باشد نشنیده است. این در حالی است که منابع ریاست جمهوری گزارش دادند که دولت دیاب یک دولت مستعفی به شمار می‌آید و به همین دلیل نمی‌تواند چنین درخواستی از رئیس جمهور داشته باشد،علاوه بر آن قانون اساسی حق مدیریت مذاکرات خارجی را به رئیس جمهور می دهد. در حال حاضر واقعیت روند داخلی لبنان در رابطه با پرونده ترسیم مرزها به موارد زیر اشاره می کند:

-نبیه بری و در کنار آن حزب‌الله مذاکرات را به فرمانده ارتش واگذار کرده و رایزنی هایی میان فرمانده ارتش لبنان و نیروهای سیاسی برای تعیین ترکیب هیئت مذاکره کننده صورت گرفته است. ارتش تمایل دارد تا این مذاکرات منحصر به حضور تنها نظامیان باشد.

- هدف از انجام این مذاکرات تنها تعیین مرزهاست؛ بنابراین نیازی به وجود شخصی خارج از تیم کارشناسان متخصص در نقشه ها و مرزها نیست؛ مگر اینکه فشارهای زیادی برای حضور یک فردی خارج از این تیم به موازات مشارکت مدیرکل وزارت انرژی و صهیونیستی در این مذاکرات وجود داشته باشد.

علاوه بر آن مسائلی وجود دارد که نمی‌توان آنها را درک کرد؛ مانند درخواست برخی از مشاوران رئیس جمهور برای تعیین «آنطوان شقیر» مدیر کل نهاد ریاست جمهوری به عنوان اداره کننده این هیئت و رئیس آن در جلسه اول. کسانی که به موضوع حضور شقیر در این مذاکرات فکر و گمان می‌کنند که حضور شخصیتی از جانب رئیس جمهور در مدیریت این پرونده نوعی قدرت و نماد به میشل عون می دهد؛ به این موضوع فکر نمی‌کنند که چنین اتفاقی یک بعد سیاسی به مذاکرات می دهد که هدف لبنان این نیست،بلکه این خواسته آمریکایی ها و صهیونیست هاست.

اما آیا فشارهایی برای ترکیب تیم مذاکره کننده لبنانی به این شکل وجود دارد؟

در این زمینه قرار است امروز نشست های جدیدی برگزار شود و بسام یاسین به عنوان رئیس هیئت لبنانی در این مذاکرات همچنان در حال بررسی پرونده است در حالی که آمریکایی ها تمایل دارند این مذاکرات را به عنوان یک روند سیاسی با پوشش فنی نشان دهند. آمریکا همچنین تاکید کرده بود که در این مذاکرات رسانه‌ها حضور داشته باشند اما تیم میزبان یعنی «یونیفل» (نیروهای سازمان ملل مستقردر لبنان) اعلام کرد که حضور رسانه ها در جریان مذاکرات وابسته به توافقات طرفین است و لبنان حضور رسانه ها در جلسه مذاکرات را چه قبل از انجام توافق و چه بعد از ان نمی پذیرد.

از نظر فنی میشل عون با موضعی قاطع اسامی اعضای هیئت مذاکره کننده لبنان را مشخص کرده است؛ اما از نظر سیاسی این مذاکرات مربوط به پرونده اختلافات درباره مفاد قانون اساسی می شود. تیم مذاکره کننده درباره ترسیم مرز جنوبی به ریاست سرتیپ بسام یاسین و با حضور سرهنگ مازن بصبوص و نیز وسام شباط از مسئولان بخش انرژی لبنان و نیز نجیب مسیحی به عنوان کارشناس، تشکیل شده است.

در این زمینه منابع اعلام کردند که حزب الله نیز ایده حضور غیرنظامیان در این مذاکرات را رد می کند؛ چرا که حضور شخصیتهای غیرنظامی در جریان این مذاکرات موجب اعطای امتیازاتی به دشمن شده و رژیم صهیونیستی و آمریکا از آن به عنوان ابزار تبلیغاتی و تعبیر به عنوان آغاز مسیر عادی سازی و سازش با تل‌آویو سوءاستفاده می کنند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان